lækkerier-magasin-forside-30-hvid-kant2

#30 efterår 2023: Slik

magasin30-Lækkerier30_1611b

Karamelbarer

Kombinationen af peanuts, karamel og chokolade er kendt og elsket verden over, og det er ikke uden grund. Disse nemme barer har knas fra den smørbagte kiksebund, blød og chewy saltkaramel og et lag fløjlsblød mælkechokolade på toppen. En vinderkage som er nem og praktisk at lave.

magasin30-Lækkerier30_1218

Kagemand af chokolademazarin

Hvad sker der når man giver en kunstnerisk konditor en stor pose slik og frie tøjler til at lave verdens festligste kageperson?

magasin30-Lækkerier30_2869

Kagekjole

Hvad sker der når man giver en af landets dygtigste kjoledesignere frie tøjler og en meget stor kagedame at pynte?

magasin30-Lækkerier30_1665

Kakaokiks

I denne opskrift må man tage et barskt valg om kiksene skal være knivskarpe og kuglerunde som de Oreos man køber, eller om de skal være sprøde og luftige som dem man køber. Her går vi med sidstnævnte, for smag og tekstur er vigtigst.

magasin30-Lækkerier30_2386

Signaturbrød fra restaurant Brace

Sødt, salt, aromatisk og både sprødere og blødere end det focaccia du kender.

magasin30-Lækkerier30_2163

Salmiaklakridser

Lakrids er noget af Martins yndlingsslik, især de helt salmiakstærke af slagsen – og der er ikke mange, der ved, at man rent faktisk kan lave dem selv. Martin har nørdet igennem og eksperimenteret med hjemmelavet lakrids – og har endelig fundet en genial opskrift, hvor alle kan være med og som virker hver gang. Lakridserne vendes i salmiaksukker, der gør dem ekstra stærke og lækre – i sukkerblandingen er der tilsat salmiakpulver, som man selv kan justere efter sit eget salmiakbehov.

magasin30-Lækkerier30_2214

Sure bånd

Martin Wiese er helt tosset med surt slik og især sure bånd – han får mundvand bare ved tanken om dem. Sure slikbånd var noget af det slik, han spiste allermest som barn – og han er ellevild over at have udviklet en opskrift på den hjemmelavede slags. Denne opskrift er lavet på blandede frosne bær – men man kan lave dem med lige de bær, man bedst kan lide. Sure bånd er overraskende nemme at lave selv, men de kræver lidt tålmodighed, for de bør tørre i 1-2 døgn, inden de spises. Jo længere tid, de får lov at tørre, desto mere hårde og seje bliver de i konsistensen.

magasin30-Lækkerier30_2266

Vingummi-ferskner

En sand klassiker, som vi næsten alle sammen kender til og i Martins version laves de i en nem, hjemmelavet slikform. Slikformen laves af maizena og vingummimassen støbes direkte heri. Det er en sjov og anderledes måde at lave sine vingummier på – man kan være kreativ med udformningen og prøve noget nyt hver gang.

Vingummierne får en anden og mere sej konsistens, når de får lov til at tørre i maizena-formen, i modsætning til dem, der støbes i silikoneform. Vingummierne er lavet på en ferskenpuré, men dåse-ferskener kan også sagtens bruges.

Lyserød tallerken fra Studio MK

Ragusa-cookiebarer

Jeg har først lært chokoladebaren Ragusa at kende i en ”sen” alder – men hvilket bekendtskab! Den er en af mine guilty pleasures og heldigvis fås den ikke så mange steder. Den klassiske Ragusa består af et tykt lag nougat med sprøde hasselnødder, beklædt med et beskedent lag mørk chokolade.

I min fortolkning er den mørke chokolade udskiftet med en skal af chokoladecookie, mens nougatfyldet er holdt helt klassisk.

magasin30-Lækkerier30_1966

Bounty-kage

Denne saftige kokossandkage er overhældt med kokossirup, hvilket gør at den både holder sig saftig længe og giver kagen det saftige bid, du kender fra følelsen af at sætte tænderne i en Bounty.

Selve kagen har ligheder med en mazarinkage, men med en intens smag af kokos. Kokossiruppen gør kagen sød som chokoladebaren. Savner du syrligt modspil, så server lidt friske hindbær til, som klæder kokossmagen.

Vi har bagt kagen som én stor bar i en sandkageform, men du kan sagtens bage den som små barer i stedet for, så skal du blot reducere bagetiden og beregne lidt ekstra chokolade til toppen.

magasin30-Lækkerier30_1845

Snickers-florentinere

I know… normalt er snickers ikke sprøde, men den sprøde konsistens i en florentiner klæder faktisk den lækre kombination af karamel og salte peanuts rigtig godt. Særligt fordi jeg har skruet ned for mængden af chokolade og udskiftet den med mørk chokolade, så kagen ikke bliver alt for sød.

Jeg har lavet en simpel udgave af florentiner-dejen, hvor du ikke behøver koge en karamel, men bare kan røre ingredienserne sammen. De smager bedst friskbagte, når de lige er kølet af og blevet sprøde – så kan du ikke at spise dem alle samme dag, så gem dejen på køl til næste dag og bag resten der.

magasin30-Lækkerier30_3072

Hjemmelavede bolcher med citrus og guldstøv

magasin30-Lækkerier30_2746

Skumkonfekt

Kombinationen af vingummi med skumfidus kender vi fra spejlæg, så dette er måske den mest voksne udgave af spejlæg vi har set hidtil, med gode konsistenser og fart på smagen.

magasin30-chokoladeskildpadde_forlænget

Skildpadde-tærter

Jeg har en svaghed for Toms chokoladeskildpadder, mini-varianten især. At tage en bid af den milde, mørke chokolade (hovedet af først, naturligvis) og møde det søde, bløde fyld af romcreme og karamel. Mhhhh. Hvem kan modstå det?

Tallerken fra KH Würst

Sur citronkage

Jeg er meget lidt begejstret for vingummi. Får ungerne lokket mig i bland-selv-helvede, går jeg langt uden om vingummihjørnet og målrettet over til chokoladen. Men jeg har en lille svaghed for de allermest sure af slagsen. De gule citronvingummier med knasende citronsyresukker udenpå. Sure bånd, sure pommes, sur spaghetti …

Tallerken fra Ditte Fischer

Orangeknas-brownie

Hver gang jeg ser en pakke orangestænger, sender den mig direkte tilbage til Østermariehallens cafeteria. Hvor vi sneg os op efter endt gymnastiktime med lommerne fulde af 25-ører til at snolde slik for. De søde, knasende mælkechokoladestænger lå og lokkede lige dér på disken ved siden af LangeJan, tyggegummicigaretterne og de lidt for hårde skumsommerfugle.

magasin30-Lækkerier30_1141

Petit Danone som dessert

Denne dessert smager af af sommer og barndommens misundelse på de andres madpakker. Mike fik som regel en rimelig flad en af slagsen, bestående af rugbrødsmadder med leverpostej og spegepølse. Dengang virkede det som om at alle andre fik alt muligt spændende med. Den mest populære var de lettere syntetiske, farvede yoghurter fra Petit Danone. Og det er den smag Mike har fortolket her i sin dessert med jordbæris, som smager absurd meget af den røde Petit Danone.

magasin30-Lækkerier30_1066

Slik-ferskener som dessert

Mikes absolutte yndlingsslik som barn var Ferskner fra Haribo, som han har kørt i maven i usunde mængder. De minder om køreferier gennem Europa, på bagsædet med brormand. De fik hver en pose slik efter eget valg (en form for pacificeringsteknik) og det var altid fersknerne han gik efter.

Der er et stykke vej fra de tofarvede, sukkerdryssede fersken-vingummier til Mikes fersken-dessert. Men så alligevel ikke. For den intense ferksensmag fra de re-hydrerede ferskener og ferskensorbeten sender alligevel tankerne mod sommer og barndom.

magasin30-Lækkerier30_0011

Jagten på verdens bedste varm chokolade

Regn og blæst er næsten lig med hyggelige stunder indendørs med en kop varm chokolade – det samme er fødselsdag og en tur på La Glace. Chokoladen varmer os til hver en tid, og giver os et sødt kakaokram lige når vi har allermest brug for det.

Kakao eller chokolade? Varm chokolade kan defineres som en varm, oftest mælke- baseret, sødet drik, med en intens smag af chokolade eller kakao. Typisk skelner man mellem to versioner, enten varm kakao eller varm chokolade, alt efter om drikken er tilsmagt med kakaopulver eller smeltet chokolade. De to typer min- der til forveksling om hinanden og derfor har vi i denne test slået dem sammen og smagt dem op imod hinanden.

Kopper og skål fra Studio Arhoj. Skeer fra Studio Hafnia.

Lækkeriers bedste varm chokolade

Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for variationer, da den kan tilberedes med både mælk og vand. Det giver to vidt forskellige varme chokolader, den ene meget klassisk – den anden intens og måske knap så børnevenlig. Prøv begge og find din favorit.

magasin30-Lækkerier30_2605

Kinder country som medalje

Den mindre kendte kiks i den meget kendte Kinder-familie. Line elsker denne Kinder som indeholder puffede hvedekerner – næsten som Guldkorn i Kinder-chokoladen. Hendes kagefortolkning er dog markant mindre sød end man skulle forestille sig når man hører Guldkorn og Kinder – det er nærmest en slags “voksen-kage”, med superspændende smage fra kornsorter som purpur og rug og et smukt ydre.

magasin30-Lækkerier30_2515

Haribo bær som dessertkage

Kan I huske de der slik, som ligner hindbær og brombær med krymmel udenpå? Det kan Line Gorm og barndommens fascination af dem er ikke helt uddød, så da chancen bød sig, og vi bad Line fortolke noget af sit yndlingsslik som en kage, slog hun til.

magasin30-Arla-Unika_Lækkerier30_2116

Flødekarameller med saltet smør og rosmarin

magasin30-Lækkerier30_0004

Velkommen til Lækkerier #30

Takket være vores energihungrende stenalderhjerner, dygtig markedsføring gennem årtier og en berømt hyggekultur er vi danskere den mest slikspisende nation i verden.

magasin30-Lækkerier30_1117

Mike Adelsten

Mike er uddannet kok og konditor og har blandt andet arbejdet på Søllerød Kro og WinterSpring. Han er i dag en del af udviklingsteamet på restaurant Alchemist.

magasin30-Lækkerier30_0063

Mød redaktionen #30

Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevare- videnskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.