Solbærglaserede wienerbrød

Next level wienerbrød hos Noma-lillebror ‘The corner at 108’

Tekst af Mika Wulff. Foto af Mia Irene Kristensen.

På hjørnet af Michelin-restauranten 108 ligger kaffebaren The Corner. Begge etablissementer er en del af den nye store Noma-familie, som er blomstret op, efter det oprindelige Noma luk- kede. Vi er på Christianshavn, blot et stenkast fra Nomas tidligere lokaler, og her er hyggelig caféstemning, morgenmøder og myldretid på den københavnske cykelmotorvej mellem Ny- havn og Christianshavn lige ude foran døren.

Til trods for den afslappede stemning er der ikke noget tilfældigt over menuen, som både byder på kaffe fra den norske kaffekonge Tim Wendelboe og på gudesmukke wienerbrød med fart på smagen. Og det er præcis dem, vi er kommet for at lære at lave.

Vi har fået lov at følge pastry chef Young Hun Jung, som demonstrerer teknikkerne bag det håndlavede, smørbagte wienerbrød. Alle fire slags wienerbrød på repertoiret bliver glase- ret med en sirup, inden de serveres. Siruppen tørres i ovnen og lægger sig som et ultratyndt lag karamel på wienerbrødet, og det giver en sødme, som er mere afdæmpet end glasur, og så gør det wienerbrødet skinnende blankt.

Glasering med sirup giver samtidig mulighed for alverdens smagsvariationer. Og smagsvif- ten er bred her til morgen: der er blevet brugt solbær, kaffekombutcha, svampe og kanel til glaseringerne. Wienerbrød penslet med svampeglasering opnår en helt speciel smag af sødt, salt, umami og surt på en gang, som i den grad overrasker tungen. Men specielt solbærglaseringen har vi forelsket os i, fordi den både er smuk og velsmagende. Her får I således opskriften på wienerbrød med solbær- glasering, men når man først har teknikken på plads, kan man slippe fantasien løs og glasere med det, man synes allerbedst om.

Det solbærglaserede wienerbrød består af små terninger af wienerbrødsdej, som holdes sammen med sukker og bages i en cylinderform. Ideen til udformningen opstod som et tiltag for at undgå madspild; det er nemlig lavet af afskårne kanter fra wienerbrødsdejen, som bliver tilovers, når dejen skæres skarpt ud til de andre tre typer wienerbrød. Laver man kun denne type, så skærer man blot hele dejen i tern.

magasin11-Wienerbrød---108-56

Fremgangsmåde

Solbærsirup:

1. Bag de frosne bær og sukkeret i ovnen ved 60° i 1 time. Sigt saften fra bærrene.

TIP Gem bærrene til marmelade eller lign.

2. Kog solbærsaften op og lad den redu- cere lidt indtil den har konsistens som tynd sirup. Lad evt. siruppen køle indtil brug; den behøver ikke at være varm.

Dej:

1. Bland koldt vand, fløde og æg i en røreskål og smuldr gæren heri. Bland mel, sukker, koldt smør i tern og salt i dejen og kør den 3-5 minutter på en røremaskine indtil det hele har samlet sig til en blank og smidig dej. Juster med lidt ekstra mel, hvis dejen ikke slipper skålens sider.

2. Lad dejen hæve i ca. en halv time ved stuetemperatur. Slå luften ud af den og rul den til et rektangel på ca. 25×40 cm og knap 1 cm tykkelse.

3. Dæk dejen med film eller pak den i en lufttæt beholder og lad den hvile på køl i minimum 1,5 time og gerne natten over.

4. Når det er tid til at begynde udrulning af dejen, placeres det køleskabskolde smør mellem to stykker bagepapir (brug store stykker direkte fra pakken). Lad smørret ligge på køkkenbordet i 5 minutter, inden det blødgøres ved at banke på det med en kagerulle. Forsøg at holde formen på smørret som et rektangel. Det skal have knap halv størrelse af dejen, da det skal kunne pakkes ind i dejen, og enderne skal kunne lukkes.

TIP Ved at banke smørret fladt får man blødgjort det uden at varme det op. Smørret skal nemlig være koldt men blødt, når man laver wienerbrød.

5. Placer rektanglet af blødgjort smør på midten af den kolde dej, og fold dejen ind over smørret, så de to sider mødes på midten. Forsegl samlingen og enderne ved at presse dejen sammen.

TIP Smør og dej skal så vidt muligt have samme konsistens. Hvis smørret er for hårdt, kan det bryde huller i dejen ved udrulning, og derved ødelægger man de flotte lag. Hvis smørret er for blødt, smelter det ved udrulning og kan på den måde også ødelægge lagene.

6. Vend dejen, så den ligger med den brede side mod dig. Brug kagerullen til at mase dejen fladere med. Start med at trykke rullen ned på dejen i den ene ende og fortsæt hele vejen hen med små mellemrum.

TIP Ved at mase dejen fladere inden udrulning er det nemmere at undgå at få forskubbet smørret og ødelagt dejlagene.

7. Rul dejen ud til et rektangel på ca 45 x 30 cm og ca en 0,8 cm tykkelse. Arbejd hurtigt og brug så få rul som muligt. Fold nu dejen ind over sig selv i tre lag; det gør du ved meget forsigtigt at markere to linjer som deler dejen tre stykker på den brede led, fold så det ene yderstykke ind over det midterstykket og fold dernæst det andet yderstykke ind over midten. Dejen har nu tre lag.

8. Dæk dejen med film og stil den på køl i 30 minutter.

TIP Dejen skal hvile på køl imellem udrulningerne, da det hjælper smør- og dejlagene med at holde sig kolde, og samtidig giver det dejens gluten mulighed for at “slappe af”, så dejen ikke trækker sig sammen.

9. Tag igen dejen fra køl, vend den en kvart omgang, så den ligger med den brede side mod dig. Mas igen dejen lidt fladere med kagerullen og rul igen dejen ud til et rektangel på ca. 45 x 30 cm og ca en halv cm tykkelse. Fold dejen ind over sig selv i tre lag, som beskrevet ovenfor. Dejen har nu ni lag (3×3). Dæk dejen til og stil den på køl i 30 minutter.

10. Tag igen dejen fra køl, vend den en kvart omgang, så den ligger med den brede side mod dig. Nu skal dejen foldes og rulles sidste gang, så de ni lag bliver til 27 lag (9×3). Mas igen dejen lidt fladere med kagerullen, og rul så igen dejen ud til et rektangel på ca 45 x 30 cm og ca. 0,8 cm tykkelse. Fold dejen ind over sig selv i tre lag, som beskrevet ovenfor. Dæk dejen til og stil den på køl i 30 minutter.

11. Tag dejen fra køl og mas igen dejen lidt fladere med kagerullen og rul den derefter igen til et rektangel på ca 30 x 18 cm og knap to cm tykkelse. Lad dejen hvile 30 minutter på køl.

TIP Hvis du vil lave nogle af de andre udformninger, så trimmes siderne af dejen, så du har et rektangel af wienerdej med lige kanter på 15 x 25 cm, men gem evt. de afskårne kanter til formningen af solbærwie- nerbrødet.

TIP Temperaturen på dejen og smørret er altaf- gørende for at opnå flotte lag i det færdige stykke wienerbrød. Hvis dejen bliver for varm og blød, mens du arbejder med den, kan du sagtens stille den på køl midt i en udrulning og genoptage arbejdet efter 20-30 minutter.

Udformning:

12. Skær små terninger á 1,5 x 1,5 cm af dejen. (Brug fx de afskårne kanter fra trimning af dejen, hvis du også laver andre udformninger).

13. Hæld de små terninger i en skål med sukker. Vend terningerne rundt i sukkeret, så alle sider er dækket. Tag en håndfuld op ad gangen, og ryst det overskydende sukker af. Placér en cylinderformet kage- ring (8 cm dia.) på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld kage- ringen op med de små sukker-terninger. Der må gerne være top på.

TIP Hvis du ikke har en kagering i den rette størrelse, så kan du sagtens bruge en cylinderformet silikoneform eller en muffinform – sørg blot for, at du nedjusterer størrelsen på dejen, så den passer til formens størrelse.

Alternative udformninger:

Klejne-wienerbrød

Skær et rektangel af dejen på 7 x 12 cm. Skær en slids ned langs midten, der slutter 1 cm fra begge ender. Vrid dejen ligesom en firkantet klejne og læg den på en bage- plade beklædt med bagepapir.

Spiral-wienerbrød

Skær en lang strimmel dej på 4 x 22 cm. Skær en slids i midten ned langs hele strimlen, efterlad 1 cm samlet i den ene ende. Sno strimlerne om hinanden.

TIP Se video af teknikken på Instagram @magasinet_laekkerier. Placer dejen i en smurt cylinderformet kagering (8 cm dia.) på en bage- plade beklædt med bagepapir.

Flet-wienerbrød

Skær en strimmel på 4,5 x 18 cm. Rul dejen rundt som en spiral og stil den på højkant ned i en cylinderformet kagering (8 cm dia.). Dejen skal ikke fylde hele formen ud, da den skal have plads til at hæve i formen.

14. Lad wienerbrødene efterhæve i 1-2 time på køkkenbordet ved stuetemperatur. Hvis det er varmt, skal de måske kun hæve en time, og hvis det er koldt, så skal de måske hæve mere. De er færdige med at hæve, når dejen er varmet op til stuetemperatur, og når lagene i wiener- brødsdejen er synligt hævet op.

TIP Du kan også vælge at sætte dine færdigformede wienerbrød på køl til dagen efter. Tag blot den formede wienerdej ud 1 time før, de skal bages.

15. Bag wienerbrødene i ovnen ved 175° (varmluft) i ca. 25 minutter. De er færdige, når de er helt gyldne både på toppen og i bunden. Lad dem køle 2-3 minutter på bagepladen.

16. Befri wienerbrødene fra deres forme og hold fast om bunden på dem, og dyp så de færdigbagte wienerbrød kort i solbærsiruppen og stil dem tilbage på bagepladen. Vær forsigtig, så terningerne ikke falder fra hinanden.

TIP Hvis siruppen er tyktflydende – hvis siruppen fx er kogt meget ind, så smør den på med en pensel i stedet for at dyppe wienerbrødet i den.

17. Bag nu wienerbrødene i ovnen igen ved 175° i 2-3 minutter, så siruppen udtørres. Server wiener- brødene friskbagte.

magasin11-Wienerbrød---108-97

Ingredienser

Solbærsirup til glasering:
500 g solbær, frosne
100 g sukker

Wienerdej:
350 g vand (3,5 dl)
30 g piskefløde
55 g æg (ca 1 str L/XL)
25 g gær
700 g tipo 00 mel
235 g fint ølandshvedemel
140 g sukker
55 g smør
24 g salt

600 g smør, til udrulning
100 g sukker, til rulning

TIP Du kan bla. finde fint ølandshvedemel hos Skærtoft Mølle, men hvis du ikke kan få fingrene i det, så erstat det med en anden type fint hvedemel.

magasin11-Wienerbrød---108-103
magasin11-Wienerbrød---108-47

Mere fra samme magasin:

Solbærglaserede wienerbrød

Next level wienerbrød hos Noma-lillebror ‘The corner at 108’

Tekst af Mika Wulff. Foto af Mia Irene Kristensen.

magasin11-Wienerbrød---108-56

På hjørnet af Michelin-restauranten 108 ligger kaffebaren The Corner. Begge etablissementer er en del af den nye store Noma-familie, som er blomstret op, efter det oprindelige Noma luk- kede. Vi er på Christianshavn, blot et stenkast fra Nomas tidligere lokaler, og her er hyggelig caféstemning, morgenmøder og myldretid på den københavnske cykelmotorvej mellem Ny- havn og Christianshavn lige ude foran døren.

Til trods for den afslappede stemning er der ikke noget tilfældigt over menuen, som både byder på kaffe fra den norske kaffekonge Tim Wendelboe og på gudesmukke wienerbrød med fart på smagen. Og det er præcis dem, vi er kommet for at lære at lave.

Vi har fået lov at følge pastry chef Young Hun Jung, som demonstrerer teknikkerne bag det håndlavede, smørbagte wienerbrød. Alle fire slags wienerbrød på repertoiret bliver glase- ret med en sirup, inden de serveres. Siruppen tørres i ovnen og lægger sig som et ultratyndt lag karamel på wienerbrødet, og det giver en sødme, som er mere afdæmpet end glasur, og så gør det wienerbrødet skinnende blankt.

Glasering med sirup giver samtidig mulighed for alverdens smagsvariationer. Og smagsvif- ten er bred her til morgen: der er blevet brugt solbær, kaffekombutcha, svampe og kanel til glaseringerne. Wienerbrød penslet med svampeglasering opnår en helt speciel smag af sødt, salt, umami og surt på en gang, som i den grad overrasker tungen. Men specielt solbærglaseringen har vi forelsket os i, fordi den både er smuk og velsmagende. Her får I således opskriften på wienerbrød med solbær- glasering, men når man først har teknikken på plads, kan man slippe fantasien løs og glasere med det, man synes allerbedst om.

Det solbærglaserede wienerbrød består af små terninger af wienerbrødsdej, som holdes sammen med sukker og bages i en cylinderform. Ideen til udformningen opstod som et tiltag for at undgå madspild; det er nemlig lavet af afskårne kanter fra wienerbrødsdejen, som bliver tilovers, når dejen skæres skarpt ud til de andre tre typer wienerbrød. Laver man kun denne type, så skærer man blot hele dejen i tern.

magasin11-Wienerbrød---108-97

Ingredienser

Solbærsirup til glasering:
500 g solbær, frosne
100 g sukker

Wienerdej:
350 g vand (3,5 dl)
30 g piskefløde
55 g æg (ca 1 str L/XL)
25 g gær
700 g tipo 00 mel
235 g fint ølandshvedemel
140 g sukker
55 g smør
24 g salt

600 g smør, til udrulning
100 g sukker, til rulning

TIP Du kan bla. finde fint ølandshvedemel hos Skærtoft Mølle, men hvis du ikke kan få fingrene i det, så erstat det med en anden type fint hvedemel.

magasin11-Wienerbrød---108-103

Fremgangsmåde

Solbærsirup:

1. Bag de frosne bær og sukkeret i ovnen ved 60° i 1 time. Sigt saften fra bærrene.

TIP Gem bærrene til marmelade eller lign.

2. Kog solbærsaften op og lad den redu- cere lidt indtil den har konsistens som tynd sirup. Lad evt. siruppen køle indtil brug; den behøver ikke at være varm.

Dej:

1. Bland koldt vand, fløde og æg i en røreskål og smuldr gæren heri. Bland mel, sukker, koldt smør i tern og salt i dejen og kør den 3-5 minutter på en røremaskine indtil det hele har samlet sig til en blank og smidig dej. Juster med lidt ekstra mel, hvis dejen ikke slipper skålens sider.

2. Lad dejen hæve i ca. en halv time ved stuetemperatur. Slå luften ud af den og rul den til et rektangel på ca. 25×40 cm og knap 1 cm tykkelse.

3. Dæk dejen med film eller pak den i en lufttæt beholder og lad den hvile på køl i minimum 1,5 time og gerne natten over.

4. Når det er tid til at begynde udrulning af dejen, placeres det køleskabskolde smør mellem to stykker bagepapir (brug store stykker direkte fra pakken). Lad smørret ligge på køkkenbordet i 5 minutter, inden det blødgøres ved at banke på det med en kagerulle. Forsøg at holde formen på smørret som et rektangel. Det skal have knap halv størrelse af dejen, da det skal kunne pakkes ind i dejen, og enderne skal kunne lukkes.

TIP Ved at banke smørret fladt får man blødgjort det uden at varme det op. Smørret skal nemlig være koldt men blødt, når man laver wienerbrød.

5. Placer rektanglet af blødgjort smør på midten af den kolde dej, og fold dejen ind over smørret, så de to sider mødes på midten. Forsegl samlingen og enderne ved at presse dejen sammen.

TIP Smør og dej skal så vidt muligt have samme konsistens. Hvis smørret er for hårdt, kan det bryde huller i dejen ved udrulning, og derved ødelægger man de flotte lag. Hvis smørret er for blødt, smelter det ved udrulning og kan på den måde også ødelægge lagene.

6. Vend dejen, så den ligger med den brede side mod dig. Brug kagerullen til at mase dejen fladere med. Start med at trykke rullen ned på dejen i den ene ende og fortsæt hele vejen hen med små mellemrum.

TIP Ved at mase dejen fladere inden udrulning er det nemmere at undgå at få forskubbet smørret og ødelagt dejlagene.

7. Rul dejen ud til et rektangel på ca 45 x 30 cm og ca en 0,8 cm tykkelse. Arbejd hurtigt og brug så få rul som muligt. Fold nu dejen ind over sig selv i tre lag; det gør du ved meget forsigtigt at markere to linjer som deler dejen tre stykker på den brede led, fold så det ene yderstykke ind over det midterstykket og fold dernæst det andet yderstykke ind over midten. Dejen har nu tre lag.

8. Dæk dejen med film og stil den på køl i 30 minutter.

TIP Dejen skal hvile på køl imellem udrulningerne, da det hjælper smør- og dejlagene med at holde sig kolde, og samtidig giver det dejens gluten mulighed for at “slappe af”, så dejen ikke trækker sig sammen.

9. Tag igen dejen fra køl, vend den en kvart omgang, så den ligger med den brede side mod dig. Mas igen dejen lidt fladere med kagerullen og rul igen dejen ud til et rektangel på ca. 45 x 30 cm og ca en halv cm tykkelse. Fold dejen ind over sig selv i tre lag, som beskrevet ovenfor. Dejen har nu ni lag (3×3). Dæk dejen til og stil den på køl i 30 minutter.

10. Tag igen dejen fra køl, vend den en kvart omgang, så den ligger med den brede side mod dig. Nu skal dejen foldes og rulles sidste gang, så de ni lag bliver til 27 lag (9×3). Mas igen dejen lidt fladere med kagerullen, og rul så igen dejen ud til et rektangel på ca 45 x 30 cm og ca. 0,8 cm tykkelse. Fold dejen ind over sig selv i tre lag, som beskrevet ovenfor. Dæk dejen til og stil den på køl i 30 minutter.

11. Tag dejen fra køl og mas igen dejen lidt fladere med kagerullen og rul den derefter igen til et rektangel på ca 30 x 18 cm og knap to cm tykkelse. Lad dejen hvile 30 minutter på køl.

TIP Hvis du vil lave nogle af de andre udformninger, så trimmes siderne af dejen, så du har et rektangel af wienerdej med lige kanter på 15 x 25 cm, men gem evt. de afskårne kanter til formningen af solbærwie- nerbrødet.

TIP Temperaturen på dejen og smørret er altaf- gørende for at opnå flotte lag i det færdige stykke wienerbrød. Hvis dejen bliver for varm og blød, mens du arbejder med den, kan du sagtens stille den på køl midt i en udrulning og genoptage arbejdet efter 20-30 minutter.

Udformning:

12. Skær små terninger á 1,5 x 1,5 cm af dejen. (Brug fx de afskårne kanter fra trimning af dejen, hvis du også laver andre udformninger).

13. Hæld de små terninger i en skål med sukker. Vend terningerne rundt i sukkeret, så alle sider er dækket. Tag en håndfuld op ad gangen, og ryst det overskydende sukker af. Placér en cylinderformet kage- ring (8 cm dia.) på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld kage- ringen op med de små sukker-terninger. Der må gerne være top på.

TIP Hvis du ikke har en kagering i den rette størrelse, så kan du sagtens bruge en cylinderformet silikoneform eller en muffinform – sørg blot for, at du nedjusterer størrelsen på dejen, så den passer til formens størrelse.

Alternative udformninger:

Klejne-wienerbrød

Skær et rektangel af dejen på 7 x 12 cm. Skær en slids ned langs midten, der slutter 1 cm fra begge ender. Vrid dejen ligesom en firkantet klejne og læg den på en bage- plade beklædt med bagepapir.

Spiral-wienerbrød

Skær en lang strimmel dej på 4 x 22 cm. Skær en slids i midten ned langs hele strimlen, efterlad 1 cm samlet i den ene ende. Sno strimlerne om hinanden.

TIP Se video af teknikken på Instagram @magasinet_laekkerier. Placer dejen i en smurt cylinderformet kagering (8 cm dia.) på en bage- plade beklædt med bagepapir.

Flet-wienerbrød

Skær en strimmel på 4,5 x 18 cm. Rul dejen rundt som en spiral og stil den på højkant ned i en cylinderformet kagering (8 cm dia.). Dejen skal ikke fylde hele formen ud, da den skal have plads til at hæve i formen.

14. Lad wienerbrødene efterhæve i 1-2 time på køkkenbordet ved stuetemperatur. Hvis det er varmt, skal de måske kun hæve en time, og hvis det er koldt, så skal de måske hæve mere. De er færdige med at hæve, når dejen er varmet op til stuetemperatur, og når lagene i wiener- brødsdejen er synligt hævet op.

TIP Du kan også vælge at sætte dine færdigformede wienerbrød på køl til dagen efter. Tag blot den formede wienerdej ud 1 time før, de skal bages.

15. Bag wienerbrødene i ovnen ved 175° (varmluft) i ca. 25 minutter. De er færdige, når de er helt gyldne både på toppen og i bunden. Lad dem køle 2-3 minutter på bagepladen.

16. Befri wienerbrødene fra deres forme og hold fast om bunden på dem, og dyp så de færdigbagte wienerbrød kort i solbærsiruppen og stil dem tilbage på bagepladen. Vær forsigtig, så terningerne ikke falder fra hinanden.

TIP Hvis siruppen er tyktflydende – hvis siruppen fx er kogt meget ind, så smør den på med en pensel i stedet for at dyppe wienerbrødet i den.

17. Bag nu wienerbrødene i ovnen igen ved 175° i 2-3 minutter, så siruppen udtørres. Server wiener- brødene friskbagte.

magasin11-Wienerbrød---108-47

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler