magasin15-Gateau-Marcel-49

Manden bag Gâteau Marcel

Tekst af Mika Wulff. Foto af Mia Irene Kristensen.

Udefra ligner Ruths Hotel i Skagen det danskeste postkortmotiv. Men indenfor møder vi den franskeste mand, kokken og legenden Michel Michaud. Før Michaud landede i Skagen var han køkkenchef på en række af de mest prominente danske restauranter gennem tiden. Vi nævner i flæng Søllerød Kro, Kong Hans, Falsled Kro og listen er lang. Men han er måske allermest kendt for sin geniale dessertopfindelse: Gâteau Marcel.

Og hvorfor ikke Gâteau Michaud, spørger du måske dig selv. Og det spørger Michaud også sig selv om. Og det ville det også have været, hvis han kunne gøre det om i dag. Danske kokke, konditorer og madskribenter har nemlig taget dessertkagen til sig i en så overvældende grad, at Michaud er helt bange for at folk glemmer den i sin oprindelige form.

 

magasin15-Gateau-Marcel__
magasin15-Gateau-Marcel-23
magasin15-Gateau-Marcel_

Om Michel Michaud

• Født og uddannet i Frankrig.

• Har arbejdet på flere Michelin-restauranter i Frankrig inden han kom til Danmark i 1971.

• Har været køkkenchef på bl.a. Falsled Kro, Søllerød Kro, Marie Louise, Ruths Hotel, Molskroen og Brøndums Hotel.

• Har udviklet sin egen chokolade sammen med Cacao Barry, som sælges under navnet “Le Chocolat – by Michel Michaud”

• Er ridder af Dannebrog.

• Elsker desserter og drikker varm kakao hver morgen.

På Ruths Hotel er Gâteau Marcel altid at finde på kortet, ligesom den er så mange andre steder i landet. Og Michaud bestiller den faktisk altid, hvis han støder på den. Han beretter ganske underholdende om nogle af de mest sindsoprivende oplevelser, det har resulteret i – og hvorfor han mener, at den i nogle tilfælde burde have heddet Gâteau Petersen eller Gâteau Hansen, da han ganske enkelt ikke kunne genkende sin egen kreation.

Men hvor meget kan man så tillade sig at ændre på en Gâteau Marcel, før det ikke længere er en Gâteau Marcel? Ingenting. I følge Michaud kan der kun være én version, nemlig hans egen, den
oprindelige.

Og jo, det er et stort kompliment, at kagen har fået sit eget liv og er blevet adopteret af så mange kyndige plejeforældre, det medgiver han. Og vi kan godt forstå tiltrækningskraften, for hvor genialt er det ikke at lave én masse og bage noget af den som bund og smide resten på toppen som mousse og bang, så har du verdens lækreste chokoladekage. Men nej, den kan ikke laves på andre måder end den oprindelige, slår Michaud fast. Og hvorfor så ikke? Jo, fordi den er sammensat akkurat som den bør være; med den rette mængde syrlig, mørk chokolade, den rette mængde æg, den rette mængde sukker og den rette mængde usaltet smør. Og læg mærke til den del med det usaltede smør. Det er jo ikke noget, vi er storforbrugere af i Danmark, men det er faktisk en af hemmelighederne bag den perfekte Gâteau Marcel, der gør at kagen opleves meget lettere, end hvis den var lavet med saltet smør.

Ideen til kagen stammer fra Michauds tid som køkkenchef på Brasserie des Lices i Saint Tropez. Allerede dengang i 1985 var der blandt det franske jet-set dukket efterspørgsler på glutenfrie desserter op, og det fik Michaud og hans kokkeven Marcel, til at udvikle en gâteau chocolat uden mel. Michaud havde en favoritkage dengang som bestod af en genoise-bund med chokolademousse på toppen og den tog de udgangspunkt i. Det krævede mange forsøg og en stor skraldespand, og det gav anledning til mange gode grin, men til sidst stod de med Gâteau Marcel – som den jo kom til at hedde efter Michauds kollega. Michaud vurderede, at det ville være nemmere for danskerne at udtale end sit eget navn.

For Michaud er det den bedste chokoladekage der findes, og han bliver aldrig træt af den: “Det er den rene smag af chokolade, og så lidt (meget) smør – men jeg elsker smør, smør er sundt – det er rent, det er flot og smager perfekt. Jeg bliver aldrig træt af den“ forklarer manden, der efter mange år i Danmark stadig er så fransk, at han importerer fransk smør til Lurpak-land, og at hans telefon ringer til
tonerne af Edith Piaf. Og han fortsætter: “Gâteau Marcel skal være uden salt. Jeg kan godt lide salt i karamel, men ikke til chokolade. Det fremhæver nogle andre noter i chokoladen og gør kagen lettere når den er lavet uden salt; det er meget vigtigt”.

Hvordan bærer man sig så ad med at frembringe denne perfekte chokoladekage?

Det starter med de rigtige ingredienser. Usaltet smør af god kvalitet og den helt rigtige chokolade. Michaud har altid sværget til Valrhonas Guanaja, men han har netop fundet en ny chokolade, som han synes er endnu bedre: nemlig sin egen. Det er vigtigt, at det er en mørk chokolade med smag af røde bær og høj syrlighed, og sammen med den franske chokoladeproducent Cacao Barry har Michaud netop udviklet sin helt egen chokolade – specifikt til Gâteau Marcel. Grunden til at han har været i chokoladelaboratoriet hos Cacao Barry er, at han er ved at sætte gang i en produktion af Gâteau Marcel til en større supermarkedskæde. Det vil altså snart blive muligt at købe Gâteau Marcel lavet af kvalitetschokolade, og Michaud glæder sig til, at endnu flere danskere kan få mulighed for at smage den helt rigtige version af Gâteau Marcel – også dem der ikke har tid eller lyst til at suse i køkkenet og frembringe den selv.

magasin15-Gateau-Marcel-12

5 HURTIGE OM GÂTEAU MARCEL

MOUSSEN ER LAVET MED SMØR OG ÆG, HVORFOR?

Jeg foretrækker chokolade uden fløde, da det både gør smagen og mundfølelsen tungere end hvis man bruger smør. Men det er vigtigt at bruge usaltet smør, ellers kommer desserten til at virke for tung.

HVAD KENDETEGNER EN PERFEKT GÂTEAU MARCEL?

En fugtig kage, en blød mousse, en fin kant. Med denne kage handler det om konsistenser og man er nødt til at øve sig og prøve sig frem nogle gange før den er perfekt. Det kan fx være svært at se på kagen, hvornår den er bagt nok, derfor skal man kende sin ovn og justere bagetiden efter sin egen ovn. På Ruths Hotel er det kun den ene ovn der dur til Gâteau Marcel, da varmluften er for ujævn i de andre. Derfor anbefaler jeg at man bager den uden varmluft derhjemme, ellers risikerer du at kagen ikke hæver nok og bliver for tung.

HVORDAN KAN MAN BEDST ØDELÆGGE SIN GÂTEAU MARCEL?

Det kan man hvis man pisker æggehviderne for lidt eller for meget, hvis chokolade og æggeblommer er for varme når æggehviderne blandes i, eller hvis man bager den for lidt eller for længe og selvfølgelig hvis man bruger den forkerte chokolade eller saltet smør.

HVILKEN TYPE CHOKOLADE SKAL MAN BRUGE?

Jeg bruger nu min egen chokolade “Le Chocolat – by Michel Michaud”. Det skal være en chokolade af god kvalitet med ca. 70% kakao og meget syrlige noter.

HVORDAN SERVERER DU SELV DIN GÂTEAU MARCEL?

Jeg foretrækker at servere den med appelsinfileter, syltet appelsinskal og en god vaniljeis til.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: Gâteau Marcel

Læs flere lignende artikler