Brød

magasin05-Hurtige-fladbrød-9

Hurtige fladbrød

Hurtige brød med god smag, som er nemme at smække sammen i sidste sekund inden maden. Spis dem som forret eller snack med forskellige dips, ost eller som wraps med lækkert fyld. De er bløde og lækre, når de er friskbagte, men bliver pga. bagepulveret lidt hurtigt tørre og kedelige, så lad være med at gemme dem til madpakkerne.

magasin05-Manoushe_-9

Man’oushe fladbrød

Første gang jeg smagte man’oushe var i Dubai for en hel del år siden. Men disse skønne fladbrød har været en fast del af min opskriftsamling lige siden. Det var hos en lokal købmand, som havde egen bagerafdeling og en ældre bager ansat. Lige omkring frokosttid hev han stribevis af små tallerkenformede fladbrød ud med den vildeste duft af krydderurter. Vi udvekslede mange smil, og jeg blev tilbudt et af de helt friskbagte – en ægte, uforglemmelig brødoplevelse!

Man’oushe er flade hvedebaserede brød toppet med et tykt lag za’atar, en urteblanding typisk med bla. timian, oregano, sumak og sesamfrø, blandet med olivenolie. Det giver en intens ristet, aromatisk smag som smager sublimt til mellemøstlige retter og dips som humus.

magasin05-Manoushe-4

Stik brødene en flad

Fladbrød er fantastisk sommermad, både som tilbehør til dips, som wraps med fyld eller bare som nemt brød på grillen, når nu den allerede er tændt. Men hvordan skaber man selv de lækre, bløde og luftige fladbrød i en nem og hurtig vending.

magasin06-Musliboller-med-øl-6

Musliboller

Luftige, men mættende boller med masser af smag og små fine lufthuller i krummen. De holder sig nemt et par dage, inden de bliver tørre. En rigtig lækker bolle til morgenmad, madpakker og mellemmåltider.

magasin06-Sigtebrød-3

Sigtebrød

Nostalgien vil ingen ende tage, når dette gammeldags sigtebrød sættes på bordet. En god og let sej skorpe og en blød krumme, som smager af korn og smør. Oprindeligt blev sigtebrød bagt i MEGET store forme, hvor brøddene stod tæt sammen, så de fik “bløde” sider i stedet for de typisk sprøde sider på skorpen.

magasin06-Sigtebrød-7

Sigtemel er ikke bare sigtet mel

Når man, som jeg, er vokset op på Lolland, så kender man sigtebrødet fra Nakskov Brødfabrik. Nævner man brødet til en familie- sammenkomst, får alle drømmende blikke og bryder ud i ”åhh” og ”uhm” ved tanken om det helt friskbagte, lune sigtebrød med sej gylden skorpe, tæt og svampet krumme og en intens, let syrlig korn-smag. Et højt, rektangulært brød, som holdt sig saftigt i flere dage, og som egner sig formidabelt godt til både madpakker og sukkermadder.

magasin07-Brød-9

Mørke maltbrød

Inspirationen til disse brød kommer fra restaurant Madklubben Bistro De Luxe, som jeg brugte meget af min sparsomme SU på dengang, jeg studerede. Her lavede de det mest fantastiske bløde maltbrød, som mindede om en mellemting mellem sødt svensk rugbrød og en velsaltet udgave af en honningkage. Et sublimt brød serveret med iskoldt tandsmør. En dyb smag af nødder og ristet korn kendetegner smagen i disse små kuvertstykker. De hæver hurtigt op og smager bedst, hvis de laves samme dag, de skal spises. Den mørke malt fremstilles af spiret byg, som tørres og ristes. Den fås som mørk sirup eller mel og begge dele kan bruges i opskriften her, men den helt mørkebrune sirup (fås hos Meyers Bageri) er ideel og giver den bedste smag.

magasin07-Brød-2

Små lyse enebærbrød

Fine, små rektangulære brød med en saftig lys krumme. Enebær giver en fin gransmag og en diskret bitterhed, som gør brødene ideelle til vinterens tunge gryderetter eller på ostebordet.

Skærmbillede 2023-02-24 kl. 12.07.32

Små brød med stor smag

De små charmerende kuvertbrød fortjener deres egne tallerkner på middagsbordet, men selvom du ikke ejer et sæt sidetallerkener, er brødene stadig ideelle til hygge-sæsonens selskaber. Her er to saftige udgaver med nogenlunde samme størrelse, men med vidt forskellig smag.

Kuvertbrød bringer for mig både minder om kedeligt brød til konfirmationer og tørre små møllehjul på tyske bed & breakfasts som barn. Men på det seneste har jeg oplevet, at flere og flere restauranter har genopfundet de fine små brød, og det er ret smart tænkt. Et godt eksempel er Den Gule Cottage, hvor små velsmagende brød akkompagnerer menuen.

magasin08-Zucchini-bread

Zucchini bread

Man skal ikke være bange for at bruge grøntsager i kager! En squash er en ret neutral grøntsag, som ikke afgiver megen smag, men giver en ubeskriveligt god og svampet konsistens i kagen. Min søn er vild med denne nemme kage, og han har været med til at lave den utallige gange.

magasin08-GRØN_edit

Koldhævede speltstykker

Spelt er en af de gamle hvedesorter, som kan noget smagsmæssigt interessant og mere berigende end almindelig, moderne brødhvede. Til gengæld kan det godt være en udfordring at bage med ren spelt. Det proteinnetværk, som skal holde dejen sammen og elastisk, er nemlig ikke nær så stærkt som i almindelig hvede. Det betyder, at du skal være en anelse mere forsigtig når du rører deje med speltmel på fx røremaskine.
Speltmel suger også mere vand, hvilket er en rigtig god grund til at tilsætte grønt til denne type brød. Speltdejen her er lavet til aflange stykker, som fungerer rigtig godt som sandwichboller i madkurven, men du kan også sagtens bage mindre stykker til morgenbrød eller større flutes eller brød, husk blot at justere bagetiden.

magasin08-GRØN-7_edit2

Giv brøddejen kaninføde

magasin08-GRØN-3

Salt ‘monkey bread‘

Monkey bread er traditionelt set sødt og minder i smag meget om vores kanelsnegle: søde dejstykker, som er vendt i smeltet smør og kanelsukker, nogle gange tilsat pecannødder, og efterfølgende bagt sammen i en randform. Det nydes lunt og nybagt, så dejstykkerne er nemme at pille fra hinanden.
Jeg synes faktisk, at denne type brød er lidt sjovere i en salt udgave, som kan agere midtpunkt på et ethvert middagsbord, hvad enten det skal stå alene med et glas rødvin og snacks eller være tiltrækkende tilbehør på en ellers lidt smagsmæssigt flad suppesøndag. Du kan variere kombinationen af urter alt efter formålet eller hvad urtebedet er fyldt med, og skulle der ligge en vesterhavsost eller gouda i dit køleskab i stedet for parmesan, så smager brødet altså stadig rigtig skønt.