magasin12-Lækkerier_Æg_32888

Nørdens guide til æg

Køkkenets ultimative tryllekunstner

Af Mia Irene Kristensen. Foto Chris Tonnesen.

Den fede sauce bearnaise, fløjlsblød crème anglaise og luftigt flødebolle- skum. Alle tre delikatesser har én meget vigtig ingrediens til fælles – nemlig æg. Med sin hårde skal ser ægget muligvis ikke ud af meget, men indeni finder du køkkenets sande tryllekunstner! Dyk ned i hemmelighederne bag de gode tricks, som ægget kan i det søde køkken.

SKALLEN – ÆGGETS EGET SKJOLD

Måske virker det lidt tosset at tale om æggeskallen som en del af ægget, men faktisk er den rigtig vigtig for det, der er indeni. Æggeskallen beskytter nemlig indholdet af ægget og sikrer den lange holdbarhed, som ægget har. Kalken, som skallen reelt består af, er ikke 100 procent tæt, selv om det kan virke sådan. Overfladen er nemlig fyldt med små porer, som bl.a. små duftmolekyler kan trænge gennem. Det er derfor, det er en rigtig god ide at opbevare æggene i æggebakken eller en anden beskyttende emballage , og undgå at sætte æggene ved siden af ‘Gamle Ole’ i køleskabet.

Det er ikke altid nemt at få hul på skallen. Der kan være stor forskel på brudstyrken af skallen – det afhænger bl.a. af størrelsen på ægget og hønens alder, race og føde. Men den nemmest metode er at slå midten af ægget – det er her, ægget er svagest – mod en hård eller skarp kant. På den måde får du også brudt den hinder, som sidder på indersiden af skallen. Er du rigtig trænet, kan du faktisk gøre det med én hånd. Har du lyst til at trylle lidt, når du knækker æg, byder YouTube på et hav af videoer med sjove måder at slå æg ud på.

SKAL – NEJ TAK!

Uanset hvor god du er til at slå æg ud, kan der komme små stykker æggeskal med i æggehviden. Du fjerner dem lettest med en ren pegefinger.

HVIDEN – HEMMELIGHEDEN BAG LUFTBOBLERNE

Æggehvidens primære rolle er at isolere og beskytte blommen, og den indeholder derfor ikke de store mængder næringsstof – den består faktisk primært af vand. Konsistensen kommer fra de cirka 11% proteiner, som også er ansvarlige for æggehvidens evne til at binde luft.

Når du pisker æggehviden, bliver proteinerne ødelagt af piskerisets bevægelser. De ødelagte proteiner danner derefter en stabiliserende film rundt om luftboblerne, og derved får du et let og luftigt skum. Volumen af æggehviden bliver forøget 6-8 gange ved piskning – husk det, når du vælger den skål, du skal piske i.

FEDT ER HVIDENS FJENDE

Der er vigtigt at være omhyggelig med hygiejnen, når du skal piske æggehvider – sørg for at alt udstyr er helt rent og fri for både sæbe- og fedtrester, fx fra æggeblomme. Er der fedtstof til stede, risikerer du, at du ikke kan piske hviderne til skum, og at de forbliver en flydende masse med lidt luftbobler på toppen.

Pisker du for kraftigt og længe, bliver proteinerne helt ødelagt, og luftboblerne kollapser, så skummet falder sammen. Sker det, kan du ikke redde skummet – du må hælde det ud og starte forfra. Æggehvideskum bruger vi både til at skabe en luftig konsistens, men også som hævemiddel. Når skummet bliver opvarmet i ovnen under bagningen, udvider luften sig, hvorefter proteinerne stivner, så netværket af luftbobler og protein bliver bevaret i dejen. Du kender primært effekten fra luftige kager og souffleer. Når du bager marengs, vil du derimod gerne beholde form og farve og undgå tydelig hævning – det er derfor, du tørrer marengs ved lav temperatur over lang tid.

BEDRE MARENGS MED DEN RETTE SKÅL

Brug gerne en glas- eller metalskål, når du skal piske æggehvider, en plastikskål har en overflade, der kemisk minder om olie, og kan desuden bedre gemme på usynlige fedtrester.

VIDSTE DU, AT…

Æggehvide indeholder enzymet lysozym? Det virker bakteriehæmmende, da det ødelægger cellemembranen på nogle typer af bakterier. Lysozym udvindes af æggehvider og bliver brugt som konserveringsmiddel i bl.a. oste- og vinproduktion (E1105 på varedeklarationen).

BLOMMEN – CREMET, SOLGUL OG FYLDT MED FEDT

Æggeblommen er den potentielle kyllings madpakke – fyldt med energi i form af protein og fedt (ca. 2 6%) samt vitaminer og mineraler. Udover vigtige næringsstoffer indeholder den også lecithin, naturens egen emulgator.

Lecithin sørger for, at fedtet kan flyde rundt i blommen i stedet for at samle sig på toppen, som når du laver en olie-eddikedressing. Det lægger sig rundt om fedtdråberne, så der ikke er kontakt mellem fedt og vandet i æggeblommen.

Det er muligt at tilføje ekstra fedt til fedtdråberne i æggeblommen – det er det, du gør , når du laver emulsioner som fx mayonnaise. Her tilfører du fedtet dråbevis under kraftig piskning, og på den måde bliver det inkorporeret i fedtdråberne, som tykner massen. Effekten er den samme , når du kommer æggeblommer i en dej til vandbakkelser (choux). Alt afhængig af temperaturen kan en æggeblomme binde omkring 1 1⁄2 dl fedtstof.

Blommen kan også binde luft. Når du pisker blommen, ødelægger du delvist proteinerne – ligesom ved piskning af æggehviden. På grund af det høje fedtindhold er blommen ikke nær så god til at binde luften, og skummet bliver også langt mindre stabilt end æggehvideskum. Derfor er det også nødvendigt at tilsætte sukker for at opnå en luftig konsistens. Du kan også benytte andre ting til at stabilisere skummet med, fx varme (zabaione), stivelse i form af mel (som i en sukkerbrødsdej) eller tilsætning af flødeskum (råcreme).

TJEK TEMPERATUREN!

Når du skal lave en rørt kagedej, så lad både æg og smør få stuetemperatur først. Så får dejen en langt bedre konsistens, og der er mindre risiko for, at den skiller. Når du pisker æggehvider, gælder det samme: stuetemperatur giver en større volumen.

Æggeblommen kan også jævne væsker – det, der hedder at ‘legere’ eller ‘liere’. Her udnytter man igen proteinet i æggeblommen til at binde væske og fedtstof under opvarmning. Du kender effekten fra bl.a. creme anglaise. Legeringen giver en let tyknet og cremet tekstur og en mild æggesmag. Når du legerer, er det vigtigt at temperere æggeblommerne ved at røre lidt varm væske i blommerne, for derefter at tilsætte blommerne i den store mængde varme væske. en æggeblomme jævner, så det svarer til ca. 1 blad husblas eller 5 g hvedemel.

VIDSTE DU AT: Æggeblommens farve afhænger af den føde, som hønen indtager. Består føden af store dele græs, bliver blommen mere gullig, mens den bliver mere rødlig, hvis andelen af majs er høj. Generelt gælder, at jo mere farve foderet har, desto mere f arve får blommen.

VARM ÆGGEMAGI

Når du skruer op for varmen på æggene, så sker der endnu mere magi. Ligesom ved piskning ødelægger varme også æggets proteiner – i både hviden og blommen. Men det sker ved forskellig temperaturer. For æggehviden er det omkring 63-65°, og for blommen er det omkring 65-70°. Over disse temperaturer er proteinet ødelagt og ‘størknet’, altså ‘koaguleret’. Tilsætter du sukker, væske eller stivelse til æggeblommerne, skal der højere temperaturer til, før proteinerne koagulerer. Det er derfor vigtigt, at du bruger termometer, når du koger fx créme anglaise.

Der er også visse retter, hvor det selvfølgelig er meningen, at æggeproteinet skal størkne. For eksempel når du bruger æg som bindemiddel. Her binder ægget protein, væske og stivelse sammen under opvarmning, så blandingen får en ensartet og sammenhængende konsistens, fx i visse typer kagedej. 1 æg binder 1⁄2-1 dl væske.

Også i æggehvideskum kan temperaturen have en betydning. I italiensk marengs udnytter man varmen fra en sukkersirupp til at afstive proteinerne i æggehvideskummet, så det efterfølgende er stabilt i længere tid. Derfor er denne type marengs særligt velegnet til pynt på kager og som fyld i flødeboller.

Og så tilfører æg også ekstra protein til fx kagedeje, som strygelse på boller og i pandekager – alt sammen noget, der øger den gode maillard-reaktion oggiver en flot gylden farve og masser af smag.

ER ÆGGET RÅT ELLER KOGT?

Test det ved at dreje ægget rundt som en snurretop. Bevæger det sig hurtigt og ubesværet, er ægget kogt. Er indholdet derimod råt og flydende, vil ægget dårligt kunne dreje rundt.

DE BERYGTEDE RÅ ÆG

Mange desserter og kager kræver brug af rå æg og det har tidligere udgjort en særlig risiko for salmonella-infektioner. I Danmark har vi nu så lav en forekomst af salmonellabakterier i og på æg, at Fødevarestyrelsen ikke længere anbefaler pasteuriserede æg til rå konsum for sund og raske voksne. Dog skal fx restauranter og anden offentlig bespisning stadig anvende pasteuriserede æg.

Pasteuriserede æg er varmebehandlede ved lav temperatur, så proteinet ikke ødelægges og stivner, men så bakterier dræbes. På den måde bibeholder æggeblommer- og hvider deres køkkentekniske egenskaber. Ofte tilsættes æggene ingredienser, så de holder længere og så konsistensen ikke ændres trods varmebehandlingen, det kan dog påvirke både smagen og anvendeligheden.

magasin12-Lækkerier_Æg_32472
magasin12-Lækkerier_Æg_32491

HOLDBARHED

ER ÆGGET GAMMELT ELLER FRISK?

Inde i ægget ligger en lille luftblære. Efterhånden som ægget bliver ældre, fordamper væsken, og luftblæren bliver større. Det er derfor, du kan tjekke æggets friskhed ved at komme det i et højt glas fyldt med vand. Synker ægget til bunds er det friskt, og flyder det i toppen, er det gammelt.

BEVAR ÆGGENES GODE HOLDBARHED

1. På æggeskallens yderside ligger en klar, basisk vokshinde, der bliver kaldt ‘kutikula’. Den har en antibakteriel effekt og giver bedre holdbarhed. Derfor er det ikke tilladt at vaske æg, inden de bliver solgt – og du behøver altså heller ikke at vaske dem, når du pakker dine indkøb ud.

2. Opbevar dine æg ved maks. 12° – så holder de omkring en måned (og ofte længere).

STYR PÅ STØRRELSEN

Det er ikke lige meget, hvilket æg du bruger – de mindste æg kan være op mod en tredjedel mindre end de største. Husk, at ca. 10 % af vægten er æggeskal.

Str.S <52g
Str. M 53-62 g
Str. L 63-72 g
Str.XL >73g

Kilde: Hedegaard Æg

SYRE SALT TIL ÆGGET

Syre: Syre stabiliserer æggehvide- skum. Du kender det fra fransk marengs, hvor du tilsætter fx eddike eller citronsaft.

Salt: Lidt salt i æggehviderne forkorter den tid, det tager at piske hviderne luftige, men øger samtidig risikoen for overpiskning.

Mere fra samme magasin:

Nørdens guide til æg

Køkkenets ultimative tryllekunstner

Af Mia Irene Kristensen. Foto Chris Tonnesen.

magasin12-Lækkerier_Æg_32472
magasin12-Lækkerier_Æg_32491

Den fede sauce bearnaise, fløjlsblød crème anglaise og luftigt flødebolle- skum. Alle tre delikatesser har én meget vigtig ingrediens til fælles – nemlig æg. Med sin hårde skal ser ægget muligvis ikke ud af meget, men indeni finder du køkkenets sande tryllekunstner! Dyk ned i hemmelighederne bag de gode tricks, som ægget kan i det søde køkken.

SKALLEN – ÆGGETS EGET SKJOLD

Måske virker det lidt tosset at tale om æggeskallen som en del af ægget, men faktisk er den rigtig vigtig for det, der er indeni. Æggeskallen beskytter nemlig indholdet af ægget og sikrer den lange holdbarhed, som ægget har. Kalken, som skallen reelt består af, er ikke 100 procent tæt, selv om det kan virke sådan. Overfladen er nemlig fyldt med små porer, som bl.a. små duftmolekyler kan trænge gennem. Det er derfor, det er en rigtig god ide at opbevare æggene i æggebakken eller en anden beskyttende emballage , og undgå at sætte æggene ved siden af ‘Gamle Ole’ i køleskabet.

Det er ikke altid nemt at få hul på skallen. Der kan være stor forskel på brudstyrken af skallen – det afhænger bl.a. af størrelsen på ægget og hønens alder, race og føde. Men den nemmest metode er at slå midten af ægget – det er her, ægget er svagest – mod en hård eller skarp kant. På den måde får du også brudt den hinder, som sidder på indersiden af skallen. Er du rigtig trænet, kan du faktisk gøre det med én hånd. Har du lyst til at trylle lidt, når du knækker æg, byder YouTube på et hav af videoer med sjove måder at slå æg ud på.

SKAL – NEJ TAK!

Uanset hvor god du er til at slå æg ud, kan der komme små stykker æggeskal med i æggehviden. Du fjerner dem lettest med en ren pegefinger.

HVIDEN – HEMMELIGHEDEN BAG LUFTBOBLERNE

Æggehvidens primære rolle er at isolere og beskytte blommen, og den indeholder derfor ikke de store mængder næringsstof – den består faktisk primært af vand. Konsistensen kommer fra de cirka 11% proteiner, som også er ansvarlige for æggehvidens evne til at binde luft.

Når du pisker æggehviden, bliver proteinerne ødelagt af piskerisets bevægelser. De ødelagte proteiner danner derefter en stabiliserende film rundt om luftboblerne, og derved får du et let og luftigt skum. Volumen af æggehviden bliver forøget 6-8 gange ved piskning – husk det, når du vælger den skål, du skal piske i.

FEDT ER HVIDENS FJENDE

Der er vigtigt at være omhyggelig med hygiejnen, når du skal piske æggehvider – sørg for at alt udstyr er helt rent og fri for både sæbe- og fedtrester, fx fra æggeblomme. Er der fedtstof til stede, risikerer du, at du ikke kan piske hviderne til skum, og at de forbliver en flydende masse med lidt luftbobler på toppen.

Pisker du for kraftigt og længe, bliver proteinerne helt ødelagt, og luftboblerne kollapser, så skummet falder sammen. Sker det, kan du ikke redde skummet – du må hælde det ud og starte forfra. Æggehvideskum bruger vi både til at skabe en luftig konsistens, men også som hævemiddel. Når skummet bliver opvarmet i ovnen under bagningen, udvider luften sig, hvorefter proteinerne stivner, så netværket af luftbobler og protein bliver bevaret i dejen. Du kender primært effekten fra luftige kager og souffleer. Når du bager marengs, vil du derimod gerne beholde form og farve og undgå tydelig hævning – det er derfor, du tørrer marengs ved lav temperatur over lang tid.

BEDRE MARENGS MED DEN RETTE SKÅL

Brug gerne en glas- eller metalskål, når du skal piske æggehvider, en plastikskål har en overflade, der kemisk minder om olie, og kan desuden bedre gemme på usynlige fedtrester.

VIDSTE DU, AT…

Æggehvide indeholder enzymet lysozym? Det virker bakteriehæmmende, da det ødelægger cellemembranen på nogle typer af bakterier. Lysozym udvindes af æggehvider og bliver brugt som konserveringsmiddel i bl.a. oste- og vinproduktion (E1105 på varedeklarationen).

BLOMMEN – CREMET, SOLGUL OG FYLDT MED FEDT

Æggeblommen er den potentielle kyllings madpakke – fyldt med energi i form af protein og fedt (ca. 2 6%) samt vitaminer og mineraler. Udover vigtige næringsstoffer indeholder den også lecithin, naturens egen emulgator.

Lecithin sørger for, at fedtet kan flyde rundt i blommen i stedet for at samle sig på toppen, som når du laver en olie-eddikedressing. Det lægger sig rundt om fedtdråberne, så der ikke er kontakt mellem fedt og vandet i æggeblommen.

Det er muligt at tilføje ekstra fedt til fedtdråberne i æggeblommen – det er det, du gør , når du laver emulsioner som fx mayonnaise. Her tilfører du fedtet dråbevis under kraftig piskning, og på den måde bliver det inkorporeret i fedtdråberne, som tykner massen. Effekten er den samme , når du kommer æggeblommer i en dej til vandbakkelser (choux). Alt afhængig af temperaturen kan en æggeblomme binde omkring 1 1⁄2 dl fedtstof.

Blommen kan også binde luft. Når du pisker blommen, ødelægger du delvist proteinerne – ligesom ved piskning af æggehviden. På grund af det høje fedtindhold er blommen ikke nær så god til at binde luften, og skummet bliver også langt mindre stabilt end æggehvideskum. Derfor er det også nødvendigt at tilsætte sukker for at opnå en luftig konsistens. Du kan også benytte andre ting til at stabilisere skummet med, fx varme (zabaione), stivelse i form af mel (som i en sukkerbrødsdej) eller tilsætning af flødeskum (råcreme).

TJEK TEMPERATUREN!

Når du skal lave en rørt kagedej, så lad både æg og smør få stuetemperatur først. Så får dejen en langt bedre konsistens, og der er mindre risiko for, at den skiller. Når du pisker æggehvider, gælder det samme: stuetemperatur giver en større volumen.

Æggeblommen kan også jævne væsker – det, der hedder at ‘legere’ eller ‘liere’. Her udnytter man igen proteinet i æggeblommen til at binde væske og fedtstof under opvarmning. Du kender effekten fra bl.a. creme anglaise. Legeringen giver en let tyknet og cremet tekstur og en mild æggesmag. Når du legerer, er det vigtigt at temperere æggeblommerne ved at røre lidt varm væske i blommerne, for derefter at tilsætte blommerne i den store mængde varme væske. en æggeblomme jævner, så det svarer til ca. 1 blad husblas eller 5 g hvedemel.

VIDSTE DU AT: Æggeblommens farve afhænger af den føde, som hønen indtager. Består føden af store dele græs, bliver blommen mere gullig, mens den bliver mere rødlig, hvis andelen af majs er høj. Generelt gælder, at jo mere farve foderet har, desto mere f arve får blommen.

VARM ÆGGEMAGI

Når du skruer op for varmen på æggene, så sker der endnu mere magi. Ligesom ved piskning ødelægger varme også æggets proteiner – i både hviden og blommen. Men det sker ved forskellig temperaturer. For æggehviden er det omkring 63-65°, og for blommen er det omkring 65-70°. Over disse temperaturer er proteinet ødelagt og ‘størknet’, altså ‘koaguleret’. Tilsætter du sukker, væske eller stivelse til æggeblommerne, skal der højere temperaturer til, før proteinerne koagulerer. Det er derfor vigtigt, at du bruger termometer, når du koger fx créme anglaise.

Der er også visse retter, hvor det selvfølgelig er meningen, at æggeproteinet skal størkne. For eksempel når du bruger æg som bindemiddel. Her binder ægget protein, væske og stivelse sammen under opvarmning, så blandingen får en ensartet og sammenhængende konsistens, fx i visse typer kagedej. 1 æg binder 1⁄2-1 dl væske.

Også i æggehvideskum kan temperaturen have en betydning. I italiensk marengs udnytter man varmen fra en sukkersirupp til at afstive proteinerne i æggehvideskummet, så det efterfølgende er stabilt i længere tid. Derfor er denne type marengs særligt velegnet til pynt på kager og som fyld i flødeboller.

Og så tilfører æg også ekstra protein til fx kagedeje, som strygelse på boller og i pandekager – alt sammen noget, der øger den gode maillard-reaktion oggiver en flot gylden farve og masser af smag.

ER ÆGGET RÅT ELLER KOGT?

Test det ved at dreje ægget rundt som en snurretop. Bevæger det sig hurtigt og ubesværet, er ægget kogt. Er indholdet derimod råt og flydende, vil ægget dårligt kunne dreje rundt.

DE BERYGTEDE RÅ ÆG

Mange desserter og kager kræver brug af rå æg og det har tidligere udgjort en særlig risiko for salmonella-infektioner. I Danmark har vi nu så lav en forekomst af salmonellabakterier i og på æg, at Fødevarestyrelsen ikke længere anbefaler pasteuriserede æg til rå konsum for sund og raske voksne. Dog skal fx restauranter og anden offentlig bespisning stadig anvende pasteuriserede æg.

Pasteuriserede æg er varmebehandlede ved lav temperatur, så proteinet ikke ødelægges og stivner, men så bakterier dræbes. På den måde bibeholder æggeblommer- og hvider deres køkkentekniske egenskaber. Ofte tilsættes æggene ingredienser, så de holder længere og så konsistensen ikke ændres trods varmebehandlingen, det kan dog påvirke både smagen og anvendeligheden.

HOLDBARHED

ER ÆGGET GAMMELT ELLER FRISK?

Inde i ægget ligger en lille luftblære. Efterhånden som ægget bliver ældre, fordamper væsken, og luftblæren bliver større. Det er derfor, du kan tjekke æggets friskhed ved at komme det i et højt glas fyldt med vand. Synker ægget til bunds er det friskt, og flyder det i toppen, er det gammelt.

BEVAR ÆGGENES GODE HOLDBARHED

1. På æggeskallens yderside ligger en klar, basisk vokshinde, der bliver kaldt ‘kutikula’. Den har en antibakteriel effekt og giver bedre holdbarhed. Derfor er det ikke tilladt at vaske æg, inden de bliver solgt – og du behøver altså heller ikke at vaske dem, når du pakker dine indkøb ud.

2. Opbevar dine æg ved maks. 12° – så holder de omkring en måned (og ofte længere).

STYR PÅ STØRRELSEN

Det er ikke lige meget, hvilket æg du bruger – de mindste æg kan være op mod en tredjedel mindre end de største. Husk, at ca. 10 % af vægten er æggeskal.

Str.S <52g
Str. M 53-62 g
Str. L 63-72 g
Str.XL >73g

Kilde: Hedegaard Æg

SYRE SALT TIL ÆGGET

Syre: Syre stabiliserer æggehvide- skum. Du kender det fra fransk marengs, hvor du tilsætter fx eddike eller citronsaft.

Salt: Lidt salt i æggehviderne forkorter den tid, det tager at piske hviderne luftige, men øger samtidig risikoen for overpiskning.

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler