Kager og kreativitet i Kløvermarken
Lækkeriers læserudfordring 2021
Af Heidi Frank Svømmekjær. Fotos af Frank Lohmann.
Forår, lethed og klassiske smage dominerede feltet, da de 10 deltagerkager blev serveret til Lækkeriers Læserudfordring 2021. Samtidig blev årets tema “prikket” tolket i uventede retninger. Alt i alt en dag fuld af håb og fællesskab, som lovede godt for genåbningen af den søde madscene.
FINALISTER
1. Ida Vorsaa: “Pitahaya Kage”
2. Terese Sau Hansen: “Københavnerstang a la 2021”
3. Louise Freltoft Gøtssche: “Connecting the dots”
4. Louise Bonfils Høck: “Gateau Nymphéas” (Vinder af Lækkeriers Læserudfordring)
5. Simone Knudsen: “Mariehøns” (vinder af Kreaprisen)
6. Anne-Mette Juul Svensson: “Forårsprikker og rabarber” (2. plads)
7. Julie Pedersen: “Prikken over i-et”
8. Anne Langballe Nielsen: “Hindbærdrøm”
9. Kathrine Maibom: “Dots” (3. plads)
10. Benedikte Mølholm: “Morgenmadskagen”
Dagens deltagere har superkræfter, når det kommer til deres kager. Ved ankomsten går de målrettet henover parkeringspladsen, uhindret af høje hæle og blafrende hår og bugserer store styro-kasser perfekt ind ad døren. Så langt, så godt. Men så sker det alligevel. Det rygtes blandt de førstankomne, at en kage er kommet til skade.
Jeg har oplevet det til internationale konkurrencer og nu også her til Lækkeriers Læserudfordring 2021 – men heldigvis er alles reaktion den samme: en dyb medfølelse for deltageren og det kæmpe stykke arbejde, som nemt kan føles forgæves. Som et plaster på såret får dommerne lov at se et foto af den uheldige deltagers kage “Connecting the dots”. Så kan de vurdere den i perfekt stand, når de skal give dagens første pris, Kreaprisen.
Kreaprisen, aka den visuelle pris har fokus på kreativitet i fortolkning af tema og eksekvering, mens Lækkeriers Læserudfordring, aka den altomfavnende pris, samler smag, udseende og fortolkning af tema i ét. Det er dem, det handler om i dag, men ifølge deltager og sidste års vinder Anne-Mette Juul Svensson gælder det lige så meget om at være en del af det fællesskab, som Lækkerier har skabt. “Her kan os helt almindelige, kedelige mennesker få oplevelsen af at være noget særligt,” fortæller hun.
Til ære for corona sidder deltagerne i en halvcirkel med behørig afstand mellem sig. Hver af dem ranke på stolen, med deres stolte værk sat til dyrskue. Og så får de lov, én efter én, at tage værket
med op til hovedbordet og præsentere det for dagens vært i mirror glaze, Timm Vladimir. Det er nu alle arbejdstimerne, nervøsiteten, søvnløsheden og eksperimenterne skal bære frugt. Og det er som om afstanden til bordet er kilometerlang.
MEGET PÅ SPIL
Da alle 10 kager er stillet frem, går dommerne rundt om værkerne med alvorligt granskende miner. Her mener jeg de superskarpe seks bestående af Maja Vase, Marie Holm, Morten Heiberg, Tobias Hamann, Sisse Sejr og Kent Madsen. Samtidig skæres identiske kager ud til dommerne, så de vender tilbage til de 10 smagsprøver på deres pladser. Så er det frem med kagegaflen – og kuglepennen.
Vi er samlet i Timm Vladimirs køkken i Kløvermarken på Amager, hvor solen brager faretruende ned på kagebordet. Det går lidt ud over kagen “Prikken over i-et” skabt af Julie Pedersen. Den er smukt cylinderformet, overtrukket med en blå glaze og udstyret med en detaljeret “svævende” prik i form af en “jordklode”/flødebolle. Efterhånden som dagen skrider frem bukker flere og flere af cylindrene under, men det håndterer Julie med et smil og er overskudsagtig nok til selv at omdøbe kagen til “klimakatastrofen”. Hun opdagede nemlig problemet aftenen før. “Så nu tager jeg det, som det kommer og får bare en god dag sammen med de andre deltagere,” forklarer hun.
PRIK, PRIK, PRIK
Temaet i år er “prikker”, og det ses både på kagebordet og dagens mange spættede outfits.
Fordelen ved temaet er, at det kan tages i mange retninger, og det bliver det også her: prikken på tungen (sichuanpeber, rabarber, ingefær, ananas, citron, syrlige æbler), runde abstraktioner (pynt med kugler, cirkler, perler, mini-macarons), naturlige prikker (dragefrugt, birkes, vanille) og hele kagen formet som “prikken over i-et”. Ikke to deltagere har fortolket temaet ens.
OG VINDERNE ER…
Alligevel er der to, der skiller sig ud. Først bliver det Simone Knudsens “Mariehøns”, der løber med Kreaprisen og får Tobias Hamanns ord med på vejen: “Når jeg kigger hen over bordet er det dén kage, jeg ser først, selvom den står længst væk. Der er bare noget med den.” Også Sisse Sejr fremhævede tidligere den barnlige glæde, hun oplevede ved synet af de små ikoniske godt-vejrs-bringere på smagebordet.
Til sidst bliver vinderen af Lækkeriers Læserudfordring 2021 fundet – Louise Bonfils Høck med kagen “Gateau Nymphéas” eller “Åkande- Kage”. Under dens perfekt blanke overflade og åkandelignende chokoladepynt gemmer sig en velsmagende kombination af pistacienødder, hindbær og rabarber. Paradoksalt nok en kombination, som Louise tænkte måske var for enkel: “Jeg er megaglad, beæret – og overrasket, fordi mine smage jo er mere klassiske. Men nogle gange fungerer det alligevel – i hvert fald ifølge dommerne lader det til…” siger hun, kort tid efter konfettikanonen har skudt guldglimmer ud til hendes ære.
Om vinderkagen udtaler Kent Madsen: “Den passede bare godt sammen, både udseendemæssigt og i forhold til de forskellige teksturer.” Og Tobias Hamann supplerer: “Flot højde, spejlblank glaze og så havde man bare lyst til at spise mere.”
VÆRD AT FREMHÆVE
Udover vinderne er der et par andre kager, som gør sig bemærket hos blandt andre Marie Holm: “Morgenmadskagen” fascinerer mig smagsmæssigt. At koge en øllebrød og så forvandle den rødbrune masse til den fineste mousse..! Også “Københavnerstang a la 2021” scorede højt smagsmæssigt og havde en lækker smørsprød mørdej. Og endelig “Dots”, som både så dejlig ud og havde et karamelindlæg, der flød ud af kefirmoussen. En fin detalje der vidner om stort overskud.”
Efter priserne er overrakt, kaster deltagerne sig over de mange kagerester. For kager er til for at blive spist og uanset, hvor længe man stirrer på dem, kan man aldrig fornemme balancen mellem teksturer og smage og opleve glæden ved et godt tværsnit. Den interesse er vi alle fælles om i dag, og det kan man kun blive glad af at opleve.
HÅBET ER LYSERØDT
Simone Knudsen, vinder af Kreaprisen udtrykte det nok bedst i forbindelse med sine “Mariehøns”. “Dens prikker siges at bringe lykke og hvem har ikke brug for lidt ekstra held, især nu?” Generelt var Lækkeriers Læserudfordring 2021 nemlig præget af det lyse, lette og genkendelige. Udover at både årstiden og råvarekurven bar kagerne i dén retning (der var både vanilje, kefir og hvid chokolade), så ligger det også til tiden. Overalt ser vi en søgen mod det trygge og velkendte i form af genopdagede kageklassikere og efterspørgsel på comfort food og feelgood smage. Og her til konkurrencen så vi det altså i form af røde bær, rabarber, mandler og nødder og en overvejende hvid/ pastelfarvet palet (med enkelte undtagelser). På den måde kan selv kagemoden virke som et barometer på tidsånden og hvem skulle have troet det?
PRÆMIE
- Titanium Chef Patissier XL køkkenmaskine fra Kenwood
- Chokolade- og silikoneforme fra Pavoni fra Kok og Kage
- Chokolade og chokoladeudstyr fra Callebaut
RÅVAREKURVEN BESTOD AF
- Velvet chocolade fra Callebaut
- Essens Årstidskefir fra Arla Unika
- Økologisk bagepulver fra Dr. Oetker
- Økologisk vaniljepasta fra Taylor & Colledge
- Kage Hvedemel fra Valsemøllen
- Melatin fra Tørsleffs (valgfri farve)
DOMMERE
Tobias Hamann (tv-vært, vinder af Bagedysten, opskriftsudvikler)
Kent Madsen (chocolatier, ismager, teknisk advisor hos Callebaut & Cacao Barry)
Sisse Sejr (journalist, radiovært og kageelskende sønderjyde)
Marie Holm (buddingdronning, kogebogsforfatter, madskribent)
Maja Vase (kagekunstner, kogebogsforfatter, medstifter af Lækkerier)
Morten Heiberg (dessertkok, kogebogsforfatter, dommer i Sukkerchok)
Mere fra samme magasin:
Mere i samme serie: Lækkeriers Læserudfordring 2021
Læs flere lignende artikler
Lækkerier Prisen 2023
De kreative idéer flød i overflod ved 3. udgave af Lækkerier Prisen, hvor også det faglige niveau igen i år var tårnhøjt, da fire af Danmarks dygtigste konditorer dystede i kage for øjnene af Lækkeriers læsere.
Lækkeriers kagekonkurrence for professionelle er kommet for at blive, og det slog vi fast ved den tredje udgave af konkurrencen på en dejlig solskinsdag i april. Det samme gælder naturligvis Lækkeriers Chokolade-udfordring, som igen i år var åben for alle Lækkeriers læsere, uagtet deres faglige baggrund.
Lækkeriers dessertmiddag med Søllerød Kro 2022
Under den kampklare fane #SpisMereDessert bød Brian Mark Hansen og Mika Wulff endnu engang velkommen til Lækkeriers Dessertmiddag med Søllerød Kro – den 6. af slagsen.
Lækkeriers Læserudfordring 2022
Teamet “Lag på lag” blev fortolket i et utal af forskellige retninger og alle pladser var optaget blandt publikum, da de 8 finalister i Lækkeriers Læserudfordring mødtes på scenen ved Kreative Dage.
Lækkeriers dessertmiddag med Søllerød Kro 2018
Her på Lækkerier går vi stadig ind for dessert. Og for tredje år i træk inviterede Lækkerier sammen med Søllerød Kro til langbordsdessertmiddag under Copenhagen Cooking.
Cathrine Østerberg
Cathrine er ismager, isekspert, isteknolog, madiværk- sætter og indehaver af isbutiker i eget navn i både Danmark og Vietnam og hun deler sine bedste boganbefalinger samt en opskrift fra hendes egen isbog.
Gateau Nymphéas
Louises vinderkage er en rigtig forårskage i både farvetoner og smag. Hun har fortolket temaet “prikket” ved at udstyre kagen med prikker både indvendigt i form af mousse og udvendigt i form af chokoladecirkler i forskellige faver. De delikate chokoladecirkler gav også inspiration til kagens navn, da de ligner fine åkander. Kagen smager af hindbær, rabarber, karamel, pistacie og hvid chokolade og imponerede dommerpanelet nok til at lande på en 1. plads ved årets Læserudfordring. Smagene er lige efter Louises hjerte og er præcis de smage hun elsker og det samme gælder kagens sarte pastelfarver.
Lækkeriers læserudfordring 2021
Forår, lethed og klassiske smage dominerede feltet, da de 10 deltagerkager blev serveret til Lækkeriers Læserudfordring 2021. Samtidig blev årets tema “prikket” tolket i uventede retninger. Alt i alt en dag fuld af håb og fællesskab, som lovede godt for genåbningen af den søde madscene.
Flapjacks
Et levn fra mine mange år som Londoner er min hengivenhed over for earl grey-te og flapjacks. Der er noget ved kombinationen af havregryn og sukker, som rammer plet inde i mig, og derfor er denne engelske klassiker en favorit-kompagnon til min eftermiddagste.
Saftig citronkage med ribs
Denne kage fik tilnavnet Den grimme Ælling, da den var med til Apollo Bars charity bake sale sidste efterår. Den stod omgivet af de smukkeste kager fra dygtige konditorer og bagere fra hele København. Den var pyntet med smukke urter, som lagde sig ned og døde på 5 minutter i det dejligt, varme vejr, og den var uden tvivl den grimmeste kage på dagen.
Små solbær-brownies
Mørk og fudgy brownie overfaldet af solbærkompot, solbærmousse og solbærskum. En legesyg sag med fuld smæk på smagen. Kagens prikkede, buttede skumkjole er inspireret af et kagekunstværk fra Årets Kage 2016, som jeg var ganske begejstret for. Kagen var lavet af Karstin Magnussen, som var konditorelev hos La Glace. Den er så skæg at lave. Både dyppet i marengs og stænkene med kakaosmør efterfølgende. Men lov mig at pakke dit køkken godt ind i film, inden du slipper din indre kunstner løs. Det farvede kakaosmør sviner langt mere, end du tror.
Rabarber petit fours
Yndige, sart lyserøde rabarber-petits fours, der overrasker med deres dejlige syre og fnuglette fornemmelse i munden. Under de legesyge prikker gemmer sig blid og blød rabarbermousse, ekstrasyrlig rabarberkompot, saftig mazarin og en tynd, smørsprød mørdejsbund.
Cheesecake med passionsfrugt
Jeg er – hånden på hjertet – ikke særligt pjattet med cheesecake. Det bliver hurtigt en lidt for tung og ensformig fornøjelse. Denne her er dog alt andet. Den er blød og let og smelter blidt på tungen. Den er dejligt sur, tilpas salt og fuldendt af et gult, gennemhullet chokoladebånd, der emmer af ynde – og af ost.
Cruella-tærte
Som barn elskede Marie Havnø Frank Cruella de Vil. Hun synes, at hun var den fedeste skurkekarakter nogensinde. Den- gang klædte hun sig ud som Cruella til fastelavn, og nu er det hendes tærte, som er klædt ud som Cruella.
Lækkeriers bedste vaniljeis
Vinderisen er en creme anglaise-baseret is. Det betyder, at den laves af en opvarmet, legeret æggecreme – en simpel, tynd kagecreme.
Det er vigtigt at kontrollere temperaturen undervejs, så cremen ikke skiller. Den må maximalt blive 85 C varm og konstant omrøring er vigtig, for at opnå en ensartet temperatur i hele massen. Herefter afkøles den og ”modnes” på køl i 12-24 timer, så smagen kan udvikle sig, mens konsistensen også forbedres og cremen tykner en anelse mere.
Jagten på verdens bedste vaniljeis
Favoritten over alle favoritter i isdisken – vaniljeis. Blød og omfavnende, det er din søde ven der altid er der for dig uden de vilde overraskelser. Vaniljeis virker ALTID, både i en isvaffel, på isdesserten og direkte fra bøtten til sofahygge. Og dem der synes at vaniljeis er kedeligt, har åbenbart ikke smagt en god vaniljeis. mere bestemt brød bagt på stegepanden.
Vaniljeforkælet koldskålskage
Hvid som sneen og sød som sommeren. En vidunderlig kold- skålskage med vanilje og citron i alle fire lag. Kagen er knasende, sprød, cremet og blød – og smager fantastisk, præcis som den er. Men lidt søde, danske jordbær on the side er nu heller ikke dumt.
Nørdens guide til is: Iskolde krystaller
Det er ingen hemmelighed at god is er lidt af en videnskab, men med lidt køkkenvidenskabelig indsigt og et par fifs, så kan du sagtens lave is hjemme i dit eget køkken, som er langt bedre end supermarkedernes.
Brændte prikker på dine brød
Brændt brød leder nok mest tankerne hen på aftener om bålet med forkullet snobrød. Men der findes faktisk et hav af forskellige brød bagt over ”åben ild”, eller i hvert fald åben varme, som får smukke og velsmagende brændte prikker.
Vi dykker ned i magien ved bagning over direkte varme, nærmere bestemt brød bagt på stegepanden.
Engelske muffins
Weekendmorgener er som skabt til langsom morgenmad med retter i den mere tidskrævende ende.
Naanbrød
Jeg har en tilståelse: nogle gange laver jeg indisk mad bare for at have en undskyldning for også at lave en ordentlig omgang luftigt, lunt og smørpenslet naan til at guffe løs af. Den let brændte smag i de mørke pletter fra pandestegningen og den fede, skarpe hvidløgsduft gør naan til en crowdpleaser af dimensioner.
Lækkerier Prisen 2023
De kreative idéer flød i overflod ved 3. udgave af Lækkerier Prisen, hvor også det faglige niveau igen i år var tårnhøjt, da fire af Danmarks dygtigste konditorer dystede i kage for øjnene af Lækkeriers læsere.
Lækkeriers kagekonkurrence for professionelle er kommet for at blive, og det slog vi fast ved den tredje udgave af konkurrencen på en dejlig solskinsdag i april. Det samme gælder naturligvis Lækkeriers Chokolade-udfordring, som igen i år var åben for alle Lækkeriers læsere, uagtet deres faglige baggrund.
Lækkeriers dessertmiddag med Søllerød Kro 2022
Under den kampklare fane #SpisMereDessert bød Brian Mark Hansen og Mika Wulff endnu engang velkommen til Lækkeriers Dessertmiddag med Søllerød Kro – den 6. af slagsen.
Lækkeriers Læserudfordring 2022
Teamet “Lag på lag” blev fortolket i et utal af forskellige retninger og alle pladser var optaget blandt publikum, da de 8 finalister i Lækkeriers Læserudfordring mødtes på scenen ved Kreative Dage.
Lækkeriers dessertmiddag med Søllerød Kro 2018
Her på Lækkerier går vi stadig ind for dessert. Og for tredje år i træk inviterede Lækkerier sammen med Søllerød Kro til langbordsdessertmiddag under Copenhagen Cooking.
Cathrine Østerberg
Cathrine er ismager, isekspert, isteknolog, madiværk- sætter og indehaver af isbutiker i eget navn i både Danmark og Vietnam og hun deler sine bedste boganbefalinger samt en opskrift fra hendes egen isbog.
Gateau Nymphéas
Louises vinderkage er en rigtig forårskage i både farvetoner og smag. Hun har fortolket temaet “prikket” ved at udstyre kagen med prikker både indvendigt i form af mousse og udvendigt i form af chokoladecirkler i forskellige faver. De delikate chokoladecirkler gav også inspiration til kagens navn, da de ligner fine åkander. Kagen smager af hindbær, rabarber, karamel, pistacie og hvid chokolade og imponerede dommerpanelet nok til at lande på en 1. plads ved årets Læserudfordring. Smagene er lige efter Louises hjerte og er præcis de smage hun elsker og det samme gælder kagens sarte pastelfarver.
Lækkeriers læserudfordring 2021
Forår, lethed og klassiske smage dominerede feltet, da de 10 deltagerkager blev serveret til Lækkeriers Læserudfordring 2021. Samtidig blev årets tema “prikket” tolket i uventede retninger. Alt i alt en dag fuld af håb og fællesskab, som lovede godt for genåbningen af den søde madscene.
Flapjacks
Et levn fra mine mange år som Londoner er min hengivenhed over for earl grey-te og flapjacks. Der er noget ved kombinationen af havregryn og sukker, som rammer plet inde i mig, og derfor er denne engelske klassiker en favorit-kompagnon til min eftermiddagste.
Saftig citronkage med ribs
Denne kage fik tilnavnet Den grimme Ælling, da den var med til Apollo Bars charity bake sale sidste efterår. Den stod omgivet af de smukkeste kager fra dygtige konditorer og bagere fra hele København. Den var pyntet med smukke urter, som lagde sig ned og døde på 5 minutter i det dejligt, varme vejr, og den var uden tvivl den grimmeste kage på dagen.
Små solbær-brownies
Mørk og fudgy brownie overfaldet af solbærkompot, solbærmousse og solbærskum. En legesyg sag med fuld smæk på smagen. Kagens prikkede, buttede skumkjole er inspireret af et kagekunstværk fra Årets Kage 2016, som jeg var ganske begejstret for. Kagen var lavet af Karstin Magnussen, som var konditorelev hos La Glace. Den er så skæg at lave. Både dyppet i marengs og stænkene med kakaosmør efterfølgende. Men lov mig at pakke dit køkken godt ind i film, inden du slipper din indre kunstner løs. Det farvede kakaosmør sviner langt mere, end du tror.
Rabarber petit fours
Yndige, sart lyserøde rabarber-petits fours, der overrasker med deres dejlige syre og fnuglette fornemmelse i munden. Under de legesyge prikker gemmer sig blid og blød rabarbermousse, ekstrasyrlig rabarberkompot, saftig mazarin og en tynd, smørsprød mørdejsbund.
Cheesecake med passionsfrugt
Jeg er – hånden på hjertet – ikke særligt pjattet med cheesecake. Det bliver hurtigt en lidt for tung og ensformig fornøjelse. Denne her er dog alt andet. Den er blød og let og smelter blidt på tungen. Den er dejligt sur, tilpas salt og fuldendt af et gult, gennemhullet chokoladebånd, der emmer af ynde – og af ost.
Cruella-tærte
Som barn elskede Marie Havnø Frank Cruella de Vil. Hun synes, at hun var den fedeste skurkekarakter nogensinde. Den- gang klædte hun sig ud som Cruella til fastelavn, og nu er det hendes tærte, som er klædt ud som Cruella.
Lækkeriers bedste vaniljeis
Vinderisen er en creme anglaise-baseret is. Det betyder, at den laves af en opvarmet, legeret æggecreme – en simpel, tynd kagecreme.
Det er vigtigt at kontrollere temperaturen undervejs, så cremen ikke skiller. Den må maximalt blive 85 C varm og konstant omrøring er vigtig, for at opnå en ensartet temperatur i hele massen. Herefter afkøles den og ”modnes” på køl i 12-24 timer, så smagen kan udvikle sig, mens konsistensen også forbedres og cremen tykner en anelse mere.
Jagten på verdens bedste vaniljeis
Favoritten over alle favoritter i isdisken – vaniljeis. Blød og omfavnende, det er din søde ven der altid er der for dig uden de vilde overraskelser. Vaniljeis virker ALTID, både i en isvaffel, på isdesserten og direkte fra bøtten til sofahygge. Og dem der synes at vaniljeis er kedeligt, har åbenbart ikke smagt en god vaniljeis. mere bestemt brød bagt på stegepanden.
Vaniljeforkælet koldskålskage
Hvid som sneen og sød som sommeren. En vidunderlig kold- skålskage med vanilje og citron i alle fire lag. Kagen er knasende, sprød, cremet og blød – og smager fantastisk, præcis som den er. Men lidt søde, danske jordbær on the side er nu heller ikke dumt.
Nørdens guide til is: Iskolde krystaller
Det er ingen hemmelighed at god is er lidt af en videnskab, men med lidt køkkenvidenskabelig indsigt og et par fifs, så kan du sagtens lave is hjemme i dit eget køkken, som er langt bedre end supermarkedernes.
Brændte prikker på dine brød
Brændt brød leder nok mest tankerne hen på aftener om bålet med forkullet snobrød. Men der findes faktisk et hav af forskellige brød bagt over ”åben ild”, eller i hvert fald åben varme, som får smukke og velsmagende brændte prikker.
Vi dykker ned i magien ved bagning over direkte varme, nærmere bestemt brød bagt på stegepanden.
Engelske muffins
Weekendmorgener er som skabt til langsom morgenmad med retter i den mere tidskrævende ende.
Naanbrød
Jeg har en tilståelse: nogle gange laver jeg indisk mad bare for at have en undskyldning for også at lave en ordentlig omgang luftigt, lunt og smørpenslet naan til at guffe løs af. Den let brændte smag i de mørke pletter fra pandestegningen og den fede, skarpe hvidløgsduft gør naan til en crowdpleaser af dimensioner.