Madhistorier

Skærmbillede 2023-02-28 kl. 14.44.20

Hollandsk frugtpyramide

Jeg havde helt glemt lugten af margarine. Den minder mig om sommerhus, knækbrød og hudafskrabninger. Jeg måtte også lede længe efter den i supermarkedet, da det er mindst 20 år siden, jeg sidst har købt det. Valget faldt på OMA bagemargarine, som praler med “godt bagværk siden 1909”. Så må den også have været relevant, dengang dagens opskrift blev til i en djævelsk svenskers hjerne.

magasin07-Friis-Holm_-(1)

18 historiske fun facts

Lise Lotz har været en tur i arkiverne og er blevet klogere på chokoladens historie.

magasin08-eric-gilkes-230761

Grønt er ikke kun godt for øjet

De grønne lækkerier er ikke et nyt fænomen; historien viser nemlig, at vi har sat lige så stor pris på de smukke, velduftende urter og nødder før i tiden, som vi gør det i dag. Lise Lotz beretter om tre af slagsen, og gør os klogere på, hvad legenderne, overtroen og healerne har fortalt om kvan, pistacienødder og mynte.

magasin09-bryllupskage_edit

Bryllupskagens historie

Bryllupskagen. Den ultimative festkage. Ja, den mest spektakulære og centrale gastronomiske fest-”ret” af dem alle. Den er så ikonisk, at vi stort set kun behøver at se omridset af kagen, før vi ved, hvad der er tale om. Vi kan knap nok forestille os, at den kan se anderledes ud – eller at den ikke altid har eksisteret. Men bryllupskagen har naturligvis en historie som er både lang, snirklet og slet ikke slut endnu.

magasin13-madhistorie1

Wienerbrødets apostel

Lauritz C. Klitteng, den mest kendte danske bager, som du aldrig har hørt om, var kendt som Læsøbageren, der bragte det danske wienerbrød ud i verden for omkring 100 år siden. Det var ham, der for alvor gjorde, at wienerbrød den dag i dag kendes over hele kloden som ‘Danish pastry’ eller slet og ret ‘Danish’.

magasin10-madhistorie

Vanilje: Et af verdens dyreste krydderier

Vaniljesukker, vaniljestænger, vaniljeekstrakt, vaniljepasta – kært barn har mange former, og vi kender og elsker alle sammen den eventyrligt dejlige smag, men ved du hvor vaniljen kommer fra? Og kender du den romantiske og dramatiske legende bag det kostbare krydderi?

magasin11-madhistorie

Sukkerets lange og letbitre historie

Sukker er ikke bare et sødt, hvidt pulver, som kan føre os til en verden af regnbuer, enhjørninger og ren lykke. Historien om sukker er også dyster. Det er den, fordi sukkerproduktion – både dengang og nu – er en voldsom historie om politik, industri, storkapital, afhængighed, sundhed og magt. Og slavehandel. Nogle taler ligefrem om “Big Sugar”, en sukkerbaseret magtstruktur, der producerer, udnytter og manipulerer på verdensmarkedet på samme måde som ”Big Tobacco”, ”Big Pharma” og ”Big Oil” gør det på andre områder.

magasin12-Lækkerier_Æg_32598

Et æg er ikke bare et æg

Har du nogensinde tænkt over, om du kan smage forskel på æg?

De bedste æg kommer fra høns, der lever godt og æder masser af græs og grøntsags- rester fra køkkenet, forklarer Johanne Schimming på Hegnsholt, der producerer æg til nogle af de bedste københavnske restauranter. Kom med og se, hvordan æggene bliver til.

magasin12-Lækkerier_Æg_32582

Man kan jo ‘ægge hvide’ alt

Mennesker og høns har formodentlig levet sammen i omkring 10.000 år. Den røde junglehøne, som stadig lever vildt i Indien, Kina og andre lande i Asien, blev tæmmet og udviklet til nutidens tamhøns gennem et langt forhold, der til en vis grad var gensidigt. Mange arkæologer mener, at synet af kæmpende haner skabte menneskers første fascination af de fjerede dyr – det var først senere, vi begyndte at værdsætte hønsene for deres fine kød og nærende æg.

magasin14-madhistorie

Mandler – før nu og altid

Mandlen er et herligt bekendtskab i det søde køkken. Men der er meget mere at sige om den skønne nød, end man måske lige tænker på, mens man hakker sine mandler til en topping på en tosca-kage, rører mandelmel i sin macarondej eller smutter mandler til risalamanden