Marcipan
Tekst af Lise Lotz. Foto af Chris Tonnesen.
TO INGREDIENSER, TUSIND MULIGHEDER – OG ET UTAL AF HJEMBYER.
Vi kender allesammen marcipan, og de fleste af os elsker den. Men hvor kommer marcipanen mon fra?
Der er nogenlunde enighed om, at marcipan er opfundet i området omkring Persien, det nuværende Iran. Det er der mandlerne stammer fra, og der fik man tidligt adgang til vidunderstoffet sukker, der kom med handelskaravaner fra Indien, hvor det var blevet udviklet. En persisk læge, Rhazes, skrev allerede omkring år 900 om de helsebringende kvaliteter ved en blanding af mandler og sukker. Fra Persien bredte brugen af denne kostbare og alsidige masse sig vestover til den arabiske verden og Europa ad forskellige ruter.
Muslimske hære erobrede den iberiske halvø allerede i 700-tallet, og de havde formentlig både marcipan med og viden om, hvordan man kunne producere råvarerne og det færdige produkt i de lande der blev erobret. I hvert fald produceres der masser af mandler og marcipan i både Portugal og Spanien i dag. Man mener også, at hjemvendte korsfarere har haft erfaringer med marcipan med hjem fra deres rejser til Det hellige Land, som man i flere omgange mellem 1100 og 1300 havde kæmpet for – med svingende held – at bevare på kristne hænder.
På de forskellige handelsruter gennem Europa spredte kendskabet til marcipan sig yderligere, og på samme måde som andre eksotiske varer fra fjerne egne – såsom krydderier, kaffe, te, mm. – blev marcipanen i løbet af århundrederne et statussymbol, som kongelige og andre velhavere nød godt af og brugte til at demonstrere deres magt og overflod.
I rokokotiden i slutningen af 1700-tallet var det almindeligt, at man til fx kongelige festmiddage fremstillede ”skueretter”, der altså særligt var beregnet til at pirre og tilfredsstille synssansen. Ofte var det søde sager, der var fremstillet af sukker eller marcipan, og som kunne antage imponerende proportioner. Skueretterne kunne overraske med deres størrelse eller med deres kunstfærdighed fx ved at være livagtige modeller af fx frugter, grøntsager, blomster, fjerkræ og vildt.
Da sukker i århundredernes løb efterhånden blev produceret i større mængder, gik prisen ned og marcipan er også blevet mere folkeligt tilgængelig. Det er måske ikke ligefrem helt billigt, men det er dog blevet tilgængeligt også for den almindelige jævne marcipanelsker.
Vi vil ikke undvære marcipan til konfekt og marcipanbrød til jul, en nytårsaften uden kransekage er ikke helt rigtig, og marcipanroser er stadig yndet pynt på mange bryllupskager, men mulighederne – både de traditionelle og de nye – er nærmest uendelige.
VIDSTE DU…
Ingen kan afgøre med sikkerhed, hvor navnet marcipan kommer fra, og hvad det betyder. Måske er ordet persisk, måske er det arabisk, måske har det latinske rødder. Måske har det at gøre med måneden marts, måske handler det om den æske, som det blev opbevaret i, dengang det var meget kostbart, måske hentyder navnet til Markus, skytsenglen i Venedig. Måske noget helt andet.
HVID, HVIDERE, HVIDEST
Det varierer en del fra land til land og fra kultur til kultur og sikkert også fra person til person, hvordan man synes, at ”rigtig” marcipan skal smage. Smagen afgøres i høj grad af mængdeforholdet mellem mandler og sukker. I Danmark skal der være mindst 60% mandler i marcipanen, hvis den skal kaldes ”ren rå marcipan”. I andre lande foretrækker man sin marcipan langt sødere og hvidere, og marcipanen kan have et meget højere sukkerindhold. Udrullet, farvet marcipan indeholder ofte kun omkring 25% mandler.
MEDICINSK BRUG AF MARCIPAN
I Europa blev marcipan oprindelig kun fremstillet af medicinkyndige munke eller på apoteker, fordi marcipanen i mange tilfælde blev brugt medicinsk: den blev solgt som kur for fx hjertesorg, som en lækkerbid til syge og småtspisende og den blev brugt som overtræk, der kunne skjule smagen af bitre piller.
PERSIPAN
Man kan også lave et marcipanlignende produkt ved at bruge de billigere abrikoskerner i stedet for mandelkerner. I Danmark kaldes den slags for ”persipan”, og persipan bruges i en del industrifremstillet bagværk, fordi det har nogle andre bageegenskaber end ægte marcipan – og en lavere pris. Såkaldt ”bagemarcipan” indeholder typisk en blanding af begge slags; dog ofte med kun omkring 15% mandler.
MARCIPANGRISEN
Det har i århundreder været almindeligt at lave figurer af marcipan, men det fortaber sig lidt i tågerne, hvorfor lige netop en marcipangris er blevet et fast indslag i mange danskeres juleaften, og hvorfor den i den sammenhæng skulle være en slags lykkedyr. Nogen mener, at det simpelthen er fordi julen var den tid på året, hvor man i det gamle danske bondesamfund mæskede sig i flæsk fra gårdens grise. I Tyskland, hvor man også kender til marcipangrise, og hvor mange af vores juletraditioner kommer fra, taler man om, at forklaringen kan ligge i middelalderlige konkurrencer, hvor taberen fik en gris. Det var tænkt som hån og latterliggørelse, men for mange betød en ekstra gris mulighed for flere grise, mad på bordet og øget velstand.
MARCIPAN I USA
I USA er marcipan i høj grad noget, som man ser som et levn fra ”Den gamle verden”; altså noget som fx gamle bedstemødre, der var udvandret fra Tyskland, diskede op med til jul. Der er dog noget der tyder på, at interessen for marcipan er voksende: Instagram elsker små kulørte marcipanfigurer!
UDVALG AF KAGER MED MARCIPAN
Kransekage, Mazarinkage, Napoleonshat, Kartoffelkage, Gåsebryst, Træstamme, Prinsesstårta, Stollen, King Cake, Fruitcake, Battenberg cake.
MARCIPANENS HJEMBY
Sjovt nok er det som om visse byer i Europa på hver deres måde ser sig selv som marcipanens hjemby. Hvis ikke hjemby, så er det i hvert fald byer som har stolte traditioner for marcipanproduktion og de tæller bl.a.:
TOLEDO I den spanske by Toledo syd for Madrid mener man at have opfundet marcipanen, i forbindelse med at maurerne, de muslimske erobrere, drev folk fra den sydlige del af landet på flugt mod nord. De flygtende forskansede sig i Toledo, og eftersom byen var belejret og man løb tør for almindelige fødeva- rer, måtte man opfinde et nyt næringsmiddel af lokale råvarer, som man havde på lager: det blev til en blanding af mandler og sukker.
I 1577 udkom den første catalonske kogebog, skrevet af kokken Ruperta de Nola, der arbejdede for Ferdinand den 1., der var konge af Napoli. Bogen indeholdt bl.a. en opskrift på marcipan, og selvom der blev lavet marcipan rundt omkring i Europa på den tid, var de Nolas opskrift dog alle andre overlegen – ifølge marcipan-bageriet Santo Tomé, der har ligget i Toledos bymidte siden 1856.
LÜBECK Mange danskere kender til Lübeck som marcipanbyen over dem alle, og julemarkedet i den gamle hansestad er bestemt en rejse værd. Et besøg hos verdens nok bedst kendte marcipanproducent, Niederegger, er et must.
Hos Niederegger sælger man over 300 forskellige marcipanprodukter fra små søde marcipan- kartofler over marcipanlikør, marcipanbrød i et utal af variationer, til julekalendere og dåser med alskens forskellige marcipankonfekt. Som noget nyt har man udviklet en særlig herrekollektion, Männersache.
I etagen over cafeen finder man et museum, der fortæller om både marcipanens og Niedereggers historie. Museets vildeste udstillingsgenstand er 12 vigtige personligheder med tilknytning til marcipan fremstillet i naturlig størrelse – af marcipan!
TALLINN Tallinn er endnu en af byerne fra Hanseforbundet, og her har man i århundreder haft et nært forhold til marcipan. På det gamle rådhusapotek, som er det ældste apotek i Europa, og som fylder 600 år i 2022, solgte man oprindelig medicinsk marcipan. En lokal legende fortæller, at marcipan blev opfundet af en tilrejsende til apoteket.
Siden 1864 har man kunne gå på Café Maiasmokk – Café Den søde tand, som er den ældste café i Estland. Man solgte bl.a. sine marcipanlækkerier især i form af små malede marcipanfigurer og ”postkort” med motiver fra byen bl.a. til det russiske hof i tiden frem til revolutionen i 1917. Man fortæller, at den tidligere russiske generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti frem til 1982, Leonis Bresjnev, også var meget glad for figurerne. Han satte cafeen på den anden ende, da han havde rund fødselsdag i 1981 og bestilte et stort parti marcipanfigurer til fejringen i Kreml.
I dag er der indrettet et marcipanmuseum i forbindelse med cafeen. Her kan man se marcipanfigurer og -forme, og man kan se en marci- panmaler i aktion og selv komme på workshop og lære at dekorere marcipanfigurer.
ODENSE Nej, der er vel ingen, der for alvor tror på, at marcipan har meget mere hjemme i Odense end i de andre byer, der hævder at være den ægte hjemby. Men vi kan vel hurtigt blive enige om, at verdens bedste marcipan produceres lige midt i Danmark?!
Odense Marcipanfabrik blev grundlagt i 1909 og overtaget allerede året efter af den handelsuddannede Lauritz Thobo-Carlsen, der ellers havde startet sin karriere som bogholder hos Odense Margarine- fabrik. Han drømte om at blive selvstændig, og med hjælp fra Carl Larsen, der havde arbejdet på forskellige københavnske chokoladefabrikker skabte han grundlaget for virksomheden, der udviklede sig bl.a. fordi man satsede på produkter af god kvalitet og kundeservice.
De første adskillige årtier producerede fabrikken udelukkende marcipan til bagere og konditorer; først senere begyndte man at satse på konfekture til private kunder.
I 1961 blev fabrikken Kongelig Hofleverandør, og i dag er Odense Marcipan en af de allerstørste marcipanproducenter i verden.
Andre vigtige marcipanbyer og -områder:
Algarve, Palermo, Venedig, Königsberg (Kaliningrad)
OM LISE LOTZ
Lise er cand.theol. og hun kombinerer sin faglige viden med sin søde passion i foredrags- og eventvirksomheden Kage! Kage! Kage! Hun har tidligere blogget på kagekagekage.dk og har udgivet to kagebøger, ”Kager uden mel” og ”Honningkager”.
Mere fra samme magasin:
Marcipan
Tekst af Lise Lotz. Foto af Chris Tonnesen.
TO INGREDIENSER, TUSIND MULIGHEDER – OG ET UTAL AF HJEMBYER.
Vi kender allesammen marcipan, og de fleste af os elsker den. Men hvor kommer marcipanen mon fra?
Der er nogenlunde enighed om, at marcipan er opfundet i området omkring Persien, det nuværende Iran. Det er der mandlerne stammer fra, og der fik man tidligt adgang til vidunderstoffet sukker, der kom med handelskaravaner fra Indien, hvor det var blevet udviklet. En persisk læge, Rhazes, skrev allerede omkring år 900 om de helsebringende kvaliteter ved en blanding af mandler og sukker. Fra Persien bredte brugen af denne kostbare og alsidige masse sig vestover til den arabiske verden og Europa ad forskellige ruter.
Muslimske hære erobrede den iberiske halvø allerede i 700-tallet, og de havde formentlig både marcipan med og viden om, hvordan man kunne producere råvarerne og det færdige produkt i de lande der blev erobret. I hvert fald produceres der masser af mandler og marcipan i både Portugal og Spanien i dag. Man mener også, at hjemvendte korsfarere har haft erfaringer med marcipan med hjem fra deres rejser til Det hellige Land, som man i flere omgange mellem 1100 og 1300 havde kæmpet for – med svingende held – at bevare på kristne hænder.
På de forskellige handelsruter gennem Europa spredte kendskabet til marcipan sig yderligere, og på samme måde som andre eksotiske varer fra fjerne egne – såsom krydderier, kaffe, te, mm. – blev marcipanen i løbet af århundrederne et statussymbol, som kongelige og andre velhavere nød godt af og brugte til at demonstrere deres magt og overflod.
I rokokotiden i slutningen af 1700-tallet var det almindeligt, at man til fx kongelige festmiddage fremstillede ”skueretter”, der altså særligt var beregnet til at pirre og tilfredsstille synssansen. Ofte var det søde sager, der var fremstillet af sukker eller marcipan, og som kunne antage imponerende proportioner. Skueretterne kunne overraske med deres størrelse eller med deres kunstfærdighed fx ved at være livagtige modeller af fx frugter, grøntsager, blomster, fjerkræ og vildt.
Da sukker i århundredernes løb efterhånden blev produceret i større mængder, gik prisen ned og marcipan er også blevet mere folkeligt tilgængelig. Det er måske ikke ligefrem helt billigt, men det er dog blevet tilgængeligt også for den almindelige jævne marcipanelsker.
Vi vil ikke undvære marcipan til konfekt og marcipanbrød til jul, en nytårsaften uden kransekage er ikke helt rigtig, og marcipanroser er stadig yndet pynt på mange bryllupskager, men mulighederne – både de traditionelle og de nye – er nærmest uendelige.
VIDSTE DU…
Ingen kan afgøre med sikkerhed, hvor navnet marcipan kommer fra, og hvad det betyder. Måske er ordet persisk, måske er det arabisk, måske har det latinske rødder. Måske har det at gøre med måneden marts, måske handler det om den æske, som det blev opbevaret i, dengang det var meget kostbart, måske hentyder navnet til Markus, skytsenglen i Venedig. Måske noget helt andet.
HVID, HVIDERE, HVIDEST
Det varierer en del fra land til land og fra kultur til kultur og sikkert også fra person til person, hvordan man synes, at ”rigtig” marcipan skal smage. Smagen afgøres i høj grad af mængdeforholdet mellem mandler og sukker. I Danmark skal der være mindst 60% mandler i marcipanen, hvis den skal kaldes ”ren rå marcipan”. I andre lande foretrækker man sin marcipan langt sødere og hvidere, og marcipanen kan have et meget højere sukkerindhold. Udrullet, farvet marcipan indeholder ofte kun omkring 25% mandler.
MEDICINSK BRUG AF MARCIPAN
I Europa blev marcipan oprindelig kun fremstillet af medicinkyndige munke eller på apoteker, fordi marcipanen i mange tilfælde blev brugt medicinsk: den blev solgt som kur for fx hjertesorg, som en lækkerbid til syge og småtspisende og den blev brugt som overtræk, der kunne skjule smagen af bitre piller.
PERSIPAN
Man kan også lave et marcipanlignende produkt ved at bruge de billigere abrikoskerner i stedet for mandelkerner. I Danmark kaldes den slags for ”persipan”, og persipan bruges i en del industrifremstillet bagværk, fordi det har nogle andre bageegenskaber end ægte marcipan – og en lavere pris. Såkaldt ”bagemarcipan” indeholder typisk en blanding af begge slags; dog ofte med kun omkring 15% mandler.
MARCIPANGRISEN
Det har i århundreder været almindeligt at lave figurer af marcipan, men det fortaber sig lidt i tågerne, hvorfor lige netop en marcipangris er blevet et fast indslag i mange danskeres juleaften, og hvorfor den i den sammenhæng skulle være en slags lykkedyr. Nogen mener, at det simpelthen er fordi julen var den tid på året, hvor man i det gamle danske bondesamfund mæskede sig i flæsk fra gårdens grise. I Tyskland, hvor man også kender til marcipangrise, og hvor mange af vores juletraditioner kommer fra, taler man om, at forklaringen kan ligge i middelalderlige konkurrencer, hvor taberen fik en gris. Det var tænkt som hån og latterliggørelse, men for mange betød en ekstra gris mulighed for flere grise, mad på bordet og øget velstand.
MARCIPAN I USA
I USA er marcipan i høj grad noget, som man ser som et levn fra ”Den gamle verden”; altså noget som fx gamle bedstemødre, der var udvandret fra Tyskland, diskede op med til jul. Der er dog noget der tyder på, at interessen for marcipan er voksende: Instagram elsker små kulørte marcipanfigurer!
UDVALG AF KAGER MED MARCIPAN
Kransekage, Mazarinkage, Napoleonshat, Kartoffelkage, Gåsebryst, Træstamme, Prinsesstårta, Stollen, King Cake, Fruitcake, Battenberg cake.
MARCIPANENS HJEMBY
Sjovt nok er det som om visse byer i Europa på hver deres måde ser sig selv som marcipanens hjemby. Hvis ikke hjemby, så er det i hvert fald byer som har stolte traditioner for marcipanproduktion og de tæller bl.a.:
TOLEDO I den spanske by Toledo syd for Madrid mener man at have opfundet marcipanen, i forbindelse med at maurerne, de muslimske erobrere, drev folk fra den sydlige del af landet på flugt mod nord. De flygtende forskansede sig i Toledo, og eftersom byen var belejret og man løb tør for almindelige fødeva- rer, måtte man opfinde et nyt næringsmiddel af lokale råvarer, som man havde på lager: det blev til en blanding af mandler og sukker.
I 1577 udkom den første catalonske kogebog, skrevet af kokken Ruperta de Nola, der arbejdede for Ferdinand den 1., der var konge af Napoli. Bogen indeholdt bl.a. en opskrift på marcipan, og selvom der blev lavet marcipan rundt omkring i Europa på den tid, var de Nolas opskrift dog alle andre overlegen – ifølge marcipan-bageriet Santo Tomé, der har ligget i Toledos bymidte siden 1856.
LÜBECK Mange danskere kender til Lübeck som marcipanbyen over dem alle, og julemarkedet i den gamle hansestad er bestemt en rejse værd. Et besøg hos verdens nok bedst kendte marcipanproducent, Niederegger, er et must.
Hos Niederegger sælger man over 300 forskellige marcipanprodukter fra små søde marcipan- kartofler over marcipanlikør, marcipanbrød i et utal af variationer, til julekalendere og dåser med alskens forskellige marcipankonfekt. Som noget nyt har man udviklet en særlig herrekollektion, Männersache.
I etagen over cafeen finder man et museum, der fortæller om både marcipanens og Niedereggers historie. Museets vildeste udstillingsgenstand er 12 vigtige personligheder med tilknytning til marcipan fremstillet i naturlig størrelse – af marcipan!
TALLINN Tallinn er endnu en af byerne fra Hanseforbundet, og her har man i århundreder haft et nært forhold til marcipan. På det gamle rådhusapotek, som er det ældste apotek i Europa, og som fylder 600 år i 2022, solgte man oprindelig medicinsk marcipan. En lokal legende fortæller, at marcipan blev opfundet af en tilrejsende til apoteket.
Siden 1864 har man kunne gå på Café Maiasmokk – Café Den søde tand, som er den ældste café i Estland. Man solgte bl.a. sine marcipanlækkerier især i form af små malede marcipanfigurer og ”postkort” med motiver fra byen bl.a. til det russiske hof i tiden frem til revolutionen i 1917. Man fortæller, at den tidligere russiske generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti frem til 1982, Leonis Bresjnev, også var meget glad for figurerne. Han satte cafeen på den anden ende, da han havde rund fødselsdag i 1981 og bestilte et stort parti marcipanfigurer til fejringen i Kreml.
I dag er der indrettet et marcipanmuseum i forbindelse med cafeen. Her kan man se marcipanfigurer og -forme, og man kan se en marci- panmaler i aktion og selv komme på workshop og lære at dekorere marcipanfigurer.
ODENSE Nej, der er vel ingen, der for alvor tror på, at marcipan har meget mere hjemme i Odense end i de andre byer, der hævder at være den ægte hjemby. Men vi kan vel hurtigt blive enige om, at verdens bedste marcipan produceres lige midt i Danmark?!
Odense Marcipanfabrik blev grundlagt i 1909 og overtaget allerede året efter af den handelsuddannede Lauritz Thobo-Carlsen, der ellers havde startet sin karriere som bogholder hos Odense Margarine- fabrik. Han drømte om at blive selvstændig, og med hjælp fra Carl Larsen, der havde arbejdet på forskellige københavnske chokoladefabrikker skabte han grundlaget for virksomheden, der udviklede sig bl.a. fordi man satsede på produkter af god kvalitet og kundeservice.
De første adskillige årtier producerede fabrikken udelukkende marcipan til bagere og konditorer; først senere begyndte man at satse på konfekture til private kunder.
I 1961 blev fabrikken Kongelig Hofleverandør, og i dag er Odense Marcipan en af de allerstørste marcipanproducenter i verden.
Andre vigtige marcipanbyer og -områder:
Algarve, Palermo, Venedig, Königsberg (Kaliningrad)
OM LISE LOTZ
Lise er cand.theol. og hun kombinerer sin faglige viden med sin søde passion i foredrags- og eventvirksomheden Kage! Kage! Kage! Hun har tidligere blogget på kagekagekage.dk og har udgivet to kagebøger, ”Kager uden mel” og ”Honningkager”.
Mere fra samme magasin:
Læs flere lignende artikler
Velkommen til Lækkerier #32
Brunsviger, Sarah Bernhard, Medaljer og listen er lang. Vi har udvalgt 23 af vores favoritter fra bagerens hylder. Nogle er nye og nogle er gamle, men alle er de danske klassikere.
Mød redaktionen #31
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.
Søren Scheel
Er dessertchef på Kødbyens Fiskebar og tidligere dessertkok på Søllerød Kro. I kan sikkert genkende ham fra Lækkerier Prisen 2023, hvor han var en af deltagerne.
Velkommen til Lækkerier #31
Har du nogensinde tænkt over hvor vilde opfindelser både køleskab og fryser er? Sikkert ikke, for du er nok – ligesom mig – vokset op i et hjem hvor begge dele har været en selvfølge. Vi har altid haft frosne ærter og regnbueis lige ved hånden. Men sådan er det ikke alle steder i verden, og sådan har det slet heller ikke altid været her. Is – i blokke eller i fryserform – har givet os evnen til at bevare eller konservere mad og har på den måde revolutioneret vores spisevaner og vores evne til at brødføde befolkninger.
Mød redaktionen #30
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevare- videnskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.
Mike Adelsten
Mike er uddannet kok og konditor og har blandt andet arbejdet på Søllerød Kro og WinterSpring. Han er i dag en del af udviklingsteamet på restaurant Alchemist.
Velkommen til Lækkerier #30
Takket være vores energihungrende stenalderhjerner, dygtig markedsføring gennem årtier og en berømt hyggekultur er vi danskere den mest slikspisende nation i verden.
Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.
Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!
Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.
Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.
Bogklubben #29
Jeg er typen, der sætter gule postit-notes i mine kogebøger, ved alle de retter, jeg godt vil prøve. Det er typisk det første, jeg gør, når jeg får en ny bog hjem. Bladrer den igennem og indsætter noter dér, hvor noget særligt vækker min sult og min nysgerrighed. Jeg er også typen, der køber en del engelske kogebøger, oftest er det fordi jeg følger mine madhelte på sociale medier og i diverse nyhedsbreve, og så er der nogen af dem, der dér skriver ud, hvad de har på vej. Så forudbestiller eller køber jeg på Amazon. Eller går ned i Kunst & Køkkentøj. Danske kogebøger køber jeg også indimellem, men kun indimellem, for jeg er så heldig, at have mange bekendte, der er kogebogsforfattere eller arbejder på forlag, så jeg får en del hårde gaver!
Mød redaktionen #29
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.
Trine Hahnemann
Er kok, virksomhedsejer, aktivist og forkæmper for både gode råvarer og bedre arbejdsvilkår i restaurationsbranchen. Hun er forfatter til en lang række kogebøger som er udgivet verden over, heriblandt hendes bedstsælgende bagebøger om skandinavisk bagning som for alvor har slået hen- des navn fast i Storbritannien og USA.
Velkommen til Lækkerier #29
Der findes næppe en mere dansk råvare til det søde køkken end fløde. Vi har med ærefrygt kastet os over denne nationalspise og udforsket dens forskellige fortræffeligheder. For fløde er naturligvis mere end noget man hælder over røde jordbær og andet end flødeskummet på toppen af lagkagen. Vi forsøger at komme hele vejen rundt om fløden og hvad den kan, også i det skjulte.
bogklubben #08
DJ, kageentusiast og kvinden bag Aarstidernes bagebog ‘Pixi bager grønne kager’, tipper om sine tre favoritbagebøger.
Jeg har altid brugt kogebøger, så længe jeg kan huske. Da jeg var lille havde min mor én kogebog, og jeg elskede at gå hjem efter skole og bage en af de to sandkager der var i den. Den hed ‘God Mad Let at Lave’, og den havde ingen billeder så vidt jeg husker. Siden da har jeg altid købt kogebøger, især når jeg rejser. Jeg har bl.a. en lille kogebog, jeg fik af en veninde fra et madkursus, hun var på i Thailand. Dét er fantastisk, det er nemlig opskrifter, du ikke kan finde online.
Jeg bruger meget nettet og Instagram til at finde nye opskrifter, men det er også sjældent man kan finde opskriften der igen. Så lige hvad opskrifter angår, er jeg mest fan af printet materiale. Fx til jul, når julekassen kommer frem, så har jeg tre gamle magasiner liggende med de trøfler og den konfekt, der laves hvert eneste år. Fantastisk.
Christels egen udgivelse:
OM PIXI BAGER GRØNNE KAGER, People´s Press. Christel Pixi og Søren Ejlersens univers af kager, som alle kan bage, udgivet i bogformat i efteråret 2017. Grønsager, frugter og bær, nødder, chokolade, mel, smør og sukker er omdrejningspunktet. Og fondant, farvestoffer og kunstigheder er udeladt. Det er ikke helse-kager – bare kager bagt af gode, naturlige råvarer.
Mød redaktionen #08
Siden sidst har Maja udgivet en dødsmuk nytårsebog, lokket familien med på en impulsiv rejse til Bali (det var ikke så vanskeligt…), nærstuderet og nørdet gourmetrestauranter i Ubud – og allerede booket bord på to af dem #kæmpesommerfugleimaven. Mika har simpelthen ikke lavet andet end at arbejde og så lige holde en dejlig lang juleferie med masser af hyggetid og tid til test af nye opskrifter. Mia har redigeret en lærebog i fødevarer, smagt sig igennem et utal af Jacob & Jakob-is med stort velbehag (flere den slags fotoshoots, tak!) og har shoppet gode køkkengadgets på udsalg.
Velkommen til Lækkerier #32
Brunsviger, Sarah Bernhard, Medaljer og listen er lang. Vi har udvalgt 23 af vores favoritter fra bagerens hylder. Nogle er nye og nogle er gamle, men alle er de danske klassikere.
Mød redaktionen #31
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.
Søren Scheel
Er dessertchef på Kødbyens Fiskebar og tidligere dessertkok på Søllerød Kro. I kan sikkert genkende ham fra Lækkerier Prisen 2023, hvor han var en af deltagerne.
Velkommen til Lækkerier #31
Har du nogensinde tænkt over hvor vilde opfindelser både køleskab og fryser er? Sikkert ikke, for du er nok – ligesom mig – vokset op i et hjem hvor begge dele har været en selvfølge. Vi har altid haft frosne ærter og regnbueis lige ved hånden. Men sådan er det ikke alle steder i verden, og sådan har det slet heller ikke altid været her. Is – i blokke eller i fryserform – har givet os evnen til at bevare eller konservere mad og har på den måde revolutioneret vores spisevaner og vores evne til at brødføde befolkninger.
Mød redaktionen #30
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevare- videnskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.
Mike Adelsten
Mike er uddannet kok og konditor og har blandt andet arbejdet på Søllerød Kro og WinterSpring. Han er i dag en del af udviklingsteamet på restaurant Alchemist.
Velkommen til Lækkerier #30
Takket være vores energihungrende stenalderhjerner, dygtig markedsføring gennem årtier og en berømt hyggekultur er vi danskere den mest slikspisende nation i verden.
Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.
Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!
Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.
Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.
Bogklubben #29
Jeg er typen, der sætter gule postit-notes i mine kogebøger, ved alle de retter, jeg godt vil prøve. Det er typisk det første, jeg gør, når jeg får en ny bog hjem. Bladrer den igennem og indsætter noter dér, hvor noget særligt vækker min sult og min nysgerrighed. Jeg er også typen, der køber en del engelske kogebøger, oftest er det fordi jeg følger mine madhelte på sociale medier og i diverse nyhedsbreve, og så er der nogen af dem, der dér skriver ud, hvad de har på vej. Så forudbestiller eller køber jeg på Amazon. Eller går ned i Kunst & Køkkentøj. Danske kogebøger køber jeg også indimellem, men kun indimellem, for jeg er så heldig, at have mange bekendte, der er kogebogsforfattere eller arbejder på forlag, så jeg får en del hårde gaver!
Mød redaktionen #29
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.
Trine Hahnemann
Er kok, virksomhedsejer, aktivist og forkæmper for både gode råvarer og bedre arbejdsvilkår i restaurationsbranchen. Hun er forfatter til en lang række kogebøger som er udgivet verden over, heriblandt hendes bedstsælgende bagebøger om skandinavisk bagning som for alvor har slået hen- des navn fast i Storbritannien og USA.
Velkommen til Lækkerier #29
Der findes næppe en mere dansk råvare til det søde køkken end fløde. Vi har med ærefrygt kastet os over denne nationalspise og udforsket dens forskellige fortræffeligheder. For fløde er naturligvis mere end noget man hælder over røde jordbær og andet end flødeskummet på toppen af lagkagen. Vi forsøger at komme hele vejen rundt om fløden og hvad den kan, også i det skjulte.
bogklubben #08
DJ, kageentusiast og kvinden bag Aarstidernes bagebog ‘Pixi bager grønne kager’, tipper om sine tre favoritbagebøger.
Jeg har altid brugt kogebøger, så længe jeg kan huske. Da jeg var lille havde min mor én kogebog, og jeg elskede at gå hjem efter skole og bage en af de to sandkager der var i den. Den hed ‘God Mad Let at Lave’, og den havde ingen billeder så vidt jeg husker. Siden da har jeg altid købt kogebøger, især når jeg rejser. Jeg har bl.a. en lille kogebog, jeg fik af en veninde fra et madkursus, hun var på i Thailand. Dét er fantastisk, det er nemlig opskrifter, du ikke kan finde online.
Jeg bruger meget nettet og Instagram til at finde nye opskrifter, men det er også sjældent man kan finde opskriften der igen. Så lige hvad opskrifter angår, er jeg mest fan af printet materiale. Fx til jul, når julekassen kommer frem, så har jeg tre gamle magasiner liggende med de trøfler og den konfekt, der laves hvert eneste år. Fantastisk.
Christels egen udgivelse:
OM PIXI BAGER GRØNNE KAGER, People´s Press. Christel Pixi og Søren Ejlersens univers af kager, som alle kan bage, udgivet i bogformat i efteråret 2017. Grønsager, frugter og bær, nødder, chokolade, mel, smør og sukker er omdrejningspunktet. Og fondant, farvestoffer og kunstigheder er udeladt. Det er ikke helse-kager – bare kager bagt af gode, naturlige råvarer.
Mød redaktionen #08
Siden sidst har Maja udgivet en dødsmuk nytårsebog, lokket familien med på en impulsiv rejse til Bali (det var ikke så vanskeligt…), nærstuderet og nørdet gourmetrestauranter i Ubud – og allerede booket bord på to af dem #kæmpesommerfugleimaven. Mika har simpelthen ikke lavet andet end at arbejde og så lige holde en dejlig lang juleferie med masser af hyggetid og tid til test af nye opskrifter. Mia har redigeret en lærebog i fødevarer, smagt sig igennem et utal af Jacob & Jakob-is med stort velbehag (flere den slags fotoshoots, tak!) og har shoppet gode køkkengadgets på udsalg.