Stop det søde madspild
Af Mia Irene Kristensen. Illustrationer af Ida Davidsen.
På Lækkerier-redaktionen får vi alle en særlig tilfredshed ved at tømme en beholder og skrabe den helt ren, uden at en dråbe går til spilde, og vi skraber også altid alle kagerester sammen fra fotooptagelser og tager med hjem til familie og naboer. Men tallene for vores kollektive madspild er nedslående og derfor vil vi gerne inspirere til at mindske det madspild, som opstår i det søde køkken.
36% af madspildet i Danmark sker i husholdningerne (hele 260.000 tons om året!). Det er det, som du og jeg smider ud, når vi går i køkkenet og laver mad, får købt for meget ind eller slet og ret ikke gider at spise den samme ret flere dage i træk. Men… det er også det spild, som sker, når vi nørder glaze eller tester flødebolleskum, når noget mislykkes og det ender i skraldespanden. Det samme gør sig gældende for nogle af de mere uhensigtsmæssige rester, de små rester. Maden forgår, uden at vi opdager det. Hver dag bliver kvaliteten oftest dårligere og dårligere, særligt fordi vi ikke kan opbevare alle vores fødevarer på den optimale måde, da vi ikke alle kan have både et almindelig køleskab, et vinkøleskab, et chokoladekøleskab, et svaleskab osv. Derfor må vi indrette os på, at vi skal holde øje med råvarerne, og gøre hvad vi kan for at konservere dem eller bruge dem op, mens tid er.
Hvornår er noget for gammelt?
Når skaden er sket og holdbarhedsdatoen overskredet, så opdager vi det nogle gange når vi kigger på datostemplet og andre gange fordi det er synligt for os. Der kan komme synligt mug på marmeladen, mælken lugter surt eller saftevandet gæret. På nogle fødevarer kan vi lugte, se og smage, når de skal i skraldespanden, mens andre er sværere at gennemskue. Derfor er lovgivningen også indrettet med to former for holdbarhedsmærkning: ”Bedst før” og ”Sidste anvendelsesdato”. Sidstnævnte er en skrap skæringsdato, som man skal respektere, og maden skal kasseres, når den er overskredet, for her kan du ikke nødvendigvis selv vurdere, om fødevaren kan gøre dig syg. Denne mærkning ses ofte på letfordærvelige fødevarer som fx råt kød. ”Bedst før” er derimod en vejledning til dig, som forbruger. Du møder mærkningen “Bedst før” på rigtig mange fødevarer, særligt på kolonialvarer som fx tørret pasta, men også på mange mejeriprodukter, som fx mælk og smør. Står der ”Bedst før” på din fødevare, kan den altså sagtens være fint spiselig efter datoen, som er angivet. Typisk skal du bare bruge dine sanser til at vurdere, om du har lyst til at spise den. Syn-, duft- og smagssans er dine venner her.
Hvem er det, der lever i min mad?
Fordærv af fødevarer sker når mikroorganismer uhensigtsmæssigt begynder at gro i den. Skimmel, gær og mælkesyrebakterier findes i mange varianter, og vi kender de “gode” udgaver fra fx oste, gærdeje og syrnede mælkeprodukter, men der findes andre, som vi gerne vil undgå . Nogle af mikroorganismerne skaber god smag og andre gør din mad uspiselig, og andre gange er det samme mikroorganisme som opfører sig forskelligt i forskellige fødevarer alt afhængigt af hvilken næring de får. De forskellige mikroorganismer kræver forskellige leveforhold og derfor er det forskelligt, hvilke fødevarer de rammer. Nogle kan klare det kolde miljø i køleskabet, nogle det klistrede miljø i frugtsiruppen, mens andre helst vil sidde på en halvtør skive brød ved stuetemperatur. Det bedste eksempel er den skimmelkultur, som bruges til Roquefort eller Gorgonzola. Den smager forrygende, når den gror på et stykke ost, mens den skal i skraldespanden, hvis man finder grøn skimmel voksende på et stykke rugbrød. Ser, smager eller lugter du noget, som du ikke plejer i din fødevare, så må den i skraldespanden, også selvom det gør ondt i pengepungen og samvittigheden. Det er ikke kun mikroorganismer, som gør din mad uspiselig, men også selve indholdsstofferne. Både de tilsatte og naturlige forandrer sig med tiden, med den konsekvens, at maden kan ændre form, farve, smage og duft. De klassiske eksempler er harske valnødder og øl, som har været udsat for sollys – begge dele smager afskyeligt.
Søde rester
Mange af os har lært at samle lidt sammen og lave en resteret til aftensmad, når køleskabets skuffer bliver for fulde af småting, men husker viat gøre det samme i det søde køkken? Vi skal lære at samle sammen og indimellem udfordre os selv til at lave restekager. Se det som en kreativ udfordring! Når fryseren i februar bugner med små poser af lidt jordbær hist og pist fra tidligere projekter, eller frugtskålen rummer to slatne citroner, så er det tid til at koge en lille marmelade eller måske bage en decideret restekage.
RESTER AF GULD
Listen herunder er ren inspiration til, hvordan du kan bruge de typiske rester, som ofte samler ”støv” i skabene, skuffer, fryser og skåle.
ÆG
Selvom der er datomærkning på æg og holdbarheden allerede er ca. 1 måned ved kølig opbevaring, så holder æg væsentligt længere. Så kør endelig ikke bare på autopilot, men tjek æggene, inden de ryger i skraldespanden. Slå ægget ud, og hvis det dufter neutralt, er det godt at spise. Æg, der er over holdbarhedsdatoen, er bedst at bruge i varmebehandlet bagværk fx brød, pandekager, vafler mv. Har du store rester af æg, så put dem i fryseren enten sammenpisket som hele æg eller rene æggehvider, mens æggeblommer gerne skal mixes med lidt salt eller sukker, for ikke at ændre for meget konsistens undervejs. Har du rester af æggehvider i store mængder, så brug dem fx i marengs, flødeboller, skumfiduser, angel cake, mousser eller fromager, frugtsorbet og semifreddo. Har du æggeblommer i overskud, så lav fx creme anglaise, budding, koldskål og parfait.
SYRNEDE MÆLKEPRODUKTER
Ofte holder syrnede mejeriprodukter langt længere, end “bedst før-datoen” lover. Små rester og sjatter af yoghurt, kefir og kærnemælk er lækre i brød, kagedej og pandekagedej, hvor de bidrager med ekstra fugt og let syrlig smag. Har du store mængder i overskud, så skal du fx lave amerikanske pandekager, scones, koldskål, iscreme, milkshake og hjemmelavet friskost som fx labneh. Undgå at fryse syrnede mælkeprodukter, da de kan skille ved optøning og trække væske.
MÆLK & FLØDE
Fløde og mælk holder sig typisk længere end “bedst før-datoen” antyder, så længe emballagen er uåbnet. Duft til den, og smag på den, inden du bruger den. Hvis du har fløde eller mælk i overskud, som nærmer sig eller har overskredet holdbarhedsdatoen, så kan du sagtens fryse begge dele for at forlænge levetiden, men hæld det gerne over i en anden fryseegnet emballage, evt. i små portioner, så det er nemt at tø op, når du skal bruge det. Vær dog opmærksom på at de kan ændre konsistens og fx gøre fløden svær at piske.
SMØR, OLIE & FEDTSTOF
Udfordringen med fedtstoffer er at de kan blive harske, og så smager de forfærdeligt. Den harske smag forsvinder ikke, selvom du opvarmer det, desværre. Er skaden først sket, så er der ikke så meget at gøre ved det, og det må i skraldespanden. Men du kan i stedet gøre noget ekstra for at undgå at harskheden rammer. Opbevar altid planteolier mørkt og køligt og med så lidt luft som muligt i beholderen. Har du store mængder smør i overskud, så frys det hvis du vil gemme det eller brug det fx til at lave friteret bagværk som churros, berlinere, doughnuts, eller drømmekage, sandkage, shortbread og specier.
BRUNE BANANER OG OVERMODEN FRUGT
Når frugten er fuldt moden eller måske endda lettere overmoden, så er smagen også ekstra kraftig. Det gør frugten yderst velegnet til søde opskrifter, hvor det ikke spises ren, men ”fortyndes” med andre ingredienser som fx i iscreme, kagedej, milkshake, frugtsaft, sirup og som smagsgiver i slik. Brune bananer er de bedste at bage med, da de er sødest og smagen mest intens.
FRUGT- OG CITRUSSKRÆLLER
Selv skrællen på frugt kan du udnytte (husk de skal være øko!). Bananskræller kan blendes og bruges i banankagedej, citrusskræller kan gemmes og koges til skøn marmelade, og æble- og pæreskræl kan koges i vand og sukker til en let sirup eller varm drik.
MEL, KERNER OG GRYN
Fedtholdige kerner og gryn holder generelt dårligere end mel malet af korn. Holdbarhedsdatoen er vejledende, og det er en god ide at bruge frisk mel til mere krævende brødopskrifter fx surdejsbrød. Kiks, tærter og knækbrød er til gengæld alle gode at bage med det “glemte” mel bagerst i skuffen. Tjek altid rester af mel og gryn for melmøl, de kan snildt finde på at gemme sig i en glemt pose havregryn. Andre opskrifter som er gode til rester af mel og gryn er fx pandekager, vafler, fladbrød, sodabrød og scones.
FRUGTSAFT ELLER COULIS
Rester af frugtsaft kan koges ind til sirup (tilsæt evt. ekstra sukker) og gemmes på flasker eller anvendes med det samme til fremstilling af sorbet. Det samme gælder coulis, men det kan være nødvendigt at fortynde eller sigte først. Både saft og puré kan også fryses.
TØRRE KIKS OG HÅRDT BRØD
Kan knuses og bruges som rasp, og derefter kan det også steges i smør og sukker, og anvendes som æblekagerasp, eller som ingrediens i granola. Tørt rugbrød kan bruges til klassisk øllebrød og tørt hvidt brødt er godt til fx croutoner, arme riddere eller bread pudding.
GRÅ CHOKOLADE
Hvis chokoladen bliver grå, har den ikke været opbevaret korrekt og har enten stået for koldt eller for varmt. Det ødelægger konsistensen på chokoladen lidt, men den skal på ingen måde kasseres af den grund. Du kan uden problemer bruge den i fx varm chokolade, brownie og andre chokoladekager, finthakket som drys og fyld i fx cookies og granola.
KARAMELLER, BOLCHER OG RESTER AF SLIK
Det meste sukkerslik kan smeltes forsigtigt i en gryde eller i ovnen og laves til fx karamelsauce. Bolcher kan bruges til små ”ruder” i midten af småkager. Endelig kan knuste bolcher og hakket slik bruges som krymmel eller fyld i is.
TØR MARCIPAN
Har du glemt at pakke marcipanen ordentligt ind, kan den blive helt urimeligt hård og miste smidigheden, så den ikke længere kan rulles til overtræk osv. Brug den i stedet som smagsgiver ved at rive den fint i fx marcipanmælk, is, mazarin eller rist den let gylden i ovnen, og brug den som sprødt drys.
GAMLE NØDDER
Nødder kan blive harske og direkte uspiselige, så har du store mængder nødder på lager, så sørg for at gemme dem lufttæt og mørkt, fx vakuumpakket. Jo mindre stykker nødderne er i, desto hurtigere bliver de harske. Undgå derfor at male nødder til nøddemel, før det skal bruges. Gode opskrifter til større mængder nødder er fx hjemmelavet ”nutella”, praliné, fransk nougat, nøddesmør, toscakage, fragilite, muslibar, mysli, nøddeis og brændte mandler.
TOMME VANILJESTÆNGER
Det er synd og skam at smide de tørre vaniljestænger i skraldespanden, når du har brugt de dyrebare korn. Der er stadig masser af kompleks vaniljesmag i stangen – faktisk endnu mere end i kornene. Klassikeren er at lægge dem i sukker, til hjemmelavet vaniljesukker. Men du kan også lægge dem i blød og trække den fyldige vaniljesmag ud med fx vodka eller rom, olie, smeltet smør, fløde, frugtsaft, sirup og creme. Vil du lave dit eget vaniljepulver, så tør de tomme stænger i ovnen ved lav temperatur til de er helt gennemtørre og hårde, blend dem herefter i en kaffemølle til fint pulver – evt sammen med sukker, så får du vaniljesukker. Gem det i et lille lufttæt glas.
KRYSTALLISERET HONNING
Honning som står længe kan danne krystaller og blive hård i konsistensen. Den kan smeltes let i ovnen og blive blød igen, eller du kan bruge den i opskrifter, hvor den skal opvarmes. Stiller du den tilbage i skabet, vil den dog hurtigt krystallisere igen. Opskrifter, som bruger store mængder honning: honeycomb, honningkage og -snitter, honningbrød, nødder i honningsirup, honningis, mjød og toddy.
KRYMMEL OG KAGEPYNT
Krymmel bliver sjældent for gammelt, så længe du husker at bruge en ren og tør ske til at tage med hver gang. Er der nødder eller chokolade i, kan det dog blive harskt. Farven kan falme, men smagen kan stadig være intakt, så smid det endelig ikke ud blot fordi det er gammelt. Brug fx rester af krymmel som fyld i rocky road, diverse drys til milkshakes eller gør som hollænderne og lav krymmelmadder (en skive franskbrød smurt med smør og drysset med krymmel, red.).
MOUSSE, CREME OG GANACHE
Nogle typer af mousser og cremer tåler frysning og det er den bedste måde at gemme dem på, men hvis ikke så skal de gerne spises indenfor få dage. Du kan bruge rester af mousse mm. som cremelag i en simpel britisk inspireret trifli eller en luksus version af Eton mess.
RESTER AF SKÆREKAGE OG WIENERBRØD
Vi kommer ikke udenom de ultimative restekager: romkugler og træstammer, men rester af skærekager kan også bruges til andre lækre sager. De kan tørres eller ristes i ovnen og bruges til trifli, som rasp i gammeldags æblekage. Du kan også stege lidt større stykker stegt gyldne i smør server dem med en kugle is som rustik dessert. Smuldret wienerbrød kan blandes med crumbledej og drysses over frugt, og bages lækkert gyldent.
TIP: Er der mon noget vi har glemt?
Hvad gør du med dine rester fra søde kreationer? Send os dit bedste tip til info@laekkerier.com.
TIP: Er du i tvivl om din fødevare stadig kan spises?
Så tjek Fødevarestyrelsens beslutningstræ, som findes på foedevarestyrelsen.dk
TIP: Den rette opbevaring er vigtig
Det er vigtigt at opbevare fødevarer efter anvisningerne, så holder de nemlig længst. Mange har fx saftevand stående på køkkenbordet efter åbning og ikke på køl – det forkorter holdbarheden og forøger måske dit madspild. Tjek altid emballagen og følg anvisningerne fra producenten.
TIP: Spar penge og mindsk madspild
Vil du hjælpe bagerier, restauranter og detail med at mindske madspild, kan du købe resterne sidst på dagen via apps, fx ”Too Good To Go” eller “Your Local”. Her sælger lokale bagerier mm. lækre poser med fx brød og kage sidst på dagen, til en flad pris.
TIP: Sikker test af æg
Slå altid æg ud i en skål, inden du tilsætter det til din opskrift. På den måde fanger du et eventuelt dårligt æg, inden det ødelægger dit bagværk.
TIP: Red bananerne – også de små stykker
Har du løbende bananer, som bliver for brune til at spise, eller børnenes halve uspiste bananer, så gem dem løbende i en beholder på frost. Pludselig har du nok til en banankage, smoothies eller nice cream.
Mere fra samme magasin:
Stop det søde madspild
Af Mia Irene Kristensen. Illustrationer af Ida Davidsen.
På Lækkerier-redaktionen får vi alle en særlig tilfredshed ved at tømme en beholder og skrabe den helt ren, uden at en dråbe går til spilde, og vi skraber også altid alle kagerester sammen fra fotooptagelser og tager med hjem til familie og naboer. Men tallene for vores kollektive madspild er nedslående og derfor vil vi gerne inspirere til at mindske det madspild, som opstår i det søde køkken.
36% af madspildet i Danmark sker i husholdningerne (hele 260.000 tons om året!). Det er det, som du og jeg smider ud, når vi går i køkkenet og laver mad, får købt for meget ind eller slet og ret ikke gider at spise den samme ret flere dage i træk. Men… det er også det spild, som sker, når vi nørder glaze eller tester flødebolleskum, når noget mislykkes og det ender i skraldespanden. Det samme gør sig gældende for nogle af de mere uhensigtsmæssige rester, de små rester. Maden forgår, uden at vi opdager det. Hver dag bliver kvaliteten oftest dårligere og dårligere, særligt fordi vi ikke kan opbevare alle vores fødevarer på den optimale måde, da vi ikke alle kan have både et almindelig køleskab, et vinkøleskab, et chokoladekøleskab, et svaleskab osv. Derfor må vi indrette os på, at vi skal holde øje med råvarerne, og gøre hvad vi kan for at konservere dem eller bruge dem op, mens tid er.
Hvornår er noget for gammelt?
Når skaden er sket og holdbarhedsdatoen overskredet, så opdager vi det nogle gange når vi kigger på datostemplet og andre gange fordi det er synligt for os. Der kan komme synligt mug på marmeladen, mælken lugter surt eller saftevandet gæret. På nogle fødevarer kan vi lugte, se og smage, når de skal i skraldespanden, mens andre er sværere at gennemskue. Derfor er lovgivningen også indrettet med to former for holdbarhedsmærkning: ”Bedst før” og ”Sidste anvendelsesdato”. Sidstnævnte er en skrap skæringsdato, som man skal respektere, og maden skal kasseres, når den er overskredet, for her kan du ikke nødvendigvis selv vurdere, om fødevaren kan gøre dig syg. Denne mærkning ses ofte på letfordærvelige fødevarer som fx råt kød. ”Bedst før” er derimod en vejledning til dig, som forbruger. Du møder mærkningen “Bedst før” på rigtig mange fødevarer, særligt på kolonialvarer som fx tørret pasta, men også på mange mejeriprodukter, som fx mælk og smør. Står der ”Bedst før” på din fødevare, kan den altså sagtens være fint spiselig efter datoen, som er angivet. Typisk skal du bare bruge dine sanser til at vurdere, om du har lyst til at spise den. Syn-, duft- og smagssans er dine venner her.
Hvem er det, der lever i min mad?
Fordærv af fødevarer sker når mikroorganismer uhensigtsmæssigt begynder at gro i den. Skimmel, gær og mælkesyrebakterier findes i mange varianter, og vi kender de “gode” udgaver fra fx oste, gærdeje og syrnede mælkeprodukter, men der findes andre, som vi gerne vil undgå . Nogle af mikroorganismerne skaber god smag og andre gør din mad uspiselig, og andre gange er det samme mikroorganisme som opfører sig forskelligt i forskellige fødevarer alt afhængigt af hvilken næring de får. De forskellige mikroorganismer kræver forskellige leveforhold og derfor er det forskelligt, hvilke fødevarer de rammer. Nogle kan klare det kolde miljø i køleskabet, nogle det klistrede miljø i frugtsiruppen, mens andre helst vil sidde på en halvtør skive brød ved stuetemperatur. Det bedste eksempel er den skimmelkultur, som bruges til Roquefort eller Gorgonzola. Den smager forrygende, når den gror på et stykke ost, mens den skal i skraldespanden, hvis man finder grøn skimmel voksende på et stykke rugbrød. Ser, smager eller lugter du noget, som du ikke plejer i din fødevare, så må den i skraldespanden, også selvom det gør ondt i pengepungen og samvittigheden. Det er ikke kun mikroorganismer, som gør din mad uspiselig, men også selve indholdsstofferne. Både de tilsatte og naturlige forandrer sig med tiden, med den konsekvens, at maden kan ændre form, farve, smage og duft. De klassiske eksempler er harske valnødder og øl, som har været udsat for sollys – begge dele smager afskyeligt.
Søde rester
Mange af os har lært at samle lidt sammen og lave en resteret til aftensmad, når køleskabets skuffer bliver for fulde af småting, men husker viat gøre det samme i det søde køkken? Vi skal lære at samle sammen og indimellem udfordre os selv til at lave restekager. Se det som en kreativ udfordring! Når fryseren i februar bugner med små poser af lidt jordbær hist og pist fra tidligere projekter, eller frugtskålen rummer to slatne citroner, så er det tid til at koge en lille marmelade eller måske bage en decideret restekage.
RESTER AF GULD
Listen herunder er ren inspiration til, hvordan du kan bruge de typiske rester, som ofte samler ”støv” i skabene, skuffer, fryser og skåle.
ÆG
Selvom der er datomærkning på æg og holdbarheden allerede er ca. 1 måned ved kølig opbevaring, så holder æg væsentligt længere. Så kør endelig ikke bare på autopilot, men tjek æggene, inden de ryger i skraldespanden. Slå ægget ud, og hvis det dufter neutralt, er det godt at spise. Æg, der er over holdbarhedsdatoen, er bedst at bruge i varmebehandlet bagværk fx brød, pandekager, vafler mv. Har du store rester af æg, så put dem i fryseren enten sammenpisket som hele æg eller rene æggehvider, mens æggeblommer gerne skal mixes med lidt salt eller sukker, for ikke at ændre for meget konsistens undervejs. Har du rester af æggehvider i store mængder, så brug dem fx i marengs, flødeboller, skumfiduser, angel cake, mousser eller fromager, frugtsorbet og semifreddo. Har du æggeblommer i overskud, så lav fx creme anglaise, budding, koldskål og parfait.
SYRNEDE MÆLKEPRODUKTER
Ofte holder syrnede mejeriprodukter langt længere, end “bedst før-datoen” lover. Små rester og sjatter af yoghurt, kefir og kærnemælk er lækre i brød, kagedej og pandekagedej, hvor de bidrager med ekstra fugt og let syrlig smag. Har du store mængder i overskud, så skal du fx lave amerikanske pandekager, scones, koldskål, iscreme, milkshake og hjemmelavet friskost som fx labneh. Undgå at fryse syrnede mælkeprodukter, da de kan skille ved optøning og trække væske.
MÆLK & FLØDE
Fløde og mælk holder sig typisk længere end “bedst før-datoen” antyder, så længe emballagen er uåbnet. Duft til den, og smag på den, inden du bruger den. Hvis du har fløde eller mælk i overskud, som nærmer sig eller har overskredet holdbarhedsdatoen, så kan du sagtens fryse begge dele for at forlænge levetiden, men hæld det gerne over i en anden fryseegnet emballage, evt. i små portioner, så det er nemt at tø op, når du skal bruge det. Vær dog opmærksom på at de kan ændre konsistens og fx gøre fløden svær at piske.
SMØR, OLIE & FEDTSTOF
Udfordringen med fedtstoffer er at de kan blive harske, og så smager de forfærdeligt. Den harske smag forsvinder ikke, selvom du opvarmer det, desværre. Er skaden først sket, så er der ikke så meget at gøre ved det, og det må i skraldespanden. Men du kan i stedet gøre noget ekstra for at undgå at harskheden rammer. Opbevar altid planteolier mørkt og køligt og med så lidt luft som muligt i beholderen. Har du store mængder smør i overskud, så frys det hvis du vil gemme det eller brug det fx til at lave friteret bagværk som churros, berlinere, doughnuts, eller drømmekage, sandkage, shortbread og specier.
BRUNE BANANER OG OVERMODEN FRUGT
Når frugten er fuldt moden eller måske endda lettere overmoden, så er smagen også ekstra kraftig. Det gør frugten yderst velegnet til søde opskrifter, hvor det ikke spises ren, men ”fortyndes” med andre ingredienser som fx i iscreme, kagedej, milkshake, frugtsaft, sirup og som smagsgiver i slik. Brune bananer er de bedste at bage med, da de er sødest og smagen mest intens.
FRUGT- OG CITRUSSKRÆLLER
Selv skrællen på frugt kan du udnytte (husk de skal være øko!). Bananskræller kan blendes og bruges i banankagedej, citrusskræller kan gemmes og koges til skøn marmelade, og æble- og pæreskræl kan koges i vand og sukker til en let sirup eller varm drik.
MEL, KERNER OG GRYN
Fedtholdige kerner og gryn holder generelt dårligere end mel malet af korn. Holdbarhedsdatoen er vejledende, og det er en god ide at bruge frisk mel til mere krævende brødopskrifter fx surdejsbrød. Kiks, tærter og knækbrød er til gengæld alle gode at bage med det “glemte” mel bagerst i skuffen. Tjek altid rester af mel og gryn for melmøl, de kan snildt finde på at gemme sig i en glemt pose havregryn. Andre opskrifter som er gode til rester af mel og gryn er fx pandekager, vafler, fladbrød, sodabrød og scones.
FRUGTSAFT ELLER COULIS
Rester af frugtsaft kan koges ind til sirup (tilsæt evt. ekstra sukker) og gemmes på flasker eller anvendes med det samme til fremstilling af sorbet. Det samme gælder coulis, men det kan være nødvendigt at fortynde eller sigte først. Både saft og puré kan også fryses.
TØRRE KIKS OG HÅRDT BRØD
Kan knuses og bruges som rasp, og derefter kan det også steges i smør og sukker, og anvendes som æblekagerasp, eller som ingrediens i granola. Tørt rugbrød kan bruges til klassisk øllebrød og tørt hvidt brødt er godt til fx croutoner, arme riddere eller bread pudding.
GRÅ CHOKOLADE
Hvis chokoladen bliver grå, har den ikke været opbevaret korrekt og har enten stået for koldt eller for varmt. Det ødelægger konsistensen på chokoladen lidt, men den skal på ingen måde kasseres af den grund. Du kan uden problemer bruge den i fx varm chokolade, brownie og andre chokoladekager, finthakket som drys og fyld i fx cookies og granola.
KARAMELLER, BOLCHER OG RESTER AF SLIK
Det meste sukkerslik kan smeltes forsigtigt i en gryde eller i ovnen og laves til fx karamelsauce. Bolcher kan bruges til små ”ruder” i midten af småkager. Endelig kan knuste bolcher og hakket slik bruges som krymmel eller fyld i is.
TØR MARCIPAN
Har du glemt at pakke marcipanen ordentligt ind, kan den blive helt urimeligt hård og miste smidigheden, så den ikke længere kan rulles til overtræk osv. Brug den i stedet som smagsgiver ved at rive den fint i fx marcipanmælk, is, mazarin eller rist den let gylden i ovnen, og brug den som sprødt drys.
GAMLE NØDDER
Nødder kan blive harske og direkte uspiselige, så har du store mængder nødder på lager, så sørg for at gemme dem lufttæt og mørkt, fx vakuumpakket. Jo mindre stykker nødderne er i, desto hurtigere bliver de harske. Undgå derfor at male nødder til nøddemel, før det skal bruges. Gode opskrifter til større mængder nødder er fx hjemmelavet ”nutella”, praliné, fransk nougat, nøddesmør, toscakage, fragilite, muslibar, mysli, nøddeis og brændte mandler.
TOMME VANILJESTÆNGER
Det er synd og skam at smide de tørre vaniljestænger i skraldespanden, når du har brugt de dyrebare korn. Der er stadig masser af kompleks vaniljesmag i stangen – faktisk endnu mere end i kornene. Klassikeren er at lægge dem i sukker, til hjemmelavet vaniljesukker. Men du kan også lægge dem i blød og trække den fyldige vaniljesmag ud med fx vodka eller rom, olie, smeltet smør, fløde, frugtsaft, sirup og creme. Vil du lave dit eget vaniljepulver, så tør de tomme stænger i ovnen ved lav temperatur til de er helt gennemtørre og hårde, blend dem herefter i en kaffemølle til fint pulver – evt sammen med sukker, så får du vaniljesukker. Gem det i et lille lufttæt glas.
KRYSTALLISERET HONNING
Honning som står længe kan danne krystaller og blive hård i konsistensen. Den kan smeltes let i ovnen og blive blød igen, eller du kan bruge den i opskrifter, hvor den skal opvarmes. Stiller du den tilbage i skabet, vil den dog hurtigt krystallisere igen. Opskrifter, som bruger store mængder honning: honeycomb, honningkage og -snitter, honningbrød, nødder i honningsirup, honningis, mjød og toddy.
KRYMMEL OG KAGEPYNT
Krymmel bliver sjældent for gammelt, så længe du husker at bruge en ren og tør ske til at tage med hver gang. Er der nødder eller chokolade i, kan det dog blive harskt. Farven kan falme, men smagen kan stadig være intakt, så smid det endelig ikke ud blot fordi det er gammelt. Brug fx rester af krymmel som fyld i rocky road, diverse drys til milkshakes eller gør som hollænderne og lav krymmelmadder (en skive franskbrød smurt med smør og drysset med krymmel, red.).
MOUSSE, CREME OG GANACHE
Nogle typer af mousser og cremer tåler frysning og det er den bedste måde at gemme dem på, men hvis ikke så skal de gerne spises indenfor få dage. Du kan bruge rester af mousse mm. som cremelag i en simpel britisk inspireret trifli eller en luksus version af Eton mess.
RESTER AF SKÆREKAGE OG WIENERBRØD
Vi kommer ikke udenom de ultimative restekager: romkugler og træstammer, men rester af skærekager kan også bruges til andre lækre sager. De kan tørres eller ristes i ovnen og bruges til trifli, som rasp i gammeldags æblekage. Du kan også stege lidt større stykker stegt gyldne i smør server dem med en kugle is som rustik dessert. Smuldret wienerbrød kan blandes med crumbledej og drysses over frugt, og bages lækkert gyldent.
TIP: Er der mon noget vi har glemt?
Hvad gør du med dine rester fra søde kreationer? Send os dit bedste tip til info@laekkerier.com.
TIP: Er du i tvivl om din fødevare stadig kan spises?
Så tjek Fødevarestyrelsens beslutningstræ, som findes på foedevarestyrelsen.dk
TIP: Den rette opbevaring er vigtig
Det er vigtigt at opbevare fødevarer efter anvisningerne, så holder de nemlig længst. Mange har fx saftevand stående på køkkenbordet efter åbning og ikke på køl – det forkorter holdbarheden og forøger måske dit madspild. Tjek altid emballagen og følg anvisningerne fra producenten.
TIP: Spar penge og mindsk madspild
Vil du hjælpe bagerier, restauranter og detail med at mindske madspild, kan du købe resterne sidst på dagen via apps, fx ”Too Good To Go” eller “Your Local”. Her sælger lokale bagerier mm. lækre poser med fx brød og kage sidst på dagen, til en flad pris.
TIP: Sikker test af æg
Slå altid æg ud i en skål, inden du tilsætter det til din opskrift. På den måde fanger du et eventuelt dårligt æg, inden det ødelægger dit bagværk.
TIP: Red bananerne – også de små stykker
Har du løbende bananer, som bliver for brune til at spise, eller børnenes halve uspiste bananer, så gem dem løbende i en beholder på frost. Pludselig har du nok til en banankage, smoothies eller nice cream.
Mere fra samme magasin:
Læs flere lignende artikler
Grønt er ikke kun godt for øjet
De grønne lækkerier er ikke et nyt fænomen; historien viser nemlig, at vi har sat lige så stor pris på de smukke, velduftende urter og nødder før i tiden, som vi gør det i dag. Lise Lotz beretter om tre af slagsen, og gør os klogere på, hvad legenderne, overtroen og healerne har fortalt om kvan, pistacienødder og mynte.
Bryllupskagens historie
Bryllupskagen. Den ultimative festkage. Ja, den mest spektakulære og centrale gastronomiske fest-”ret” af dem alle. Den er så ikonisk, at vi stort set kun behøver at se omridset af kagen, før vi ved, hvad der er tale om. Vi kan knap nok forestille os, at den kan se anderledes ud – eller at den ikke altid har eksisteret. Men bryllupskagen har naturligvis en historie som er både lang, snirklet og slet ikke slut endnu.
Wienerbrødets apostel
Lauritz C. Klitteng, den mest kendte danske bager, som du aldrig har hørt om, var kendt som Læsøbageren, der bragte det danske wienerbrød ud i verden for omkring 100 år siden. Det var ham, der for alvor gjorde, at wienerbrød den dag i dag kendes over hele kloden som ‘Danish pastry’ eller slet og ret ‘Danish’.
Vanilje: Et af verdens dyreste krydderier
Vaniljesukker, vaniljestænger, vaniljeekstrakt, vaniljepasta – kært barn har mange former, og vi kender og elsker alle sammen den eventyrligt dejlige smag, men ved du hvor vaniljen kommer fra? Og kender du den romantiske og dramatiske legende bag det kostbare krydderi?
Sukkerets lange og letbitre historie
Sukker er ikke bare et sødt, hvidt pulver, som kan føre os til en verden af regnbuer, enhjørninger og ren lykke. Historien om sukker er også dyster. Det er den, fordi sukkerproduktion – både dengang og nu – er en voldsom historie om politik, industri, storkapital, afhængighed, sundhed og magt. Og slavehandel. Nogle taler ligefrem om “Big Sugar”, en sukkerbaseret magtstruktur, der producerer, udnytter og manipulerer på verdensmarkedet på samme måde som ”Big Tobacco”, ”Big Pharma” og ”Big Oil” gør det på andre områder.
Et æg er ikke bare et æg
Har du nogensinde tænkt over, om du kan smage forskel på æg?
De bedste æg kommer fra høns, der lever godt og æder masser af græs og grøntsagsrester fra køkkenet, forklarer Johanne Schimming på Hegnsholt, der producerer æg til nogle af de bedste københavnske restauranter. Kom med og se, hvordan æggene bliver til.
Man kan jo ‘ægge hvide’ alt
Mennesker og høns har formodentlig levet sammen i omkring 10.000 år. Den røde junglehøne, som stadig lever vildt i Indien, Kina og andre lande i Asien, blev tæmmet og udviklet til nutidens tamhøns gennem et langt forhold, der til en vis grad var gensidigt. Mange arkæologer mener, at synet af kæmpende haner skabte menneskers første fascination af de fjerede dyr – det var først senere, vi begyndte at værdsætte hønsene for deres fine kød og nærende æg.
Mandler – før nu og altid
Mandlen er et herligt bekendtskab i det søde køkken. Men der er meget mere at sige om den skønne nød, end man måske lige tænker på, mens man hakker sine mandler til en topping på en tosca-kage, rører mandelmel i sin macarondej eller smutter mandler til risalamanden
Vinteren er også lækker
Vi er nu ved at være året rundt med Lækkeriers fokus på årsti- derne. Vi har været omkring de skønne fastelavnsboller, vafler og påskeæg, der pibler ud af de kirkelige højtider, der falder om foråret. Vi har begejstret hyldet sommeren og jordbærret og alle de andre bær og lækkerier, som vokser lige omkring os, når solen står højt på den blå, blå himmel. Vi har set på, hvordan vi kan bruge efteråret til sylte og henkoge de skønne sager, så vi også efterfølgende kan nyde dem og mindes de dejlige dage bag os.
Nu er det vinter. Den lidt mere stille, mørke og eftertænksomme årstid. Der er ingen friske, danske bær i haven eller i butikkerne. Be- tyder det så, at vi ikke skal have kage, før det bliver forår igen? Nej, heldigvis ikke. Der er masser af traditioner, der gør det nemmere for os at klare os igennem mørket, og som byder på gode lækkerier af en lidt anden støbning end forårets og sommerens frugtbaserede bagværk.
Pavlova
Mon ikke vi alle sammen kender pavlovaen? Denne superenkle og superlækre dessert, der består af en luftig marengsbund, et tykt lag flødeskum og masser af frisk frugt, der giver glade farver og frisk smag, på toppen? Kagen er i hvert fald populær både på alverdens kageborde og på Instagram, hvor der er over en million opslag med hashtagget #pavlova. Men kender du historien bag pavlovaen?
Sommerens sødeste bær
Ja, hindbær og stikkelsbær smager dejligt. Man kan lave den skønneste saft af ribs og solbær. Kirsebær er også herlige – fra de gyldne til de sortrøde; fra de syrlige til de sødeste søde. Brombær, blåbær og boysenbær kan bruges. Og der er de eksotiske, de sjældne, de underlige og de halvglemte. Men der er ét bær, der overstråler dem alle i smag, sødme og mængden af minder, der følger med, og som siger sol og sommer så klart, at enhver får fregner på næsen bare ved tanken: jordbærret.
Det store honning-tyveri
Efterspørgslen på honning stiger og stiger. Og det samme gør den globale svindel med honning.
En kage til alle (høj-)tider
Æbleskiver til Sankt Hans? Varme hveder til nytår? Hjemmekogte klejner til en rund forårsfødselsdag? Nej, vel?! Det er ikke helt tilfældigt, hvilke kager vi spiser til forskellige lejligheder – og det handler ikke kun om, hvilke råvarer, der er i sæson lige nu på forskellige tidspunkter i 2020 men også om, hvordan årets gang i tidligere tider har haft betydning for, hvad der gav mening og kunne lade sig gøre. I det følgende kigger vi nærmere på kageåret og zoomer ind på nogle af forårets specialiteter.
Det skal du bruge i dine lækkerier netop nu
Vinteren går på hæld og efter en krydret affære udi julebag, så hungrer smagsløgene for alvor efter den forfriskende smag af forår. Men hvad er smagen af forår, og hvilke råvarer peaker netop nu?
Kender du typen?
Kender du typen, der altid bestiller Efterårskagen fra La Glace og i øvrigt skyller den ned med varm chokolade med flødeskum – uanset årstid ..? Sådan et imponerende menneske, der altid er sulten efter sødt med tyngde og synes at en lagkage bygget af chokoladebunde, chokoladetrøffel og chokoladeovertræk er det bedste i verden året rundt ..?
Et madhistorisk blik på konservering
Helt uden mikroskoper og forskning har mennesket tidligt forstået de enkleste principper bag konservering af fødevarer. Og vi skal ikke glemme dem nu.
Stop det søde madspild
På Lækkerier-redaktionen får vi alle en særlig tilfredshed ved at tømme en beholder og skrabe den helt ren, uden at en dråbe går til spilde, og vi skraber også altid alle kagerester sammen fra fotooptagelser og tager med hjem til familie og naboer. Men tallene for vores kollektive madspild er nedslående og derfor vil vi gerne inspirere til at mindske det madspild, som opstår i det søde køkken.
Bogklubben #18
Majas kogebogsreol er lige så minimalistisk som resten af hendes hjem og hun gemmer kun ganske få titler i den.
I modsætning til mange andre mad- og kagenørder er Maja ikke den store kogebogssamler – det hænger måske sammen med at hun generelt ikke er samler. Dog måske med undtagelse af chokolade og keramik som hun har i overvældende mængder. Maja bruger primært kogebøger til research og som opslagsværk, hvis der er noget der skal krydstjekkes – men hun sætter også pris på at opleve hvis en kogebogsforfatter har skabt et fedt sammenhængende univers, hvor både tekst, opskrifter og billeder går op i en højere enhed.
Maja er inkarneret chokoladenørd og kagekunstner. Trofaste læsere af Lækkerier og de fleste bageglade danskere genkender Majas detaljeskarpe stil og stilrene univers fra både Magasinet Lækkerier, hvor Maja er en fast del af redaktionen, fra hendes fire tidligere kogebøger, fra den meget populære Instagramprofil @majachocolat med over 330.000 følgere og sidst men ikke mindst fra hendes opskrifts-app “Maja Vase”.
Mød redaktionen #18
Siden sidst har vi alle tre været på tour de jordbærkage i København og brugt en hel dag på at smage os igennem et forrygende felt af kager fra de dygtigste bagerier – vi gør det igen hurtigst muligt. Mika har haft travlt med at give Magasinet Lækkerier en søster: Forlaget Lækkerier, og er helt utroligt stolt af at udgive Maja Vases næste bog som den første på forlaget. Og så har hun kogt og serveret desserter for utroligt mange sommermennesker til eventet Kulhuse Koger på den lokale kro i Mikas sommerland. Maja har knoklet dag og nat for at få første bog i sin nye bogserie “Majas chokolade” færdig til tryk. Den udkommer 4. sep. og er så gennemarbejdet og smuk! Derudover har hun designet sin helt egen silikoneform i samarbejde med Silikomart, som også bliver brugt i bogen flere steder. Formen udkommer i hele Europa i september. Mia har brugt sommeren på Lolland i sin nye køkkenhave, hvor hun helt efter bogen har lavet alle begynderfejl. Hun har også opdaget glæden ved lokale gårdbutikker og dermed også glæden ved gåseæg, som er vidunderlige himmerigsmundfulde som alle supermarkeder burde have på hylden
Grønt er ikke kun godt for øjet
De grønne lækkerier er ikke et nyt fænomen; historien viser nemlig, at vi har sat lige så stor pris på de smukke, velduftende urter og nødder før i tiden, som vi gør det i dag. Lise Lotz beretter om tre af slagsen, og gør os klogere på, hvad legenderne, overtroen og healerne har fortalt om kvan, pistacienødder og mynte.
Bryllupskagens historie
Bryllupskagen. Den ultimative festkage. Ja, den mest spektakulære og centrale gastronomiske fest-”ret” af dem alle. Den er så ikonisk, at vi stort set kun behøver at se omridset af kagen, før vi ved, hvad der er tale om. Vi kan knap nok forestille os, at den kan se anderledes ud – eller at den ikke altid har eksisteret. Men bryllupskagen har naturligvis en historie som er både lang, snirklet og slet ikke slut endnu.
Wienerbrødets apostel
Lauritz C. Klitteng, den mest kendte danske bager, som du aldrig har hørt om, var kendt som Læsøbageren, der bragte det danske wienerbrød ud i verden for omkring 100 år siden. Det var ham, der for alvor gjorde, at wienerbrød den dag i dag kendes over hele kloden som ‘Danish pastry’ eller slet og ret ‘Danish’.
Vanilje: Et af verdens dyreste krydderier
Vaniljesukker, vaniljestænger, vaniljeekstrakt, vaniljepasta – kært barn har mange former, og vi kender og elsker alle sammen den eventyrligt dejlige smag, men ved du hvor vaniljen kommer fra? Og kender du den romantiske og dramatiske legende bag det kostbare krydderi?
Sukkerets lange og letbitre historie
Sukker er ikke bare et sødt, hvidt pulver, som kan føre os til en verden af regnbuer, enhjørninger og ren lykke. Historien om sukker er også dyster. Det er den, fordi sukkerproduktion – både dengang og nu – er en voldsom historie om politik, industri, storkapital, afhængighed, sundhed og magt. Og slavehandel. Nogle taler ligefrem om “Big Sugar”, en sukkerbaseret magtstruktur, der producerer, udnytter og manipulerer på verdensmarkedet på samme måde som ”Big Tobacco”, ”Big Pharma” og ”Big Oil” gør det på andre områder.
Et æg er ikke bare et æg
Har du nogensinde tænkt over, om du kan smage forskel på æg?
De bedste æg kommer fra høns, der lever godt og æder masser af græs og grøntsagsrester fra køkkenet, forklarer Johanne Schimming på Hegnsholt, der producerer æg til nogle af de bedste københavnske restauranter. Kom med og se, hvordan æggene bliver til.
Man kan jo ‘ægge hvide’ alt
Mennesker og høns har formodentlig levet sammen i omkring 10.000 år. Den røde junglehøne, som stadig lever vildt i Indien, Kina og andre lande i Asien, blev tæmmet og udviklet til nutidens tamhøns gennem et langt forhold, der til en vis grad var gensidigt. Mange arkæologer mener, at synet af kæmpende haner skabte menneskers første fascination af de fjerede dyr – det var først senere, vi begyndte at værdsætte hønsene for deres fine kød og nærende æg.
Mandler – før nu og altid
Mandlen er et herligt bekendtskab i det søde køkken. Men der er meget mere at sige om den skønne nød, end man måske lige tænker på, mens man hakker sine mandler til en topping på en tosca-kage, rører mandelmel i sin macarondej eller smutter mandler til risalamanden
Vinteren er også lækker
Vi er nu ved at være året rundt med Lækkeriers fokus på årsti- derne. Vi har været omkring de skønne fastelavnsboller, vafler og påskeæg, der pibler ud af de kirkelige højtider, der falder om foråret. Vi har begejstret hyldet sommeren og jordbærret og alle de andre bær og lækkerier, som vokser lige omkring os, når solen står højt på den blå, blå himmel. Vi har set på, hvordan vi kan bruge efteråret til sylte og henkoge de skønne sager, så vi også efterfølgende kan nyde dem og mindes de dejlige dage bag os.
Nu er det vinter. Den lidt mere stille, mørke og eftertænksomme årstid. Der er ingen friske, danske bær i haven eller i butikkerne. Be- tyder det så, at vi ikke skal have kage, før det bliver forår igen? Nej, heldigvis ikke. Der er masser af traditioner, der gør det nemmere for os at klare os igennem mørket, og som byder på gode lækkerier af en lidt anden støbning end forårets og sommerens frugtbaserede bagværk.
Pavlova
Mon ikke vi alle sammen kender pavlovaen? Denne superenkle og superlækre dessert, der består af en luftig marengsbund, et tykt lag flødeskum og masser af frisk frugt, der giver glade farver og frisk smag, på toppen? Kagen er i hvert fald populær både på alverdens kageborde og på Instagram, hvor der er over en million opslag med hashtagget #pavlova. Men kender du historien bag pavlovaen?
Sommerens sødeste bær
Ja, hindbær og stikkelsbær smager dejligt. Man kan lave den skønneste saft af ribs og solbær. Kirsebær er også herlige – fra de gyldne til de sortrøde; fra de syrlige til de sødeste søde. Brombær, blåbær og boysenbær kan bruges. Og der er de eksotiske, de sjældne, de underlige og de halvglemte. Men der er ét bær, der overstråler dem alle i smag, sødme og mængden af minder, der følger med, og som siger sol og sommer så klart, at enhver får fregner på næsen bare ved tanken: jordbærret.
Det store honning-tyveri
Efterspørgslen på honning stiger og stiger. Og det samme gør den globale svindel med honning.
En kage til alle (høj-)tider
Æbleskiver til Sankt Hans? Varme hveder til nytår? Hjemmekogte klejner til en rund forårsfødselsdag? Nej, vel?! Det er ikke helt tilfældigt, hvilke kager vi spiser til forskellige lejligheder – og det handler ikke kun om, hvilke råvarer, der er i sæson lige nu på forskellige tidspunkter i 2020 men også om, hvordan årets gang i tidligere tider har haft betydning for, hvad der gav mening og kunne lade sig gøre. I det følgende kigger vi nærmere på kageåret og zoomer ind på nogle af forårets specialiteter.
Det skal du bruge i dine lækkerier netop nu
Vinteren går på hæld og efter en krydret affære udi julebag, så hungrer smagsløgene for alvor efter den forfriskende smag af forår. Men hvad er smagen af forår, og hvilke råvarer peaker netop nu?
Kender du typen?
Kender du typen, der altid bestiller Efterårskagen fra La Glace og i øvrigt skyller den ned med varm chokolade med flødeskum – uanset årstid ..? Sådan et imponerende menneske, der altid er sulten efter sødt med tyngde og synes at en lagkage bygget af chokoladebunde, chokoladetrøffel og chokoladeovertræk er det bedste i verden året rundt ..?
Et madhistorisk blik på konservering
Helt uden mikroskoper og forskning har mennesket tidligt forstået de enkleste principper bag konservering af fødevarer. Og vi skal ikke glemme dem nu.
Stop det søde madspild
På Lækkerier-redaktionen får vi alle en særlig tilfredshed ved at tømme en beholder og skrabe den helt ren, uden at en dråbe går til spilde, og vi skraber også altid alle kagerester sammen fra fotooptagelser og tager med hjem til familie og naboer. Men tallene for vores kollektive madspild er nedslående og derfor vil vi gerne inspirere til at mindske det madspild, som opstår i det søde køkken.
Bogklubben #18
Majas kogebogsreol er lige så minimalistisk som resten af hendes hjem og hun gemmer kun ganske få titler i den.
I modsætning til mange andre mad- og kagenørder er Maja ikke den store kogebogssamler – det hænger måske sammen med at hun generelt ikke er samler. Dog måske med undtagelse af chokolade og keramik som hun har i overvældende mængder. Maja bruger primært kogebøger til research og som opslagsværk, hvis der er noget der skal krydstjekkes – men hun sætter også pris på at opleve hvis en kogebogsforfatter har skabt et fedt sammenhængende univers, hvor både tekst, opskrifter og billeder går op i en højere enhed.
Maja er inkarneret chokoladenørd og kagekunstner. Trofaste læsere af Lækkerier og de fleste bageglade danskere genkender Majas detaljeskarpe stil og stilrene univers fra både Magasinet Lækkerier, hvor Maja er en fast del af redaktionen, fra hendes fire tidligere kogebøger, fra den meget populære Instagramprofil @majachocolat med over 330.000 følgere og sidst men ikke mindst fra hendes opskrifts-app “Maja Vase”.
Mød redaktionen #18
Siden sidst har vi alle tre været på tour de jordbærkage i København og brugt en hel dag på at smage os igennem et forrygende felt af kager fra de dygtigste bagerier – vi gør det igen hurtigst muligt. Mika har haft travlt med at give Magasinet Lækkerier en søster: Forlaget Lækkerier, og er helt utroligt stolt af at udgive Maja Vases næste bog som den første på forlaget. Og så har hun kogt og serveret desserter for utroligt mange sommermennesker til eventet Kulhuse Koger på den lokale kro i Mikas sommerland. Maja har knoklet dag og nat for at få første bog i sin nye bogserie “Majas chokolade” færdig til tryk. Den udkommer 4. sep. og er så gennemarbejdet og smuk! Derudover har hun designet sin helt egen silikoneform i samarbejde med Silikomart, som også bliver brugt i bogen flere steder. Formen udkommer i hele Europa i september. Mia har brugt sommeren på Lolland i sin nye køkkenhave, hvor hun helt efter bogen har lavet alle begynderfejl. Hun har også opdaget glæden ved lokale gårdbutikker og dermed også glæden ved gåseæg, som er vidunderlige himmerigsmundfulde som alle supermarkeder burde have på hylden