Helt perfekte uperfekte pies hos The American Pie Company
Pie Party
Tekst af Stiine Høffner. Foto af Chris Tonnesen og Mia Irene Kristensen.
I Skindergade i København kan du opleve en bid af det ægte Amerika. Her har amerikanske Erin Chapman og hendes danske makker Dorte Prip nemlig åbnet The American Pie Company. Her banker hjerterne for nostalgien og den amerikanske atmosfære, og derfor også for at lave og servere autentisk amerikansk “pie”. Pie-shoppen er den første af sin slags i Danmark – udover drikkevarer serveres der udelukkende pies.
Vi har mødt Erin til en snak om, hvordan man laver en ægte pie, og vi har fået både tips, tricks og opskrifter, som vil kunne lune dit efterår.
PIE-HISTORIE
Pies kom til det land, der i dag er USA, med de tidlige engelske kolonister i 1600-tallet. Fyldet i en pie er let at variere, og dengang var det en nem måde at bruge sine rester på og alle de råvarer, der var til rådighed.
SINGLE CRUST VS. DOBBELT CRUST
Om en pie er single eller dobbelt crust, afgøres ganske enkelt af, om pien har et “låg”. En single crust består kun af bund og fyld, mens en dobbelt crust også er lukket med et mere eller mindre kunstfærdigt udformet ”låg” af pie-dej.
NOSTALGI OG NYE NODER
Ideen til at starte The American Pie Co. kom fra den hjemve og nostalgi, som Erin følte og havde for sit hjemland USA og dets mad efter at have boet flere år i Danmark. Pies er en stor del af amerikansk kultur, og man kan altid finde pie på dineren, hvad enten man besøger en storby eller en lille by med 200 indbyggere. Erin fortæller, at for hende handler pies om at tage den med ro – ”hvor der er pies, er der ingen stress”. Pies er afslappede, hyggelige og uformelle – det er ’comfort food’, som man deler og elsker at dele. Pies handler ikke om perfektion, pies skal være rustikke og hyggelige.
Erin har sine pie-kundskaber fra sin mor og bedstemor, som begge har sørget for, at pies forblev en solid del af madtraditionen i deres amerikanske hjem. Som Erins bedstefar sagde, ”jeg kan lide min pie på to måder – varm og kold”. Hele butikken giver mig en nostalgisk følelse af at være ført tilbage til et magisk sted, som jeg ikke engang har besøgt. Stedet har en hyggelig og indbydende atmosfære, godt hjulpet på vej af de dejlige dufte, den amerikanske indretning fra 20’erne – 30’erne, de gamle pie-forme og øvrige dekorationer, som Erin har fundet i sin bedstemors gemmer.
Men lad os komme til sagen, så nørderiet for alvor kan begynde. Hvordan laver man en autentisk amerikansk pie? Vi har fået lov at stille Erin alle de spørgsmål, vi kunne tænke os – så det har vi selvfølgelig gjort…især, hvis du har lavet fine detaljer på den.
KAN MAN VARIERE INGREDIENSERNE I EN PIE-DEJ?
Man kan godt bruge fuldkornsmel i en pie-dej, men almindeligt, fintmalet hvedemel er bare bedst og giver den mest autentiske amerikanske pie. Det er afgørende at bruge en form for fedt i en pie-dej og man finder opskrifter med alt fra olie til margarine. Men min entydige anbefaling er at bruge god smør. Det giver dejen en meget bedre smag og det er godt at arbejde med når det er koldt. Før i tiden brugte man ofte svinefedt og det gjorde min oldemor også.
HVAD ER DET VIGTIGT AT VÆRE OPMÆRKSOM PÅ RENT TEKNISK, NÅR MAN LAVER EN PIE?
Det kræver en del opmærksomhed at lave selve pie-dejen så den bliver sprød og “flaky”.
1. Det er vigtigt, at ingredienserne er kolde. Sørg for at især smør og vand er køligt, når ingredienserne blandes, og når ingredienserne så er æltet til en dej, skal dejen holdes kølig mellem hvert trin i processen. Hvis pien holdes kold bevarer pien sin form bedre. Det gælder især, hvis du har lavet fine detaljer på den.
2. Sørg for at dejen håndteres så lidt som muligt og gerne med en dejblander. Hvis du bruger hænderne eller en food processor, skal du være opmærksom på ikke at ælte eller køre dejen for længe
3. Når du til sidst samler dejen, er det også vigtigt at gøre det hårdt og hurtigt. Hvis ikke den samles hårdt nok, kan der opstå små lommer af mel, som vil få dejen til at sprække i kanten, når den rulles ud. Når man samler dejen, er det en god ide at presse den lidt flad, så den ikke er en helt rund kugle. Det gør det nemmere at rulle den ud senere, når den er blevet kølet ned igen.
4. Når dejen er samlet, skal der stadig være synlige klumper af smør. Smørklumperne er med til at give den bagte dej den rigtige ”flaky” konsistens, som er vigtig i en pie. Jeg plejer at sige, at når man laver dejen og hakker smør og mel sammen skal der både være smørklumper på størrelse med ærter og med vindruer – ”pea to grape size”. klumperne skal kunne ses som en slags marmorering på den udrullede dej. Når pien bages, vil smørret smelte væk og efterlade lufthuller i skorpen. Dampen udvider lufthullerne en smule ekstra, og på den måde er smørstykkerne vigtige for at give skorpen den lækre lagdelte “flakiness”.
Hvis smørret bliver bearbejdet for meget eller begynder at smelte mens dejen laves, så vil dejen blive sej og hård i stedet for flaky. Det er vigtigt at være opmærksom på det, når dejen blandes, og efterfølgende når den rulles ud og monteres i formen.
HVORFOR SKAL DEJEN HOLDES KOLD FØR DEN UDRULLES OG PUTTES I FORMEN?
En pie-dej skal altid hvile inden den udrulles, fordi smørret skal holdes køligt, så pien i sidste ende får denne her lagdelte og flagede crust. Samtidig gør det dejen langt nemmere at arbejde med, og det er nemmere f.eks. at skære bånd, som man kan væve et låg af. Er dejen for varm hænger den fast på redskaberne, og det gør det sværere at lave fine detaljer.
HAR DU NOGLE GODE FIF TIL AT RULLE DEJEN UD OG MONTERE DEN I FORMEN?
Brug en masse mel, når du ruller dejen ud. Det sikrer, at den ikke sidder fast på bordet, og at du kan vende dejen, uden at den går i stykker. Dejen er mere skrøbelig end f.eks. en pizzadej, fordi den ikke er æltet på samme måde. Glutenstrukturen, der udvikler sig under æltning, når ikke at udvikle sig i en pie-dej.
Rul dejen til en tykkelse på 3-5 mm og fold den først en gang på midten og dernæst igen, så det er en kvart måne. Det er meget nemmere at flytte en kvart cirkel op i pie-formen uden at ødelægge den.
Når du laver en pie med dobbelt crust, altså med låg, er det også vigtigt at få lukket pien ordentligt, når låget er lagt på. Dvs. at kanten på den nederste crust skal lukkes om den øverste crust. Det kan du gøre ved at folde og sno den hele vejen rundt, før du laver et mønster på kanten eller pynter den med f.eks. en fletning. Det er vigtigt at lukke pien grundigt, ellers kan den åbne sig under bagningen.
PIE-DEJEN INDEHOLDER EN MASSE SMØR. ER DET NØDVENDIGT AT SMØRE FORMEN ELLER AT PUTTE BAGEPAPIR I DEN?
Nej, der er smør nok i dejen til, at den ikke sidder fast i formen. Men du behøver faktisk ikke at bekymre dig om, hvorvidt du kan få pien ud i ét stykke – den serveres nemlig altid direkte fra formen. Det bedste er at bruge en autentisk pieform i aluminium, den leder varmen godt.
HVILKE FORSKELLIGE SLAGS FYLD KAN MAN LAVE TIL SIN PIE, OG HVORNÅR SKAL FYLDET I?
Man kan bruge alting. Det var også det de gjorde i det gamle USA, hvor man brugte eksempelvis bær, nødder, frugter, cremer. Der findes så mange variationer af søde pies og næste alt kan bruges og man kan både lave pies med frugtfyld og med æggebaserede cremer. Frugtfyldet bages
i pien mens æggecremerne tilberedes på blusset og hældes i en forbagt pie-dej eller kiksebund, og toppes ofte med flødeskum eller marengs.
ER DER NOGET BESTEMT, MAN SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR MAN VÆLGER FYLD TIL SIN PIE?
Du skal altid være opmærksom på at tilføre noget syrligt, hvis du laver en pie med bær. Der skal lidt modspil til det søde – det gør pien helt fantastisk. En smule salt er godt fordi det fremhæver smagen. Det er også vigtigt at bruge majsstivelse i frugt-pies, for at give fyldet en god konsistens. Det binder væsken, så fyldet bliver mere fast efterhånden som væsken fordamper under bagningen, og når pien køles ned. Hvis du laver en apple pie er det vigtigt, at æblerne ikke er søde og melede. Generelt kan man bruge både friske og frosne bær og frugter. Stivelsesmængden i opskriften passer til begge dele, men bruger man frosne bær vil konsistensen altid være lidt mere flydende.
HVORDAN VED MAN, HVORNÅR PIEN ER GENNEMBAGT?
Alle ovne er forskellige, så det er vigtigt at man ikke følger opskriften blindt, men også bruger dine egne øjne og vurderer pien ift. den tid, den har været i ovnen. Under bagningen, vil fyldet i en frugt-pie begynde at boble. I starten springer boblerne hurtigt, men man ved, at fyldet er færdigt, når boblerne er blevet langsommere. Jeg plejer at sige, at det ligner lava en smule. Det betyder, at stivelsen har nået at optage væske fra fyldet, og det passer godt med, at crusten er blevet bagt.
OG HVORDAN SIKRER MAN SIG, AT MAN IKKE BRÆNDER LÅGET PÅ FØR PIEN ER FÆRDIG?
En perfekt afbagt pie er flot gyldenbrun. En af de fejl som jeg ser oftest er, at mine kursister ikke bager deres pies længe nok. Generelt er det bedre at bage pien 5-10 minutter længere, hvis man er i tvivl. Synes du, at låget er begyndt at tage for meget farve, kan du dække pien til med stanniol. Så får skorpen en pause, mens fyldet bages færdigt.
Når man laver pies med æggebaseret fyld, er pien færdig, når fyldet er fast men stadig er en smule blævrende i midten.
HVAD ER DEN BEDSTE MÅDE AT SERVERE EN DESSERT-PIE PÅ?
Hvis det er en frugt- eller nøddepie skal det være med flødeskum eller vaniljeis til! Jeg har opdaget, at danskere er meget glade for creme fraiche, men jeg synes ikke, at det giver den samme oplevelse – vaniljeis er helt ideelt. Og så er en pie bedst lun eller ved stuetemperatur, så smager den bedst og er nemmere at skære.
HVILKEN DESSERT-PIE ER DIN EGEN FAVORIT?
Min yndlings-pie er med fersken. Jeg elsker bare alle pies med ferskner! Om sommeren er min favorit vores ”Stone Fruit Crumble”, som er med fersken, blommer og kirsebær. Men en seriøs konkurrent er vores brombær-pie med vanilje og citron-cream cheese i bunden. ”The Bramble”, wow! Om vinteren er jeg vild med vores ”Bourbon Pecan”.
FEJLFINDER
Dejen falder fra hinanden, når den rulles ud: Dejen er ikke samlet hårdt og hurtigt nok.
Fyldet flyder ud af pien på forkerte steder (dobbelt crust pie): Der er ingen ”ventilation” (huller) i piens låg.
Fyldet er ikke fast nok og/eller bunden er ubagt: Pien er ikke bagt længe nok.
Pie-crusten bliver ikke gyldenbrun: Den er ikke blevet penslet med æg eller mælk.
Crusten er sej og smuldrende: Dejen var ikke kold nok, smørstykkerne var for små eller dejen blev æltet for længe.
PERFEKT PIE-PLANLÆGNING
Sætter du din pie i ovnen tre timer før den skal spises, vil du kunne servere den helt friskbagt: lun, men afkølet nok til at fyldet har sat sig og kan skæres pænt.
The American Pie Company
Grundlagt i 2015. Ejes af Erin Chapman og Dorte Prip.
Butikken ligger på Skindergade i København og i løbet af 2018 åbner to butikker mere i Københavnsområdet.
Tilbyder pie-kurser i butikken i København – book og læs mere på theamericanpieco.com
KEND DIN TÆRTE
PIE
En pie-dej er en mellemting mellem en mørdej og en rustik butterdej. En pie bages i et amerikansk piefad, som adskiller sig fra tærtefade/-ringe ved at have skrå kanter, og den bages typisk med låg (“double crust”). Nogle pies laves dog med kiksebund (som cheesecake) og uden låg, f.eks. “key lime pie” og “lemon meringue pie”. En pie serveres altid i fadet.
TÆRTE
Klassiske franske tærter bages i en form med lodrette kanter. Dejen indeholder ofte æg, og den bages typisk uden låg.
GALETTE
En tærtedej med fyld, som bages helt uden tærteform og i stedet direkte på bagepladen med dejen foldet ind over sig selv langs kanten for at holde fyldet på plads.
CRUMBLE
En frugtkage, som til forskel fra en pie og en tærte ikke har en fast bund, men i stedet en smuldre-dej på toppen som typisk består af smør, mel og sukker. Crumble-dej kan også bruges som låg på en pie.
COBBLER
En frugtkage bagt uden bund, ligesom en crumble, toppet med en dej som minder om en kagedej (med æg og bagepulver) og som placeres i små toppe, så det ligner brosten (cobblestones).
Mere fra samme magasin:
Mere i samme serie: Pie Party
Læs flere lignende artikler
Nørdens guide til iskolde krystaller
Vi har tidligere dykket ned i de iskolde krystaller i form af hjemmelavede is – men denne gang ser vi nærmere på alt det andet geniale, som din fryser kan bruges til. Den kan fremtrylle og forandre, og ikke mindst, kan du lære hvordan du bruger den optimalt til at gemme mange for- skellige lækkerier og gøre den til dit søde skatkammer, hvor du altid kan finde guld.
De professionelle bagerier og konditorer har fundet fidusen i fryseren. Her bruger de den aktivt, så du altid kan få friskbagt bagværk og kager. Her fryses færdigbagte kager og bake-off for at optimere kvalitet og produktion. Bliv klogere på, hvad der sker af magiske ting i din fryser og få styr på, hvordan du bruger den bedst.
Aldrig mere mislykkedes macarons
De fine små franske kager kan være lige så drilske, som de er delikate. Vi har sat os for at samle den ultimative guide til macarons, så I er godt rustede til at kaste jer ud i projektet.
Vi har samlet Lækkerier-redaktionens kollektive viden om macaron-bagning og er taget på besøg hos macaron-mesteren Frédéric Terrible, en fransk konditor, der huserer på Frederiksberg i København. Her underviser han danskerne i alt fra macarons til fransk citrontærte. Som Frédéric siger, så tror man, at man ved alt om at lave macarons, indtil man afholder kurser og pludselig ser alle de nye og overraskende fejl, som folk kan lave. Så hvem bedre at lære af end manden, der har set det hele?!
Aldrig mere mislykket chokolade-temperering
Chokolade skal tempereres hvis du vil have blank chokolade der “knækker” rigtigt og ikke smelter i mellem fingrene på dig. Men temperering af chokolade er en tricky affære.
Flettede churros af Rosio Sanchez
Rosio laver både de bedste og de smukkeste churros i byen. Og vi kunne ikke ønske os nogen bedre end den tidligere dessertkok på Noma og nuværende indehaver af et mindre mexicansk restaurantemperie i København til at lære os hemmelighederne bag de gyldne, sukker- glimtende, mexicanske lækkerier.
Rigeligt remonce
Hemmeligheden bag alle gode kanelsnegle, snurrer og brunsviger ligger i den perfekte remonce – en remonce i rigelige mængder, som bliver på sin plads i bagværket under bagningen. Vi dykker ned i hemmelighederne bag den lækre sukkerblanding og hvordan man holder den inde i bagværket.
Nørdens guide til sukker
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.
Trine Hahnemanns guide til surdejsbrød
På redaktionen er vi aldeles forelsket i Hahnemanns Køkken surdejsbrød. Det har en helt særlig balance og karakter – luftigt og sprødt med en tynd skorpe, saftigt, men ikke klægt, syrligt og med den vildeste kornsmag og duft! Så for at dele vores brødbesættelse med jer tog vi på besøg på Trine Hahnemanns køkkenskole på Østerbro i København.
Missionen: At lure hendes hemmeligheder bag det lækre surdejs-bagerbrød, så du selv kan bage det.
Tusindlagsdej
Her kommer endnu en anekdote i serien ‘ting jeg ikke vidste jeg kunne lide, før jeg flyttede til Frankrig og smagte det’. Jeg havde ganske enkelt ikke opdaget glæden ved butterdej, for jeg havde aldrig smagt en butterdej lavet på ægte smør.
Filodejsreder med mascarpone-creme
Det behøver ikke at være besværligt at lave en lækker dessert. Vi har sendt Freja Krarup, som til daglig er souschef hos Bojesen og en del af konditor- landsholdet, en tur i supermarkedet . Det er der kommet disse 3 nemme filo-lækkerier ud af.
Chokolade-forårsruller
Det behøver ikke at være besværligt at lave en lækker dessert. Vi har sendt Freja Krarup, som til daglig er souschef hos Bojesen og en del af konditor- landsholdet, en tur i supermarkedet . Det er der kommet disse 3 nemme filo-lækkerier ud af.
Hindbærbrud med hybenrose
Det behøver ikke at være besværligt at lave en lækker dessert. Vi har sendt Freja Krarup, som til daglig er souschef hos Bojesen og en del af konditor- landsholdet, en tur i supermarkedet . Det er der kommet disse 3 nemme filo-lækkerier ud af.
Hverdagsbrød: Brud
Når man har bagt brød og boller af basisdejen, står man tit med små strimler og stykker af dej, som man har snittet af for at få bagværket mv. til at se pæne ud. Disse småbidder af dej skal for alt i verden ikke gå til spilde! Brug dem i disse søde brud.
De smager bedst helt nybagte direkte fra ovnen, men de kan også sagtens gemmes et par timer, hvis du giver dem lov.
Hverdagsbrød: Morgenstykker
Saftige små morgenstykker, som er hurtigt bagte og klar til morgenbordet.
Hverdagsbrød: Basisbrød
Skønt brød med en smagfuld skorpe. Sørg for at bage brødet godt brunt, for smagen sidder i farven!
Det uundværlige hverdagsbrød
Det gode hverdagsbrød har en plads på ethvert spisebord, både til morgenmad, eftermiddagste og aftensmad. Duften af friskbagt brød kan få selv den dårligste mandag til at blive en lykkedag, men ikke alle dage bringer tidsmæssigt overskud til at jonglere med røreskåle og melposer. Derfor er denne dej en basisdej, som duer til de fleste måltider og som kræver mindre arbejde. Så bliver det alligevel muligt at nyde duften af nybagt brød tit – eller ligefrem hver dag.
Vær opmærksom på, at opskriften bliver til en ganske stor mængde dej.
Jordbærkager med sort peber
Jordbær møder sort peber i disse smukke, sart lyserøde kager. Mens jordbærrene bidrager med masser af sødme, giver den sorte peber kagerne kant og pirrer og prikker på tungen.
Selv om kagerne indeholder otte fine, knivskarpe lag, er de faktisk ikke spor komplicerede at lave. Mazarinbunde, jordbærmousse og jordbærgelé er alt, der skal til.
Små vaniljekager med salt
Allerførste gang jeg smagte vanilje-salt-kombinationen, var jeg solgt. Det var en smuk, knivskarp og afsindigt lækker nyfortolkning af en ’baked alaska’ fremtryllet af den dygtige Nicolas Paciello på det 5-stjernede ’Hotel Prince de Galles’ i Paris.
Solbærtærte med lakrids
Smuk, mørkerød tærte bestående af smørsprød lakridsmørdej, saftig og solbærforkælet lakridsfrangipane og syrligsød solbærganache. En sand smagseksplosion af solbær og lakrids.
Både i mørdej og frangipane bruger jeg mørkt muscovadosukker, der bidrager med fine lakridsnoter og en mere karamelliseret smag. Er du lakridsglad, så sæt i gang.
Vanilje: Et af verdens dyreste krydderier
Vaniljesukker, vaniljestænger, vaniljeekstrakt, vaniljepasta – kært barn har mange former, og vi kender og elsker alle sammen den eventyrligt dejlige smag, men ved du hvor vaniljen kommer fra? Og kender du den romantiske og dramatiske legende bag det kostbare krydderi?
Nørdens guide til iskolde krystaller
Vi har tidligere dykket ned i de iskolde krystaller i form af hjemmelavede is – men denne gang ser vi nærmere på alt det andet geniale, som din fryser kan bruges til. Den kan fremtrylle og forandre, og ikke mindst, kan du lære hvordan du bruger den optimalt til at gemme mange for- skellige lækkerier og gøre den til dit søde skatkammer, hvor du altid kan finde guld.
De professionelle bagerier og konditorer har fundet fidusen i fryseren. Her bruger de den aktivt, så du altid kan få friskbagt bagværk og kager. Her fryses færdigbagte kager og bake-off for at optimere kvalitet og produktion. Bliv klogere på, hvad der sker af magiske ting i din fryser og få styr på, hvordan du bruger den bedst.
Aldrig mere mislykkedes macarons
De fine små franske kager kan være lige så drilske, som de er delikate. Vi har sat os for at samle den ultimative guide til macarons, så I er godt rustede til at kaste jer ud i projektet.
Vi har samlet Lækkerier-redaktionens kollektive viden om macaron-bagning og er taget på besøg hos macaron-mesteren Frédéric Terrible, en fransk konditor, der huserer på Frederiksberg i København. Her underviser han danskerne i alt fra macarons til fransk citrontærte. Som Frédéric siger, så tror man, at man ved alt om at lave macarons, indtil man afholder kurser og pludselig ser alle de nye og overraskende fejl, som folk kan lave. Så hvem bedre at lære af end manden, der har set det hele?!
Aldrig mere mislykket chokolade-temperering
Chokolade skal tempereres hvis du vil have blank chokolade der “knækker” rigtigt og ikke smelter i mellem fingrene på dig. Men temperering af chokolade er en tricky affære.
Flettede churros af Rosio Sanchez
Rosio laver både de bedste og de smukkeste churros i byen. Og vi kunne ikke ønske os nogen bedre end den tidligere dessertkok på Noma og nuværende indehaver af et mindre mexicansk restaurantemperie i København til at lære os hemmelighederne bag de gyldne, sukker- glimtende, mexicanske lækkerier.
Rigeligt remonce
Hemmeligheden bag alle gode kanelsnegle, snurrer og brunsviger ligger i den perfekte remonce – en remonce i rigelige mængder, som bliver på sin plads i bagværket under bagningen. Vi dykker ned i hemmelighederne bag den lækre sukkerblanding og hvordan man holder den inde i bagværket.
Nørdens guide til sukker
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.
Trine Hahnemanns guide til surdejsbrød
På redaktionen er vi aldeles forelsket i Hahnemanns Køkken surdejsbrød. Det har en helt særlig balance og karakter – luftigt og sprødt med en tynd skorpe, saftigt, men ikke klægt, syrligt og med den vildeste kornsmag og duft! Så for at dele vores brødbesættelse med jer tog vi på besøg på Trine Hahnemanns køkkenskole på Østerbro i København.
Missionen: At lure hendes hemmeligheder bag det lækre surdejs-bagerbrød, så du selv kan bage det.
Tusindlagsdej
Her kommer endnu en anekdote i serien ‘ting jeg ikke vidste jeg kunne lide, før jeg flyttede til Frankrig og smagte det’. Jeg havde ganske enkelt ikke opdaget glæden ved butterdej, for jeg havde aldrig smagt en butterdej lavet på ægte smør.
Filodejsreder med mascarpone-creme
Det behøver ikke at være besværligt at lave en lækker dessert. Vi har sendt Freja Krarup, som til daglig er souschef hos Bojesen og en del af konditor- landsholdet, en tur i supermarkedet . Det er der kommet disse 3 nemme filo-lækkerier ud af.
Chokolade-forårsruller
Det behøver ikke at være besværligt at lave en lækker dessert. Vi har sendt Freja Krarup, som til daglig er souschef hos Bojesen og en del af konditor- landsholdet, en tur i supermarkedet . Det er der kommet disse 3 nemme filo-lækkerier ud af.
Hindbærbrud med hybenrose
Det behøver ikke at være besværligt at lave en lækker dessert. Vi har sendt Freja Krarup, som til daglig er souschef hos Bojesen og en del af konditor- landsholdet, en tur i supermarkedet . Det er der kommet disse 3 nemme filo-lækkerier ud af.
Hverdagsbrød: Brud
Når man har bagt brød og boller af basisdejen, står man tit med små strimler og stykker af dej, som man har snittet af for at få bagværket mv. til at se pæne ud. Disse småbidder af dej skal for alt i verden ikke gå til spilde! Brug dem i disse søde brud.
De smager bedst helt nybagte direkte fra ovnen, men de kan også sagtens gemmes et par timer, hvis du giver dem lov.
Hverdagsbrød: Morgenstykker
Saftige små morgenstykker, som er hurtigt bagte og klar til morgenbordet.
Hverdagsbrød: Basisbrød
Skønt brød med en smagfuld skorpe. Sørg for at bage brødet godt brunt, for smagen sidder i farven!
Det uundværlige hverdagsbrød
Det gode hverdagsbrød har en plads på ethvert spisebord, både til morgenmad, eftermiddagste og aftensmad. Duften af friskbagt brød kan få selv den dårligste mandag til at blive en lykkedag, men ikke alle dage bringer tidsmæssigt overskud til at jonglere med røreskåle og melposer. Derfor er denne dej en basisdej, som duer til de fleste måltider og som kræver mindre arbejde. Så bliver det alligevel muligt at nyde duften af nybagt brød tit – eller ligefrem hver dag.
Vær opmærksom på, at opskriften bliver til en ganske stor mængde dej.
Jordbærkager med sort peber
Jordbær møder sort peber i disse smukke, sart lyserøde kager. Mens jordbærrene bidrager med masser af sødme, giver den sorte peber kagerne kant og pirrer og prikker på tungen.
Selv om kagerne indeholder otte fine, knivskarpe lag, er de faktisk ikke spor komplicerede at lave. Mazarinbunde, jordbærmousse og jordbærgelé er alt, der skal til.
Små vaniljekager med salt
Allerførste gang jeg smagte vanilje-salt-kombinationen, var jeg solgt. Det var en smuk, knivskarp og afsindigt lækker nyfortolkning af en ’baked alaska’ fremtryllet af den dygtige Nicolas Paciello på det 5-stjernede ’Hotel Prince de Galles’ i Paris.
Solbærtærte med lakrids
Smuk, mørkerød tærte bestående af smørsprød lakridsmørdej, saftig og solbærforkælet lakridsfrangipane og syrligsød solbærganache. En sand smagseksplosion af solbær og lakrids.
Både i mørdej og frangipane bruger jeg mørkt muscovadosukker, der bidrager med fine lakridsnoter og en mere karamelliseret smag. Er du lakridsglad, så sæt i gang.
Vanilje: Et af verdens dyreste krydderier
Vaniljesukker, vaniljestænger, vaniljeekstrakt, vaniljepasta – kært barn har mange former, og vi kender og elsker alle sammen den eventyrligt dejlige smag, men ved du hvor vaniljen kommer fra? Og kender du den romantiske og dramatiske legende bag det kostbare krydderi?