Et æg er ikke bare et æg

Tekst af Inger Abildgaard. Foto af Chris Tonnesen.

Har du nogensinde tænkt over, om du kan smage forskel på æg?

De bedste æg kommer fra høns, der lever godt og æder masser af græs og grøntsagsrester fra køkkenet, forklarer Johanne Schimming på Hegnsholt, der producerer æg til nogle af de bedste københavnske restauranter. Kom med og se, hvordan æggene bliver til.

magasin12-Lækkerier_Æg_32598
magasin12-Lækkerier_Æg_32798
magasin12-Lækkerier_Æg_32810

GUL SOM SOLEN

Æggeblommens gule farve kommer fra stoffet karoten, som findes i blandt andet græs og gulerødder. Høns, der ikke har adgang til græs om vinteren eller i tørke kan lægge æg med helt blege æggeblommer. Ofte tilsætter producenter karoten til foderet for at fremelske den gule farve. Paprika tilsættes også ofte – det giver en næsten solnedgangsagtig nuance i blommen.

Vi ved det fra økologisk mælk

Når køer bliver sluppet løs på græsmarkerne og galoperer rundt i vilde spring, ser de ikke bare glade ud. Efter nogle dage får deres mælk smag af græsset, og smørret får endda en mørkere gul farve.

På samme måde med æg. Der er forskel på ægget fra hønen, der er fremavlet til at være hyperproduktiv og som udelukkende lever af industrifoder, og så den høne, der kan vandre ind og ud af hønsehuset, nippe græs og kløver og nøjes med at lægge et æg måske hver anden eller endda hver fjerde dag i stedet for hver eneste dag. ”Det er som tørsaltet bacon eller modnet kød, det tager tid at producere noget, der smager godt,” siger Johanne Schimming.

Vi sidder omkring det store spisebord i Johanne Schimmings køkken i Lejre og prøver at sætte ord på, hvad æg egentlig smager af. Johanne Schimming har de sidste 5 år lagt al sin arbejdskraft
i at fremelske den bedste smag i æggene og samtidig at optimere produktionen i etisk og klimamæssig retning. Hendes æg nyder stor anerkendelse blandt Københavns bedste restauranter. 15 af dem er faste kunder til æggene fra Johanne Schimmings gård, Hegnsholt.

”Forskellen sidder i smagen. Man kan ikke se på et æg om det er et godt æg”

”Man kan prøve at smage på æg, ligesom man smager på vin,” siger hun. Umiddelbart smager vinen af vin, men når man så nipper en gang til og smager efter, kommer der flere nuancer frem, den smager ikke længere kun af vin. Det gør æggene heller ikke, de smager også af noget andet, af hønens historie og det foder, den har fået.” Også smagen fra race til race varierer. Den kan være dyb eller mindre dyb, og æggeblommen kan have en større eller mindre cremethed, forklarer Johanne.

Er mørke blommer lig med kvalitet?

Forskellen sidder i smagen. Man kan ikke se på et æg om det er et godt æg. Et lysegrønt æg behøver ikke at smage mere interessant end et almindeligt hvidt, og et lille æg smager ikke af mere end et stort. Størrelsen afhænger af hønens race og alder, nogle hønseracer lægger store æg, andre lægger små. Generelt lægger ældre høns store æg med en tyndere skal end unge høns.

Blommens farve kan variere fra bleg til mørkegul, men du kan ikke være sikker på, at en smuk solnedgangsfarve i blommen er ensbetydende med en dejlig intens smag. Meget gule blommer kan opnås ved at tilsætte stoffet karoten eller paprika til hønsenes foder, og nogle ægproducenter gør det bevidst, fordi de ved, at kunderne forbinder mørkegule blommer med friskhed og god smag. Gule blommer kan også skyldes, at høns spiser masser af græs og for eksempel gulerødder, der indeholder karoten, og i de tilfælde indikerer den gule farve, at ægget smager godt.

Så er man på jagt efter gode æg, er der ikke andet for end at kende æggets oprindelse, og så ellers smage sig frem. Et æg smager af det, hønen har spist, og foder som køkkenrester og græs giver den bedste smag.

Kål på menuen

Vi traver fra køkkenet tværs hen over gårdens brosten til laden, hvor Johanne Schimming opbevarer foder. Kålhoveder i en kasse fortæller om de leverancer af økologiske frugt- og grøntsagsrester, hun hver uge modtager blandt andet fra Irma i Roskilde. Inden længe skal Irma i Roskilde begynde at sælge æg fra Hegnsholt-høns, som har spist Irmas grøntsagsrester. Og mange af de restauranter, der køber æg fra Hegnsholt leverer også grøntsagsrester fra køkkenet, og sådan sikres kredsløbet.

Foruden grøntsagsresterne er her et lille lager af mask, som er sendt afsted fra to bryggerier. Mask er et fiber- og proteinholdigt biprodukt fra ølfremstilling som er godt at genanvende til foder. Hampefrø bruger hun som kosttilskud til hønsene. Hampefrø indeholder de mest optimale fedtsyrer både for mennesker og høns. Johanne Schimming har også en beholder med industrielt pillefoder. Hun håber at, hun med tiden kan udfase det, for pillefoderet er det mindst bæredygtige ved produktionen på Hegnsholt. Det indeholder fiskeolie, soja fra Sydamerika, palmeolie fra Indonesien og rapskage fra Kina. Grunden til, at det industrielle foder endnu ikke er skiftet ud, er at det stadig giver det nødvendige sidste proteintilskud, som får hønsene til at lægge æg.

Hegnsholt er i øvrigt på den gode side af klimaregnskabet. ”Vi har græs overalt, som binder CO2 i jorden. Vi binder mere CO2, end vi frigiver til atmosfæren, siger Johanne Schimming.

Det æg har Maren lagt

Tilbage ved køkkenbordet beundrer vi farvespillet fra en æggebakke med æg samlet fra forskellige hønseracer. De veksler fra kalkhvid over grønt og turkis til beige, brun og kastanje alt efter hvilken type høne, der har lagt dem. De mindste, hvide æg er fra den gamle Dansk Landhøne, hvis slægtninge har levet i Danmark i mere end 1500 år. Mange kender hønens udseende fra barndommens billedlotterier. Det er dem, der lægger nogle af de bedste æg, men gerne holder tre dages pause mellem hvert æg.

Ikke kun farven får hvert æg til at skille sig ud. Nogle æg er rillede i overfladen, et par af dem er fregnede som en barnekind, andre er enten buttede, aflange, spidse eller næsten lige runde i begge ender.

Faktisk har hver høne sin signatur eller sit fingeraftryk, fortæller Johanne Schimming. Kender man sine høns godt, kan man i princippet pege på et æg og sige: „Det æg har Maren lagt.“ Som gæst kan man kun fyldes af benovelse over hver eneste unikke præstation. Her er æg, der indbyder kraftigt til at blive smagt på, langsomt og med eftertænksomhed, næsten som vin.

”Det er vigtigt for mig at producere etisk og bæredygtigt. Men jeg er også drevet af en lyst til at producere gode æg i stedet for ensartet mad. Det gør mig faktisk trist at se hylde op og hylde ned af anonyme, intetsigende æg. Når det nu kan lade sig gøre, at fremstille noget andet, ville det være ærgerligt at lade være, også selv om det er et kæmpe arbejde,” siger Johanne Schimming.

Hegnsholt

Det var en tilfældighed at Johanne Schimming startede et landbrug på Hegnsholt. Da hendes nabo pludselig blev indlagt overtog hun hans 50 høns, og i dag fem år senere har de 2000 høns af 15 forskellige racer, som tilsammen producerer ca. 1400 æg om dagen.

Her kan du købe æg fra Hegnsholt

Du kan selvfølgelig købe æggene hos Hegnsholt selv, hvis gårdbutik har åbent alle ugens dage
– se mere på Hegnsholt.dk

Ellers forhandles æggene i en række butikker i København og omegn:

Hahnemanns Køkken i Torvehallerne og på Østerbro. Slagteren på Kultorvet. Det lille Grønttorv på Østerbro. Camilla Plums Blandede Landhandel på Nørrebro.

Inden længe kan du også købe æggene hos Irma i Roskilde og Lille Bakery på Refshaleøen i København. Desuden på Gourmetmarked.dk, som leverer til postnumrene 1000-2920

Andre gode gårdæg

Heldigvis findes deret hav af mindre landbrug og gårdbutikker rundt om i landet, så du er aldrig langt fra frisklagte æg. Hold øje og prøv dem af.
Et frisk æg fra stalddøren vil så godt som altid byde på en større smagsoplevelse end et æg fra høns, der er fodret op på pillefoder.

8 TING, DU SKAL VIDE OM ÆG

1. Hviden afslører friskheden

Hvert æg har fra start to æggehvider; en indre, som er fast, og en ydre, som er mere flydende. Efterhånden som ægget står i køleskabet, flyder de to hvider sammen, og derfor kan du derfor spotte friskheden på et udslået æg ved at kigge på hviden. Flyder den meget ud, er ægget knap så friskt.

2. Gamle æg = god marengs

Ifølge den prominente franske macaronmester Pierre Hermé skal du ikke være ked af at stå med et par flydende og knap så friske æggehvider. Det er nemlig dem, der egner sig bedst til at blive pisket til marengs, forklarer han.

3. Stor eller lille?

Gamle høns lægger større æg med tyndere skal end unge høns.

4. At køle eller ikke at køle?

I Danmark opbevarer vi æg på køl, men det modsatte er tilfældet i mange andre lande. Du kan sagtens opbevare æg ved stuetemperatur – det sænker kun holdbarheden minimalt. Det allervigtigste er, at ægget ikke bliver udsat for store temperaturskift, som kan skabe kondens på ægget. Fugten fra kondensen kan nemlig nedbryde æggets beskyttende hinde.

5. Holdbarhed

Æg kan fint holde sig i op til to måneder, hvis du sørger for at vende dem i bakken hver anden uge med spidsen skiftevis op og ned. Det hindrer æggeblommen i at komme i kontakt med det indre af æggeskallen og forlænger dermed holdbarheden.

6. Smid aldrig et æg ud

Smid aldrig et æg ud, fordi du tror, det er gammelt. Slå det ud i en skål – hvis det er fordærvet, vil du straks og utvetydigt kunne lugte det. Der er ingen mellemstadier, det er enten eller. Et udslået æg kan altid bruges til en omelet eller i bagværk.

7. Vask aldrig ægget

Du må aldrig vaske ægget skal, for den har mikrosmå åndehuller, og fugt kan nedbryde den beskyttende hinde. Rens i stedet med et stykke sandpapir, hvis der er kommet skidt på ægget i stalden.

8. Sådan gemmer du blommer

Har du blommer til overs, kan du sagtens gemme dem på køl til næste dag. Læg dem forsigtigt i en skål, og hæld vand over, så det dækker. Æggeblommen må ikke gå i stykker. Stil skålen i køleskabet med låg på, og hæld vandet fra, når du skal bruge æggeblommerne.

magasin12-Lækkerier_Æg_32893

OPSKRIFTEN PÅ DET GODE ÆG IFØLGE JOHANNE SCHIMMING, HEGNSHOLT

Foder: Foderet er altafgørende. Specielt vigtigt er græs, som indeholder fibre, og som inde-holder karoten, der er med til at give æggeblommen den dybe gule farve og gode smag, ligeledes køkkenrester så som grøntsager, kål og rodfrugter.
Husk: Du spiser, hvad hønen har spist.

Et godt hønseliv: Høns der ikke er pressede i produktionen lægger færre, men bedre æg.

Race: Æg fra forskellige racer smager forskelligt. På Hegnsholt har de mange forskellige racer og forsøger at holde fast i at producere æg fra de racer, som ikke er produktive nok til industrien, men som lægger fantastisk smagfulde æg.

Trine Brandt-Ryhede
Trine Brandt-Ryhede

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler