Brød
Rosinbrød af Mia Irene Kristensen
Rosinbrød er en snart uddøende race i bagerens vindue, men det smager forbandet godt, især hvis man er fan af rosiner i bagværk – for det her er mættet med rosiner. Et rosinbrød må ikke have skiver, hvor man skal kigge langt efter saftighed til brødet.
Fastelavnsboller af Elisabeth Madsen
Elisabeth Madsens fastelavnsbolle er en semlor-inspireret sag. Bunden er en gærdejsbolle med remonce og den er fyldt med Made by Mamas vidunderlige pistaciecreme og en smuk swirl af konditorcreme med pistacie.
Annemette Voss’ koldhævede boller
En dej med en dyb og super lækker smag. Mørk malt tilfører en meget karakteristisk smag, som er ret kraftig, så lad være med at være alt for rundhåndet. Dejen er silkeblød og lækker og helt fantastisk at arbejde med.
Bake-off pizzabunde
Hjemmelavede pizzaer er en favorit hos de fleste, men det kan være bøvlet at få hverdagen til at passe med hævning af dej og en lidt længere arbejdsproces end 30 minutter. Mange steder kan man købe relativt gode forbagte pizzabunde, lige til at toppe selv, men det bliver hurtigt en lidt dyr fornøjelse – så bag dem hellere selv!
Jeg rydder ofte en hylde i vores fryser og propper den med de her forbagte pizzabunde. Det gør det meget nemt at lave pizza på en travl hverdag, samtidig med at jeg faktisk synes at pizzabunden har rigtig godt af at blive bagt to gange, den bliver langt mere sprød, end hvis du bager den direkte med fyld på.
Kuvertbrød fra Søllerød Kro
Havrebrødet er luftigt, supersaftigt og har en vidunderlig smag af havre. Der skal øl i dejen og det skal man ikke være bange for. Det giver både konsistens til brødet og en mild syrlighed til smagen. Har du ikke mulighed for at bruge øl, kan du er- statte det med vand i samme mængde, men det vil dog ændre lidt på både konsistens og smag.
Kuvertbrød fra Søllerød Kro
Et lille luftigt maltbrød med valnødder og dejlig tynd og sej skorpe. Dejen til dette brød er ret fugtig, og vandet skal tilsættes ad flere omgange for at sikre at melet kan optage fugten. Hvis du tilsætter alt vandet fra start, vil du få et mere kompakt brød, som minder mere om rugbrød i strukturen.
Musliboller
Luftige, men mættende boller med masser af smag og små fine lufthuller i krummen. De holder sig nemt et par dage, inden de bliver tørre. En rigtig lækker bolle til morgenmad, madpakker og mellemmåltider.
Sigtebrød
Nostalgien vil ingen ende tage, når dette gammeldags sigtebrød sættes på bordet. En god og let sej skorpe og en blød krumme, som smager af korn og smør. Oprindeligt blev sigtebrød bagt i MEGET store forme, hvor brøddene stod tæt sammen, så de fik “bløde” sider i stedet for de typisk sprøde sider på skorpen.
Sigtemel er ikke bare sigtet mel
Når man, som jeg, er vokset op på Lolland, så kender man sigtebrødet fra Nakskov Brødfabrik. Nævner man brødet til en familie- sammenkomst, får alle drømmende blikke og bryder ud i ”åhh” og ”uhm” ved tanken om det helt friskbagte, lune sigtebrød med sej gylden skorpe, tæt og svampet krumme og en intens, let syrlig korn-smag. Et højt, rektangulært brød, som holdt sig saftigt i flere dage, og som egner sig formidabelt godt til både madpakker og sukkermadder.
Mørke maltbrød
Inspirationen til disse brød kommer fra restaurant Madklubben Bistro De Luxe, som jeg brugte meget af min sparsomme SU på dengang, jeg studerede. Her lavede de det mest fantastiske bløde maltbrød, som mindede om en mellemting mellem sødt svensk rugbrød og en velsaltet udgave af en honningkage. Et sublimt brød serveret med iskoldt tandsmør. En dyb smag af nødder og ristet korn kendetegner smagen i disse små kuvertstykker. De hæver hurtigt op og smager bedst, hvis de laves samme dag, de skal spises. Den mørke malt fremstilles af spiret byg, som tørres og ristes. Den fås som mørk sirup eller mel og begge dele kan bruges i opskriften her, men den helt mørkebrune sirup (fås hos Meyers Bageri) er ideel og giver den bedste smag.