Nørdens guide til søde Sanke ture

Tekst af Mia Irene Kristensen. Illustrationer af Juliane Holmstrøm.

Glem fondant-blomster og kunstige aromaer for en stund, og kig i stedet ud i naturen efter urter og bæredygtig pynt i alverdens nuancer.

TRÆK I GUMMISTØVLERNE

Selvom jorden stadig er gennemkold og alt virker brunt og dødt i skovbunden, så spirer det så småt dernede under alle bladene og mudderet. Så det er nu, du skal begynde at kigge rundt efter gode steder til sanketure i dit lokalområde. Find områder af forskellig art, så mangfoldigheden af planter er stor, og du har større mulighed for at finde mange forskellige lækre sager. Går du fx kun i skoven, så vil der være planter, du aldrig møder, som for eksempel kun gror ved strand og eng.

Vær rigtigt klædt på og medbring gerne handsker, så du kan bevæge dig ind i krat og buskads. Så slipper du for at samle i ”hundetisse-højde”. Forurening er som udgangspunkt ikke et stort problem, men du skal ALTID vaske alt det, du har samlet, grundigt og flere gange. Derudover skal du skrælle rødder og evt. frugt fra forurenede områder.

TIP
Lav dit eget sankekort over dit lokalområde, brug enten app’en “byhøst“ eller tegn ind på et print fra google maps, så du kan huske de gode steder fra år til år.

GOD SMAG OG ÆSTETIK

Brugbarheden skal være dit fokus, når du samler. Der findes masser af planter, som er spiselige, men som bare er umådelig kedelige og ikke bidrager til en sensorisk forbedring af din mad, men som snarere kan agere fyld. Så kan man hurtigt stå med følelsen af at have spildt sin tid. Men planter, som bidrager med karakteristisk aroma, god tekstur eller et æstetisk element, kan tage dine lækkerier til helt nye højder

Når du plukker nye planter, som du ikke kender i forvejen, så smag på dem først, inden du bruger dem, så du har en ide om den primære smag og aroma. Generelt ændrer smagen sig i forhold til sæson og vækstbetingelser, så vurder altid mængden ud fra smagen, i stedet for bare at bruge løs.

UNDGÅ FORVEKSLINGER

Ligesom på så mange andre områder, findes der blandt planter også de gode, de onde og de grusomme, og uheldigvis ligner de af og til hinanden til forveksling. Derfor skal du være helt sikker på, at du plukker de rigtige, når du samler planter. Føler du dig ikke sikker, så udeluk de planter, hvor forvekslingerne er direkte giftige, fx skærmplanter som kvan, der kan forveksles med skarntyde og gifttyde. Planter med særlige kendetegn, fx farve eller kraftig duft, kan også være gode at starte med. Det kan være hyldeblomster, havtorn eller japansk pileurt.

PLUK KUN TIL HUSBEHOV

Naturen er fyldt med spiselige lækkerier, men der er ikke nok til alle, hvis vi hver især plukker i pose og sæk. En gammel lov foreskriver, at man på offentlige områder må plukke, hvad der kan være i ens hat – hvilket man kan tolke på mange måder – men i hvert fald aldrig mere end til husbehov (svarende til én bærepose). Så medbring gode beholdere til skånsom opbevaring af de spæde sager. Vil du gerne sanke på private områder, så må du spørge om lov først eller læse retningslinjerne for området.

VIDSTE DU AT 
Mange planter indeholder giftstoffer i mindre mængder, men indtager du meget, kan det godt give bivirkninger. Det gælder fx skovsyre, som indeholder oxalsyre og skovmærke, som indeholder kumarin.

DET SKAL DU LEDE EFTER DERUDE

SKOVMÆRKE

– danner ofte et kunstnerisk bunddække i fugtig skovbund. Det er en meget karakteristisk plante med små aflange blade, som gror i kranse af otte blade med flere kranse af blade op langs stilken. Skovmærke har en særdeles karakteristisk duft og smag, da den indeholder aromastoffet kumarin, som også findes i kanel. Smagen er rund og mild med noter af vanilje, kanel, lidt estragon og mandel, som intensiveres ved tørring. Brug den malet som urtesukker, infusér fløde til panna cotta eller som et mere komplekst og lokalt alternativ til vanilje. Den smager formidabelt i selskab med røde bær, rabarber og hvid chokolade.

Sæson: sent forår til efterår

OBS!
Undgå at bruge store mængder skovmærke, da kumarin er giftig. Den bruges bedst som krydderurt og pynt.

HYBEN

– gror typisk langs kysterne i sommerhusområder. Hyben dækker over flere arter, som alle er spiselige. De vokser som grove buske med masser af små torne. I starten af sommeren blomstrer de med store blomster der har kraftig, karakteristisk rosenduft.

Blomsterbladene er bløde og sarte, så håndter dem forsigtigt. Brug dem som smagsgiver eller pynt på milde desserter og kager, eller kog smagen ud i en let sukkersirup, og brug den som krydderi i fx hindbærsorbet. Senere på sommeren sættes runde eller aflange bær i røde/orange nuancer.

De høstes lettest ved at klippe dem af. Bærene er fyldt med kerner, som skal fjernes inden tilberedning. Brug handsker, da kernerne irriterer huden og giver kløe. Frugtkødet har en mild og let syrlig smag og får en nærmest cremet konsistens efter kogning. Brug kogte hyben i fx marmelade, trifli (i kombination med sommeræbler), i sorbet eller fyld i lagkage. Alternativt kan du tørre frugtkødet og bruge det i musli eller kager i løbet af vinteren.

VIDSTE DU AT
Hyben er særlig rig på C-vitamin og A-vitamin.

Sæson for hybenrose: tidlig sommer Sæson for hybenbær: sensommer

VANDMYNTE

– gror langs grøfter, bække og vådområder fra det sene forår og helt frem til efteråret. Vandmynte har en fin grøn farve, med et rødligt præg og fine sarte lillafarvede blomster. Den smager friskt og intenst af mynte.

Brug den, som du normalt bruger mynte, fx i hjemmelavet sodavand, som smagsgiver i ganache eller tør den i ovnen, og brug den som grønt pulver på toppen af fyldt chokolade.

Sæson: sent forår til efterår

HYLDEBLOMST OG HYLDEBÆR

– gror som store buske og træer. Der findes et par arter af hyld som er giftig. Den spiselige hyld er kendetegnet ved at have blomster som danner runde skærme og en hvid kerne(marv) i grenene, så skær en gren over og tjek, hvis du er i tvivl. Omkring juni blomstrer hylden med smukke, hvide og særdeles aromatiske blomster, som lettest og mest skånsomt høstes med saks. Blomsterne er skønne som pynt på kager eller som klassisk hyldeblomstsaft, hvis skærmene lægges i blød i sukkerlage, indtil smagen er trukket ud. Hyldeblomster er svære at gemme, så brug dem i rigelige mængder, mens de er der. Hyldeblomster, som har været brugt til udtræk, kan hakkes og koges til marmelade eller blandes i sandkagedej.

Senere på sommeren og det tidlige efterår sætter hylden flotte, små dybrøde, ja næsten sorte bær. Det er fristende bare at guffe løs, men hyldebærrene kræver varmebehandling (i mindst 20 minutter), inden vi spiser dem. De indeholder giftstoffer, som ellers kan give maveproblemer. Giver du dem ekstra syre (fx citron) og sukker, så folder smagen af hyldebærrene sig ud. Brug hyldebærsaft i gele, til farvning af cremer og mousse, frys det ned, og brug det som alternativ til gløgg.

Sæson for hyldeblomst: tidlig sommer
Sæson for hyldebær: sensommer og tidligt efterår

JAPANSK PILEURT

– gror langs vådområder og i løvskov. Den ligner lidt en mellemting mellem en lys asparges og en forvokset stængel rabarber og bliver op til et par meter høj. Pluk den i foråret, hvor de nye skud stadig er møre og saftige. Møder du den senere på sæsonen, så brug bare den øverste del af planten. Smagen er syrlig og mild og minder lidt om rabarber og citrus.

Pileurten kan bruges rå, som sprød topping fx i små tern, kogt kort med lidt sukker eller karamelliseret. Undgå lang kogetid, da det forringer konsistensen.

Sæson: forår til sensommer

BIRKETRÆER

– fylder sig med vand i foråret, og det er præcis på dette tidspunkt, at du skal ud og finde tappehanen frem. Birkesaften skal tappes, inden træet springer ud, ellers er der risiko for at udpine det. Skær en mindre gren over og hæng en ren plastikflaske på enden, så saften kan løbe direkte fra træet og ned i flasken. Alternativt kan du også bore en tappehane ind i stammen.

Birkesaft indeholder naturlige sukkerstoffer og smager sødt og forfriskende. Du kan drikke det, som det er, men holdbarheden er relativ kort. Alternativt kan du koge det ind til en sirup eller fryse det ned i plastikflasker.

Sæson: forår

HAVTORN

– gror langs kysten i sandholdig jord, på grove, brune buske med smalle, aflange mørkegrønne blade og store skarpe torne. Bærrene sidder tæt på grenene og modner i september, og du kan, afhængig af vejrforhold, plukke dem helt frem til november eller december. Det gøres lettest ved at klippe grene af med en grensaks og lægge dem i fryseren, hvorefter du kan ryste bærrene af grenene.

Deres flotte farve skriger i øjnene og er varm orange, mens smagen skriger i smagsløgene af bare friskhed og syre. Man kan næsten kalde havtorn for nordens tropefrugt, da dens smags- og duftnoter minder om ananas, passionsfrugt og citrusfrugter. Opvarmer du ikke bærrene optimalt, kan de nogle gange få en uheldig bismag, som minder lidt om parmesanost. Sørg for at koge kompot og marmelade af havtorn godt igennem, og kombiner gerne med anden frugt fx pære, æble, gulerod eller lign. Havtornbærene har en lille, sprød kerne i midten, så det kan være en fordel at presse saften af dem i en si eller saftpresser. Juicen giver smuk farve og smag til fx iscreme, slik, saucer og flødeboller. Brug havtorn i kombination med flødechokolade, hvid chokolade, citronverbena og citrusfrugter, flødebaserede cremer og mere fedmefyldte desserter. Derudover smager havtorn skønt i hjemmelavet sodavand og limonade.

Sæson: efterår

BELLIS

– behøver du ikke at tage helt i skoven for. De gror nemlig ofte i den nærliggende græsplæne hele sommerhalvåret igennem. Små lave blomster med en knaldgul midte og aflange hvide blomsterblade
i en tæt krans omkring. Smagen er ikke kraftig, men diskret og mild. Bellis er smuk som pynt til kager, desserter og drinks hele sommeren igennem.

Sæson: forår til sensommer

SYREN

– maj og juni er fyldt med en skøn floral duft, ikke kun fra hyldeblomster, men i høj grad også fra syrener. De store, høje buske med store aflange blomsterkegler, fyldt med smukke små lilla eller råhvide blomster, er en aromaeksplosion. Tidligere var de kendt som blomsterslik for børn, da man kan suge dens søde nektar ud af hver enkelt blomst. Syren er parfumeret og sød i smagen, så blomsterne gør sig bedst som pynt på kager enten som de er eller kandiserede, som smagsgiver i saft og sorbet samt i urtesukker. Og altid gerne i kombination med citrus, da syren i citrus virker smagsfremhævende.

Sæson: sent forår og tidlig sommer

TIP
Har du plukket flere urter, end du kan spise, så kan visse typer tørres og bruges som tørret krydderurt eller i te. Vask urterne grundigt og tør dem (gerne i en salatslynge). Bred dem ud på en rist og tør dem enten i en tørremaskine eller i ovnen ved ca. 50 – 80°. Jo mere saftig og fibrøs urten er, desto længere tid tager det. Sørg for at urterne er helt gennemtørre, og lad dem herefter køle ned til stuetemperatur, inden du fylder dem i glaskrukker. Opbevar dem køligt og mørkt, så holder de sig bedst.

SKOVBÆR

– kan du finde fra højsommer og frem til oktober. De første er de små, lave skovjordbær, som gror i lysninger og på skrænter i skov og eng. De grønne planter har små smagfulde bær, med en intens aroma. Spis dem direkte fra planten, eller lad dem spille hovedrollen i en sommerdessert.

De næste bær, du kan finde, er skovhindbær, som typisk står i krat, hegn og lysninger. Skovhindbær er en himmerigsmundfuld, som er mindre end de sorter, vi dyrker, men hvad de ikke har i størrelse, har de i smag. Brug skovhindbær ligesom skovjordbær, og kog de overmodne til jordens lækreste marmelade til dine pandekager.

Efteråret bringer korbær og brombær, som ligner hinanden til forveksling, begge mørke røde/lilla/sorte bær, men brombær er skinnende, mens korbær ofte er lidt mindre og ”duggede“/matte på overfladen. Korbær gror på små lave buske, mens brombærbuske bliver større og typisk spreder sig mere voldsomt.

Sæson: højsommer til efterår

SKOVSYRE

– gror bogstavelig talt i ”skovens dybe stille ro”, ofte på de mindst gunstige steder i skygge mellem træerne og omkring stubbe langt størstedelen af året. Det er en lille, blød og spinkel kløverlignende plante, som ikke ser ud af meget i størrelse, men som stråler i skovbunden med sin lysegrønne farve. Den er meget sart, så pluk den forsigtigt og opbevar den i en plastikboks med lidt køkkenrulle imellem lagene. Skovsyre smager, som navnet antyder, syrligt. Den indeholder oxalsyre, som også giver den syrlige smag i rabarber. Det giver den en spids, syrlig smag.

Skovsyre kan bruges til at give syrlighed i sorbet, juice, urtesukker eller bare være smuk pynt på desserter og kager.

OBS!
undgå at bruge store mængder skovsyre, da oxalsyren kan give maveproblemer.

Sæson: forår til sommer

NØDDER

Sidst på sommeren skal du løfte blikket fra skovbunden og i stedet kaste blikket mod nøddebuskene og de store valnøddetræer. Hasselbuskene bugner af små runde lysebrune nødder, som nærmest sidder i klaser på grenene. Smagen af en frisk hasselnød kan ikke sammenlignes med smagen af de tørrede, vi køber i supermarkedet. De friske hasselnødder er saftige og skøre i konsistensen med en nærmest græsagtig og mild nøddesmag. De er meget lækre som en rå snack eller som komponent i milde desserter, hvor andre elementer ikke overdøver deres fine smag.

Er du tidligt ude – allerede omkring juli måned, hvor valnødderne stadig er grønne og bløde hele vejen igennem, kan de lægges i sukkerlage eller alkohol indtil efteråret, hvor de giver en fantastisk kompleks nøddesmag, som går godt til ost og i dessert. De modne valnødder finder du samtidig med eller lidt før hasselnødderne. De brune, rynkede og ovale nødder sidder på store træer eller ligger på jorden under. De skal helst ikke have ligget for længe på jorden, inden de indsamles, da der så er risiko for orm og skimmel. Knæk nødderne ud af deres skal og spis dem friske, eller tør dem i et par dage først. Skal du gemme nødderne i længere tid er det vigtigt, at du lader dem tørre, efter at de er knækket og ude af skallen, ellers risikerer du, at de mugner og bliver dårlige under opbevaringen. Valnødder har en let bitterhed og en kraftig nøddesmag, som koncentreres, når de tørrer.

TIP
Alle nødder har godt af at blive ristet let, det fremhæver den runde og fyldige nøddesmag.

Sæson: sensommer

OG SÅ ER DER ALLE DEM VI IKKE KUNNE NÅ AT NÆVNE
… sødskærm, ramsløg, kvan, brændenælde, slåen, strandkarse osv. Find mere i bogen Sank – spis af naturens køkkenhave af Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane.

magasin08-Skovsyre-m-stilk

AT SANKE
Sanke er et gammelt dansk ord, som betyder samle.

Sanke har været kendt siden ca. år 1250, men er i dag blevet trumfet af andre ord med samme betydning, fx høste, plukke, samle osv. Du kender måske ordet sanke fra “at sanke brænde”, hvilket faktisk bare betyder “at samle brænde”. I dag har ordet fået en lille renæssance med bølgen Nyt Nordisk.

PRAKTISKE TIPS TIL DINE SANKETURE
1. Lær dit lokalområde at kende, så du kan lave dit eget lille kort over de gode steder og sikre dig, at de ikke er privatejede. I så fald skal du huske at spørge om lov til at samle.
2. Hold øje med vejret – skal du samle blomster, så gør det om morgenen, så er der mest pollen i, som er det, der giver aroma, og ikke lige efter regnvejr.
3. Saml ikke fra jordbunden lige i kanten af stier og veje. Det er lige i ”hundetissehøjde”, så gå i stedet lidt ind i terrænet.
4. Medbring forskellige beholdere og poser, så du kan holde det, du samler, adskilt og skåne det bedst muligt under transporten. Hav evt. en køletaske med, hvis det er varmt i vejret, så holder bl.a. urter sig bedre.
5. Vask grundigt under rindende koldt vand eller ad flere omgange.
6. Tør urter og spæde skud i salatslynge, eller dup dem forsigtigt med fx køkkenrulle.
7. Vær ordentlig påklædt – hav gerne lidt forskelligt beskyttende udstyr med. Lange ærmer og et par bløde havehandsker, som kan beskytte hud og hænder. Gummistøvler, så du kan gå i vandkant og vådområder.
8. Husk lidt sødt – så du ikke går sukkerkold af alt det hårde samlearbejde.

Mere fra samme magasin:

Nørdens guide til søde Sanke ture

Tekst af Mia Irene Kristensen. Illustrationer af Juliane Holmstrøm.

magasin08-Skovsyre-m-stilk

Glem fondant-blomster og kunstige aromaer for en stund, og kig i stedet ud i naturen efter urter og bæredygtig pynt i alverdens nuancer.

TRÆK I GUMMISTØVLERNE

Selvom jorden stadig er gennemkold og alt virker brunt og dødt i skovbunden, så spirer det så småt dernede under alle bladene og mudderet. Så det er nu, du skal begynde at kigge rundt efter gode steder til sanketure i dit lokalområde. Find områder af forskellig art, så mangfoldigheden af planter er stor, og du har større mulighed for at finde mange forskellige lækre sager. Går du fx kun i skoven, så vil der være planter, du aldrig møder, som for eksempel kun gror ved strand og eng.

Vær rigtigt klædt på og medbring gerne handsker, så du kan bevæge dig ind i krat og buskads. Så slipper du for at samle i ”hundetisse-højde”. Forurening er som udgangspunkt ikke et stort problem, men du skal ALTID vaske alt det, du har samlet, grundigt og flere gange. Derudover skal du skrælle rødder og evt. frugt fra forurenede områder.

TIP
Lav dit eget sankekort over dit lokalområde, brug enten app’en “byhøst“ eller tegn ind på et print fra google maps, så du kan huske de gode steder fra år til år.

GOD SMAG OG ÆSTETIK

Brugbarheden skal være dit fokus, når du samler. Der findes masser af planter, som er spiselige, men som bare er umådelig kedelige og ikke bidrager til en sensorisk forbedring af din mad, men som snarere kan agere fyld. Så kan man hurtigt stå med følelsen af at have spildt sin tid. Men planter, som bidrager med karakteristisk aroma, god tekstur eller et æstetisk element, kan tage dine lækkerier til helt nye højder

Når du plukker nye planter, som du ikke kender i forvejen, så smag på dem først, inden du bruger dem, så du har en ide om den primære smag og aroma. Generelt ændrer smagen sig i forhold til sæson og vækstbetingelser, så vurder altid mængden ud fra smagen, i stedet for bare at bruge løs.

UNDGÅ FORVEKSLINGER

Ligesom på så mange andre områder, findes der blandt planter også de gode, de onde og de grusomme, og uheldigvis ligner de af og til hinanden til forveksling. Derfor skal du være helt sikker på, at du plukker de rigtige, når du samler planter. Føler du dig ikke sikker, så udeluk de planter, hvor forvekslingerne er direkte giftige, fx skærmplanter som kvan, der kan forveksles med skarntyde og gifttyde. Planter med særlige kendetegn, fx farve eller kraftig duft, kan også være gode at starte med. Det kan være hyldeblomster, havtorn eller japansk pileurt.

PLUK KUN TIL HUSBEHOV

Naturen er fyldt med spiselige lækkerier, men der er ikke nok til alle, hvis vi hver især plukker i pose og sæk. En gammel lov foreskriver, at man på offentlige områder må plukke, hvad der kan være i ens hat – hvilket man kan tolke på mange måder – men i hvert fald aldrig mere end til husbehov (svarende til én bærepose). Så medbring gode beholdere til skånsom opbevaring af de spæde sager. Vil du gerne sanke på private områder, så må du spørge om lov først eller læse retningslinjerne for området.

VIDSTE DU AT 
Mange planter indeholder giftstoffer i mindre mængder, men indtager du meget, kan det godt give bivirkninger. Det gælder fx skovsyre, som indeholder oxalsyre og skovmærke, som indeholder kumarin.

DET SKAL DU LEDE EFTER DERUDE

SKOVMÆRKE

– danner ofte et kunstnerisk bunddække i fugtig skovbund. Det er en meget karakteristisk plante med små aflange blade, som gror i kranse af otte blade med flere kranse af blade op langs stilken. Skovmærke har en særdeles karakteristisk duft og smag, da den indeholder aromastoffet kumarin, som også findes i kanel. Smagen er rund og mild med noter af vanilje, kanel, lidt estragon og mandel, som intensiveres ved tørring. Brug den malet som urtesukker, infusér fløde til panna cotta eller som et mere komplekst og lokalt alternativ til vanilje. Den smager formidabelt i selskab med røde bær, rabarber og hvid chokolade.

Sæson: sent forår til efterår

OBS!
Undgå at bruge store mængder skovmærke, da kumarin er giftig. Den bruges bedst som krydderurt og pynt.

HYBEN

– gror typisk langs kysterne i sommerhusområder. Hyben dækker over flere arter, som alle er spiselige. De vokser som grove buske med masser af små torne. I starten af sommeren blomstrer de med store blomster der har kraftig, karakteristisk rosenduft.

Blomsterbladene er bløde og sarte, så håndter dem forsigtigt. Brug dem som smagsgiver eller pynt på milde desserter og kager, eller kog smagen ud i en let sukkersirup, og brug den som krydderi i fx hindbærsorbet. Senere på sommeren sættes runde eller aflange bær i røde/orange nuancer.

De høstes lettest ved at klippe dem af. Bærene er fyldt med kerner, som skal fjernes inden tilberedning. Brug handsker, da kernerne irriterer huden og giver kløe. Frugtkødet har en mild og let syrlig smag og får en nærmest cremet konsistens efter kogning. Brug kogte hyben i fx marmelade, trifli (i kombination med sommeræbler), i sorbet eller fyld i lagkage. Alternativt kan du tørre frugtkødet og bruge det i musli eller kager i løbet af vinteren.

VIDSTE DU AT
Hyben er særlig rig på C-vitamin og A-vitamin.

Sæson for hybenrose: tidlig sommer Sæson for hybenbær: sensommer

VANDMYNTE

– gror langs grøfter, bække og vådområder fra det sene forår og helt frem til efteråret. Vandmynte har en fin grøn farve, med et rødligt præg og fine sarte lillafarvede blomster. Den smager friskt og intenst af mynte.

Brug den, som du normalt bruger mynte, fx i hjemmelavet sodavand, som smagsgiver i ganache eller tør den i ovnen, og brug den som grønt pulver på toppen af fyldt chokolade.

Sæson: sent forår til efterår

HYLDEBLOMST OG HYLDEBÆR

– gror som store buske og træer. Der findes et par arter af hyld som er giftig. Den spiselige hyld er kendetegnet ved at have blomster som danner runde skærme og en hvid kerne(marv) i grenene, så skær en gren over og tjek, hvis du er i tvivl. Omkring juni blomstrer hylden med smukke, hvide og særdeles aromatiske blomster, som lettest og mest skånsomt høstes med saks. Blomsterne er skønne som pynt på kager eller som klassisk hyldeblomstsaft, hvis skærmene lægges i blød i sukkerlage, indtil smagen er trukket ud. Hyldeblomster er svære at gemme, så brug dem i rigelige mængder, mens de er der. Hyldeblomster, som har været brugt til udtræk, kan hakkes og koges til marmelade eller blandes i sandkagedej.

Senere på sommeren og det tidlige efterår sætter hylden flotte, små dybrøde, ja næsten sorte bær. Det er fristende bare at guffe løs, men hyldebærrene kræver varmebehandling (i mindst 20 minutter), inden vi spiser dem. De indeholder giftstoffer, som ellers kan give maveproblemer. Giver du dem ekstra syre (fx citron) og sukker, så folder smagen af hyldebærrene sig ud. Brug hyldebærsaft i gele, til farvning af cremer og mousse, frys det ned, og brug det som alternativ til gløgg.

Sæson for hyldeblomst: tidlig sommer
Sæson for hyldebær: sensommer og tidligt efterår

JAPANSK PILEURT

– gror langs vådområder og i løvskov. Den ligner lidt en mellemting mellem en lys asparges og en forvokset stængel rabarber og bliver op til et par meter høj. Pluk den i foråret, hvor de nye skud stadig er møre og saftige. Møder du den senere på sæsonen, så brug bare den øverste del af planten. Smagen er syrlig og mild og minder lidt om rabarber og citrus.

Pileurten kan bruges rå, som sprød topping fx i små tern, kogt kort med lidt sukker eller karamelliseret. Undgå lang kogetid, da det forringer konsistensen.

Sæson: forår til sensommer

BIRKETRÆER

– fylder sig med vand i foråret, og det er præcis på dette tidspunkt, at du skal ud og finde tappehanen frem. Birkesaften skal tappes, inden træet springer ud, ellers er der risiko for at udpine det. Skær en mindre gren over og hæng en ren plastikflaske på enden, så saften kan løbe direkte fra træet og ned i flasken. Alternativt kan du også bore en tappehane ind i stammen.

Birkesaft indeholder naturlige sukkerstoffer og smager sødt og forfriskende. Du kan drikke det, som det er, men holdbarheden er relativ kort. Alternativt kan du koge det ind til en sirup eller fryse det ned i plastikflasker.

Sæson: forår

HAVTORN

– gror langs kysten i sandholdig jord, på grove, brune buske med smalle, aflange mørkegrønne blade og store skarpe torne. Bærrene sidder tæt på grenene og modner i september, og du kan, afhængig af vejrforhold, plukke dem helt frem til november eller december. Det gøres lettest ved at klippe grene af med en grensaks og lægge dem i fryseren, hvorefter du kan ryste bærrene af grenene.

Deres flotte farve skriger i øjnene og er varm orange, mens smagen skriger i smagsløgene af bare friskhed og syre. Man kan næsten kalde havtorn for nordens tropefrugt, da dens smags- og duftnoter minder om ananas, passionsfrugt og citrusfrugter. Opvarmer du ikke bærrene optimalt, kan de nogle gange få en uheldig bismag, som minder lidt om parmesanost. Sørg for at koge kompot og marmelade af havtorn godt igennem, og kombiner gerne med anden frugt fx pære, æble, gulerod eller lign. Havtornbærene har en lille, sprød kerne i midten, så det kan være en fordel at presse saften af dem i en si eller saftpresser. Juicen giver smuk farve og smag til fx iscreme, slik, saucer og flødeboller. Brug havtorn i kombination med flødechokolade, hvid chokolade, citronverbena og citrusfrugter, flødebaserede cremer og mere fedmefyldte desserter. Derudover smager havtorn skønt i hjemmelavet sodavand og limonade.

Sæson: efterår

BELLIS

– behøver du ikke at tage helt i skoven for. De gror nemlig ofte i den nærliggende græsplæne hele sommerhalvåret igennem. Små lave blomster med en knaldgul midte og aflange hvide blomsterblade
i en tæt krans omkring. Smagen er ikke kraftig, men diskret og mild. Bellis er smuk som pynt til kager, desserter og drinks hele sommeren igennem.

Sæson: forår til sensommer

SYREN

– maj og juni er fyldt med en skøn floral duft, ikke kun fra hyldeblomster, men i høj grad også fra syrener. De store, høje buske med store aflange blomsterkegler, fyldt med smukke små lilla eller råhvide blomster, er en aromaeksplosion. Tidligere var de kendt som blomsterslik for børn, da man kan suge dens søde nektar ud af hver enkelt blomst. Syren er parfumeret og sød i smagen, så blomsterne gør sig bedst som pynt på kager enten som de er eller kandiserede, som smagsgiver i saft og sorbet samt i urtesukker. Og altid gerne i kombination med citrus, da syren i citrus virker smagsfremhævende.

Sæson: sent forår og tidlig sommer

TIP
Har du plukket flere urter, end du kan spise, så kan visse typer tørres og bruges som tørret krydderurt eller i te. Vask urterne grundigt og tør dem (gerne i en salatslynge). Bred dem ud på en rist og tør dem enten i en tørremaskine eller i ovnen ved ca. 50 – 80°. Jo mere saftig og fibrøs urten er, desto længere tid tager det. Sørg for at urterne er helt gennemtørre, og lad dem herefter køle ned til stuetemperatur, inden du fylder dem i glaskrukker. Opbevar dem køligt og mørkt, så holder de sig bedst.

SKOVBÆR

– kan du finde fra højsommer og frem til oktober. De første er de små, lave skovjordbær, som gror i lysninger og på skrænter i skov og eng. De grønne planter har små smagfulde bær, med en intens aroma. Spis dem direkte fra planten, eller lad dem spille hovedrollen i en sommerdessert.

De næste bær, du kan finde, er skovhindbær, som typisk står i krat, hegn og lysninger. Skovhindbær er en himmerigsmundfuld, som er mindre end de sorter, vi dyrker, men hvad de ikke har i størrelse, har de i smag. Brug skovhindbær ligesom skovjordbær, og kog de overmodne til jordens lækreste marmelade til dine pandekager.

Efteråret bringer korbær og brombær, som ligner hinanden til forveksling, begge mørke røde/lilla/sorte bær, men brombær er skinnende, mens korbær ofte er lidt mindre og ”duggede“/matte på overfladen. Korbær gror på små lave buske, mens brombærbuske bliver større og typisk spreder sig mere voldsomt.

Sæson: højsommer til efterår

SKOVSYRE

– gror bogstavelig talt i ”skovens dybe stille ro”, ofte på de mindst gunstige steder i skygge mellem træerne og omkring stubbe langt størstedelen af året. Det er en lille, blød og spinkel kløverlignende plante, som ikke ser ud af meget i størrelse, men som stråler i skovbunden med sin lysegrønne farve. Den er meget sart, så pluk den forsigtigt og opbevar den i en plastikboks med lidt køkkenrulle imellem lagene. Skovsyre smager, som navnet antyder, syrligt. Den indeholder oxalsyre, som også giver den syrlige smag i rabarber. Det giver den en spids, syrlig smag.

Skovsyre kan bruges til at give syrlighed i sorbet, juice, urtesukker eller bare være smuk pynt på desserter og kager.

OBS!
undgå at bruge store mængder skovsyre, da oxalsyren kan give maveproblemer.

Sæson: forår til sommer

NØDDER

Sidst på sommeren skal du løfte blikket fra skovbunden og i stedet kaste blikket mod nøddebuskene og de store valnøddetræer. Hasselbuskene bugner af små runde lysebrune nødder, som nærmest sidder i klaser på grenene. Smagen af en frisk hasselnød kan ikke sammenlignes med smagen af de tørrede, vi køber i supermarkedet. De friske hasselnødder er saftige og skøre i konsistensen med en nærmest græsagtig og mild nøddesmag. De er meget lækre som en rå snack eller som komponent i milde desserter, hvor andre elementer ikke overdøver deres fine smag.

Er du tidligt ude – allerede omkring juli måned, hvor valnødderne stadig er grønne og bløde hele vejen igennem, kan de lægges i sukkerlage eller alkohol indtil efteråret, hvor de giver en fantastisk kompleks nøddesmag, som går godt til ost og i dessert. De modne valnødder finder du samtidig med eller lidt før hasselnødderne. De brune, rynkede og ovale nødder sidder på store træer eller ligger på jorden under. De skal helst ikke have ligget for længe på jorden, inden de indsamles, da der så er risiko for orm og skimmel. Knæk nødderne ud af deres skal og spis dem friske, eller tør dem i et par dage først. Skal du gemme nødderne i længere tid er det vigtigt, at du lader dem tørre, efter at de er knækket og ude af skallen, ellers risikerer du, at de mugner og bliver dårlige under opbevaringen. Valnødder har en let bitterhed og en kraftig nøddesmag, som koncentreres, når de tørrer.

TIP
Alle nødder har godt af at blive ristet let, det fremhæver den runde og fyldige nøddesmag.

Sæson: sensommer

OG SÅ ER DER ALLE DEM VI IKKE KUNNE NÅ AT NÆVNE
… sødskærm, ramsløg, kvan, brændenælde, slåen, strandkarse osv. Find mere i bogen Sank – spis af naturens køkkenhave af Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane.

AT SANKE
Sanke er et gammelt dansk ord, som betyder samle.

Sanke har været kendt siden ca. år 1250, men er i dag blevet trumfet af andre ord med samme betydning, fx høste, plukke, samle osv. Du kender måske ordet sanke fra “at sanke brænde”, hvilket faktisk bare betyder “at samle brænde”. I dag har ordet fået en lille renæssance med bølgen Nyt Nordisk.

PRAKTISKE TIPS TIL DINE SANKETURE
1. Lær dit lokalområde at kende, så du kan lave dit eget lille kort over de gode steder og sikre dig, at de ikke er privatejede. I så fald skal du huske at spørge om lov til at samle.
2. Hold øje med vejret – skal du samle blomster, så gør det om morgenen, så er der mest pollen i, som er det, der giver aroma, og ikke lige efter regnvejr.
3. Saml ikke fra jordbunden lige i kanten af stier og veje. Det er lige i ”hundetissehøjde”, så gå i stedet lidt ind i terrænet.
4. Medbring forskellige beholdere og poser, så du kan holde det, du samler, adskilt og skåne det bedst muligt under transporten. Hav evt. en køletaske med, hvis det er varmt i vejret, så holder bl.a. urter sig bedre.
5. Vask grundigt under rindende koldt vand eller ad flere omgange.
6. Tør urter og spæde skud i salatslynge, eller dup dem forsigtigt med fx køkkenrulle.
7. Vær ordentlig påklædt – hav gerne lidt forskelligt beskyttende udstyr med. Lange ærmer og et par bløde havehandsker, som kan beskytte hud og hænder. Gummistøvler, så du kan gå i vandkant og vådområder.
8. Husk lidt sødt – så du ikke går sukkerkold af alt det hårde samlearbejde.

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler