På besøg hos Hart Bageri

En scone med bacon og ost er en god scone

På Frederiksberg i København ligger et nyt bageri som er meget berømt på Instagram. Manden der lægger navn til stedet, Richard Hart, er en global brødhelt med britiske rødder, som i mange år var leder af bageriet på det ikoniske Tartine Bakery i San Francisco. Med Richard i front og bla. René og Nadine Redzepi på bagsmækken som medejere er der lagt et solidt fundamentet til et nyt københavnsk brødtempel.

magasin16-Scone_Lækkerier_16_62714
magasin16-HART-18
magasin16-HART_-3

Om Hart Bageri

Hart Bageri ligger på Gammel Kongevej 109, på Frederiksberg.

Richard Hart har en baggrund som kok, men har specialiseret sig i brødbagningens kunst, bl.a. gennem syv år som leder af bageriet hos Tartine Bakery i San Francisco.

Talia Richard-Carvajal er souschef og står bag opskriften på bacon-scones. Hun har været med fra dag ét i udviklingen af Hart Bageri og har tidligere arbejdet som konditor på Claridges Hotel i London.

Milton Abel er head pastry chef og har tidligere arbejdet for bl.a. Per Se, French Laundry, Amass og Noma.

På trods af de imponerende meritter og de utroligt mange fans på Instagram er Hart Bageri et overraskende lokalt sted. Et sted, hvor naboer køber deres daglige brød og svinger forbi med børnene efter en gyldenbagt snack på vej hjem fra skole. Alt sammen side om side med de mange turister, som besøger det berømte bageri.
Richard Hart er særligt berømt for sit surdejsbrød og det ville have være oplagt at tale med Hart om deres signaturbrød “city loaf”, som er helt formidabelt. Men der er alligevel noget helt andet der har fanget vores opmærksomhed: nemlig deres bacon-scone. For hvor genialt er det ikke lige, at gøre den smørproppede, flaky sag til et madbrød.
Jeg er i udgangspunktet altid interesseret i mad og bagværk, som befinder sig i det udefinerbare krydsfelt mellem sødt og salt. Og denne bacon-scone rammer plet lige midt i mit bløde punkt for fusionen af sødt og salt. Den rammer tilsyneladende også plet hos alle medarbejderne hos Hart, hvor man simpelthen har måtte lave en regel om, hvor mange scones hver medarbejderne må spise, mens de er på arbejde, da der ellers forsvinder alt for mange scones før de rammer butikshylden.

Jagten på den perfekte scone

Inden vi tager hul på snakken om, hvordan man bærer sig ad med at frembringe den perfekte bacon-scone, bliver vi fanget i en eksistentiel debat om forskellen på britiske scones og amerikanske scones. De britiske er luftigere og aldrig fyldt med andet end rosiner, hvis der da er fyld i, fortæller sous-chefen Talia, som selv er fra Storbritannien og har bagt tusindvis af scones til afternoon tea på nogle af Londons bedste hoteller. De britiske scones er mere kagede i konsistensen og ville aldrig være så mørkt afbagt som dem de bager her hos Hart, og de ville slet, slet ikke være bagt med rug og spelt. En klassisk britisk scone er bagt enten uden fyld eller med rosiner og serveres typisk flækkede med clotted cream og marmelade. Amerikanske scones kan være fyldt med alt fra chokolade til bær, og er på den måde mere en snack i sig selv. Og hedder det egentlig en “skåwne” eller en “skånne” spørger vi Talia, og svaret viser sig at afhænge af, hvilken hylde i det britiske klassesamfund man befinder sig på.
Milton, som er head pastry chef på Hart og amerikaner fra Missouri, tilføjer at han faktisk synes, at denne bacon-scone er tættere på at være en amerikansk biscuit end en scone. Og nu skal vi holde tungen lige i munden, for en biscuit i USA er noget helt andet end i Storbritannien. Vi lander på at Harts bacon-scone er en hybrid mellem en klassisk scone og en amerikansk biscuit, som Milton så fint formulerer det.

Så langt så godt. Og nu tilbage til mit indledende spørgsmål: er denne opskrift en grundopskrift, som giver perfekte scones – med eller uden bacon og ost? Svaret er ja og nej. Det er opskriften på en perfekt “nordificeret” scone, da den indeholder både spelt og rugmel. Men perfekt er den selvfølgelig – i sin helt egen kategori.

Hvorfor overhovedet putte bacon og ost i en scone, er det ikke bare forvirrende?

Opskriften på Harts bacon-scone opstod ud af idealet om at reducere spild af mad – eller mere præcist: spild af ostekanter. Hver dag langer Hart nemlig stakkevis af nybagte boller med præcist skårne firkantede skiver af ost over disken. Og de afskårne kanter skulle ikke gå til spilde. Osten er lavet af Paul Cunningham, og baconen kommer fra Harts egne fritgående grise hos deres leverandør på Fyn. Intet er overladt til tilfældighederne her i butikken og man fornemmer at samme omhu og kvalitetsbevisthed gennemsyrer stedet som havde det været en Michelinrestaurant.

Det perfekte bagværk for utålmodige sjæle

Scones tager ingen tid at samle, og der er ingen hævetid, så det er faktiske det perfekte bagværk til hjemmebag – du kan nemlig sikre dig at de altid er friskbagte når de skal serveres.
Inden vi går i køkkenet og lærer hemmelighederne bag Harts bacon-scone skal jeg lige stille det spørgsmål, som jeg altid har med under armen på en reportage: Hvordan kan man bedst ødelægge sin bacon-scone? Og det kan man ved at håndtere dejen for meget. Med det in mente kaster vi os ud i det.

TIP: Kan man erstatte rug og spelt?
Ja, men hvis du skifter meltyperne, så vær opmærksom på, at mængden af kærnemælk også skal justeres. Rug og spelt suger mere væske end hvede, så hvis du vil have en lysere scone lavet udelukkende på hvedemel, så skal der lidt mindre kærnemælk i dejen.

TIP: Ikke vild med bacon? Ingen problemer
Du kan sagtens erstatte både ost og bacon med fx chokolade eller frosne bær. Hvis du vil have en decideret sød scone, skal mængden af sukker øges samtidig.

GODT AT VIDE FØR DU GÅR I GANG

Milton og Talias insider-tips til scone-succes

  1. BRUG EN KØKKENMASKINE Gode scones kan laves enten i foodprocessor eller i røremaskine (med det flade piskeris). Milton anbefaler en foodprocessor, men bruger du den skal du være opmærksom på at dejen skal blendes i meget kortere tid end den skal røres i en røremaskine.
  2. FRISK SCONES ER DE BEDSTE SCONES Milton anbefaler at servere scones helt friskbagte og indtil en time eller to efter, at de er kommet ud af ovnen. Hos Hart Bageri bager de scones flere gange om dagen, så de altid kan nydes, når de er friske og bedst. Hvis du vil forberede disse scones i forvejen til fx brunch, så lav og form dejen, opbevar så de udskårne scones i køleskabet og bag dem, lige før dine gæster ankommer.
  3. KULDE ER NØGLEN TIL SUCCES Holde alle ingredienser kolde. Specielt smørret skal være helt koldt. Hvis du har tid, kan du med fordel opbevare både mel og skål til røremaskine eller foodprocessor i køleskabet; det vil gøre dine scones endnu bedre.
  4. HELLERE BLANDE DEJEN FOR LIDT END FOR MEGET Generelt skal dejen blandes og berøres så lidt som muligt. Men pas særligt på ikke at blande dejen for meget, efter du har tilsat kærnemælken. Det vil gøre dejen sej i stedet for smuldrende når den er bagt. Sørg også for at bruge så lidt mel som muligt når du ruller dejen ud.
  5. DEN PERFEKTE AFBAGNING Der er stor forskel på din ovn derhjemme og de professionelle ovne i bagerier, og bagetiden er altid vejledende og vil i sidste ende altid afhænge af din ovn og størrelsen på dine scones. Så tjek altid afbagningen undervejs. Generelt skal dine scones være helt gyldne over det hele, før de er færdigbagte og dejligt karamelliserede. Første gang du bager dem, kan du brække en enkelt scone over og tjekke, at den er bagt hele vejen igennem. Hvis ikke den er gennembagt, kan du blot sætte den tilbage i ovnen og bage videre.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: En scone med bacon og ost er en god scone

Læs flere lignende artikler