Mørk magi

Nørdens guide til mørk chokolade

Af Mia Irene Kristensen. Foto af Chris Tonnesen.

Den tussegamle chokolade startede sine dage som bittert medikament i Sydameri- ka, men har i dag status af gudespise og
vi kan ikke leve uden. Den mørke chokolade er magisk og alsidig og denne gang dykker Nørdens Guide ned i den uerstattelige mørke chokolade.

Chokolade er basalt set en blanding af kakaopulver, sukker og kakaosmør, som forarbejdes på særlig vis, så vi ender med en blank overflade, et godt og rent knæk og en god mundfølelse, hvor cho- koladen smelter på tungen og ikke allerede på bordet eller mellem fingrene. Og det der særlige smeltepunkt, er der faktisk ingen andre fødevarer, der har.

magasin26-Lækkerier26_2738
magasin26-Lækkerier26_2730
magasin26-Lækkerier26_2897

SÅDAN SMAGER DU PÅ CHOKOLADE

Det er vigtigt at bruge alle sanserne, når du skal smage på chokolade. Start med at pakke chokoladen ud og kast et blik på overfladen – er den glat og blød? Eller tør og let ru? Duft til overfladen – er den aroma- fyldt? Måske med noter af røg? nødder? bær? Bræk den i mindre stykker, lyt til knækket – er det højt og hurtigt? Eller lydløst og langsomt?

Tag et stykke i munden og lad det smelte ud på tungen, så smagen fylder munden – Er den sød? Bitter? Cremet? Tør? Fyldig? Synk chokoladen og vent 1⁄2 – 1 minut og vurder til slut eftersmagen – bliver den hængende i munden? Eller er den væk med det samme?

Prøv at vurdere smagen på denne måde hver gang du køber en ny chokolade, så får du efterhånden opbygget et lille mentalt ”sansekatalog” over din chokolade, og du får en større oplevelse ud af hver enkelt chokolade.

Chokolade kan næsten føles som ren magi, men kender man til dens komposition og struktur, så er man lidt bedre rustet til gode chokoladeoplevelser i køkkenet. Det hele afhænger af den struktur kakaosmørret har. Man snakker om forskellige typer krystalformer, som fedtet kan antage, og det er centralt for konsistensen. Generelt skal man tænke på fedtstoffet, når man arbejder med chokolade, da det ofte er årsagen til de udfordringer, som du kan opleve, når du bruger den i det søde køkken. Kakaosmørret er flydende ved kropstemperatur (ca. 34° – 38°) og blander du fx smeltet mørk chokolade i en iskold creme, så vil den typisk tykne, klumpe eller størkne, hvis ikke den piskes godt imens eller cremen har stuetemperatur først.

På lignende vis kan chokoladen skille pga. det høje fedtindhold, hvis den blandes med andre meget fede ingredienser, uden samtidig tilsætning af en såkaldt “emulgator”, fx æggeblomme, som kan binde fedt og vand. Når man laver ganache af chokolade og fløde (her indeholder fløden lidt naturligt emulgator), kan man opleve noget lignende, hvis den ikke opvarmes og blendes sammen korrekt. Jo højere kakaoprocent du anvender i din ganache, desto sværere er det at ramme den rette konsistens, særligt når den sætter sig.

VIDSTE DU AT
Ifølge lovgivningen skal mørk chokolade, med kvalitetsangivelse, indeholde mindst 43% kakaotørstof, hvoraf 26% skal være kakaosmør.

PROCENTERNE SOM PEJLEMÆRKE

Det kan være fristende at skifte chokoladen i en opskrift ud, hvis man ikke lige har den rigtige kakaoprocent på lager, men vær forberedt på, at konsistensen i fx cremer kan variere ret meget med kakaoprocent, da tørstof- og sukkerindholdet forskydes. Det er af mindre betydning og påvirker primært smagen, hvis du bager fx cookies.

IKKE KUN FOR VOKSNE

Mørk chokolade har ofte ry af at være bitter
og kun for voksne. Det er synd, for den er i virkeligheden særdeles alsidig, da du både kan spise den som den er eller bløde dens bitterhed og intensitet op med fløde, smør og sukker i fx en chokoladeis, -mousse eller gateau marcel (se Michel Michauds opskrift på kagen i Lækkerier nr. 15) – så kan mørk chokolade falde i langt de flestes smag.

DEN GRÅ CHOKOLADE – SÅDAN OPBEVARES CHOKOLADEN BEDST

Chokolade holder sig bedst i temperaturer omkring 15 – 18°, i et tørt miljø. Opbevarer du det for koldt eller for varmt, ændrer det konsistens og udseende. Ligger chokolade i køleskabet

og får en hvidlig overflade, kaldes det “sugar bloom”. Det er chokoladens sukker, som er trukket ud på overfladen pga. fugtigheden. Det samme kan ske, hvis chokoladen bliver flyttet frem og tilbage mellem kolde og varme placeringer, eller luftfugtigheden er for høj.

Oplever du i stedet en grålig fedtet overflade, når chokoladen bare ligger i skabet, så er det fordi kakaosmørret og chokoladen har været opbevaret for varmt. Det kalder man “fat bloom”. Begge dele er træls og kan ændre konsistensen på chokoladen, men der er ingen grund til at smide det hele i skraldespanden. Brug i

stedet chokoladen i opskrifter, hvor konsistensen af chokoladen ikke er central fx varm chokolade, i cookies og som “chunks” i kager og i chokoladeis.

Sørg også for at chokoladen er godt lukket til, når du opbevarer den, så smagen bliver, hvor den skal. Rigtig god chokolade kan modnes og ændre smag over tid, og generelt er holdbarheden på mørk chokolade længere end mælkechokolade, da den ikke indeholder mælkefedt.

”VAND I CHOKOLADE GIVER BALLADE CHOKOLADE I VAND GÅR AN”

I magasin nr. 21 bragte vi opskriften på vandmousse, lavet på udelukkende vand tilsat mørk chokolade, som piskes helt luftigt, men faktisk går det modsatte ikke an. Smeltet chokolade bliver nemlig hård og umedgørlig, hvis du er uheldig at dryppe vand ned i chokoladen – man kalder det

for “seizing”. Det er derfor en god ide at undgå, at skålen med chokoladen er i nærkontakt med vand og vanddamp, når du smelter chokolade over vandbad. Det samme sker, hvis du opvarmer chokoladen for kraftigt, fx hvis du smelter chokoladen direkte i en gryde med for høj varme.
Chokoladen kan godt reddes, men overvej, om den stadig egner sig til det oprindelige formål. Du skal nemlig piske mere vand i den, for at få konsistensen jævn igen. Pisk 1 tsk. kogende vand i ad gangen, til chokoladen er flydende igen. Alternativt kan du forsøge med fedtstof fx kokosolie. Det kan især bruges, hvis chokoladen skal anvendes til overtræk.

FAKTA: Chokolade er ofte tilsat emulgator; typisk lecithin udvundet fra planter fx sojalecithin. Det tilsættes for at binde ingredienserne sammen, og gør det muligt at blande ingredienserne til en ensartet masse med en god konsistens.

60, 70, 80 … 100 %

Kakaoprocenter fortæller dig indholdet af kakaotørstof dvs. en blanding af kakaopulver og kakaosmør. Ved stigende procenter vil chokoladen indeholde mindre sukker og derfor være mindre sød og typisk mere bitter – så en 100% chokolade er ikke tilsat sukker, men ren kakaomasse, eller som nogle af de nyere typer, hvor også frugtkødet tilsættes. Men procenterne siger fx intet om, hvor syrlig chokoladen er eller om andre noter i chokoladen. De bedre producenter beskriver typisk chokoladens kompleksitet i aromaer på pakken, så læs gerne beskrivelsen inden du vælger, hvad der passer til netop dit næste chokoladeprojekt. Du kan arbejde med kontraster, hvor chokoladen går i modsat retning af de andre elementer, eller i synergi, hvor chokoladen smagsmæssigt ligger i tråd med elementerne. Fx en nøddeagtig og mild mørk chokolade på toppen af nøddemazarin eller en bitter og kraftig chokolade på bunden af en sødmefuld kokosmakron (kontrast).

DYK NED I KUNSTEN AT TEMPERERE CHOKOLADE
Læs vores grundige guide til chokoladetemperering i Lækkerier nr. 15.

BLIV KLOGERE PÅ CHOKOLADE I BØGERNE;

Chokolade af Claus Meyer
Sans for Chokolade af Rasmus Bo Bojesen
Encyclopedia of Chocolate af Valhrona & Bau

PARLØR TIL CHOKOLADEBEGREBER:

BAGECHOKOLADEI KOGECHOKOLADE – er chokolade, som ikke er velegnet som spisechokolade, men til gengæld rigtig god til bagning. Smeltepunktet er anderledes og derfor kan den virke tør i munden. Typisk fordi den holder formen i fx chocolate chip cookis eller pain au chocolat.

CONCHERING – er en del af fremstillingsprocessen for chokolade. Her forarbejdes kakaomasse og sukker videre på valser, for at sikre en glat konsistens. Dette tager timer og jo længere tid concheringen står på desto bedre mundfølelse får den færdige chokolade.

KAKAOBØNNE – er selve frøet, som sidder inde i en kakaofrugt. Det er kakaobønnerne, som først fermenteres, tørres og til sidst ristes inden de kan anvendes til produktion af kakaopulver, kakaonibs, kakaosmør og selvfølgelig chokolade. Der findes forskellige sorter af kakaotræer og alt efter hvilken sort frugten stammer fra, så smager bønnerne forskelligt fx Criollo, Forasteros og Trinitarios.

KAKAOFRUGT – er selve frugten, som kakaobønnerne sidder indeni. Normalt er frugten ikke anvendt i chokolade, kun bønnerne. Som noget relativt nyt har producenterne kastet sig over at anvende kødet fra kakaofrugten, til fx puré, drikkevarer og som sødemiddel i chokolade i stedet for sukker, som fx i Cacao Barrys WholeFruit.

KAKAOMASSE – er fintmalede ristede kakaobønner, inden det bliver forarbejdet til enten chokolade eller presset til kakaosmør og kakao- pulver.

KAKAOPULVER – er kakaomasse som er videreforarbejdet, så kakaosmørret er fjernet delvist. Kakaopulver kan fås med flere forskellige forarbejdningsmetoder, der har særlig indflydelse på smagen. Kakaopulver fås i en affedtet variant, som indeholder under 20% kakaosmør.

KAKAOSMØR – er det rene fedt fra kakaobønnen. Det tilsættes i chokoladefremstilling for at forbedre konsistensen. Det er også den dyreste bestanddel af chokoladen og derfor er mængden ofte lavere i billigere chokolade end i dyrere. Kakaosmør kan også anvendes

i sin rene form, det kan fx indfarves eller tilsættes smag og bruges i produktion af fyldte chokolader eller tilføjes til overtrækschokolade for at gøre den mere flydende. Kakaosmør er fast ved stuetemperatur, men smelter ved kropstemperatur, det er derfor chokolade smelter på tungen.

KOFFEIN – ligesom kaffe, så indeholder kakao, og derfor også chokolade, koffein, omend mindre end kaffe. Men spiser du rigtig meget mørk chokolade, så kan du godt ende med at indtage en mængde koffein som svarer til den i en kop kaffe. Udover koffein indeholder chokolade også theobromin, som også stimulerer nervesystemet. Theobromin er giftigt for visse dyr, så giv aldrig din kat eller hund chokolade.

TEMPERERING – er en del af fremstillingsprocessen og den videre bearbejdning, fx til fyldt chokolade. Her opvarmes og nedkøles chokoladen til forskellige temperaturer for at sikre, at kakaosmørret får den rigtige konsistens efter nedkøling. Det er kakaosmørret i chokoladen, der tempereres og det er denne proces, som giver det gode “knæk” i chokoladen og sikrer at chokoladen ikke smelter på fingrene.

VEKAO – er betegnelsen for produkter, som ikke overholder reglerne for chokolade, fx ved at kakaoindholdet er for lavt eller der er tilsat andre former for fedtstoffer. Det kendes også som “overtrækschokolade”, da det er nemmere at arbejde med end chokolade. Vekao er oftest billigere end chokolade.

SMAGSMATCHES

Prøv mørk chokolade i kombination med; karamel, salt, kokos, kaffe, banan, appelsinskal (vær forsigtig med citrussaft pga. syren), nødder som fx pecan eller pistacie, fløde, mascarpone, tørret frugt som fx dadler, svesker eller figen, krydderier og urter som fx mynte, rosmarin, enebær og kardemomme, likør og spiritus som fx kaffelikør eller rom.

Mange vil nok mene, at vanilje mangler på listen her, men det er ikke en fejl. Vi synes at vanilje er det lækreste, når den står alene – sammen med mørk chokolade vil den drukne eller direkte kon- kurrere om opmærksomheden og det er synd.

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler