Kager

magasin30-Lækkerier30_2515

Haribo bær som dessertkage

Kan I huske de der slik, som ligner hindbær og brombær med krymmel udenpå? Det kan Line Gorm og barndommens fascination af dem er ikke helt uddød, så da chancen bød sig, og vi bad Line fortolke noget af sit yndlingsslik som en kage, slog hun til.

magasin30-Lækkerier30_2605

Kinder country som medalje

Den mindre kendte kiks i den meget kendte Kinder-familie. Line elsker denne Kinder som indeholder puffede hvedekerner – næsten som Guldkorn i Kinder-chokoladen. Hendes kagefortolkning er dog markant mindre sød end man skulle forestille sig når man hører Guldkorn og Kinder – det er nærmest en slags “voksen-kage”, med superspændende smage fra kornsorter som purpur og rug og et smukt ydre.

Tallerken fra Ditte Fischer

Orangeknas-brownie

Hver gang jeg ser en pakke orangestænger, sender den mig direkte tilbage til Østermariehallens cafeteria. Hvor vi sneg os op efter endt gymnastiktime med lommerne fulde af 25-ører til at snolde slik for. De søde, knasende mælkechokoladestænger lå og lokkede lige dér på disken ved siden af LangeJan, tyggegummicigaretterne og de lidt for hårde skumsommerfugle.

Tallerken fra KH Würst

Sur citronkage

Jeg er meget lidt begejstret for vingummi. Får ungerne lokket mig i bland-selv-helvede, går jeg langt uden om vingummihjørnet og målrettet over til chokoladen. Men jeg har en lille svaghed for de allermest sure af slagsen. De gule citronvingummier med knasende citronsyresukker udenpå. Sure bånd, sure pommes, sur spaghetti …

magasin30-chokoladeskildpadde_forlænget

Skildpadde-tærter

Jeg har en svaghed for Toms chokoladeskildpadder, mini-varianten især. At tage en bid af den milde, mørke chokolade (hovedet af først, naturligvis) og møde det søde, bløde fyld af romcreme og karamel. Mhhhh. Hvem kan modstå det?

magasin30-Lækkerier30_1845

Snickers-florentinere

I know… normalt er snickers ikke sprøde, men den sprøde konsistens i en florentiner klæder faktisk den lækre kombination af karamel og salte peanuts rigtig godt. Særligt fordi jeg har skruet ned for mængden af chokolade og udskiftet den med mørk chokolade, så kagen ikke bliver alt for sød.

Jeg har lavet en simpel udgave af florentiner-dejen, hvor du ikke behøver koge en karamel, men bare kan røre ingredienserne sammen. De smager bedst friskbagte, når de lige er kølet af og blevet sprøde – så kan du ikke at spise dem alle samme dag, så gem dejen på køl til næste dag og bag resten der.

magasin30-Lækkerier30_1966

Bounty-kage

Denne saftige kokossandkage er overhældt med kokossirup, hvilket gør at den både holder sig saftig længe og giver kagen det saftige bid, du kender fra følelsen af at sætte tænderne i en Bounty.

Selve kagen har ligheder med en mazarinkage, men med en intens smag af kokos. Kokossiruppen gør kagen sød som chokoladebaren. Savner du syrligt modspil, så server lidt friske hindbær til, som klæder kokossmagen.

Vi har bagt kagen som én stor bar i en sandkageform, men du kan sagtens bage den som små barer i stedet for, så skal du blot reducere bagetiden og beregne lidt ekstra chokolade til toppen.

Lyserød tallerken fra Studio MK

Ragusa-cookiebarer

Jeg har først lært chokoladebaren Ragusa at kende i en ”sen” alder – men hvilket bekendtskab! Den er en af mine guilty pleasures og heldigvis fås den ikke så mange steder. Den klassiske Ragusa består af et tykt lag nougat med sprøde hasselnødder, beklædt med et beskedent lag mørk chokolade.

I min fortolkning er den mørke chokolade udskiftet med en skal af chokoladecookie, mens nougatfyldet er holdt helt klassisk.

magasin30-Lækkerier30_1665

Kakaokiks

I denne opskrift må man tage et barskt valg om kiksene skal være knivskarpe og kuglerunde som de Oreos man køber, eller om de skal være sprøde og luftige som dem man køber. Her går vi med sidstnævnte, for smag og tekstur er vigtigst.

magasin30-Lækkerier30_2869

Kagekjole

Hvad sker der når man giver en af landets dygtigste kjoledesignere frie tøjler og en meget stor kagedame at pynte?

magasin30-Lækkerier30_1218

Kagemand af chokolademazarin

Hvad sker der når man giver en kunstnerisk konditor en stor pose slik og frie tøjler til at lave verdens festligste kageperson?

magasin30-Lækkerier30_1611b

Karamelbarer

Kombinationen af peanuts, karamel og chokolade er kendt og elsket verden over, og det er ikke uden grund. Disse nemme barer har knas fra den smørbagte kiksebund, blød og chewy saltkaramel og et lag fløjlsblød mælkechokolade på toppen. En vinderkage som er nem og praktisk at lave.

magasin29-Lækkerier29_27523

Hindbærsnegle

Selvom det er sommer, kan lysten til blød gærdej med remonce sagtens melde sig. Jeg synes oftest, at kanelsmagen hører efteråret til, så i stedet bruger jeg en remonce med hindbær i sommermånederne. Hindbærrene giver en fin syrlighed, som gør hele kagen lidt lettere i smagen og samtidig giver en fin, lyserød farve.

Gærdejen indeholder ikke smør, men i stedet piskefløde, som giver fedme, men uden at tynge dejen. For at øge saftigheden bruger jeg et trick jeg kender fra Frederikke Wærens, som overhælder sine snegle med piskefløde inden bagning. Det giver ekstra saftige snegle, da dejen opsuger fløden undervejs i bagningen. Jeg tilsætter lidt vanilje til fløden, for at give den ekstra smag.

Sneglestangen smager bedst nybagt evt. pyntet med lidt glasur eller alternativt flødeostcreme (opskrift i Lækkerier nr. 28). Skær den ud som en kringle, i skiver, eller spis den som et ”pull-apart” brød og bryd hver især en snegl af ved bordet.

magasin29-Lækkerier29_26257

Mørk drømmekage

Kagen, som også er kendt som ”den du ved nok” eller sågar ”guf guf-kagen”, smagte jeg første gang i 2003 i kantinen på Nakskov Gymnasium. Allerede dengang var jeg fan af gode kager, så jeg bad kantinedamen om opskriften og fik en fin fotokopi af opskriften til 100 portioner. Jeg har reduceret opskriften et par gange siden dengang, men ellers ligner den stadig den originale kage fra gymnasiet. Det er en heftig sag med en kakaorig skærekage i bunden og en smørberiget kokos-kakao-kaffe-glasur på toppen, som bages med i ovnen de sidste 15 minutter – præcis som man kender det fra drømmekagen. Det giver en let sprød top og får glasuren til at karamellisere lidt i kanten.

magasin29-Lækkerier29_26315

Rabarberkage

Kan man lave en saftig skærekage uden smør? Ja, det kan man faktisk godt – med piskefløde i stedet for. Kagedejen i denne rabarberkage er lavet uden smør, men med piskefløde som fedtstof. Kagen minder om en klassisk toscakage, men dejen er lettere og der er tilføjet syrlige rabarber og appelsin, hvilket giver en god balance til den søde nøddekaramel på toppen. Har du ikke rabarber ved hånden, så brug sommerens syrlige bær, fx ribs eller stikkelsbær.

magasin29-Kage-Winner_2_On-White_Retouched

Rose af Thomas Bastholm

Kagen Rose af Thomas Bastholm vandt Lækkerier Prisen 2023.

magasin29-Lækkerier29_26031

Blomstertærter

Vi lagde først mærke til Mateusz Ulman da han bagte croissanter hos Amar på Strandlodsvej i København. Det var nogen af byens allerbedste, så vi noterede os straks at her var et særligt talent.

Siden er Mateusz, som oprindeligt er udlært kok og fra Polen, men flyttede til København for 4 år siden, rykket til Format Café, som ligger på Designmuseet i Bredgade. Til Format har han udviklet deres allerede nu ikoniske blomstertærte, og den skal vi selvfølgelig lære at bage.

Tallerken fra KIOSK48TH

Flan med fløde og vanilje

Flan er en fransk klassiker som vi ikke er alt for familiære med i de søde danske køkkener og det er en skam. Det er en simpel tilberedning, som består af en tærteskal – af enten butterdej, croissantdej eller tærtedej, som bages med et cremefyld. Tænk kogt kagecreme, eller creme brulé i tærte. Mateusz’ flan er oftest bagt i croissantdej, hvilket er både smukt og lækkert, men vi bringer her hans alternative opskrift med mørdej, som er en del nemmere at gå til.

magasin29-Lækkerier29_27778

Emils veganske kartoffelkage

Flødeskumskagen uden fløde er en ting og Emil Obel introducerer os til den.

magasin29-Lækkerier29_25622

Majas nemme cheesecake

Hemmeligheden er flødeskum. Jeg er en smule ude af min comfort zone med denne super- nemme cheesecake. Den er næsten lidt for nem til at være sand. Det er en gammel ven, som jeg har nusset lidt om, og jeg er ret så begejstret for resultatet. Det er vildt, at så simpel en cheesecake kan smage så dejligt – og sågar stå selv. Kagen består af en knasende og let salt havrekiksebund, dejligt cremet og vaniljeforkælet ostefyld (uden husblas!) og syrlige hindbær på toppen. Cremen er luftig og dejlig og kan skæres i flotte stykker, takket være den rette blanding af flødeost, flødeskum og hviletid i køleskab.

magasin29-Lækkerier29_26075

Nemme kammerjunkere

magasin29-mælkesnitte2

Fancy mælkesnitte

Mit trekantede take på barndommens mælkesnitte. Kagen består i al sin enkelhed af svampede, bløde kakaobunde lagt sammen om en let og silkeblød creme, der smelter blidt på tungen.

Cremen er infuseret med kakaonibs. Det bidrager med en mild, men ret interessant smag af kakao, som jeg er svært begejstret for. En variant med vanilje ville også være vidunderligt.

magasin29-Lækkerier29_28280-2

Passionsfrugttærte med uartigt flødeskum

Med sin milde smag og bløde konsistens er flødeskummet et velsmagende kompliment til den syrlige passionsfrugtcreme.

magasin08-pistacietærte2

Chokoladetærte

Pistaciebegejstret chokoladetærte med delikate strejf af salt og en smuk, spinkel chokoladepynt.

Tærten består af en sprød kakaomørdej, et tyndt chokoladelag, knasende og dejlig salt pistaciepraliné og fløjlsblød og sød mælkechokoladeganache. Et vidunderligt sammensurium af knasende, blødt, salt og sødt.

magasin08-limemoussekage1_edit

Limekage

Et yndigt og sart lysegrønt ydre og et smagsspækket indre. Bag den smukke, spejlblanke basilikumglaze gemmer sig en dejligt syrlig limemousse, en sød og krydret basilikumganache og en saftig pistaciebund. Fire labre lag, der utvivlsomt tryller dig forårsfornøjet.

magasin08-hindbærkage1

Hindbærkager

Forårsfin og festlig moussekage med hindbær, pistacie og hvid chokolade i hovedrollerne.

Bag den lysegrønne pistaciekjole gemmer sig blid og blød hindbærmousse, syrlig hindbærgelé og en herligt knasende og let salt pistaciebund. Kagen fuldendes med fine hindbærdetaljer og spinkle timianstængler.

Jeg er tosset med det krydrede tvist af timian, men er du skeptisk, springer du bare over.