Desserter

magasin30-Lækkerier30_2515

Haribo bær som dessertkage

Kan I huske de der slik, som ligner hindbær og brombær med krymmel udenpå? Det kan Line Gorm og barndommens fascination af dem er ikke helt uddød, så da chancen bød sig, og vi bad Line fortolke noget af sit yndlingsslik som en kage, slog hun til.

Kopper og skål fra Studio Arhoj. Skeer fra Studio Hafnia.

Lækkeriers bedste varm chokolade

Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for variationer, da den kan tilberedes med både mælk og vand. Det giver to vidt forskellige varme chokolader, den ene meget klassisk – den anden intens og måske knap så børnevenlig. Prøv begge og find din favorit.

magasin30-Lækkerier30_1066

Slik-ferskener som dessert

Mikes absolutte yndlingsslik som barn var Ferskner fra Haribo, som han har kørt i maven i usunde mængder. De minder om køreferier gennem Europa, på bagsædet med brormand. De fik hver en pose slik efter eget valg (en form for pacificeringsteknik) og det var altid fersknerne han gik efter.

Der er et stykke vej fra de tofarvede, sukkerdryssede fersken-vingummier til Mikes fersken-dessert. Men så alligevel ikke. For den intense ferksensmag fra de re-hydrerede ferskener og ferskensorbeten sender alligevel tankerne mod sommer og barndom.

magasin30-Lækkerier30_1141

Petit Danone som dessert

Denne dessert smager af af sommer og barndommens misundelse på de andres madpakker. Mike fik som regel en rimelig flad en af slagsen, bestående af rugbrødsmadder med leverpostej og spegepølse. Dengang virkede det som om at alle andre fik alt muligt spændende med. Den mest populære var de lettere syntetiske, farvede yoghurter fra Petit Danone. Og det er den smag Mike har fortolket her i sin dessert med jordbæris, som smager absurd meget af den røde Petit Danone.

magasin30-Lækkerier30_2746

Skumkonfekt

Kombinationen af vingummi med skumfidus kender vi fra spejlæg, så dette er måske den mest voksne udgave af spejlæg vi har set hidtil, med gode konsistenser og fart på smagen.

magasin30-Lækkerier30_3072

Hjemmelavede bolcher med citrus og guldstøv

magasin30-Lækkerier30_2266

Vingummi-ferskner

En sand klassiker, som vi næsten alle sammen kender til og i Martins version laves de i en nem, hjemmelavet slikform. Slikformen laves af maizena og vingummimassen støbes direkte heri. Det er en sjov og anderledes måde at lave sine vingummier på – man kan være kreativ med udformningen og prøve noget nyt hver gang.

Vingummierne får en anden og mere sej konsistens, når de får lov til at tørre i maizena-formen, i modsætning til dem, der støbes i silikoneform. Vingummierne er lavet på en ferskenpuré, men dåse-ferskener kan også sagtens bruges.

magasin30-Lækkerier30_2214

Sure bånd

Martin Wiese er helt tosset med surt slik og især sure bånd – han får mundvand bare ved tanken om dem. Sure slikbånd var noget af det slik, han spiste allermest som barn – og han er ellevild over at have udviklet en opskrift på den hjemmelavede slags. Denne opskrift er lavet på blandede frosne bær – men man kan lave dem med lige de bær, man bedst kan lide. Sure bånd er overraskende nemme at lave selv, men de kræver lidt tålmodighed, for de bør tørre i 1-2 døgn, inden de spises. Jo længere tid, de får lov at tørre, desto mere hårde og seje bliver de i konsistensen.

magasin30-Lækkerier30_2163

Salmiaklakridser

Lakrids er noget af Martins yndlingsslik, især de helt salmiakstærke af slagsen – og der er ikke mange, der ved, at man rent faktisk kan lave dem selv. Martin har nørdet igennem og eksperimenteret med hjemmelavet lakrids – og har endelig fundet en genial opskrift, hvor alle kan være med og som virker hver gang. Lakridserne vendes i salmiaksukker, der gør dem ekstra stærke og lækre – i sukkerblandingen er der tilsat salmiakpulver, som man selv kan justere efter sit eget salmiakbehov.

magasin29-Lækkerier29_28088

Matt Orlandos vaniljemilkshake

I kender sikkert allerede pioneer og madspildsmodkæmper Matt Orlando. Enten fra hans tid som souschef på Noma, eller hans tid som ejer og køkkenchef på Amass på Refshaleøen i København. Eller måske allerede fra hans nyeste virksomhed Endless Food Company, som han er medstifter af. Og hvis ikke, så kender I ham nu for to forrygende desserter som er lavet med to ting som vi alle smider i skraldespanden ugentligt, nemlig bananskræller og kaffegrums.

Kande fra TYBO art and craft.

Matt Orlandos “Banoffee skin pie”

Vidste I at man kan spise bananskræl? De smager intenst af banan og Matt elsker især at bruge den til karamel. Banoffee pie er en efterhånden ufravigelig klassiker fra det britiske dessertkøkken og kombinationen af fløde, kiksebund, karamel og banan er en sand crowd pleaser.

Matt løfter elegant konceptet til et helt nyt niveau i sin opdaterede men stadig simple version af desserten, som her både indeholder bananskræl i karamellen og knust sort peber i fløden.

Tallerkener fra La Table d ́Eglantine. Skål fra Værn. Kande og bestik fra Studio Hafina.

Dessertkoldskål

En ekstra idé, som I får I med til dessertkoldskålen, stammer fra Mikas familie. De har nemlig altid pisket marengs af de overskydende æggehvider og serveret den på toppen af koldskålen, som en lille ”flyende ø” af marengs, inspireret af den klassiske franske dessert Îles flottantes, som netop betyder flydende øer.

Kaffeskåle og kande fra La Table d'Eglantine. Keramikske fra Sakura Copenhagen. Lys skål i keramik fra Stilleben.

Simpel koldskål

Vi er for første gang i Jagtens historie landet på to vinderopskrifter – en simpel koldskål og en dessertkoldskål. Begge udspringer dog af præcis samme basisopskrift og den eneste forskel er, at vi i dessertkoldskålen tilføjer æggeblommer, som piskes til æggesnaps med sukkeret.

magasin29-Lækkerier29_26075

Nemme kammerjunkere

magasin29-Lækkerier29_26064

Ristede havregryn

Stor tallerken fra TYBO art and craft. Bestik fra Studio Hafnia.

Islagkage

Sommer, frugt, fløde og fejring er for mig lig med islagkage. Mange tænker nok på den klassiske, som min mormor ofte købte fra Hjemis-bilen – grand prix med en pinkfarvet marcipanrose på toppen. Den havde en let chewy makronbund og det er netop den bund, der har været inspiration til bunden i denne islagkage.

magasin29-Callebaut_L29_30724

Parfait med saltkaramel og jordbær

Nem hjemmelavet is med swirls af GOLD-chokolade og jordbærsirup.

magasin08-laekkeri0901201841835

Jacob & jakobs klorofyl-sorbet

magasin08-laekkeri0901201841846

Jacob & Jakobs pistacieis

magasin08-GRØN_-7

Macarookies

Jeg elsker Nigella. Og da jeg i hendes seneste tv-serie så at hun havde opfundet en ‘merookie’, en blanding mellem en marengs og en cookie, fik jeg lyst til at opfinde videre på konceptet. Jeg elsker de små mandelfyldte macaron-skaller, som både er seje og sprøde på en gang. Men man kan ikke komme udenom, at det er halvbevsærligt at lave macarons, hvis de skal have fyld og rigtige fødder. Selv nu efter mange timers øvelse, hvor de ikke længere er svære, er de stadig tidskrævende. Derfor har jeg taget det bedste fra en macaron-bund og parret med en klassisk chewy cookie. Resultatet er en super nem og super lækker luksus-småkage, som er lynhurtig at lave. Og så er den glutenfri, til dem der går op i den slags.

magasin08-kefirmousse_edit

Kefir-mousse

Jeg læste engang til min store fornøjelse den engelske madskribent Diana Henry udtale sig om stikkelsbær. Problemet med stikkelsbær, som Henry så fint skriver, er at Moder Jord har lavet en stor fejl, da hun lod stikkelsbær være sommerbær. De burde med deres, som oftest grønne farve og syrlige smag, være forårsbær. Det fine lille bær bliver alt for nemt overset, når det i bærhøjsæsonen kæmper om opmærksomheden med klassens tunge bærdrenge som jordbær og hindbær. Og det er synd og skam, det er vi enige om, Henry og jeg. For stikkelsbæret har den fineste søde og syrlige smag, som passer specielt godt til alle vores danske mælkeprodukter og ikke mindst danskernes favorit: hyldeblomsten.

magasin08-J_J

Mads’ bergamottetærter

magasin08-laekkeri0901201841816_edit

Skumfiduser

Skumfiduser kan laves både med og uden æggehvider. Da jeg gik på konditorskolen Le Cordon Bleu, lærte vi at lave skumfiduser efter begge metoder. Den uden æggehvider blev kaldt for ‘snydeskumfiduser’ – sikkert fordi det er en nyere opfindelse. Jeg synes nu ikke, der er noget snyd over dem. De er lette at lave, kan varieres i det uendelige og smager præcis som skumfiduser skal smage.

magasin08-pynt

Pynt med urtesukker

Det er såre simpelt at lave urtesukker og det fine grønne drys kan bruges til både at forskønne og forsøde en masse forskellige lækkerier.

Urtesukker er en nem og diskret måde at tilføje et lille pift af urter til en dessert. Vi bruger det både som pynt på desserttallerkenen, som alternativ til glasur på skærekager, som topping på koldskål og på alverdens andre måder.

 

magasin08-crumble-1

Snyde-crumble med rabarber og fløde

Smut en tur i supermarkedet og riv havrekiks og et par enkelte andre ingredienser ned fra hylderne – så kan der trylles hurtige desserter frem på 20 minutters tid. Thomas Alcayaga viser hvordan.

magasin08-v2-3

Nem hvid chokolademousse

Smut en tur i supermarkedet og riv havrekiks og et par enkelte andre ingredienser ned fra hylderne – så kan der trylles hurtige desserter frem på 20 minutters tid. Thomas Alcayaga viser hvordan.