magasin29-Lækkerier29_25696

Jagten på verdens bedste koldskål

Tekst og opskrift af Maja Vase, Mia Irene Kristensen & Mika Wulff. Foto af Chris Tonnesen.

Supermarkedernes hylder tømmes for koldskål så snart de første solstråler rammer landet i forsommeren. Danskerne elsker koldskål – og det gør vi også her på Lækkerier, om end vi bedst kan lide den hjemmelavede version.

Denne gang står sommerklassikeren over dem alle for skud i “Jagten” for vi har sat os for at finde verdens bedste koldskål.

magasin29-Lækkerier29_25754
magasin29-Lækkerier29_25769
magasin29-Lækkerier29_25756

Koldskål kan defineres som en kold kærnemælkssuppe eller ”dessertsuppe”, og består helt enkelt af en blanding af syrnede mejeriprodukter, hvoraf den ene typisk altid er kærnemælk, sukker, ofte æg og forskellige smagsgivere som fx vanilje, kardemomme og citron.

Der findes flere stilarter indenfor koldskål og vi tester de mest typiske og et par af de atypiske; fire varianter uden æg, tre varianter med forskellige mængder æg, én variant med creme anglaise, én variant med fløde og én med creme fraiche.

HVORDAN SMAGER EN PERFEKT KOLDSKÅL?

En perfekt koldskål er for os på redaktionen bestemt af den kontekst den skal nydes i. Vi vil gerne have en let, frisk og ikke al for tyktflydende koldskål på en hverdag, hvor man har lyst til at slubre rigelige mængder i sommervarmen, mens vi gerne vil have en mere fyldig og cremet koldskål, når den skal serveres i mindre mængder, som en delikat sommerdessert. Og derfor er vi endt med en vinderopskrift, som netop kan laves i de to varianter.

VIDSTE DU AT… koldskål er oprindeligt lavet i forskellige versioner uden mælkeprodukter, men med bl.a. vin og frugtsaft. De første opskrifter på koldskålen med mælkeprodukter, som vi kender den i dag er fra starten af 1900-tallet.

SÅDAN GJORDE VI

Vi testede i alt 9 forskellige opskrifter på koldskål. Koldskålen blev tilberedt samme dag som testen, opbevaret på køl og serveret køleskabskolde. De blev fremstillet på basis af økologiske æg, kærnemælk, hvidt sukker, vaniljekorn af stænger, friskrevet citronskal og forskellige typer syrnede mejeriprodukter (ymer, tykmælk og creme fraiche), samt fløde. Vi har erfaret at der er ret stor forskel på de syrnede mælkeprodukter fra de forskellige producenter, og at kærnemælk ikke bare er kærnemælk, så et godt tip er at prøvesmage jer frem til jeres egen favorit.

KLASSIKERNE FRA SUPERMARKEDET

De første to koldskåle vi tester er klassikere fra supermarkedets hylder og består af kærnemælk, sukker, ymer, og så henholdsvis med og uden æg. Koldskålen uden æg har en ren og frisk smag af syrnet mælk og en snert af tørhed fra ymeren, mens koldskålen med æg har færre smagsnuancer fra den syrnede mælk, men er mere cremet, luftig og fyldig. Begge dele har sin berettigelse og vi kan ikke udelukke den ene eller den anden – vi tager derfor begge tilgange med i vinderopskriften.

CREME FRAICHE 18%

Vi er en smule skeptiske overfor den næste kombination af ingredienser. Den næste koldskål indeholder ikke æg, men er stadig tyk og cremet, da den laves af en simpel blanding af creme fraiche 18%, kærnemælk og sukker. Helt simpelt og overraskende.

Creme fraichen giver en cremet konsistens og mindre syrlig og udtørrende i munden end fx tykmælk. Koldskålen er helt kridhvid i farven og det ser på en spøjs måde lidt kunstigt ud. Vi kan godt lide fedmen i denne koldskål, men savner alligevel lidt mere syre fra et mejeriprodukt.

Vi tester en koldskål mere som indeholder creme fraiche (sammen med ymer, fløde, kærnemælk og sukker), desværre i så lille en mængde at vi ikke synes det er værd at skulle åbne en bøtte creme fraiche for det. Metoden er egentlig ret nem – det hele stavblendes, men desværre gør det ikke noget godt for konsistensen, som bliver mere tynd og sjasket end luftig og cremet. Vi tager hverken stavblenderen eller creme fraichen med videre til vinderopskriften.

CREME ANGLAISE

Næste koldskål er en lidt utraditionel metode og koldskål. Her tilbereder man æg, mælk og fløde til en creme anglaise, som afkøles og efterfølgende blandes med kefir eller kærnemælk. Koldskålen er fantastisk cremet og en lækker fløjlsblød konsistens, men den smager lidt rigeligt af ”creme” – det er lækkert, uden tvivl, men den smager ikke af koldskål, som vi kender det, desværre. Denne her version kunne sagtens fungere som en særskilt dessert med lidt sjov topping på.

FLORMELIS

Den næste test er en koldskål med et smart hack. I stedet for sukker sødes den med flormelis. Det opløses hurtigt i æggeblommerne og derfor kan man slippe afsted med mindre piskning end normalt. Desværre kan æg og kærnemælk, eller citron for den sags skyld, ikke overdøve den mærkelige smag og fornemmelse af majsstivelse fra flormelis. Et fint hack, men det er synd for smagen, så der skal ikke flormelis i vores vinderopskrift.

LIDT FOR MEGET ÆG?

I to af testens koldskåle er der skruet ekstra op for æggeblommerne og begge indeholder væsentlig mere æg, end de andre opskrifter. Det giver en meget luftig koldskål, når de mange æggeblommer piskes med sukker til æggesnaps, men begge koldskåle smager for meget af æg og vi savner balancen med den syrnede smag fra kærnemælk. Det smager simpelthen for af meget æggesnaps, når mængden af æg bliver større.

FULDFED FLØDE

De færreste tænker nok på fløde, når vi snakker om koldskål, så den næste version vi tester virker lidt utraditionel. Den indeholder den gængse kombination af kærnemælk, æg, sukker, tykmælk og så piskefløde(!). Fløden røres blot i koldskålen uden at den piskes til skum. Dette twist kan noget. Fløden afrunder smukt den lækre smag af syrnet mælk og giver en snert af fedme, som virkelig klæder koldskålen. Dette overraskende flødetrick tager vi med i vinderopskriften.

TIP
Brug friske mælkeprodukter – de har den bedste smag og undgå at ryste de syrnede mejeri- produkter inden tilsætning, da de nemt kan blive tyndere i konsistensen.

YMER, TYKMÆLK, KÆRNEMÆLK, KEFIR

Igennem jagten tester vi koldskål med en bred vifte af syrnede meje- riprodukter. Vi når igennem både kærnemælk, creme fraiche 18%, ymer, tykmælk og kefir. Det er tydeligt at jo større mængde meje- riprodukt, desto mere syrlig bliver smagen og giver en udtørrende fornemmelse i munden.

Der er helt klart en balance, som skal rammes i blandingen af de tyndtflydende syrnede mejeriprodukter (kærnemælk og kefir) og de tyktflydende syrnede (creme fraiche, ymer, tykmælk). Vi synes, at balancen er rigtig god i en 50:50 blanding og den bruger vi i vinderopskriften.

TIP
Kærnemælk sælges i en særlig ”gammeldags” udgave, som er fremstillet på traditionel vis. Den er en smule tykkere i konsistensen og frisk i smagen, men kan være svær at finde på hylderne.

HVAD SKAL DER PÅ TOPPEN AF KOLDSKÅLEN?

Toppings til koldskål er efter vores mening essentielt. I jagten tester vi ikke opskrifter på toppings, men anbefaler gerne vores favoritter.

Mika nyder koldskål med hjemmebagte kammerjunker, crumble eller havregryns-knas. Mia, vil gerne have masser af solmodne jordbær i tern, et drys finthakket citronverbena og knust crumble eller honningristede havregryn og mandler. Maja, vil sjovt nok gerne have lidt hakket chokolade på sin! Ingen af os vil bede om kammerjunkere fra supermarkedet bagt med margarine eller palmefedt, de er simpelthen ligegyldige.

DERFOR VIRKER VINDEROPSKRIFTEN

Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for 2 varianter, alt efter om du vil have en let koldskål eller mere cremet og fyldig – det er æggeblommerne, som gør forskellen. Vi er vilde med begge – men hver koldskål til sin anledning.

Æggeblommer – Æggeblommerne giver fedme, og mild æggesmag. De stjæler dog lidt af en den rene smag fra de syrnede mælkeprodukter. Af den grund laver vi opskriften i 2 versioner, én med æggeblommer og én uden. Vi kan godt lide den mere fyldige og cremede version med æggeblommer, når koldskålen skal serveres i små mængder, som dessert.

Fløde – giver dejlig fylde i smagen og sikrer en rigtig god mundfølelse, uden at tilføre ekstra syre.

Kærnemælk – giver den dejlige velkendte smag af syrnet mælkeprodukt, som vi forbinder med koldskål og er med til at fortynde konsistensen en lille smule, så den bliver mindre tyk og fedmen reduceres. Giver en god, afbalanceret mundfølelse.

Ymer – giver en dejlig syrlig smag og bidrager til at gøre koldskålen tykkere og mere fyldig og cremet. Vi kan bedst lide ymer, da den har mindre bitterhed end tykmælk og samtidig er den mere cremet, uden at den giver en udtørrende fornemmelse på tungen.

Sukker – giver sødme, konsistens og balancerer syre fra kærnemælk og citron. Vi bruger almindelig hvidt sukker, så det ikke påvirker smagen udover at tilføre sødme.

Vanilje – er sammen med citron den eneste smagsgiver, så vælg en god vanilje. Vaniljen har godt af at trække lidt i koldskålen, så undgå at servere koldskålen lige efter tilberedning, den må gerne trække nogle timer på køl, hvis det kan lade sig gøre.

Citron – både citronsaft og revet citronskal bidrager med ekstra frisk aroma, kompleksitet og syrlighed.

Opskrifter

Simpel koldskål

Dessertkoldskål

Ristede havregryn

Nemme kammerjunkere

magasin29-Lækkerier29_25728

KOLDSKÅLSRESEARCH

Vi blev klogere på koldskål og testede opskrifter fra bl.a. Christian Puglisi, Arla Unika, Cathrine Brandt, Loui & Bearnaisen, Arla, Maja Vase, Valdemarsro, Coop, Mette Blomsterberg, Magnus Nielson, Mika Wulff, Ingeborg Suhr, Alt for Damerne og Løgismose.

EKSTRA KRYDDERI PÅ KOLDSKÅLEN?

Citron og vanilje er klassiske smagsgivere i koldskål. Er du mere eventyrlysten kan du smage din koldskål til med alt fra knust kardemomme, revet tonkabønne, hyldeblomst saft/sirup, nyslynget honning, friske krydderurter (fx citronmelisse), friske bær (fx puré af friske jordbær), et par dråber rosenvand eller revet skal af andre citrusfrugter fx lime eller grape.

magasin29-Lækkerier29_25742

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: Jagten på verdens bedste koldskål

Læs flere lignende artikler