lækkerier-magasin-forside-11-hvid-kant

#11 november 2018: Karamel

magasin11-DSC00293-2

Sukkerreduceret karamel-konfekt

Hvis du i den søde juletid, har brug for lidt mindre sukker, så er denne opskrift lige noget for dig. Selve karamellen er også uden hvidt sukker og indeholder blandt andet kokosmælk og kokosolie.

magasin11-Brændte-nødder-2

Brændte nødder

Jeg har altid elsket duften af brændte mandler på gaden, når vejret bliver koldt, og den varme luftstrøm rammer en, som man passerer et af de små kogerier på Strøget. Men siden det er blevet til en helårstradition, har jeg lidt mistet lysten. Lige indtil jeg satte mig for at udvikle lidt på den klassiske opskrift, som normalt lyder på mandler og rent sukker (i forskellige variationer og fremgangsmåder).

magasin11-Lækkerier_120918_26480

Mikas saltkaramelsauce

En killer karamelsauce er uundværlig på dessert-repertoiret. Den kan bruges til alverdens desserter og kager. Og er man vandbakkelsesfan, som jeg, så prøv at skifte chokoladesaucen på dine profiteroles ud med saltkaramelsauce, som jeg har gjort her.

magasin11-Ostelagkage

Ostelagkage

Hvis du vil imponere dine gæster, så er det her kagen, du skal servere! Den er smuk og anderledes, og vi synes, den har den dér wow-effekt.

magasin11-freja

Frejas Brownie

Hvordan tryller man en simpel brownie om til 3 festlige desserter? Vi har spurgt Freja og bringer her hendes fabelagtige svar.

magasin11-Freja3b

Sortskov og kirsebær

En nemmere dessertudgave af den klassiske tyske Schwarzwälder Kirschtorte. Erstat kirsebærene med andre bær, hvis ikke du har dem på lager.

magasin11-Freja1-edit

Rocky Road-brownie

Sjov og smuk dessert inspireret af klassikeren ’rocky road’. En solbær- eller anden frugtsorbet, passer perfekt til og bryder den lidt tunge dessert.

magasin11-Freja2b_edit

Hasselnøddeis, æbler, karamel og brownie

Hvordan tryller man en simpel brownie om til 3 festlige desserter? Vi har spurgt Freja og bringer her hendes fabelagtige svar.

magasin11-Hurtigt-surdejsbrød_-2_edit

Det nemme surdejsbrød

Når man skal lære at bage med surdej, så synes jeg, at det går lidt lettere når man tager det i etaper. Først lærer man smagen af sur- dejen at kende i brødet og herefter kan man øge sværhedsgraden.

magasin11-Surdej-5

Hvedesurdej

Du har sikkert læst masser af opskrifter, som henviser til denne magiske ingrediens. I bund og grund er surdej ikke en kompliceret og lang ingrediensliste – det er mel og vand. Kan det blive mere simpelt? Det svære kan være processen.

magasin11-Surdej-3

Surt er det nye sort

Få en sjælden indsigt i og forståelse for den sure blanding, som løfter dit brød til helt nye højder. I dette nummer starter vi en lille føljeton om surdej og om hvordan og hvorfor du skal bruge tid og kræfter på at holde liv i den.

magasin11-Lækkerier_120918_26408

Fingeraftryks-småkager

Den klassiske thumbprint cookie med en fordybning i midten kan fyldes med alt lige fra syltetøj til chokolade og selvfølgelig karamel. Her er de bagt med kakao og kakaonibs og har fået fyld af dulce de leche med et lille drys salt. De er små, sprøde, søde, salte og bitre mundfulde.

magasin11-Lækkerier_120918_26426

Saltkaramelis

Jeg læste oprindeligt om denne nemme is med dulce de leche hos Nigella Lawson. Dem, der kender mig, ved, at jeg er stor tilhænger af Nigellas skriverier og uprætentiøse tilgang til mad. Hun solgte den godt, og jeg havde lyst til at prøve konceptet; blot tre ingredienser og ingen ismaskine. Jeg elsker en god is lavet på creme anglaise og kørt på ismaskinen, men lige så meget elsker jeg gode, nemme smutveje til lækkerier og gode spiseoplevelser i hverdagene. Og med et par justeringer i Nigellas oprindelige opskrift har jeg nu indskrevet denne nemme karamelis i mit håndskrevne opskriftshæfte, som ligger fast i køkkenskuffen.

magasin11-Lækkerier_120918_26347

Banankage med karamelganache

Farvel til smørcreme og goddag til karamelganache. Banan, karamel og mørk chokolade går så fint sammen. Og her er de tre smage forenet i en enkel men festlig banankage.

magasin11-kaffekage2

Kaffekage med hasselnød

Knivskarp og spejlblank kaffekube med gavmilde mængder hasselnød og små strejf af hvid chokolade og vanilje.

Kagen overrasker med en vidunderligt cremet kaffemousse, der smelter blidt på tungen, samt en intens kerne af hasselnøddepraliné, der flyder ud i samme sekund, som du skærer hul på kagen.

magasin11-passionsfrugtkomet3

Passionsfrugt-komet

Skyd det nye år ind med et festfyrværkeri af en dessert! Som både er syrlig, sød og salt.

Bag det smukke ydre gemmer sig cremet og syrlig passionsfrugtmousse, silkeblød passionsfrugtganache og en knasende kerne af karamel og peanuts. En velkendt, men virkelig vidunderlig smagskombination, der aldrig skuffer.

magasin11-solbærlakridsdessert

Solbærmousse

Desserten her er en sand smagseksplosion af solbær og lakrids. Den består af en cremet og dejligt syrlig solbærmousse, en sej og intens lakridskaramel, knasende solbærlakridscrumble og en spiral af solbærchokolade, der omfavner og løfter hele herligheden.

magasin11-madhistorie

Sukkerets lange og letbitre historie

Sukker er ikke bare et sødt, hvidt pulver, som kan føre os til en verden af regnbuer, enhjørninger og ren lykke. Historien om sukker er også dyster. Det er den, fordi sukkerproduktion – både dengang og nu – er en voldsom historie om politik, industri, storkapital, afhængighed, sundhed og magt. Og slavehandel. Nogle taler ligefrem om “Big Sugar”, en sukkerbaseret magtstruktur, der producerer, udnytter og manipulerer på verdensmarkedet på samme måde som ”Big Tobacco”, ”Big Pharma” og ”Big Oil” gør det på andre områder.

magasin11-Lækkerier_120918_26252

Mikas Tarte Tartin

Før jeg flyttede til Paris havde aldrig rigtig set pointen med Tarte Tatin. Det var en dessert jeg så vidt muligt styrede uden om. Til dem der ikke kender denne franske klassiker, så kan den kort beskrives som en tærte med æble og karamel, som bages “på hovedet” med et låg af butterdej, og som vendes ud af formen efter den er bagt, så låget bliver til bunden.

magasin11-Lækkerier_120918_26175

Ronnie Holmens 9 lækre flødekarameller

Gør som Ronnie siger og lav dine egne flødekarameller. Det er sjovt, det er nemt og du kan lave dem lige, som du har lyst til.

magasin11-Lækkerier_120918_26153

Ronnie Holmens Fløde-karameller: Grundopskrift

Gør som Ronnie siger og lav dine egne flødekarameller. Det er sjovt, det er nemt og du kan lave dem lige, som du har lyst til.

Man kan næsten ikke sige karamel uden at sige flødekaramel. De er søde og bløde og simple at lave selv – hvis man bare lige lærer teknikken. Så den har vi tænkt os at lære én gang for alle.

Vi er derfor hoppet en tur i køkkenet med Ronnie Holmen, som til daglig er chefkonditor hos Odense Marcipan, og som mange af os også kender som den ene af de to dommere i TV2-programmet “Sukker- toppen”. Ronnie Holmen deler både sin egen skudsikre opskrift på flødekarameller og uundværlige fif til fremgangsmåden med os.

magasin11-Wienerbrød---108-99

Nørdens guide til brunt eller brændt

Vi bruger farven som et pejlemærke for, hvornår vores bagværk er færdigt, om karamellen har kogt længe nok eller om bollerne er blevet brændte. Men er brunt altid lig med brændt? Bliv klogere på nuancer af brun på dine kager, brød og karameller når Nørden zoomer ind på “brunfarvning”.

magasin11-Dessertmiddag_-17-edit

Lækkeriers dessertmiddag med Søllerød Kro 2018

Her på Lækkerier går vi stadig ind for dessert. Og for tredje år i træk inviterede Lækkerier sammen med Søllerød Kro til langbordsdessertmiddag under Copenhagen Cooking.

magasin11-karamelpetitfours2

Petit Fours med mælkechokolade

Kransekagen ved midnat tør jeg ikke udfordre. Men jeg skyder helst ikke det nye år ind uden lidt god chokolade. Derfor supplerer jeg som regel med fine, små mælkechokolade-petit fours som disse.

Knasende kakaokiksebund toppet med den mest vidunderlige, fløjlsbløde og let seje saltkaramelganache. Simpelt, ja, men vanvittigt lækkert.

magasin11-Lækkerier_120918_25948

Sesamtærter

Sesam, salt og karamelliseret hvid chokolade spiller hovedrollerne i disse små, uimodståelige tærter.

De består af en smørsprød, flaky og letsaltet sesammørdej, en saftig og smagfuld sesamfrangipane, fløjlsblød karamelliseret hvid chokoladeganache og endelig, som prikken over i’et, et beskedent drys af lyserødt flagesalt.

magasin11-Mika-farve

Velkommen til #11: Karamel

Er det ikke magisk, hvad sukker kan forvandles til? En eneste ingrediens og så har du karamel. Så simpelt og så alligevel så kompliceret. For det kan krystallisere, det kan blive for hårdt, det kan blive for blødt og det kan brænde på. Et oplagt emne for os bagenørder på Lækkerier at dykke ned i. Og så smager det jo forresten også ret godt, specielt hvis der er salt i.