Brød
Rosinbrød af Mia Irene Kristensen
Rosinbrød er en snart uddøende race i bagerens vindue, men det smager forbandet godt, især hvis man er fan af rosiner i bagværk – for det her er mættet med rosiner. Et rosinbrød må ikke have skiver, hvor man skal kigge langt efter saftighed til brødet.
Fastelavnsboller af Elisabeth Madsen
Elisabeth Madsens fastelavnsbolle er en semlor-inspireret sag. Bunden er en gærdejsbolle med remonce og den er fyldt med Made by Mamas vidunderlige pistaciecreme og en smuk swirl af konditorcreme med pistacie.
Annemette Voss’ koldhævede boller
En dej med en dyb og super lækker smag. Mørk malt tilfører en meget karakteristisk smag, som er ret kraftig, så lad være med at være alt for rundhåndet. Dejen er silkeblød og lækker og helt fantastisk at arbejde med.
Bake-off pizzabunde
Hjemmelavede pizzaer er en favorit hos de fleste, men det kan være bøvlet at få hverdagen til at passe med hævning af dej og en lidt længere arbejdsproces end 30 minutter. Mange steder kan man købe relativt gode forbagte pizzabunde, lige til at toppe selv, men det bliver hurtigt en lidt dyr fornøjelse – så bag dem hellere selv!
Jeg rydder ofte en hylde i vores fryser og propper den med de her forbagte pizzabunde. Det gør det meget nemt at lave pizza på en travl hverdag, samtidig med at jeg faktisk synes at pizzabunden har rigtig godt af at blive bagt to gange, den bliver langt mere sprød, end hvis du bager den direkte med fyld på.
Kuvertbrød fra Søllerød Kro
Havrebrødet er luftigt, supersaftigt og har en vidunderlig smag af havre. Der skal øl i dejen og det skal man ikke være bange for. Det giver både konsistens til brødet og en mild syrlighed til smagen. Har du ikke mulighed for at bruge øl, kan du er- statte det med vand i samme mængde, men det vil dog ændre lidt på både konsistens og smag.
Kuvertbrød fra Søllerød Kro
Et lille luftigt maltbrød med valnødder og dejlig tynd og sej skorpe. Dejen til dette brød er ret fugtig, og vandet skal tilsættes ad flere omgange for at sikre at melet kan optage fugten. Hvis du tilsætter alt vandet fra start, vil du få et mere kompakt brød, som minder mere om rugbrød i strukturen.
Cheddar & Chipotle Bagels
Da jeg flyttede ind på Tietgen Kollegiet i København for snart en del år siden, fik jeg Rikke Holms bagebog “Varm på brød og lun på boller” foræret. For det meste sad vi og bladrede i bogen og drømte om at bage tebirkes, men så en dag besluttede vi at bage bagels – og de blev nærmest hofretten i vores kollegiekøkken, og vi døbte dem ”byens bedste bagels”. Vi brugte dem til alt fra madpakke til burgers. Det kan man godt: man skal bare huske at lukke ”hullet” med en skive agurk.
De bløde brød er stadig en storfavorit på grund af den helt særlige smag og seje konsistens. Og siden dengang på kollegiet har jeg arbejdet videre med opskriften og forsøgt at gøre dem endnu mere luftige i konsistensen. De er perfekte på brunchbordet eller til sandwiches. Jeg er ikke typen, der rister min bagel, men jeg luner den gerne så overfladen bliver chewy, og krummen forbliver saftig.
Som en del af processen koges dejen, det ændrer stivelsen på overfladen og er med til at give den seje skorpe og den særlige smag, som kendetegner bagels. Dejen tilsættes også maltsirup som smagsgiver, og det giver en snert af ”rugbrød” og en mere kompleks smag til dejen end almindeligt sukker.
Dejen er luftig, når den skal i gryden, og det er vigtigt, at du er forsigtig, når du håndterer den. De kogte bagels ser da også tit lidt deforme ud, men de skal nok blive pæne og lækre efter en tur i ovnen.
Cathrine Brandts Teboller
Cathrine Brandt har bagt bløde og hvide teboller som vores mormødre bagte dem … Bare med lidt mere smag. Man går aldrig fejl af en luftig hvedebolle, der er rig på smør. Bare synet af en rund, skinnende og gylden tebolle kan vække begejstring og gode minder hos de fleste. Her er den klassiske tebolle piftet op med masser af kardemommefrø og et generøst drys salt for endnu mere smag, som gør tebollen til meget mere end noget at blive mæt i inden man kommer til kagerne.
Rugbrød med kaffe og rugkerner
Kaffe er velkommen i næsten alt mit bagværk. Jeg elsker kaffe! Et hjemmebagt rugbrød kan også have fordel af friskbrygget kaffe. Den bitre og dybe smag klæder surdejens syre, rugmelets kornsmag og skaber en fin balance med maltmelets mørke noter. Her får du et rugbrød, der smager af endnu mere, og som holder sig saftigt og godt i mange dage.
Rugbrød uden kerner
Dette rugbrød fanger essensen af det simple sønderjyske rugbrød, men det er dog bagt i en form hvilket gør det meget mere simpelt at fremstille.
Af og til er det bare rart med noget helt enkelt. Det er det her rugbrød. Helt enkelt og simpelt i sin smag og blødt, luftigt og saftigt i krummen. Det kan nydes af både børn og voksne.
Et rugbrød uden kerner er allerbedst de første dage efter bagning. Herefter kan resterne med fordel bruges til rugbrødstoast, laves til ymerdrys eller til en sønderjysk rugbrødslagkage.