Desserter

magasin04-koldskålstærte3

Forårsfin frangipanetærte

Jeg er tosset med tærter. Bærtærter, frugttærter, marengstærter, chokoladetærter, karameltærter, jeg kunne blive ved. Når foråret titter frem, er denne fine koldskålstærte én af mine top-tre tærtefavoritter. Mødet mellem den smørsprøde mørdej, det saftige og søde mandelfyld og den lette, cremede koldskålsganache er vidunderligt.
Pynt tærten med spiselige blomster, friske krydderurter eller andre små skatte fra haven. Og til sommer, når de danske jordbær er fulde af sødme, saft og smag, så overdyng koldskålstærten med dem.

magasin04-koldskålsmandler3

Koldskålsmandler med syrligt støv

Jeg elsker Summerbirds chokoladedragerede mandler og kan tømme et glas, før du får talt til ti. Når glasset er tomt og lækkersulten stadig lurer, må man ty til alternativer. Disse er et genialt et af slagsen. Gavmildt ristede mandler omfavnet af cremet koldskålsganache og syrligt hindbærrabarberstøv.
Pak dem fint i cellofan, og forær dem som sød værtindegave. Eller spis hele molevitten selv.

magasin04-koldskålsmacarons1

Koldskåls-macarons

Da jeg satte tænderne i koldskåls-ganachen allerførste gang, var jeg stensikker på én ting: Jeg ville iklæde den en fin, fransk kjole. Servere den syrligsøde, bløde ganache mellem to sprøde mandelbunde. Det var slet ikke en dum idé. Faktisk kom en af mine yndlingsmacarons til verden netop dér. Og ja, de små kager kan være temmeligt drilske, så lykkes det dig ikke at få helt glatte overflader eller perfekte ‘fødder’, så fortvivl ej. Kagerne smager stadig vidunderligt.

magasin04-laekkerier1302201718114_edit3

Koldskåls-panna cotta

Jeg har aldrig været pjattet med panna cotta. Den klassiske ’kogte fløde’ er, som navnet afslører, alt for flødetung til mig. Men er panna cottaen tilsat kærnemælk og citronsaft holder jeg mig ikke tilbage. Her serverer jeg panna cottaen i ensom majestæt. Uden forstyrrelser. Med fuld fokus på den cremede, fløjlsbløde, vaniljesøde fornemmelse. Men jeg kunne nu også sagtens finde på at overdynge den med knasende kammerjunkere eller søde, danske jordbær.

magasin05-DSC05751

Jordbærparfait på pinde

Hvad er mere rigtigt end rød jordbæris på en varm sommerdag? Her får I to forskellige versioner af mine absolut yndlings-sommeris.

magasin05-DSC05652_edit

Friske jordbæris med hyldeblomst

Hvad er mere rigtigt end rød jordbæris på en varm sommerdag? Her får I to forskellige versioner af mine absolut yndlings-sommeris.

magasin05-hindbærribs

Tærte med hindbær & ribs

Denne sommertærte byder på saftig mandelfrangipane, syrlige røde bær og verdens lækreste vaniljecreme tyvstjålet fra min søde chef, Mika Wulff.
Det er den mest klassiske af de tre tærter, og den minder faktisk ufattelig meget om den klassiske, danske jordbærtærte – hvis du ellers udskifter ribs og hindbær med jordbær.
Der er kun plads til et tyndt lag af vaniljecremen i tærten, men snyd endelig ikke dine gæster for resten. Server den i en skål ved siden af.

magasin05-jordbær

Jordbærtærte med hvid chokolade & sort peber

Smørsprød hasselnøddemørdej, sej og saftig hasselnøddefrangipane med jordbærskiver, blød og sommersød jordbærganache samt en bunke friske bær og blomster på toppen. Denne tærte skriger af sommer, og jeg elsker det.

Jeg giver gerne tærten et skud friskkværnet sort peber lige inden servering for at fremhæve jordbærrenes sødme og give tærten lidt kant. Har du ikke mod på det, så sæt peberkværnen ind på bordet sammen med tærten, og lad det være op til dine gæster selv, om de i peberhumør eller ej.

magasin05-kirsebær

Kirsebærtærte

Kirsebær og pistacienødder komplimenterer hinanden drøngodt og spiller hovedrollerne i denne forårsfine frangipanetærte. Under den berømte kirsebærmousse, som jeg før har erklæret min kærlighed til, gemmer sig saftig og letsaltet pistaciefrangipane, søde amarenakirsebær og smørsprød pistaciemørdej. Muligvis min nye yndlingstærte. Den er i hvert fald på min top tre sammen med den salte chokoladetærte fra første nummer af magasinet.
Pssst … De små macarons er mest for øjets skyld og må endelig ikke afholde dig fra at bage tærten. Tærten er f.eks. også smadderfin med en krans af friske kirsebær og ikke andet.

magasin05-Jordbær-10

Balsamico marinede jordbær

I Lækkerier samler vi på gode og hurtige hverdagsdesserter, og denne gang er det Thomas Alcayaga fra madbloggen madetmere.dk, der har tryllet friske jordbær om til 3 lækre desserter, der alle kan laves på under et kvarter.

magasin05-Jordbær-5

Jordbær, double cream og melissemelis

I Lækkerier samler vi på gode og hurtige hverdagsdesserter, og denne gang er det Thomas Alcayaga fra madbloggen madetmere.dk, der har tryllet friske jordbær om til 3 lækre desserter, der alle kan laves på under et kvarter.

magasin05-Jordbær-3

jordbær mascarpone trifli

I Lækkerier samler vi på gode og hurtige hverdagsdesserter, og denne gang er det Thomas Alcayaga fra madbloggen madetmere.dk, der har tryllet friske jordbær om til 3 lækre desserter, der alle kan laves på under et kvarter.

magasin05-Laekkerier2704201721635

Kirsebærkrans

Det er ikke for sjov, at mit øgenavn er Vandbakkelsesdronningen. Jeg elsker virkelig vandbakkelser i alle afskygninger. Når vandbakkelserne bages med craquelin på toppen, får de en dejlig sprød og sød overflade som gør, at glasur eller andet topping slet ikke er nødvendigt. Her har de i stedet fået et drys kirsebærpulver, som både pynter og giver smag til kagen. Pulveret er lavet af frysetørret kirsebær, og ideen har jeg lånt fra min dygtige kollega Maja Vase.

magasin05-Laekkerier2704201721647

Pavlova med rabarberkrøller

Ideen til de fine rababerkrøller på toppen af denne pavlova fik jeg fra Martha Collisons, som er en af de tidligere deltagere i den engelske Bagedyst. Jeg har testet og testet og fundet frem til den fremgangsmåde, som jeg synes fungerer bedst. Brug de fine krøller som pynt på alt fra sandkage til lagkager.

magasin06-candyfloss

Candyfloss

Luften er mættet med duften af to ting, når tivoli rammer byen – popcorn og en endnu mere barnlig klassiker, candyfloss. Den store tot vat af ren sukker, som alle børn elsker, og de fleste forældre elsker at hade.

magasin06-Kopi-af-isvaffel3

Softice

Sprøde isvafler fyldt med hjemmelavet chokoladesoftice, toppet med smeltet chokolade og knasende chokoladekugler. Hvem kan modstå det?

Softicen er i virkeligheden bare en chokoladerig mælkeis snuppet direkte fra ismaskinen og er lavet på min nye favoritchokolade, Azélia 35 %, en cremet mælkechokolade tilsat hasselnød. Der er ikke sparet på chokolademængden i isbasen. Derfor får softicen en vidunderlig cremet konsistens og en intens chokoladesmag. Du skal bruge en ismaskine for at lave denne opskrift.

magasin06-Kopi-af-bakedalaska2

Baked alaska

Intet retrotema uden indbagt is. Under den brændte marengs gemmer sig en dejligt syrlig ribsis, sød lakridsganache og let saltet lakridskiksebund. Jeg serverer gerne isbomberne ‘nøgne’ sammen med en skål marengs og en creme brulé-brænder, så mine gæster selv kan lege løs. Således skabes med sikkerhed festlig stemning.

magasin06-Kopi-af-hindbærislagkage

Vienetta

Lækker, lyserød islagkage stærkt inspireret af barndommens Vienetta. Nederst knasende og let saltet kakaokiksebund. Øverst cremet hindbæris med seks sprøde chokoladelag.
Flere lag er ikke spor forbudt.

magasin06-Pærertærter-16

Nemme Pæretærter

I mit barndomshjem var der mere “Karoline-mad” end “Frøken Jensen-mad”. For når man som Karolines Køkken, husstandsomdeler små kogebøger, så er det næsten umuligt ikke at blive en del af den danske madkultur. Da jeg gik på universitetet, var jeg heldig at få en praktikperiode hos Karolines Køkken i Århus. Her lærte jeg kompleksiteten i at formulere opskrifter. Jeg har stor respekt for teamet og det arbejde, de lægger i hver enkelt opskrift.

magasin06-Upside-down-blommekage2-9

Upside-down

Det er altid med store sommerfugle i maven, at man vender tarte tatin, den klassiske omvendte æbletærte, ud af formen. Er den mon brændt? Løber der varm karamel ud over det hele? Eller står den bare helt perfekt, gylden og sprød. Den skræmmende dimension som de omvendte kager besidder er, at det først er når man vender den ud på fadet, at man i virkeligheden kan se resultatet. Denne version kombinerer aromatiske sensommerblommer og gylden karamel med en sandkagedej tilsat mørk chokolade og ristede hasselnødder.

magasin06-Nimb2-51

Crepes suzette

magasin06-mandelfromage4

Mandelfromage

Maja Vase har fundet den fine, gamle, gule dessertbog fra Tørsleffs frem fra gemmerne, udvalgt tre favoritter og givet dem nyt liv.

magasin06-3-nemme-24

Brombærkoldskål

Vi har bedt den dygtige dessertkok Casper Sundin opfinde tre hurtige desserter med makroner til os. Desserterne er inspireret af restaurantkøkkenet, men de er nemme nok til at vi alle kan lave dem, – tilmed ret hurtigt.

magasin06-Salt-karamel

Saltkaramelbudding

magasin06-_R5A1341

Budding dronningen Marie Holm

Marie Holm har startet en decideret buddingrevolution.” “2016 bliver buddingens år.” “Buddingen gør et overraskende comeback takket være Marie Holm.” Sådan lød et par af overskrifterne da Marie Holm i efteråret 2015 udgav kogebogen ‘Budding og andre dirrende desserter’. Danskerne har fået øjnene op for budding, Marie Holms bog er siden oversat til både engelsk og tysk og budding-revolutionen stopper ikke her. Marie Holm barsler med en ny buddingbog, som udkommer i efteråret. Vi har taget en snak med Marie om hendes buddinger.

 

magasin07-IMG_8014_2

cremeux med kakaoglaze

Den klassiske franske creme, cremeux, kan både laves som en let og fløjsblød creme med sprøjtefast konsistens og så kan den “sættes” med husblas, så den bliver til en fast men dirrende dessert, som jeg har gjort her. Det resulterer i en slags cremerand med mælkechokolade.