Alt om de knasende og klistrede krystaller
Nørdens guide til sukker
Af Mia Irene Kristensen. Foto af Chris Tonnesen.
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.
SUKKER I KRISETID
Vidste du at under 2. verdenskrig betød sukkerrationeringen, at man i perioder kun kunne købe helt ned til 1,5 kg sukker pr. person + 1 kg til syltning hver måned – det lyder stadig af meget for moderne smagsløg, men dengang var man meget afhængig af den konserverende effekt af sukker. Det medførte drastiske ændringer i de danske husholdninger og det kan man læse mere om i bogen ”Desserter i krisetider”.
KRYSTALLER MED MANGE FUNKTIONER
Sukker har mange funktioner i det søde køkken. Den vigtigste, i vores tid, er umiddelbart som sødemiddel. Det vil sige til at påvirke smagen i en sød retning og balancere den sure smag i alt fra marmelade til cola. Men sukker kan også virke som en modvægt over for den bitre smag (fx i din kaffe) og virke smagsfremhævende på andre aromafyldte ingredienser. Begge dele er værd at huske, når du tilsmager i både det søde og det salte køkken.
Sukker blev både tidligere og i stadig den dag i dag anvendt til konservering, her er det blot essentielt at koncentrationen er høj nok. Laver du en marmelade med højt indhold af sukker, fx appelsinmarmelade, så holder den væsentlig længere, også uden for køl end marmalade som kun er let sødet, fx en jordbærmarmelade. Det er altså ikke altid nødvendigvis for smagens skyld, at det kan være nødvendigt at tilsætte store mængder sukker.
REFRAKTOMETER
Sukkerindholdet i fx saft og frugtsirup måles med en brixmåler, også kaldet et refraktometer.
Sukker skaber også konsistens i desserter og bagværk, en funktion der er mindst lige så vigtig som smagen af sukker i det søde køkken. Når du pisker æggehvider med sukker eller sukkerlage til marengs, er det sukkeret som giver marengsen sin seje konsistens og sit blanke look. Det kan derfor gøre en stor forskel på resultatet, hvis du skifter sukkertype, skruer ned for sukkeret i en opskrift, eller bruger sødemiddel. På samme måde kan sukker skabe konsistens i frosne lækkerier. I is og sorbet fryser sukkersiruppen ikke helt og det hjælper derved med at give isen en blødere konsistens.
SØDT ER IKKE BARE SØDT
Der er meget stor forskel på både smag, sødme og krystalstørrelse på de mange forskellige typer sukker på markedet, så det er ikke ligegyldigt, hvilken type du vælger at bruge i en opskrift.
Hvidt sukker er mere sødt end frugtsukker (fruktose) og druesukker (glukose). Så vil du gerne ændre typen af sukker eller sødemiddel i en opskrift er det derfor værd at overveje sødmegraden i forhold til det anbefalede sukker. Cookies bagt udelukkende med brun farin flyder for eksempel mere ud og får en porøs konsistens sammenlignet med cookies bagt med almindelig hvidt sukker. Til gengæld giver brun farin en dybere smag og en anelse bitterhed.
Bruger du et sukker med store krystaller i en opskrift, hvor det ikke står specifikt, risikerer du at få en lidt for knasende dessert. Det har jeg af og til oplevet med grove typer rørsukker i forskellige dessertcremer. På samme måde har det stor indflydelse på konsistensen af is og chokoladetrøfler, når du bruger glukosesirup. Så overvej nøje funktionen af den enkelte sukkertype i opskriften, inden du udskifter den med en anden.
KLISTRET ELLER KNASENDE
Sukker kommer i mange konsistenser og bruges ofte til at skabe forskellige teksturer i maden. Sukker på fast form er knasende krystaller, som findes fra de helt finkornede i flormelis til gigantiske stykker kandis. Det er den lange, trinvise fremstillingsproces og sammensætningen, som er afgørende for konsistensen på sukkeret.
Sukker opløses let i vand og i denne form udgør det den klistrede masse, vi kender som sirup. Det er altid en fordel at have meget tykke sirupper stående ved stuetemperatur – jo højere opbevaringstemperatur desto tyndere konsistens. Bliver indholdet af sukker for højt i en sirup, vil sukkeret med tiden samle sig i krystaller. Opbevares en sirup med høj sukkerkoncentration ved for lav temperatur er der også risiko for at den krystalliserer.
Skal du koge tyk sukkersirup, får du den bedste konsistens, hvis du koger den til omkring 110 grader. Temperaturen er afgørende for konsistensen på dine sukkerbaserede lækkerier. Det er ikke tilfældigt at din bolsjeopskrift foreskriver at sukkeret skal koges til ca. 160 grader, for alt efter hvor høj temperaturen er, kan konsistensen blive alt fra blød og udflydende til krystalhård, som et godt gammeldags bolsje.
KARAMELLISERING AF SUKKER
Hvidt sukker har i sig selv ingen aroma, det smager kun sødt, men når det bliver varmet op åbner der sig en forunderlig verden af smagsstoffer. Ved 160 C smelter sukker og ved ca. 170 C begynder sukkermolekylerne af nedbrydes, her starter dannelsen af en lang række aromastoffer også – det vi bedre kender som karamellisering. Fortsætter man opvarmningen til omkring 190 C får man brændt, mørkt sukker og her dannes flere forskellige typer bitterstoffer, som ikke altid er ønsket, så det skal man passe på med. Hold øje med din karamel, så snart den begynder at tage farve.
TEST KONSISTENSEN
Karamelprøven er en test, man kan lave for at tjekke den endelige konsistens på den sukkermasse, som man koger. Du kan altså lynhurtigt tjekke hvordan konsistensen vil være efter nedkøling. Du drypper blot et par dråber af den kogte sukkermasse i en skål med iskoldt vand, lader den ligge en 10 – 20 sekunder og tjekker så konsistensen. Alternativt kan du stille en lille tallerken i fryseren og teste konsistens ved at hælde et par dråber af karamellen på den. Dette tip virker også til at teste konsistensen på sukkerholdig marmelade.
INGEN SUKKERKOGNING UDEN TERMOMETER
Et sukkertermometer er en stor hjælp til at sikre, at du opnår den helt rigtige temperatur i dine sukkerbaserede lækkerier. Det går ofte helt op til 200 C, så kan du holde styr på processen og få den rigtige smag og konsistens.
KANDISERING
Måske er du stødt på de klassiske røde æbler med et sprødt sukkerlag på overfladen på et julemarked. Det er det man kalder kandisering. Det har været mere anvendt end det er nu, men for nylig ramte en asiatisk trend ”tanghulu”med kandisering af bær og frugt med klart sukkerovertræk.
Kandiseringen forlænger holdbarheden på frugten lidt, da det indkapsler væsken, men er mest af alt en tilførsel af en anderledes konsistens. Det er kontrasten mellem den sprøde sukkerskal og den blødere frugt indeni, som gør det sjovt at spise.
Glacé er også en form for kandisering, hvor frugt, fx skal af citrusfrugter eller ingefær koges i sirup af flere omgange. Her fortrænges vandet i frugten med sukker, så konsistensen bliver fastere og sukkeret forlænger holdbarheden væsentligt.
KEND DIT SUKKER
Sukkerprodukter kan fremstilles på basis af enten sukkerroer eller sukkerrør. Sukkerroer dyrker vi stadig i Europa, mens sukkerrør importeres fra Asien og Sydamerika.
HVIDT SUKKER STØDT MELIS
Almindelig hvidt roesukker, smager primært sødt og uden bismag. Holder næsten evigt i en tætsluttende beholder. Kan bruges i alle opskrifter med sukker, hvor smagen skal være ren og sød, hvor man ikke ønsker sukkeret skal bidrage med aroma, fx til sukkersirup og syltning. Det er også den bedste type sukker at bruge til karamel.
VEJ DIT SUKKER
1 dl hvidt sukker vejer ca. 90 g., men størrelsen på sukkerkorn varierer og det altid er mest præcist at veje sukker frem for at måle det.
BAGESUKKER
Er mere finkornet hvidt sukker, som lettere opløses i tilberedninger, som fx æggesnaps, marengs og kagedej. Det betyder blandt andet, at du ikke skal piske helt så længe for at få en spejlblank marengs. Det er kendt som caster sugar i engelsksprogede lande.
PERLESUKKER I HVIDT PERLESUKKER
Store krystaller af hvidt sukker. Anvendes i opskrifter, hvor man ønsker et ekstra ”sukkerknas” fx som drys på småkager, kringle og til pynt på konfekt. Svensk perlesukker er en særlig variant af hvidt perlesukker, som de bruger på bl.a. snurrer og kanelbullar i Sverige. Kornene er større og helt hvide, og det er knap så hårdt og knasede, som almindeligt perlesukker.
VIDSTE DU AT
Krystallerne er ca. 0,3 – 0,5 mm i almindeligt sukker, mens de er ca. 0,01 – 0,1 mm i flormelis. Derfor opløses flormelis så hurtigt og giver en god konsistens i glasur.
SUKKERKNALDER
Også kendt som hugget sukker, er lavet af dampbehandlet hvidt sukker, som er presset til små firkanter. Sukkerknalder kan bruges til at søde varme drikke, men anvendes fx også i cocktails til at opsuge angustura bitters.
FLORMELIS
Et fint formalet hvidt sukker som er iblandet stivelse, ofte kartoffelstivelse eller majsstivelse, hvilket giver det pulverkonsistens. Det er perfekt til dekoration af bagværk i form af glasur eller til at sigte over bagværk som pynt. Glasur kan laves på forskellige væsker alt efter ønske om smag og konsistens. Sprøjteglasur (royal icing, red.) laves af æggehvider og flormelis og det størkner helt op, når det tørrer. Det er derfor velegnet til fx kransekage. Flormelis opløses meget nemt i våde deje og derfor bliver konsistensen også væsentlig anderledes, hvis du udskifter almindelig sukker med flormelis, i fx en kagedej.
LAV DIN EGEN FLORMELIS
Har du en virkelig god blender eller minihakker, så kan du lave din egen flormelis.
BRUN FARIN
I gamle opskrifter også kaldet “puddersukker”, er hvidt sukker tilsat mørk melasse (rest produkt fra sukkerfremstillingen). Det både farver sukkeret, giver det en blød, let fugtig konsistens og en dyb smag, med noter af karamel, lakrids og lidt bitterhed. Brun farin er velegnet til kager og bagværk, hvor man ønsker en karamelagtig smag og konsistens, da det let karamelliserer. Det er klassisk i fx brunsviger og drømmekage. Brun farin er svagt syrligt, pga. indholdet af melasse, derfor virker det godt i opskrifter, hvor natron er hævemiddel.
UNDGÅ UDTØRRET BRUN FARIN
At de fugtige sukkertyper fx brun farin og muscovadosukker har tendens til at størkne og blive hårde i pakken. Læg et let vædet stykke køkkenrulle i pakken og opbevar den generelt køligt i en tætsluttende beholder, så har du altid blødt brunt sukker.
MUSCOVADOSUKKER
Er let forarbejdet rørsukker, som findes i en lys og en mørk kvalitet. Jo lysere det er, desto mildere smag har det. Det minder lidt i konsistensen om brun farin, men smagen er rundere og mere karamelagtig og krystallerne er mindre. Det er råvaren og processen, som adskiller muscovadosukkeret fra brun farin. Brun muscovado har en kraftigere smag, med kraftigere noter af lakrids og let brændt sukker. Muscovadosukker er et aromatisk sukker, som kan smages og det er derfor vigtigt at overveje, hvad du bruger det i. Muscovadosukker giver god smag i fx brownies eller chokoladetrøfler.
DER ER FORSKEL PÅ MUSCOVADO OG BRUN FARIN
Krystaller af muscovadosukker er mindre end brun farin. Det kan være fristende at udskifte de to, men vær opmærksom på at både smag og konsistens ændrer sig.
KANDIS
Meget store, sukkerkrystaller, som fås i både en lys, ren udgave og en brun udgave. Den brune kandis er let karamelliseret under fremstillingen. Det giver en mere aromatisk og karamelagtig smag. Kandis er et smukt sukker, som tager sig godt ud i en sukkerskål. Det er ikke egnet til bagning og desserter (pga. størrelsen, da det smelter langsomt), men fungerer rigtig fint til sødning af varme drikke. Kandis kan også brydes i mindre stykker og bruges som et mere rustikt alternativ til perlesukker.
SIRUP (MØRK OG LYS)
Er en meget tyktflydende opløsning af forskellige sukkerarter. Det betyder, at den ikke krystalliserer og har en lang holdbarhed. Sirup er et biprodukt fra sukkerproduktionen, men det giver både konsistens og smag til desserter og bagværk. Begge typer sirup smager af karamel og har noter af lakrids, salt og lidt kokos. Sirup er let at opløse og søder mindre end almindelig stødt melis. Brug sirup i fx brunkager, sirupskage, i lakridsis og ovenpå pandekager.
SYLTESUKKER
Er en blanding af hvidt sukker og geleringsmiddel (fx pektin) samt eventuelt konserveringsmiddel og citronsyre. Det kan bruges til marmelade og gele efter anvisning på pakken, dog er det svært at justere konsistensen, uden samtidig at påvirke smagen, da ingredienserne er blandet sammen i pakken.
RØRSUKKER
Er sukker fremstillet på basis af sukkerrør. Det kan være mere eller mindre gyldent alt efter hvor oprenset det er. Jo mere farve det har, desto mere smag vil rørsukkeret have. Rørsukker har en mild smag og giver mere smag end stødt melis, derfor tilsætter man nogle gange mindre rørsukker end sukker i en opskrift. Aromaen i rørsukkeret får det simpelthen til at virke sødere. Brug rørsukker i opskrifter, hvor det gerne må smages og hvor det ikke influerer på farven fx med chokolade eller til sandkage.
DEMERARA SUKKER
Er rørsukker i lidt større krystaller, typisk i en lidt mere gylden farve. Smagen er som lys karamel og lidt honningagtig. Sukkeret knaser dejligt og er ideelt som drys eller sukkerkant på fx småkager, som alternativ til perlesukker. VI “Jagten på verdens bedste creme brulé” (Lækkerier #25, red.) fandt vi også ud af at demerara sukker er perfekt til det brændte sukkerlag på netop den dessert.
MELASSE I TREACLE
Er en sirup af restprodukt fra sukkerprodukt af sukkerrør. Det findes i forskellige udgaver fra lys brun til meget mørk. Den anvendes primært som smagsgiver i fx småkager og er ofte brugt i britisk og amerikansk bagværk. Melasse minder lidt om vores mørke sirup, men er væsentlig kraftigere i smagen. Melasse kan være svær at skaffe, men findes fx i helsekostbutikker eller webshops.
GLUKOSESIRUP
Er en klar, tyk sirup, som fremstilles på basis af stivelse fra fx hvede eller majs. Den har en helt neutral smag. Dens sammensætning af sukkerarter er med til at forhindre krystallisering og sikrer en god konsistens i fx is, karamel og chokoladeganache. Glukosesirup søder mindre end hvidt sukker og er derfor velegnet, til konsistensforbedring i is. Glukosesirup har en lang holdbarhed, men begynder den at krystallisere i beholderen, så smid den ud.
UDSKIFT IKKE SIRUP MED GLUKOSESIRUP 1:1
Glukosesirup kan ikke udskiftes med lys eller mørk sirup, da lys sirup søder væsentlig mere end glukosesirup.
DEXTROSE I DRUESUKKER I GLUKOSE
Kært barn har mange navne. Glukose er et simpelt sukkerstof som primært anvendes til slikfremstilling for at forbedre konsistensen. Det søder mindre end hvidt sukker, og krystallerne er ofte finere. Det fås i forskellige udgaver, så kig godt efter på pakningen, hvis du shopper til en specifik opskrift.
INVERTSUKKER
Invertsukker fremstilles af en blanding af glucose og fruktose. Det består af de samme sukkerstoffer som honning, og derfor er det også kendt som ”kunsthonning”. Invertsukker har samme egenskaber som honning og anvendes til at forbedre konsistensen i fx fyld i chokolade, cremer og is, da det modvirker dannelsen af bl.a. sukkerkrystaller og iskrystaller. Invertsukker fås også under navnet Trimoline.
PALMESUKKER – KOKOSSUKKER – DADELSUKKER
Alle disse sukkertyper fremstilles af forskellig plantesaft, fælles for dem er at de har en karakteristisk aromatisk smag, alt efter den plante de er fremstillet af. De kan i større eller mindre grad indeholde andet end sukker dvs. rester fra planten og det gør dem uegnede til fx kandisering og fremstilling af slik. Derudover varierer størrelsen på krystallerne ret meget, så de vil ikke direkte kunne erstatte fx brun farin. De anvendes ofte i eksotiske desserter eller som ”krydderi”, men de gør sig også godt, som smagsgivende drys på fx is, yoghurt og grød, eller i varme drikke.
ISOMALT
Består af en anden type sukkerstoffer end hvidt sukker (det man kalder sukkeralkoholer). Det søder derfor mindre og påvirker heller ikke blodsukkeret i kroppen på samme måde (til gengæld kan de påvirke mave/tarm funktionen, hvis du spiser større mængder). Det anvendes typisk til sukkerfrit slik, men er også eminent til fremstilling af sukkerskulpturer, da det ikke krystalliserer på samme måde som hvidt sukker.
OBS! Vær opmærksom på at smeltet isomalt er meget varmt at arbejde med, så sørg for at have det rigtige udstyr til det, så du ikke får brandsår af den varme masse.
Læs flere lignende artikler
Nørdens guide til iskolde krystaller
Vi har tidligere dykket ned i de iskolde krystaller i form af hjemmelavede is – men denne gang ser vi nærmere på alt det andet geniale, som din fryser kan bruges til. Den kan fremtrylle og forandre, og ikke mindst, kan du lære hvordan du bruger den optimalt til at gemme mange for- skellige lækkerier og gøre den til dit søde skatkammer, hvor du altid kan finde guld.
De professionelle bagerier og konditorer har fundet fidusen i fryseren. Her bruger de den aktivt, så du altid kan få friskbagt bagværk og kager. Her fryses færdigbagte kager og bake-off for at optimere kvalitet og produktion. Bliv klogere på, hvad der sker af magiske ting i din fryser og få styr på, hvordan du bruger den bedst.
Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.
Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!
Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.
Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.
Nørdens guide til søde Sanke ture
Glem fondant-blomster og kunstige aromaer for en stund, og kig i stedet ud i naturen efter urter og bæredygtig pynt i alverdens nuancer.
Aldrig mere mislykkedes macarons
De fine små franske kager kan være lige så drilske, som de er delikate. Vi har sat os for at samle den ultimative guide til macarons, så I er godt rustede til at kaste jer ud i projektet.
Vi har samlet Lækkerier-redaktionens kollektive viden om macaron-bagning og er taget på besøg hos macaron-mesteren Frédéric Terrible, en fransk konditor, der huserer på Frederiksberg i København. Her underviser han danskerne i alt fra macarons til fransk citrontærte. Som Frédéric siger, så tror man, at man ved alt om at lave macarons, indtil man afholder kurser og pludselig ser alle de nye og overraskende fejl, som folk kan lave. Så hvem bedre at lære af end manden, der har set det hele?!
Aldrig mere mislykket chokolade-temperering
Chokolade skal tempereres hvis du vil have blank chokolade der “knækker” rigtigt og ikke smelter i mellem fingrene på dig. Men temperering af chokolade er en tricky affære.
Flettede churros af Rosio Sanchez
Rosio laver både de bedste og de smukkeste churros i byen. Og vi kunne ikke ønske os nogen bedre end den tidligere dessertkok på Noma og nuværende indehaver af et mindre mexicansk restaurantemperie i København til at lære os hemmelighederne bag de gyldne, sukker- glimtende, mexicanske lækkerier.
Rigeligt remonce
Hemmeligheden bag alle gode kanelsnegle, snurrer og brunsviger ligger i den perfekte remonce – en remonce i rigelige mængder, som bliver på sin plads i bagværket under bagningen. Vi dykker ned i hemmelighederne bag den lækre sukkerblanding og hvordan man holder den inde i bagværket.
Syrlige citrussnurrer
Snurrer er den bløde blanding mellem kage og brød. De føles mindre forpligtende end en flødeskumskage, men remoncen rammer lige plet og stiller den altid presserende kagesult.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er en ørn til at sno den klassiske snurre, og jeg synes af og til, at de bliver unødvendigt kompakte i midten, selv efter hævning. Derfor har jeg adapteret Richard Bertinet’s (indehaver af britisk bageskole) smarte metode til formningen. Her skæres bredere dejstrimler, som deles i tre og flettes, hvorefter fletningen rulles hen over sig selv og sættes med lukningen i bunden.
Her anvendes teknikken til en dejlig sød og syrlig snurre. Dejen tilsættes en smule creme fraiche, som holder den saftig og understøtter citrussmagen i remoncen. De nybagte snurrer pensles med en sirup tilsat citronsyre (den du også bruger, hvis du laver hyldeblomstsaft), som giver en syrlighed, som ellers er svær at få frem i det søde bagværk.
Fabelagtigt nemme frøsnappere
Frøsnappere er en lille magisk ting på morgenbordet – ikke alt for sød, men heller ikke salt. Oprindeligt laves den af wienerdej og har du overskuddet, så kan du folde smørret ind i dejen her på traditionel vis. Jeg foretrækker den nemme facon, hvor smørret tilsættes frossent, som flager.
Frøsnapperne kan sagtens laves dagen før og opbevares på køl indtil bagning – eller ligefrem fryses direkte efter formning, og bare tages ud og sættes i køleskab aftenen før bagning og servering.
Jagten på verdens bedste flødekaramel
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.
Karamelsmåkager
Mange jer har sikkert bagt brunkager før. Og hvis I også er vilde med den helt tynde og karamelsprøde småkage, så har I måske, lige som mig, haft trang til at bruge samme metode til andre småkager, som ikke nødvendigvis smager af jul og varme krydderier.
Brownie-cookies
Brownie møder cookie og sød musik opstår. Og marengs er fadder til kærlighedsbarnet.
Det her er den ultimative chokoladecookie i min verden: med et indre af blød, saftig og chokoladetung brownie, og et sprødt cookie-lignende ydre, endda med et hint af marengs. Og med den sin flotte crinkle-top, er den ikke kun velsmagende, men også smuk.
Creme caramel
Jeg elsker den blævrende æggecreme og den brændte karamelsauce. Alt er glat og blødt i munden og desserten kan slubres ind mellem mellemrummet mellem fortænderne, hvis det skulle være det, man ønskede.
Nørdens guide til sukker
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.
Kransekage-klapsammen
Kransekage er godt og klassisk. Og festligt. Jeg er jo af den overbevisning at vi ikke spiser nok af den og at det er en skam at den er forvist til udelukkende at være nytårsunderholdning.
Man skal ikke nødvendigvis lave om på klassikerne; der er jo en grund til, at de er der – fordi de bare fungerer. Så man skal træde varsomt, hvis man vover sig ud i at fortolke på en kransekage, og det har jeg også gjort her. Jeg stødte en dag på kransekage med brun farin og et nip salt, og jeg elskede den. Og chokolade og kransekage er i forvejen venner; det eneste nye er, at jeg introducerer en chokoladeganache, da jeg elsker den silkebløde ganche i selskab med kransekagens sprøde og seje ydre. Udformningen trangerer det rustikke og afpyntningen er ikke eksisterende. Sådan kan kransekage også være.
Gyldne blondies
På redaktionen har vi desværre smagt mange kedelige blondies gennem tiden, og vi har diskuteret stolpe op og stolpe ned om en blondie er en brownie med hvid chokolade eller en sukkertung kage, som eventuelt er tilsat stykker af chokolade. Derfor er jeg gået på jagt i de mest originale opskrifter, jeg kunne grave frem. I dem er en blondie nærmere en cookiedej bagt i en anden form, end en hvid udgave af en brownie.
Nørdens guide til iskolde krystaller
Vi har tidligere dykket ned i de iskolde krystaller i form af hjemmelavede is – men denne gang ser vi nærmere på alt det andet geniale, som din fryser kan bruges til. Den kan fremtrylle og forandre, og ikke mindst, kan du lære hvordan du bruger den optimalt til at gemme mange for- skellige lækkerier og gøre den til dit søde skatkammer, hvor du altid kan finde guld.
De professionelle bagerier og konditorer har fundet fidusen i fryseren. Her bruger de den aktivt, så du altid kan få friskbagt bagværk og kager. Her fryses færdigbagte kager og bake-off for at optimere kvalitet og produktion. Bliv klogere på, hvad der sker af magiske ting i din fryser og få styr på, hvordan du bruger den bedst.
Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.
Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!
Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.
Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.
Nørdens guide til søde Sanke ture
Glem fondant-blomster og kunstige aromaer for en stund, og kig i stedet ud i naturen efter urter og bæredygtig pynt i alverdens nuancer.
Aldrig mere mislykkedes macarons
De fine små franske kager kan være lige så drilske, som de er delikate. Vi har sat os for at samle den ultimative guide til macarons, så I er godt rustede til at kaste jer ud i projektet.
Vi har samlet Lækkerier-redaktionens kollektive viden om macaron-bagning og er taget på besøg hos macaron-mesteren Frédéric Terrible, en fransk konditor, der huserer på Frederiksberg i København. Her underviser han danskerne i alt fra macarons til fransk citrontærte. Som Frédéric siger, så tror man, at man ved alt om at lave macarons, indtil man afholder kurser og pludselig ser alle de nye og overraskende fejl, som folk kan lave. Så hvem bedre at lære af end manden, der har set det hele?!
Aldrig mere mislykket chokolade-temperering
Chokolade skal tempereres hvis du vil have blank chokolade der “knækker” rigtigt og ikke smelter i mellem fingrene på dig. Men temperering af chokolade er en tricky affære.
Flettede churros af Rosio Sanchez
Rosio laver både de bedste og de smukkeste churros i byen. Og vi kunne ikke ønske os nogen bedre end den tidligere dessertkok på Noma og nuværende indehaver af et mindre mexicansk restaurantemperie i København til at lære os hemmelighederne bag de gyldne, sukker- glimtende, mexicanske lækkerier.
Rigeligt remonce
Hemmeligheden bag alle gode kanelsnegle, snurrer og brunsviger ligger i den perfekte remonce – en remonce i rigelige mængder, som bliver på sin plads i bagværket under bagningen. Vi dykker ned i hemmelighederne bag den lækre sukkerblanding og hvordan man holder den inde i bagværket.
Syrlige citrussnurrer
Snurrer er den bløde blanding mellem kage og brød. De føles mindre forpligtende end en flødeskumskage, men remoncen rammer lige plet og stiller den altid presserende kagesult.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er en ørn til at sno den klassiske snurre, og jeg synes af og til, at de bliver unødvendigt kompakte i midten, selv efter hævning. Derfor har jeg adapteret Richard Bertinet’s (indehaver af britisk bageskole) smarte metode til formningen. Her skæres bredere dejstrimler, som deles i tre og flettes, hvorefter fletningen rulles hen over sig selv og sættes med lukningen i bunden.
Her anvendes teknikken til en dejlig sød og syrlig snurre. Dejen tilsættes en smule creme fraiche, som holder den saftig og understøtter citrussmagen i remoncen. De nybagte snurrer pensles med en sirup tilsat citronsyre (den du også bruger, hvis du laver hyldeblomstsaft), som giver en syrlighed, som ellers er svær at få frem i det søde bagværk.
Fabelagtigt nemme frøsnappere
Frøsnappere er en lille magisk ting på morgenbordet – ikke alt for sød, men heller ikke salt. Oprindeligt laves den af wienerdej og har du overskuddet, så kan du folde smørret ind i dejen her på traditionel vis. Jeg foretrækker den nemme facon, hvor smørret tilsættes frossent, som flager.
Frøsnapperne kan sagtens laves dagen før og opbevares på køl indtil bagning – eller ligefrem fryses direkte efter formning, og bare tages ud og sættes i køleskab aftenen før bagning og servering.
Jagten på verdens bedste flødekaramel
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.
Karamelsmåkager
Mange jer har sikkert bagt brunkager før. Og hvis I også er vilde med den helt tynde og karamelsprøde småkage, så har I måske, lige som mig, haft trang til at bruge samme metode til andre småkager, som ikke nødvendigvis smager af jul og varme krydderier.
Brownie-cookies
Brownie møder cookie og sød musik opstår. Og marengs er fadder til kærlighedsbarnet.
Det her er den ultimative chokoladecookie i min verden: med et indre af blød, saftig og chokoladetung brownie, og et sprødt cookie-lignende ydre, endda med et hint af marengs. Og med den sin flotte crinkle-top, er den ikke kun velsmagende, men også smuk.
Creme caramel
Jeg elsker den blævrende æggecreme og den brændte karamelsauce. Alt er glat og blødt i munden og desserten kan slubres ind mellem mellemrummet mellem fortænderne, hvis det skulle være det, man ønskede.
Nørdens guide til sukker
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.
Kransekage-klapsammen
Kransekage er godt og klassisk. Og festligt. Jeg er jo af den overbevisning at vi ikke spiser nok af den og at det er en skam at den er forvist til udelukkende at være nytårsunderholdning.
Man skal ikke nødvendigvis lave om på klassikerne; der er jo en grund til, at de er der – fordi de bare fungerer. Så man skal træde varsomt, hvis man vover sig ud i at fortolke på en kransekage, og det har jeg også gjort her. Jeg stødte en dag på kransekage med brun farin og et nip salt, og jeg elskede den. Og chokolade og kransekage er i forvejen venner; det eneste nye er, at jeg introducerer en chokoladeganache, da jeg elsker den silkebløde ganche i selskab med kransekagens sprøde og seje ydre. Udformningen trangerer det rustikke og afpyntningen er ikke eksisterende. Sådan kan kransekage også være.
Gyldne blondies
På redaktionen har vi desværre smagt mange kedelige blondies gennem tiden, og vi har diskuteret stolpe op og stolpe ned om en blondie er en brownie med hvid chokolade eller en sukkertung kage, som eventuelt er tilsat stykker af chokolade. Derfor er jeg gået på jagt i de mest originale opskrifter, jeg kunne grave frem. I dem er en blondie nærmere en cookiedej bagt i en anden form, end en hvid udgave af en brownie.