lækkerier-magasin-forside-31-hvid-kant

#31 vinter 2023: Frost

ArlaUnika_Lækkerier31_8830

Gammel Knas-twistere med nem butterdej

magasin31-257A2088

Elisabeth Madsens islagkage

Når Elisabeth Madsen beslutter sig for at bringe islagkagen tilbage på kortet på Svinkløv Badehotel, så bliver det ikke en islagkage, der minder om noget du har smagt før. Det bliver med en hindbæris, der smager mere intenst af sommerhindbær end hindbær selv og en pistacieis, der får guldmedalje i den allersværeste isdisciplin, nemlig pistacie.

magasin31-Lækkerier31_5934

Bake-off pizzabunde

Hjemmelavede pizzaer er en favorit hos de fleste, men det kan være bøvlet at få hverdagen til at passe med hævning af dej og en lidt længere arbejdsproces end 30 minutter. Mange steder kan man købe relativt gode forbagte pizzabunde, lige til at toppe selv, men det bliver hurtigt en lidt dyr fornøjelse – så bag dem hellere selv!

Jeg rydder ofte en hylde i vores fryser og propper den med de her forbagte pizzabunde. Det gør det meget nemt at lave pizza på en travl hverdag, samtidig med at jeg faktisk synes at pizzabunden har rigtig godt af at blive bagt to gange, den bliver langt mere sprød, end hvis du bager den direkte med fyld på.

magasin31-Lækkerier31_6299

Bake-off kanelgifler

Store saftige kanelgifler som blot skal tøes op og bages, når du har brug for friskbagte søde lækkerier. Glem alt om de små kanelgifler i poser, som smager alt for meget af gær og mærkeligt nok aldrig bliver tørre, før man åbner posen – de kan nogle tricks i bageriproduktionen. De her kanelgifler er lavet med inspiration fra Lagkage- husets. De er store og saftige, og det er det, som adskiller dem fra kanelsneglen. Der er mindre tør overflade, da giflen står lodret og rulles færre gange, og derfor bliver mere brødagtig og blød.

Giflen er fyldt med kanelremonce og en kagecreme tilsmagt med den aromatiske tonkabønne. Tonkabønner indeholder et af de samme aromastoffer, som cassiakanel og derfor er de to en rigtig god kombination her. Kan du ikke finde tonkabønne, så kan du bruge lidt ekstra vaniljepasta, men udelad ikke kagecremen, den giver en lækker saftig krumme og gør giflen ekstra luksus.

magasin31-Lækkerier31_8509

Casper Sundins øllebrød

Øllebrød er måske ikke lige det første du tænker på, når du tænker på fine desserter. Men tænk lige et øjeblik på hvor godt en skive friskbagt rugbrød med smør og Nutella smager.

magasin31-Lækkerier31_8369

Casper Sundins braiseret ananas

Casper har fundet inspirationen til denne dessert fra sin tid som dessertkok på Søllerød Kro, hvor braiseret ananas ofte var at finde på dessertmenuen til de store selskaber.

magasin31-Lækkerier31_10453

Nøddekranse med saltet smør og vanilje

magasin31-boller

Annemette Voss’ koldhævede boller

En dej med en dyb og super lækker smag. Mørk malt tilfører en meget karakteristisk smag, som er ret kraftig, så lad være med at være alt for rundhåndet. Dejen er silkeblød og lækker og helt fantastisk at arbejde med.

magasin31-Lækkerier31_5810

Jagten på verdens bedste chokolademousse

En ægte fransk klassiker som er en favorit hos enhver chokoladeelsker – denne gang har vi begravet os i opskrifter på chokolade- mousse. For chokolademousse er en simpel dessert, men der findes uendelig mange holdninger og opskrifter på, hvordan den skal smage og fremstilles.

Opskrifterne og stilarterne inden for chokolademousse er mangfoldige – lige fra den mest simple med 2 ingredienser og op til de mere komplicerede, med op til 7 ingredienser og en kringlet proces. Det er svært at pege entydigt på én traditionel opskrift, men den typiske franske favorit har æg i en eller anden form, og dertil måske – eller måske ikke – flødeskum. Vi tester på kryds og tværs og kommer hele vejen rundt og mere til.

magasin31-Lækkerier31_5795

Lækkeriers bedste chokolademousse med æg

Spis den alene som dessert med en blød sky af letpisket fløde på toppen, eller i en dekadent dessertkage. Denne mousse er udviklet af redaktionen som den lækreste, luf- tigste chokolademousse, som er perfekt som dessert. Marengsen giver den mest vidunderlige luftige konsistens og et lille hint af luksus chokolade-flødebolle.

magasin31-Dansukker_5673

Julehjerter med jordbærsyltetøj og sukkerdrys

magasin31-Lækkerier31_8889

Blåbærmuffins

Der gik 30 udgaver af Lækkerier før vi fandt på at udgive en opskrift på blåbærmuffins. Det er ellers lidt af en klassiker, og det er måske netop derfor det tog os tid. For er der ikke allerede sagt nok om dem? Nej, ikke helt. Der er nemlig lige et par budskaber at få slået fast.

En muffin er traditionelt set lidt mere melholdig og lidt mindre sød end så mange andre kager, så teknisk set er denne opskrift mere en cupcake uden frosting. Forstået på den måde, at denne her kage er akkurat så let og sød og svampet som jeg synes en kage skal være.

Hemmeligheden til den ultrasvampede kage er todelt: creme fraichen og de frosne blåbær giver en dejlig saftig krumme og dernæst giver den kemiske reaktion mellem citronsaft og natron en ekstra luftig dej. Faktisk er denne kagedej så ekstraordinært svampet og luftig, at jeg også bruger den som grundopskrift til mange andre skærekager.

magasin31-Lækkerier31_8295

Blåbærsnitter

Ja, vi elsker alle hindbærsnitter. Men hvad med blåbærsnitter, har vi tænkt på dem? Bruger man vilde blåbær i mørdejen bliver de endda flotte og lilla og udstikker man dem som en blomst, bliver de både flotte og fine.

De vilde blåbær er så vidunderlige og de spises aller- bedst sammen med citron og vanilje, hvis man spørger mig. Og de kan bruges direkte fra frost i opskriften her, så der er altså ingen grund til at bruge de kedelige “mosebøllebær”.

magasin31-Lækkerier31_6226

Lækkeriers chokoladebombe

Vi kender alle Michel Michauds legendariske dessertopfindelse; Gateau Marcel. Og konceptet “tung chokoladekage med chokolademousse på toppen” er fortolket til ukendelighed. Og her kommer Gud hjælpe mig en fortolkning mere.

magasin31-Lækkerier31_9016

Nørdens guide til iskolde krystaller

Vi har tidligere dykket ned i de iskolde krystaller i form af hjemmelavede is – men denne gang ser vi nærmere på alt det andet geniale, som din fryser kan bruges til. Den kan fremtrylle og forandre, og ikke mindst, kan du lære hvordan du bruger den optimalt til at gemme mange for- skellige lækkerier og gøre den til dit søde skatkammer, hvor du altid kan finde guld.

De professionelle bagerier og konditorer har fundet fidusen i fryseren. Her bruger de den aktivt, så du altid kan få friskbagt bagværk og kager. Her fryses færdigbagte kager og bake-off for at optimere kvalitet og produktion. Bliv klogere på, hvad der sker af magiske ting i din fryser og få styr på, hvordan du bruger den bedst.

magasin31-Lækkerier31_5864

Chokolademousse med kakaoglaze

Støber du din chokolademousse i en silikoneform og smider den i fryseren, kan den overtrækkes med glaze og blive til en spejl-blank dessert. Her serverer vi Lækkeriers bedste chokolademousse (uden æg) med gelé af havtorn og passionsfrugt og sprøde kakaotuiles.

magasin31-Lækkerier31_8667

Søren Scheels kransekage

magasin31-Kage_Selects_EWP-2

Go Bananas

For Julie Mengel er skumbananen et lidt glemt stykke slik og hun har i sin nyfortolkning valgt at gøre den frisk og moderne, men stadig prøvet at sende tankerne i retning af den klassiske skumbanan. Derfor er hun endt i en kombination mellem yuzu, banan og karamel.

magasin31-Lækkerier31_6057

Velkommen til Lækkerier #31

Har du nogensinde tænkt over hvor vilde opfindelser både køleskab og fryser er? Sikkert ikke, for du er nok – ligesom mig – vokset op i et hjem hvor begge dele har været en selvfølge. Vi har altid haft frosne ærter og regnbueis lige ved hånden. Men sådan er det ikke alle steder i verden, og sådan har det slet heller ikke altid været her. Is – i blokke eller i fryserform – har givet os evnen til at bevare eller konservere mad og har på den måde revolutioneret vores spisevaner og vores evne til at brødføde befolkninger.

magasin28-Søren-Scheel

Søren Scheel

Er dessertchef på Kødbyens Fiskebar og tidligere dessertkok på Søllerød Kro. I kan sikkert genkende ham fra Lækkerier Prisen 2023, hvor han var en af deltagerne.

magasin31-Lækkerier31_6013

Mød redaktionen #31

Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.