Sødt vovemod på Rømø

Tekst af Heidi Frank Svømmekjær. Foto af Søren Gammelmark.

Fremtidens desserter kan roligt vove mere. I hvert fald at dømme efter de tre søde retter, der blev præsenteret til Årets Østerskok 2019. Her fik østersen både lækkert og overbevisende følgeskab af havtorn, verbena, æble og cashews. Sammen viste de helt nye veje for dessertkøkkenet og havets perle.

magasin15-vinder_oesters_i_det_soede_koekken_daniel_kruse_2
magasin15-daniel_kruse_2
magasin15-vinder_oesters_i_det_soede_koekken_daniel_kruse_1

Vinderretten: en hyldest til østers

Daniel Kruse blev uddannet som konditor hos La Glace har siden arbejdet på Søllerød Kro og Formel B og er nu ansat hos Det røde pakhus på Bornholm. Hans vindende ret bestod af en madeleinekagebund med æblebrunoise vendt med hakkede østers, cashews og tapiokaperler. Dertil kom en æble/østerssorbet og en crème anglaise uden vanille men med (usynlig) østers i og marengs på østersvand. Serveret med citronverbena, en bladformet tuile og en brunet karamelsauce smagt til med østerssauce (den klassiske asiatiske slags på fermenterede østers).

Plads til nytænkning

Vi lever i en tid, hvor amatører bliver stadigt mere professionelle, generationsskiftet ulmer i konditorbranchen, og københavnerne flokkes om 3. bølge-bagerier som Mirabelle, Andersen & Maillard, Juno the Bakery, Hart Bageri og Lille Bakery. Niveauet er tårnhøjt og ambitionerne ligeså. Samtidig finder meget af den søde innovation sted på det tekniske område, mens fokus på årstid, ingrediensers herkomst og innovative smagskombinationer endnu mangler at slå rigtigt igennem. Men også her er det begyndt at rasle i buskadset.

Pluk-selv østers

Mandag d. 14. oktober kulminerede Danmarks Østersfestival med konkurrencen Årets Østerskok afholdt på Rømø i Vadehavet – også kendt som “Danmarks Østerskyst”. I alt skønnes der at ligge godt 72.000 tons parat til at blive nydt med et skvæt citronsaft – eller som del af en sød anretning. Til konkurrencen var én af de tre discipliner nemlig lagt i det søde køkken, hvor dessertkokkene Casper Sundin (sidste års vinder), Daniel Kruse og Jack Cramer deltog med hver sin vellykkede anretning. I sidste ende blev det Daniel Kruses velafbalancerede dessert, der løb med sejren. Men også de to andre kokke bar solide retter til bords.

Østers i det søde køkken

Lækkeriers egen Marie Holm, som er kogebogsforfatter, buddingspecialist og dommer i Sukkerchok på TV2 Fri, var fagdommer til konkurrencen. Forud for smagningen fik vi hendes tanker med på vejen: “Østers i det søde køkken hører til i den mere avantgardistiske del af gastronomien – dér hvor man bevæger sig i krydsfeltet mellem det afskyvækkende og det lystfremkaldende. Jeg forestiller mig, at balancen mellem de to er hårfin; det kræver stor dygtighed at ramme sidstnævnte, når den salte havsmag, mineraliteten og ikke mindst østersens særegne konsistens, skal parres op med ingredienser fra dessertkøkkenet.”

Og det var netop holdningen hos mange. Så hvorfor overhovedet koble de to tilsyneladende modsatrettede smagsuniverser i en konkurrence? Initiativtager og arrangør Povl Lønberg forklarer: “Det er absolut en vild idé. Men sidste år beviste vi, at det kunne lade sig gøre. I år tog vi skridtet videre og fik integreret den salte havsmag endnu flottere”.

Desserter med bølgeskvulp

Hvordan laver man så en dessert med den lille havsmundfuld? Det fortæller Daniel Kruse lidt om: “Min første tanke var på konsistensen af østersen, som er meget lidt “dessertet”. Derfor har jeg integreret den i flere former i min ret.” Rent smagsmæssigt lod han ikke til at være udfordret af bløddyret. Når blot man mestrer sit håndværk er det ingen sag – men det kræver også lidt gammeldags list at formidle østers til et dessertpublikum, for der er konsistensen netop stridsmålet for mange.

Det søde felt var dagens stærkeste

Efter konkurrencen afslørede Marie Holm, at de tre desserter generelt lå virkelig højt på de fem dommeres liste. Af dagens pointoversigt fremgik det nemlig, at henholdsvis Kruse, Cramer og Sundin rent pointmæssigt lå øverst blandt alle de 28 retter i konkurrencen. Det viser bare, hvor langt man faktisk kan strække dessertkøkkenet.

CRAMERS RET: EN SMUK OG INNOVATIV DESSERT

Jack Cramer, Ruths Hotel. Retten bestod af en spiselig “østersskal” lavet af tuiledej penslet med hvid chokolade og sølvstøv. Deri lå en østers med en mousse på hvid chokolade, en havtornsorbet og lakrids”kaviar”. Herom bemærkede Marie Holm: “Den var utroligt smuk og ankom i røg fra tøris. Retten var klart sødere end de andre på grund af den hvide chokolade. Havtornsorbeten balancerede det dog fint.”

SUNDINS RET: EN FRISK AMUSE BOUCHE

Casper Sundin, Ingwersen. Retten bestod af en østers delt i 4-5 dele, serveret i egen skal med en nitrogenis på hvide ribs og bergamottesaft, syltede hvide ribs i en lage på verbena og rønnebærskud og endelig en lille blank mælkechokoladeperle. Marie Holm beskrev denne ret som: “frisk og let i retningen af en prædessert. Dog manglede den lidt sødme.”

magasin15-marie_holm_3

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler