Små brød med stor smag

Tekst og foto af Mia Irene Kristensen.

De små charmerende kuvertbrød fortjener deres egne tallerkner på middagsbordet, men selvom du ikke ejer et sæt sidetallerkener, er brødene stadig ideelle til hygge-sæsonens selskaber. Her er to saftige udgaver med nogenlunde samme størrelse, men med vidt forskellig smag.

Kuvertbrød bringer for mig både minder om kedeligt brød til konfirmationer og tørre små møllehjul på tyske bed & breakfasts som barn. Men på det seneste har jeg oplevet, at flere og flere restauranter har genopfundet de fine små brød, og det er ret smart tænkt. Et godt eksempel er Den Gule Cottage, hvor små velsmagende brød akkompagnerer menuen.

Skærmbillede 2023-02-24 kl. 12.07.32

Meget af smagen i brød sidder i skorpen, som bliver farvet gyldenbrun under bagningen. Det vil sige, jo mindre brød, desto mere skorpe og smag. Samtidig giver skorpen tekstur – den er oftest sprød eller sej, hvilket gør brødet endnu mere interessant at spise. Så hvorfor bager vi ikke bare alle brød i ministørrelse? Fordi de er allerbedst nybagte og ikke holder helt lige så godt, som de store brød. Det ændrer dog ikke på, at de er gode at sætte på bordet til vinterens festivitas og større selskaber, hvor man nemt kan nappe sig et brød uden de vilde krummer eller det store skærearbejde med brødkniven.

SNIT DEJEN, SÅ DEN IKKE MISTER PUSTEN

Det er ikke svært at bage gode kuvertbrød. Det er i princippet blot at lave mindre stykker dej, end du ellers ville bruge til de klassiske brød og boller. Der er dog et par ting, du kan gøre for at sikre, at minibrødene bliver endnu bedre. Først og fremmest må dejen ikke være tør og tung, så bliver brødene det nemlig også. Sørg for at dejen er glat, fugtig og elastisk. Godt mel med et højt proteinindhold hjælper dig med at få den bedst mulige tekstur i krumme og skorpe. De små brød skal ikke bage så længe, så det er vigtigt, at der er godt med luft i dejen, og derfor skal du passe ekstra godt på, når du skal forme dem. Snit dejen i stykker med en kniv eller en bagespatel i metal, så undgår du at dejen mister for meget luft.

TIP 
Manitobamel er en nyere type hvedemel fra Canada, som fra naturen side har et højere glutenindhold, og derved gør det særdeles velegnet til brødbagning. Brug det i dejen til dine kuvertbrød.

ET HURTIGT BESØG – I EN MEGET VARM OVN

Der skal skrues helt op for varmen nu. Måske går din ovn til 250 °, så er det det, vi går efter. Varmen gør, at fugtigheden bliver inde i brødene, får dem til at puste sig flot op og ikke mindst skaber det en tynd skorpe med masser af smag. Bager du de små brød ved for lav temperatur, består de pludselig kun af lutter skorpe. Når først brødene er bagt og kølet lidt, er det bare om at få dem på bordet eller i en plastikpose, for så at varme dem senere og genskabe den knasende skorpe.

TIP 
Husk altid at tjekke, hvor varmefølsom din silikoneform er, hvis du bager brødene i den.

DYPPE DIP

Laver du små aflange brød, så kan de andet end fyldes med smør; så fungerer de nemlig rigtig godt med dips af forskellig art. Luftigt smør er syndigt godt og meget simpelt at lave selv. Princippet er næsten det samme, som når du bager sandkage. Brug stuetempereret smør og pisk det helt lyst og let. Det giver ekstra syrlighed at piske et par skefulde skyr eller kærnemælk med fra starten, og lidt ekstra salt til at dyppe i er heller ikke dumt. Derudover er det kun fantasien, der sætter grænser, og jeg har serveret kuvertbrød med alt fra rygeostcreme og lakserillette til chokoladeganache og hjemmelavet flødeost.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: Små brød med stor smag

Læs flere lignende artikler