magasin03-Sukker-6

Knasende krystaller

NØRDENS GUIDE TIL SUKKER

Tekst og foto af Mia Irene Kristensen

Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønder ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel.

KRYSTALLER MED MANGE FUNKTIONER

Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter. Den vigtigste, i vores tid, er umiddelbart som sødemiddel. Det vil sige til at balancere smagen i en sød retning og balancere den sure smag i alt fra marmelade til cola. Men sukker kan også virke som en modvægt over for den bitre smag og virke smagsfremhævende på andre aromafyldte ingredienser. Begge dele er værd at huske, når du tilsmager i både det søde og det salte køkken.

Sukker kan også bruges til konservering. Her er det blot essentielt at koncentrationen er høj nok. Laver du en marmelade med højt indhold af sukker, som fx appelsinmarmelade, så holder den meget længere, også uden for køl, end en let sødet jordbærmarmelade. Det er altså ikke altid nødvendigvis for smagens skyld, at det kan være nødvendigt at tilsætte store mængder sukker.

Sukker skaber også konsistens i desserter og bagværk. Sukkeret danner en sukkersirup med vandet i fx æggehvider i marengs, som giver marengsen sin “chewy” konsistens og blanke look. Det kan derfor gøre en stor forskel på resultatet, hvis du skifter sødemiddel eller skærer ned på sukkermængden i en opskrift. På samme måde kan sukker skabe konsistens i frosne lækkerier. I is og sorbet fryser sukkersiruppen ikke og hjælper derved med at give isen en blødere konsistens.

SØDT ER IKKE BARE SØDT

Der er meget stor forskel på både smag, sødme og krystalstørrelse på de mange forskellige typer sukker på markedet, så det er ikke ligegyldigt, hvilken type du vælger at bruge i en opskrift.

Hvidt sukker er mere sødt en frugtsukker (fruktose) og druesukker (glukose). Vil du gerne ændre typen af sukker eller sødemiddel i en opskrift er det derfor værd at overveje sødmegraden i forhold til det anbefalede sukker. Cookies bagt udelukkende med brun farin flyder for eksempel mere ud og får en porøs konsistens sammenlignet med cookies bagt med almindelig hvidt sukker. Til gengæld giver brun farin en dybere smag og en anelse bitterhed.

Bruger du en sukker med store krystaller i en opskrift, hvor det ikke står specifikt, risikerer du at få en lidt for knasende dessert. Det har jeg af og til oplevet med grove typer rørsukker i forskellige dessert- cremer. På samme måde har det stor indflydelse på konsistensen af is og chokoladetrøfler, når du bruger glukosesirup. Så overvej nøje funktionen af den enkelte sukkertype i opskriften, inden du udskifter den med en anden.

KLISTRET ELLER KNASENDE

Sukker kommer i mange konsistenser og bruges ofte til at skabe forskellige teksturer i maden. Sukker i fast form er knasende krystaller, som findes fra de helt finkornede i flormelis til gigantiske stykker kandis. Det er den lange fremstillingsproces, som er afgørende for konsistensen på sukkeret.

Sukker opløses let i vand og i denne form udgør det den klistrede masse, vi kender som sirup. Det er altid en fordel at have meget tykke sirupper stående ved stuetemperatur – jo højere opbevaringstemperatur desto tyndere konsistens. Bliver indholdet af sukker for højt i en sirup, vil sukkeret med tiden samle sig i krystaller. Skal du koge tyk sukkersirup, får du den bedste konsistens, hvis du koger den til omkring 110 °. Temperaturen er afgørende for konsistensen på dine sukkerbaserede lækkerier. Det er ikke tilfældigt at din bolsjeopskrift foreskriver at sukkeret skal koges til ca. 160 °, for alt efter hvor høj temperaturen er, kan konsistensen blive alt fra blød og udflydende til krystalhård, som et godt gammeldags bolsje.

KARAMELLENS VIDUNDERLIGE VERDEN

Hvidt sukker har i sig selv ingen aroma, det smager kun sødt, men når det bliver varmet op åbner der sig en forunderlig verden af smagsstoffer. Ved 160 ° smelter sukker og ved ca. 170 ° begynder sukkermolekylerne af nedbrydes, og her starter dannelsen af en lang række aromastoffer også – det vi bedre kender som karamellisering. Fortsætter man opvarmningen til omkring 190 ° får man brændt, mørkt sukker, og her dannes flere forskellige typer bitterstoffer, som ikke altid er ønskede, så det skal man passe på med. Hold øje med din karamel, så snart den begynder at tage farve.

Karamelprøven er en test, man kan lave for at tjekke den endelige konsistens på den sukkermasse, som man koger. Dvs. hvordan den vil være efter nedkøling. Du drypper blot et par dråber sukkermasse i en skål med iskoldt vand, lader den ligge en 10 – 20 sekunder og tjekker så konsistensen.

TIP:
Et sukkertermometer er en stor hjælp til at sikre, at du opnår den helt rigtige temperatur i dine sukkerbaserede lækkerier. Det går ofte helt op til 200°, så kan du holde styr på processen og få den rigtige smag og konsistens.

KEND DIT SUKKER

Sukkerprodukter kan fremstilles på basis af enten sukkerroer eller sukkerrør. Sukkerroer dyrker vi stadig i Europa, mens sukkerrør importeres fra Asien og Sydamerika.

HVIDT SUKKER STØDT MELIS

Almindeligt hvidt roesukker smager primært sødt og uden bismag. Holder næsten evigt i en tætsluttende beholder. Kan bruges i alle opskrifter med sukker, hvor smagen skal være ren og sød, hvor man ikke ønsker sukkeret skal bidrage med aroma, fx til sukkersirup og syltning. Det er også den bedste type sukker til karamel.

TIP: 
1 dl sukker vejer ca. 90 g. men husk at det altid er mest præcist at veje sukker frem for at måle det.

BAGESUKKER

Er mere finkornet hvidt sukker, som lettere opløses i kagedej. Det betyder blandt andet, at du ikke skal piske helt så længe for at få en spejlblank marengs.

PERLESUKKER

Store krystaller af hvidt sukker. Anvendes i opskrifter, hvor man ønsker et ekstra ”sukkerknas” fx som drys på småkager, kringle og til pynt på konfekt.

VIDSTE DU AT
Krystallerne er ca. 0,3 – 0,5 mm i almindeligt sukker, mens de er ca. 0,01 – 0,1 mm i flormelis. Derfor opløses flormelis så hurtigt og giver en god konsistens i glasur.

SUKKERKNALDER

Også kendt som hugget sukker, er lavet af dampbehandlet hvidt sukker, som er presset til små firkanter. Sukkerknalder kan bruges til at søde varme drikke, men anvendes også i fx cocktails til at opsuge bitters.

FLORMELIS

Et fintmalet hvidt sukker som er iblandet stivelse, ofte kartoffelstivelse eller majsstivelse, hvilket giver det pulverkonsistens. Det er perfekt til dekoration af bagværk i form af glasur eller til at sigte over bagværk som pynt. Glasur kan laves på forskellige væsker alt efter ønske om smag og konsistens. Sprøjteglasur laves af æggehvider og flormelis og det størkner helt op, når det tørrer. Det er derfor velegnet til fx kransekage.

TIP: 
Varm væsken til glasuren, så bliver den mere ensartet og glat.

BRUN FARIN

I gamle opskrifter også kaldet puddersukker. Det er hvidt sukker tilsat mørk melasse (rest produkt fra sukkerfremstillingen). Det både farver sukkeret, giver det en blød, let fugtig konsistens og en dyb smag, med noter af karamel, lakrids og lidt bitterhed. Brun farin er velegnet til kager og bagværk, hvor man ønsker en karamelagtig smag og konsistens, da det let karamelliserer. Det er klassisk i fx brunsviger og drømmekage. Brun farin er svagt syrligt, pga. indholdet af melasse, derfor virker det godt i opskrifter, hvor natron er hævemiddel.

MUSCOVADOSUKKER

Er let forarbejdet rørsukker, som findes i en lys og en mørk kvalitet. Jo lysere det er, desto mildere smag har det. Det minder lidt i konsistensen om brun farin, men smagen er rundere og mere karamelagtig, og krystallerne er mindre. Det er råvaren og processen, som adskiller muscovadosukkeret fra brun farin. Brun muscovado har en kraftigere smag med noter af lakrids og let brændt sukker. Muscovadosukker er et aromatisk sukker, som kan smages, og det er derfor vigtigt at overveje, hvad du bruger det i. Muscovadosukker giver god smag i fx brownies eller chokoladetrøfler.

KANDIS

Er meget store, sukkerkrystaller, som fås i både en lys, ren udgave og en brun udgave. Den brune kandis er let karamelliseret under fremstillingen. Det giver en mere aromatisk og karamelagtig smag. Kandis er et smukt sukker, som tager sig godt ud i en sukkerskål. Det er ikke egnet til bagning og desserter (pga. størrelsen, da det smelter langsomt), men fungerer rigtig fint til sødning af varme drikke.

SIRUP (MØRK OG LYS)

Er en meget tyktflydende opløsning af forskellige sukkerarter. Det betyder, at den ikke krystalliserer og har en lang holdbarhed. Det er et biprodukt fra sukkerproduktionen, men giver både konsistens og smag til desserter og bagværk. Begge typer sirup smager af karamel og har noter af lakrids, salt og lidt kokos. Sirup er let at opløse og søder mindre end almindelig stødt melis. Brug sirup i fx brunkager, sirupskage, i lakridsis og ovenpå pandekager.

SYLTESUKKER

Er en blanding af hvidt sukker og geleringsmiddel (fx pektin) samt af og til konserveringsmiddel og citronsyre. Det kan bruges til marmelade og gele efter anvisning på pakken.

RØRSUKKER

Er sukker fremstillet på basis af sukkerrør. Det kan være mere eller mindre gyldent alt efter hvor oprenset det er. Jo mere farve det har, desto mere smag vil rørsukkeret have. Rørsukker har en mild smag og giver mere smag end stødt melis, derfor tilsætter man nogle gange mindre rørsukker end sukker i en opskrift. Aromaen i rørsukkeret får det simpelthen til at virke sødere. Brug rørsukker i opskrifter, hvor det gerne må smages, og hvor det ikke influerer på farven fx med chokolade eller til sandkage.

VIDSTE DU?
At de fugtige sukkertyper fx brun farin og muscovadosukker har tendens til at størkne og blive hårde i pakken. Læg et let vædet stykke køkkenrulle i pakken, og opbevar den generelt køligt i en tætsluttende beholder, så har du altid blødt brunt sukker.

GLUKOSESIRUP

Er en klar sirup, som fremstilles på basis af stivelse fra fx hvede eller majs. Den har en neutral smag og er kendetegnet ved et højt indhold af glukose. Den særlige blanding af sukkerarter er med til at forhindre krystallisering og sikrer en god konsistens i fx is, trøfler og chokoladecreme. Glukosesirup har en lang holdbarhed, men begynder den at krystallisere i beholderen, så smid den ud.

magasin03-Sukker-4
magasin03-Sukker-2

VIDSTE DU AT
under 2. verdenskrig betød sukker- rationeringen, at man i perioder kun kunne købe helt ned til 1,5 kg sukker pr. person + 1 kg til syltning hver måned – det lyder stadig af meget for moderne smagsløg, men dengang var man meget afhængig af den konserverende effekt af sukker. Det medførte drastiske ændringer i de danske husholdninger og det kan man læse mere om i bogen ”Desserter i krisetider”.

Mere fra samme magasin:

Knasende krystaller

NØRDENS GUIDE TIL SUKKER

Tekst og foto af Mia Irene Kristensen

magasin03-Sukker-4
magasin03-Sukker-2

Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønder ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel.

KRYSTALLER MED MANGE FUNKTIONER

Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter. Den vigtigste, i vores tid, er umiddelbart som sødemiddel. Det vil sige til at balancere smagen i en sød retning og balancere den sure smag i alt fra marmelade til cola. Men sukker kan også virke som en modvægt over for den bitre smag og virke smagsfremhævende på andre aromafyldte ingredienser. Begge dele er værd at huske, når du tilsmager i både det søde og det salte køkken.

Sukker kan også bruges til konservering. Her er det blot essentielt at koncentrationen er høj nok. Laver du en marmelade med højt indhold af sukker, som fx appelsinmarmelade, så holder den meget længere, også uden for køl, end en let sødet jordbærmarmelade. Det er altså ikke altid nødvendigvis for smagens skyld, at det kan være nødvendigt at tilsætte store mængder sukker.

Sukker skaber også konsistens i desserter og bagværk. Sukkeret danner en sukkersirup med vandet i fx æggehvider i marengs, som giver marengsen sin “chewy” konsistens og blanke look. Det kan derfor gøre en stor forskel på resultatet, hvis du skifter sødemiddel eller skærer ned på sukkermængden i en opskrift. På samme måde kan sukker skabe konsistens i frosne lækkerier. I is og sorbet fryser sukkersiruppen ikke og hjælper derved med at give isen en blødere konsistens.

SØDT ER IKKE BARE SØDT

Der er meget stor forskel på både smag, sødme og krystalstørrelse på de mange forskellige typer sukker på markedet, så det er ikke ligegyldigt, hvilken type du vælger at bruge i en opskrift.

Hvidt sukker er mere sødt en frugtsukker (fruktose) og druesukker (glukose). Vil du gerne ændre typen af sukker eller sødemiddel i en opskrift er det derfor værd at overveje sødmegraden i forhold til det anbefalede sukker. Cookies bagt udelukkende med brun farin flyder for eksempel mere ud og får en porøs konsistens sammenlignet med cookies bagt med almindelig hvidt sukker. Til gengæld giver brun farin en dybere smag og en anelse bitterhed.

Bruger du en sukker med store krystaller i en opskrift, hvor det ikke står specifikt, risikerer du at få en lidt for knasende dessert. Det har jeg af og til oplevet med grove typer rørsukker i forskellige dessert- cremer. På samme måde har det stor indflydelse på konsistensen af is og chokoladetrøfler, når du bruger glukosesirup. Så overvej nøje funktionen af den enkelte sukkertype i opskriften, inden du udskifter den med en anden.

KLISTRET ELLER KNASENDE

Sukker kommer i mange konsistenser og bruges ofte til at skabe forskellige teksturer i maden. Sukker i fast form er knasende krystaller, som findes fra de helt finkornede i flormelis til gigantiske stykker kandis. Det er den lange fremstillingsproces, som er afgørende for konsistensen på sukkeret.

Sukker opløses let i vand og i denne form udgør det den klistrede masse, vi kender som sirup. Det er altid en fordel at have meget tykke sirupper stående ved stuetemperatur – jo højere opbevaringstemperatur desto tyndere konsistens. Bliver indholdet af sukker for højt i en sirup, vil sukkeret med tiden samle sig i krystaller. Skal du koge tyk sukkersirup, får du den bedste konsistens, hvis du koger den til omkring 110 °. Temperaturen er afgørende for konsistensen på dine sukkerbaserede lækkerier. Det er ikke tilfældigt at din bolsjeopskrift foreskriver at sukkeret skal koges til ca. 160 °, for alt efter hvor høj temperaturen er, kan konsistensen blive alt fra blød og udflydende til krystalhård, som et godt gammeldags bolsje.

KARAMELLENS VIDUNDERLIGE VERDEN

Hvidt sukker har i sig selv ingen aroma, det smager kun sødt, men når det bliver varmet op åbner der sig en forunderlig verden af smagsstoffer. Ved 160 ° smelter sukker og ved ca. 170 ° begynder sukkermolekylerne af nedbrydes, og her starter dannelsen af en lang række aromastoffer også – det vi bedre kender som karamellisering. Fortsætter man opvarmningen til omkring 190 ° får man brændt, mørkt sukker, og her dannes flere forskellige typer bitterstoffer, som ikke altid er ønskede, så det skal man passe på med. Hold øje med din karamel, så snart den begynder at tage farve.

Karamelprøven er en test, man kan lave for at tjekke den endelige konsistens på den sukkermasse, som man koger. Dvs. hvordan den vil være efter nedkøling. Du drypper blot et par dråber sukkermasse i en skål med iskoldt vand, lader den ligge en 10 – 20 sekunder og tjekker så konsistensen.

TIP:
Et sukkertermometer er en stor hjælp til at sikre, at du opnår den helt rigtige temperatur i dine sukkerbaserede lækkerier. Det går ofte helt op til 200°, så kan du holde styr på processen og få den rigtige smag og konsistens.

KEND DIT SUKKER

Sukkerprodukter kan fremstilles på basis af enten sukkerroer eller sukkerrør. Sukkerroer dyrker vi stadig i Europa, mens sukkerrør importeres fra Asien og Sydamerika.

HVIDT SUKKER STØDT MELIS

Almindeligt hvidt roesukker smager primært sødt og uden bismag. Holder næsten evigt i en tætsluttende beholder. Kan bruges i alle opskrifter med sukker, hvor smagen skal være ren og sød, hvor man ikke ønsker sukkeret skal bidrage med aroma, fx til sukkersirup og syltning. Det er også den bedste type sukker til karamel.

TIP: 
1 dl sukker vejer ca. 90 g. men husk at det altid er mest præcist at veje sukker frem for at måle det.

BAGESUKKER

Er mere finkornet hvidt sukker, som lettere opløses i kagedej. Det betyder blandt andet, at du ikke skal piske helt så længe for at få en spejlblank marengs.

PERLESUKKER

Store krystaller af hvidt sukker. Anvendes i opskrifter, hvor man ønsker et ekstra ”sukkerknas” fx som drys på småkager, kringle og til pynt på konfekt.

VIDSTE DU AT
Krystallerne er ca. 0,3 – 0,5 mm i almindeligt sukker, mens de er ca. 0,01 – 0,1 mm i flormelis. Derfor opløses flormelis så hurtigt og giver en god konsistens i glasur.

SUKKERKNALDER

Også kendt som hugget sukker, er lavet af dampbehandlet hvidt sukker, som er presset til små firkanter. Sukkerknalder kan bruges til at søde varme drikke, men anvendes også i fx cocktails til at opsuge bitters.

FLORMELIS

Et fintmalet hvidt sukker som er iblandet stivelse, ofte kartoffelstivelse eller majsstivelse, hvilket giver det pulverkonsistens. Det er perfekt til dekoration af bagværk i form af glasur eller til at sigte over bagværk som pynt. Glasur kan laves på forskellige væsker alt efter ønske om smag og konsistens. Sprøjteglasur laves af æggehvider og flormelis og det størkner helt op, når det tørrer. Det er derfor velegnet til fx kransekage.

TIP: 
Varm væsken til glasuren, så bliver den mere ensartet og glat.

BRUN FARIN

I gamle opskrifter også kaldet puddersukker. Det er hvidt sukker tilsat mørk melasse (rest produkt fra sukkerfremstillingen). Det både farver sukkeret, giver det en blød, let fugtig konsistens og en dyb smag, med noter af karamel, lakrids og lidt bitterhed. Brun farin er velegnet til kager og bagværk, hvor man ønsker en karamelagtig smag og konsistens, da det let karamelliserer. Det er klassisk i fx brunsviger og drømmekage. Brun farin er svagt syrligt, pga. indholdet af melasse, derfor virker det godt i opskrifter, hvor natron er hævemiddel.

MUSCOVADOSUKKER

Er let forarbejdet rørsukker, som findes i en lys og en mørk kvalitet. Jo lysere det er, desto mildere smag har det. Det minder lidt i konsistensen om brun farin, men smagen er rundere og mere karamelagtig, og krystallerne er mindre. Det er råvaren og processen, som adskiller muscovadosukkeret fra brun farin. Brun muscovado har en kraftigere smag med noter af lakrids og let brændt sukker. Muscovadosukker er et aromatisk sukker, som kan smages, og det er derfor vigtigt at overveje, hvad du bruger det i. Muscovadosukker giver god smag i fx brownies eller chokoladetrøfler.

KANDIS

Er meget store, sukkerkrystaller, som fås i både en lys, ren udgave og en brun udgave. Den brune kandis er let karamelliseret under fremstillingen. Det giver en mere aromatisk og karamelagtig smag. Kandis er et smukt sukker, som tager sig godt ud i en sukkerskål. Det er ikke egnet til bagning og desserter (pga. størrelsen, da det smelter langsomt), men fungerer rigtig fint til sødning af varme drikke.

SIRUP (MØRK OG LYS)

Er en meget tyktflydende opløsning af forskellige sukkerarter. Det betyder, at den ikke krystalliserer og har en lang holdbarhed. Det er et biprodukt fra sukkerproduktionen, men giver både konsistens og smag til desserter og bagværk. Begge typer sirup smager af karamel og har noter af lakrids, salt og lidt kokos. Sirup er let at opløse og søder mindre end almindelig stødt melis. Brug sirup i fx brunkager, sirupskage, i lakridsis og ovenpå pandekager.

SYLTESUKKER

Er en blanding af hvidt sukker og geleringsmiddel (fx pektin) samt af og til konserveringsmiddel og citronsyre. Det kan bruges til marmelade og gele efter anvisning på pakken.

RØRSUKKER

Er sukker fremstillet på basis af sukkerrør. Det kan være mere eller mindre gyldent alt efter hvor oprenset det er. Jo mere farve det har, desto mere smag vil rørsukkeret have. Rørsukker har en mild smag og giver mere smag end stødt melis, derfor tilsætter man nogle gange mindre rørsukker end sukker i en opskrift. Aromaen i rørsukkeret får det simpelthen til at virke sødere. Brug rørsukker i opskrifter, hvor det gerne må smages, og hvor det ikke influerer på farven fx med chokolade eller til sandkage.

VIDSTE DU?
At de fugtige sukkertyper fx brun farin og muscovadosukker har tendens til at størkne og blive hårde i pakken. Læg et let vædet stykke køkkenrulle i pakken, og opbevar den generelt køligt i en tætsluttende beholder, så har du altid blødt brunt sukker.

GLUKOSESIRUP

Er en klar sirup, som fremstilles på basis af stivelse fra fx hvede eller majs. Den har en neutral smag og er kendetegnet ved et højt indhold af glukose. Den særlige blanding af sukkerarter er med til at forhindre krystallisering og sikrer en god konsistens i fx is, trøfler og chokoladecreme. Glukosesirup har en lang holdbarhed, men begynder den at krystallisere i beholderen, så smid den ud.

VIDSTE DU AT
under 2. verdenskrig betød sukker- rationeringen, at man i perioder kun kunne købe helt ned til 1,5 kg sukker pr. person + 1 kg til syltning hver måned – det lyder stadig af meget for moderne smagsløg, men dengang var man meget afhængig af den konserverende effekt af sukker. Det medførte drastiske ændringer i de danske husholdninger og det kan man læse mere om i bogen ”Desserter i krisetider”.

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler