Kopi-af-Lækkerier248982

Nem jordbærkage

– til mange

Af Mika Wulff. Foto Chris Tonnesen.

Sommerkagen over dem alle findes i en nem, saftig og lækker udgave.

Skal vi ikke aftale, at vi danner fælles front og lader være med købe jordbærkager hos bageren udenfor jordbærsæsonen, men at vi til gengæld går amok og bager denne nemme jordbærkage mindst én gang om ugen i hele jordbærsæsonen?

Jeg er den dovne type, der ikke altid helt gider postyret med både mørdej og mazarinmasse i jordbærtærter. Det er både ekstra arbejde og giver risiko for tørre kager. Men traditioner er traditioner, og jeg har fuld respekt for de stolte danske jordbærtærte-traditioner og ved, at nogle vil have deres jordbærtærter på den måde. Men jeg vil have min jordbærtærte præcis på denne måde. Nem og garanteret saftig.

Bunden er vores vinder-mazarin (fra “Jagten på verdens bedste mazarin”), som er så lækker og saftig, og som endda giver “et flot snit”, når du skærer i den. Mit trick til en lækker og fast creme er at vende vaniljecremen med mascarpone i stedet for piskefløde. Det giver en federe og mere kompakt creme, som er silkeblød, og som bliver på sin plads uden risiko for at den flyder ud.

Både mazarinkagen og kagecremen kan laves 1-2 dage før servering. Og så er der blot tilbage at vende cremen sammen og kaste jordbær på toppen på selve dagen. Så snedigt.

Kopi-af-Lækkerier248978
Kopi-af-Lækkerier248427
Kopi-af-Lækkerier248945

Ingredienser

Mængde: ca 24 personer
Udstyr: kageramme eller bradepande 40×52 cm (eller 2 stk. 20×26 cm bradepande).

Mazarinkage:
100 g mandelmel
40 g hvedemel
et nip salt
300 g æg (ca 6 stk M/L)
300 g marcipan, revet
300 g smør, blødt
200 g sukker
1 /2 økologisk citron, skal heraf

Chokoladelag:
100 g mørk chokolade, her er brugt Callebaut 811

Vaniljecreme:
1 vaniljestang
750 g sødmælk
150 g sukker
120 g æggeblommer (ca 6 stk)
45 g maizena
45 g hvedemel
300 g mascarpone

Pynt:
3-4 bakker solmodne jordbær
 

HJÆLP, DET ER IKKE JORDBÆRSÆSON!
Jeg bruger ofte denne bund af mazarin og vaniljecreme som beholder til alle mulige slags bær og frugt. Prøv fx andre bær, syltede rabarber eller pocherede pærer på toppen. Det virker.

Fremgangsmåde

Mazarinkage:

 1. Tænd ovnen på 180° (alm. varme).
 2. Sigt de tørre ingredienser sammen og kom dem i en blender eller foodprocessor. Tilsæt æg, marcipan, smør, sukker og citronskal.
 3. Blend ingredienserne sammen kortvarigt til en ensartet dej.
 4. Hæld dejen i en bradepande beklædt med bagepapir.
 5. Bag mazarinkagen i ca. 35-45 minutter, til den er fast og let gylden på overfladen.
 6. Lad mazarinkagen køle af på en rist og meget gerne til dagen efter, inden servering. Lader du den stå til dagen efter, så pak den ind, når den er kølet helt af.

Chokoladelag:

 1. Smelt forsigtigt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen, og pensl den lune chokolade på overfladen af den afkølede mazarinkage. Lad chokoladen sætte sig.

Vaniljecreme:

 1. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
 2. Hæld mælken i en tykbundet gryde sammen med den tomme vaniljestang og lidt af vaniljesukkeret og bring den til kogepunktet.
 3. Pisk æggeblommer og sukker kort sammen. Tilsæt mel og maizena og pisk, til massen er homogen.
 4. Rør hurtigt en tredjedel af den varme mælk i ‘æggesnapsen’, og pisk, til det er blandet helt sammen. Tilsæt resten af mælken ad to omgange, og hæld derefter blandingen tilbage i gryden.
 5. Bring blandingen i kog, og lad cremen koge med store bobler i mindst 1-2 minutter under konstant omrøring med piskeris.
 6. Tag cremen af varmen, og hæld den i en beholder. Dæk overfladen med husholdningsfilm, lad cremen køle ned til stuetemperatur, og sæt den derefter på køl.
 7. Lige inden servering: Pisk den kolde vaniljecreme kort til den er lind og uden klumper. Pisk mascarponen kort igennem så den bliver lind, men sørg for ikke at piske længe, den gryner hurtigt. Rør 1/3 af vaniljecremen i mascarponen og vend derefter resten i. Fordel cremen i et jævnt lag på den chokoladebelagte mazarinkage.

VÆR I GOD TID.
Lav cremen mindst 3 timer eller op til 3 dage, før du skal bruge den.

Pynt og samling:

 1. Nip jordbærene og skær dem i halve eller kvarte. Fordel dem på kagen og server straks.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: Jagten på verdens bedste mazarin

Læs flere lignende artikler