
Gylden og flødefyldt, blød eller hård?
Jagten på verdens bedste flødekaramel
Opskrift og tekst af Mia Irene Kristensen. Foto af Chris Tonnesen.
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.



SÅDAN GJORDE VI
Vi testede i alt 12 forskellige typer flødekarameller. Karamellerne blev alle kogt i den samme gryde og målt med samme sukkertermometer. Vi brugte den samme sukker (Dansukker stødt melis), smør, piskefløde, flagesalt (Maldon) og glukosesirup (Dansukker glukosesirup). Karamellerne hvilede natten over ved stuetemperatur inden smagning.
RESEARCH
Denne gang har vi søgt inspiration og testet karamelopskrifter fra bl.a. Mette Blomsterberg, Saveur, Ronnie Holmen, BBC, Maja Vase, Mummum, Urtegaarden, Isabellas, Serious Eats, Arla, Valdemarsro og mange flere.
HVAD ER EN GOD FLØDEKARAMEL?
På redaktionen er vi ret enige om smagen i den perfekte flødekaramel. Den skal være sød, men uden at sødmen bliver kvalm. Det betyder, at den skal balanceres med lidt bitterhed. Derfor skal karamellen også koges til den brune og dybe side, og have et godt skud salt! Man skal derudover kunne smage fløden, men undgå at eventuel smør fedter i munden. Til gengæld er der splittelse omkring konsistensen. Maja foretrækker en hård karamel, som er meget chewy og holder længe, mens Mia og Mika godt vil have en smule mindre karamel siddende i tænderne. Vi sigter derfor efter at lande et sted midt i mellem.
SIRUP GIVER ENSARTET KARAMEL
Flere opskrifter tilsætter sirup, både lys sirup og glukosesirup bliver brugt. Vi oplever at det ikke påvirker smagen så meget, men at det påvirker karamellerne med en bedre konsistens, særligt fordi det mindsker risiokoen for at karamellen krystalliserer. Vores flødekarameller skal være helt glatte og lækre i konsistensen, uden tegn på grynethed.
HJÆLP! KRYSTALLISERET KARAMEL
Tegn på at karamellen krystalliserer er, at toppen bliver mat, og at konsistensen bliver grynet. Der findes ingen redning, så start hellere forfra med det samme.
SMØR – EN MINDRE KLISTRET KARAMEL
Den næste karamel beriges med smør! Og også med doublecream i stedet for piskefløde, for at det ikke skal være løgn. Som altid giver smørret en lækker fedme, men det kan også hurtigt blive voldsomt. Derudover så bevirker smørret at karamellen får et ”kort bid”. Karamellen bliver nemmere at spise og klistrer ikke så meget i tænderne eller fingrene, da overfladen er coated og blank med smørfedt. Sidstnævnte er Mia og Mika ret begejstrede for.
HVOR MEGET SALT?
Husk at justere saltindholdet i karamellen, når du bruger saltet smør, da rigtig mange opskrifter anvender usaltet smør. Det er altid en god ide at smage til med salt.


EN ELLER TO GRYDER?
Det lyder måske omstændigt at lave karamel i to gryder, men det er ikke mindre end det testens næste opskrift byder os – og det viser sig, at det absolut ikke er spild. Den næste opskrift opvarmer fløden og glukosesirup for sig, og karamelliserer sukkeret for sig, inden de to blandes. På den måde kan det lade sig gøre at få en meget dybere og mere intens karamelsmag frem, da sukkeret kommer højere op i temperatur, end hvis du kogte det hele i én stor gryde. Denne metode er vi alle tre fans af. Og vi er ellers ikke meget for at gøre livet besværligt for os selv, så hvis vi siger at vi skal bruge to gryder, så vid, at det virkelig er besværet værd.
KOBBER OG KARAMEL ER SOM SKABT FOR HINANDEN
Oprindeligt koger man karamel i kobbergryder, da det varmeleder utroligt godt. Har du en i stående i skabet, så brug den og ellers kan du også sagtens bruge en anden gryde med god varmeledning og en ensartet fordeling af varmen i bunden.
VEGANSK KARAMELKONSISTENS SOM TYGGEGUMMI
På redaktionen vælger vi stort set altid en ”joker” i jagten. Denne gang er det en vegansk karamel baseret på kokosmælk i stedet for fløde. Den færdigkogte karamel ligner knap nok karamel, da den er lys i farven. Konsistensen er virkelig sej og næsten umulig at skære over. Den smager kraftigt af kokos – men det burde nok ikke være den store surprise her – men det er altså ikke en metode som giver dig et vegansk alternativ til flødekarameller – det er en metode som giver dig kokoskarameller. Mundfølelsen er vild, og konsistensen minder nærmest om tyggegummi, og dermed er vi milevidt fra den konsistens vi er på jagt efter i den perfekte karamel.

KONDENSERET MÆLK ER ET NO GO!
Den næste karamel er lavet på kondenseret mælk. Det virker som en smart og hurtig løsning, da mælken er indkogt på forhånd og derfor indeholder både mælkeproteiner og sukker i ét. Desværre smager karamellen frygtelig meget af kondenseret mælk og ikke af karamel. Karamellen opnår ikke den dybe farve og smag som vi er på jagt efter, og forbliver alt for blød og lidt grynet i konsistensen. Konklusionen er no go – med udråbstegn.
TEMPERATUREN ER ALTAFGØRENDE – BRUG ET SUKKERTERMOMETER
Både konsistensen og smagen er afhængig af den temperatur, som du koger din karamel til. De karameller som koges til ”lave” temperaturer omkring 120 C fremstår lyse og lette i både smag og konsistens. De er nemme at spise og trækker ingen tænder ud, men smagen er også dominerende sød. Vi foretrækker en mørkere karamel eller at man tilsætter smag til de lyse karameller fx citrusolie/-skal, nødder eller smagsgivere fx kardemomme, lakrids eller rosmarin.
DEN LANGE VENTETID
Det er alfa omega i alle opskrifter, at karamellen får lov til at sætte sig inden de kan skæres ud. Ikke i køleskabet, men ved stuetemperatur, for at sikre en ordentlig konsistens. Fugtigheden er høj i køleskabet og der dannes nemlig kondens på karamellen, så den bliver blød og klistret.
DERFOR VIRKER VINDEROPSKRIFTEN …
Vinderopskriften benytter to gryder. I den ene smeltes sukkeret til en rimelig høj temperatur, for at sikre en dyb smag af karamel, og en dyb, gylden farve. Den varme fløde og glukosesirup koges sammen med karamellen til 125 C, hvilket sikrer den konsistens vi kan lide på karamellen. Denne metode giver os meget bedre mulighed for at styre farven og smagen på karamellen. Og det er både muligt at koge den første karamel (den hvor sukkeret smeltes alene) mere eller mindre gylden, alt afhængigt af hvor meget smag du vil have i karamellen. Og det er ligeledes muligt at ændre på konistensen ved at koge karamellen efter den er tilsat fløde til en lavere eller højere temperatur. Hos os går det an at koge den helt til 130 C, hvis man ønsker en karamel som er næsten helt hård til start, men som bliver blød og chewy når man først får hul på den.
Meget forenklet kan man sige at man i første runde (hvor sukkeret smeltes til karamel) styrer smagen, og anden runde (hvor karamel koges med fløde og glukosesirup) styrer konsistensen i denne opskrift.
SUKKER
– er den primære bestanddel af karamel og er essentiel for at opnå den rigtige konsistens og smag. Vi bruger hvidt sukker for at få en ren karamelsmag. Det hvide sukker sikrer også at du bedre kan holde øje med farven, og dermed smagen, undervejs, i forhold til hvis man koger karamel på fx rørsukker.
GLUKOSESIRUP
– er også et sukkerstof. Det har en anden komposition end hvidt sukker og det er med til at forhindre, at karamellen bliver grynet og krystalliseret.
PISKEFLØDE
– mælkefedtet og -proteinerne i fløden bidrager til den helt rigtige smag og konsistens i karamellen. Det runder smagen af og giver kompleksitet. Det er så at sige umuligt at lave flødekarameller uden fløde.
SALT
– er essentielt for smagen i den færdige karamel. Det knækker sødmen og skaber balance i smagen. Vi bruger flagesalt, da vi godt kan lide det ”knas” og den lille intense smag af salt, når man rammer en saltflage i karamellen.


KARAMELTESTEN
Det kan være svært at forudsige konsistensen på den færdige flødekaramel, også selvom man bruger sukkertermometer. Brug en tallerken (afkølet i fryseren) og tjek konsistensen ved at dryppe lidt på og tjekke konsistensen når den er kølet 1 min. tid. Alternativt kan du bruge et glas koldt vand og dryppe et par dråber karamel deri.
Konsistens er selvfølgelig mere end blot temperatur, det er fx også indhold af fedt. Her på redaktionen har vi været lidt uenige om hvorvidt vores flødekarameller skulle indeholde smør eller ikke. Maja foretrækker den seje karamel, som denne opskrift giver. Og Mika og Maja vælger at udskifte lidt af fløden med smør, når vi er i humør til det. Men vi vælger denne som vinderen, da vi alle er fans af smagen og af den utroligt simple ingrediensliste.
Brug dette som en basisopskrift og begynd at justere den når du har prøvet den et par gange, så den passer præcis til dine smagsløg. Du kan selvfølglig også justere på saltniveauet, tilføje nødder, citrus, lakrids eller lige hvad du har allermest lyst til i din flødekaramel.

SUKKERKOGNING (SUKKER TILSAT VAND)
Temperatur og konsistens i brug
100-110 Sirup og sukkerlage
110-118 Fudge, kandisering, flødebolleskum
118-120 Bløde karameller
120-130 Skumfiduser og fransk nougat
130-160 Hårde karameller, brittle og fransk nougat (blød og hård)
160-168 Klassiske bolsjer
168-170 Let karamelliseret bolsjemasse
180 Sukkernet/spundet sukker – medium karamelliseret
190 Mørk karamel
200 Brændt karamel

Mere fra samme magasin:
Mere i samme serie: Jagten på verdens bedste flødekaramel
Læs flere lignende artikler

Jagten på verdens bedste hindbærsnitte
En ægte, ældgammel klassiker fra bagerens tørkagesektion. Den simple snitte, som kan være svær at få helt perfekt. Vi har sat os for at finde formlen for den perfekte hindbærsnitte.
Selvom hindbærsnitten snart har 300 år på bagen, er den evigt populær. Den sursøde, sprøde mørdejskage med det lækre lag af sødt hindbærfyld i midten ser ikke ud af meget, men overrasker på smag og konsistens. Det er en kage, hvor timing og præcision er vigtigere end man tror, da den skal have tid til at trække efter den er lavet, så lagene kan smelte sammen, men uden at snitten bliver fugtig og snasket.

Jagten på verdens bedste chokolademousse
En ægte fransk klassiker som er en favorit hos enhver chokoladeelsker – denne gang har vi begravet os i opskrifter på chokolade- mousse. For chokolademousse er en simpel dessert, men der findes uendelig mange holdninger og opskrifter på, hvordan den skal smage og fremstilles.
Opskrifterne og stilarterne inden for chokolademousse er mangfoldige – lige fra den mest simple med 2 ingredienser og op til de mere komplicerede, med op til 7 ingredienser og en kringlet proces. Det er svært at pege entydigt på én traditionel opskrift, men den typiske franske favorit har æg i en eller anden form, og dertil måske – eller måske ikke – flødeskum. Vi tester på kryds og tværs og kommer hele vejen rundt og mere til.

Lækkeriers bedste varm chokolade
Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for variationer, da den kan tilberedes med både mælk og vand. Det giver to vidt forskellige varme chokolader, den ene meget klassisk – den anden intens og måske knap så børnevenlig. Prøv begge og find din favorit.

Jagten på verdens bedste varm chokolade
Regn og blæst er næsten lig med hyggelige stunder indendørs med en kop varm chokolade – det samme er fødselsdag og en tur på La Glace. Chokoladen varmer os til hver en tid, og giver os et sødt kakaokram lige når vi har allermest brug for det.
Kakao eller chokolade? Varm chokolade kan defineres som en varm, oftest mælke- baseret, sødet drik, med en intens smag af chokolade eller kakao. Typisk skelner man mellem to versioner, enten varm kakao eller varm chokolade, alt efter om drikken er tilsmagt med kakaopulver eller smeltet chokolade. De to typer min- der til forveksling om hinanden og derfor har vi i denne test slået dem sammen og smagt dem op imod hinanden.

Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.

Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!

Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.

Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.

Jagten på verdens bedste koldskål
Supermarkedernes hylder tømmes for koldskål så snart de første solstråler rammer landet i forsommeren. Danskerne elsker koldskål – og det gør vi også her på Lækkerier, om end vi bedst kan lide den hjemmelavede version.
Denne gang står sommerklassikeren over dem alle for skud i “Jagten” for vi har sat os for at finde verdens bedste koldskål.

Jagten på verdens bedste gulerodskage
Saftig som få og mere krydret end andre gode skærekager. Gulerodskagen er en favorit hos de fleste – hvad enten du vil have den uden rosiner eller med ekstra nødder, så er kombinationen af varme krydderier og revet gulerod i en klassisk skærekage virkelig en vinder. Den første rigtige opskrift på gulerodskage er fra 1800-tallet og fransk, men de fleste af os forbinder gulerodskagen med de engelsktalende lande, særligt USA. I den moderne udgave af kagen er det en skærekage, men modsat mange andre kager anvendes der olie i stedet for smør.

Flettede churros af Rosio Sanchez
Rosio laver både de bedste og de smukkeste churros i byen. Og vi kunne ikke ønske os nogen bedre end den tidligere dessertkok på Noma og nuværende indehaver af et mindre mexicansk restaurantemperie i København til at lære os hemmelighederne bag de gyldne, sukker- glimtende, mexicanske lækkerier.

Rigeligt remonce
Hemmeligheden bag alle gode kanelsnegle, snurrer og brunsviger ligger i den perfekte remonce – en remonce i rigelige mængder, som bliver på sin plads i bagværket under bagningen. Vi dykker ned i hemmelighederne bag den lækre sukkerblanding og hvordan man holder den inde i bagværket.

Syrlige citrussnurrer
Snurrer er den bløde blanding mellem kage og brød. De føles mindre forpligtende end en flødeskumskage, men remoncen rammer lige plet og stiller den altid presserende kagesult.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er en ørn til at sno den klassiske snurre, og jeg synes af og til, at de bliver unødvendigt kompakte i midten, selv efter hævning. Derfor har jeg adapteret Richard Bertinet’s (indehaver af britisk bageskole) smarte metode til formningen. Her skæres bredere dejstrimler, som deles i tre og flettes, hvorefter fletningen rulles hen over sig selv og sættes med lukningen i bunden.
Her anvendes teknikken til en dejlig sød og syrlig snurre. Dejen tilsættes en smule creme fraiche, som holder den saftig og understøtter citrussmagen i remoncen. De nybagte snurrer pensles med en sirup tilsat citronsyre (den du også bruger, hvis du laver hyldeblomstsaft), som giver en syrlighed, som ellers er svær at få frem i det søde bagværk.

Fabelagtigt nemme frøsnappere
Frøsnappere er en lille magisk ting på morgenbordet – ikke alt for sød, men heller ikke salt. Oprindeligt laves den af wienerdej og har du overskuddet, så kan du folde smørret ind i dejen her på traditionel vis. Jeg foretrækker den nemme facon, hvor smørret tilsættes frossent, som flager.
Frøsnapperne kan sagtens laves dagen før og opbevares på køl indtil bagning – eller ligefrem fryses direkte efter formning, og bare tages ud og sættes i køleskab aftenen før bagning og servering.

Jagten på verdens bedste flødekaramel
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.

Karamelsmåkager
Mange jer har sikkert bagt brunkager før. Og hvis I også er vilde med den helt tynde og karamelsprøde småkage, så har I måske, lige som mig, haft trang til at bruge samme metode til andre småkager, som ikke nødvendigvis smager af jul og varme krydderier.

Brownie-cookies
Brownie møder cookie og sød musik opstår. Og marengs er fadder til kærlighedsbarnet.
Det her er den ultimative chokoladecookie i min verden: med et indre af blød, saftig og chokoladetung brownie, og et sprødt cookie-lignende ydre, endda med et hint af marengs. Og med den sin flotte crinkle-top, er den ikke kun velsmagende, men også smuk.

Creme caramel
Jeg elsker den blævrende æggecreme og den brændte karamelsauce. Alt er glat og blødt i munden og desserten kan slubres ind mellem mellemrummet mellem fortænderne, hvis det skulle være det, man ønskede.

Nørdens guide til sukker
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.

Jagten på verdens bedste hindbærsnitte
En ægte, ældgammel klassiker fra bagerens tørkagesektion. Den simple snitte, som kan være svær at få helt perfekt. Vi har sat os for at finde formlen for den perfekte hindbærsnitte.
Selvom hindbærsnitten snart har 300 år på bagen, er den evigt populær. Den sursøde, sprøde mørdejskage med det lækre lag af sødt hindbærfyld i midten ser ikke ud af meget, men overrasker på smag og konsistens. Det er en kage, hvor timing og præcision er vigtigere end man tror, da den skal have tid til at trække efter den er lavet, så lagene kan smelte sammen, men uden at snitten bliver fugtig og snasket.

Jagten på verdens bedste chokolademousse
En ægte fransk klassiker som er en favorit hos enhver chokoladeelsker – denne gang har vi begravet os i opskrifter på chokolade- mousse. For chokolademousse er en simpel dessert, men der findes uendelig mange holdninger og opskrifter på, hvordan den skal smage og fremstilles.
Opskrifterne og stilarterne inden for chokolademousse er mangfoldige – lige fra den mest simple med 2 ingredienser og op til de mere komplicerede, med op til 7 ingredienser og en kringlet proces. Det er svært at pege entydigt på én traditionel opskrift, men den typiske franske favorit har æg i en eller anden form, og dertil måske – eller måske ikke – flødeskum. Vi tester på kryds og tværs og kommer hele vejen rundt og mere til.

Lækkeriers bedste varm chokolade
Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for variationer, da den kan tilberedes med både mælk og vand. Det giver to vidt forskellige varme chokolader, den ene meget klassisk – den anden intens og måske knap så børnevenlig. Prøv begge og find din favorit.

Jagten på verdens bedste varm chokolade
Regn og blæst er næsten lig med hyggelige stunder indendørs med en kop varm chokolade – det samme er fødselsdag og en tur på La Glace. Chokoladen varmer os til hver en tid, og giver os et sødt kakaokram lige når vi har allermest brug for det.
Kakao eller chokolade? Varm chokolade kan defineres som en varm, oftest mælke- baseret, sødet drik, med en intens smag af chokolade eller kakao. Typisk skelner man mellem to versioner, enten varm kakao eller varm chokolade, alt efter om drikken er tilsmagt med kakaopulver eller smeltet chokolade. De to typer min- der til forveksling om hinanden og derfor har vi i denne test slået dem sammen og smagt dem op imod hinanden.

Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.

Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!

Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.

Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.

Jagten på verdens bedste koldskål
Supermarkedernes hylder tømmes for koldskål så snart de første solstråler rammer landet i forsommeren. Danskerne elsker koldskål – og det gør vi også her på Lækkerier, om end vi bedst kan lide den hjemmelavede version.
Denne gang står sommerklassikeren over dem alle for skud i “Jagten” for vi har sat os for at finde verdens bedste koldskål.

Jagten på verdens bedste gulerodskage
Saftig som få og mere krydret end andre gode skærekager. Gulerodskagen er en favorit hos de fleste – hvad enten du vil have den uden rosiner eller med ekstra nødder, så er kombinationen af varme krydderier og revet gulerod i en klassisk skærekage virkelig en vinder. Den første rigtige opskrift på gulerodskage er fra 1800-tallet og fransk, men de fleste af os forbinder gulerodskagen med de engelsktalende lande, særligt USA. I den moderne udgave af kagen er det en skærekage, men modsat mange andre kager anvendes der olie i stedet for smør.

Flettede churros af Rosio Sanchez
Rosio laver både de bedste og de smukkeste churros i byen. Og vi kunne ikke ønske os nogen bedre end den tidligere dessertkok på Noma og nuværende indehaver af et mindre mexicansk restaurantemperie i København til at lære os hemmelighederne bag de gyldne, sukker- glimtende, mexicanske lækkerier.

Rigeligt remonce
Hemmeligheden bag alle gode kanelsnegle, snurrer og brunsviger ligger i den perfekte remonce – en remonce i rigelige mængder, som bliver på sin plads i bagværket under bagningen. Vi dykker ned i hemmelighederne bag den lækre sukkerblanding og hvordan man holder den inde i bagværket.

Syrlige citrussnurrer
Snurrer er den bløde blanding mellem kage og brød. De føles mindre forpligtende end en flødeskumskage, men remoncen rammer lige plet og stiller den altid presserende kagesult.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er en ørn til at sno den klassiske snurre, og jeg synes af og til, at de bliver unødvendigt kompakte i midten, selv efter hævning. Derfor har jeg adapteret Richard Bertinet’s (indehaver af britisk bageskole) smarte metode til formningen. Her skæres bredere dejstrimler, som deles i tre og flettes, hvorefter fletningen rulles hen over sig selv og sættes med lukningen i bunden.
Her anvendes teknikken til en dejlig sød og syrlig snurre. Dejen tilsættes en smule creme fraiche, som holder den saftig og understøtter citrussmagen i remoncen. De nybagte snurrer pensles med en sirup tilsat citronsyre (den du også bruger, hvis du laver hyldeblomstsaft), som giver en syrlighed, som ellers er svær at få frem i det søde bagværk.

Fabelagtigt nemme frøsnappere
Frøsnappere er en lille magisk ting på morgenbordet – ikke alt for sød, men heller ikke salt. Oprindeligt laves den af wienerdej og har du overskuddet, så kan du folde smørret ind i dejen her på traditionel vis. Jeg foretrækker den nemme facon, hvor smørret tilsættes frossent, som flager.
Frøsnapperne kan sagtens laves dagen før og opbevares på køl indtil bagning – eller ligefrem fryses direkte efter formning, og bare tages ud og sættes i køleskab aftenen før bagning og servering.

Jagten på verdens bedste flødekaramel
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.

Karamelsmåkager
Mange jer har sikkert bagt brunkager før. Og hvis I også er vilde med den helt tynde og karamelsprøde småkage, så har I måske, lige som mig, haft trang til at bruge samme metode til andre småkager, som ikke nødvendigvis smager af jul og varme krydderier.

Brownie-cookies
Brownie møder cookie og sød musik opstår. Og marengs er fadder til kærlighedsbarnet.
Det her er den ultimative chokoladecookie i min verden: med et indre af blød, saftig og chokoladetung brownie, og et sprødt cookie-lignende ydre, endda med et hint af marengs. Og med den sin flotte crinkle-top, er den ikke kun velsmagende, men også smuk.

Creme caramel
Jeg elsker den blævrende æggecreme og den brændte karamelsauce. Alt er glat og blødt i munden og desserten kan slubres ind mellem mellemrummet mellem fortænderne, hvis det skulle være det, man ønskede.

Nørdens guide til sukker
Når man, som jeg, har sit ophav på Lolland, så kender man lugten, eller rettere sagt stanken, af ”Det hvide guld”, som bønderne ynder at kalde det værdsatte hvide roesukker. Og det er virkelig guld i køkkensammenhænge, for mulighederne med sukker er uendelige.
Sukker er ansvarligt for så mange uimodståelige konsistenser og smage. Lige fra det sprøde låg på en creme brulé til den klistrede søde masse i en flødekaramel. Sukker er i sig selv indbegrebet af “Lækkerier” og grundlaget for sødmen og utallige funktionelle egenskaber i vores desserter.