Lad “rugen” falde over julens brødbagning

Mange hjemmebagere er lidt bange for at bage med rugmel, da det opfører sig markant anderledes end hvedemel og kan give tunge, tørre og smuldrende brød. Men brød med rug kan sagtens være nemmere at bage end de store hvedebrød og de stiller ofte færre krav til din tålmodighed under æltningen.

magasin15-Laekkerier15_57212
magasin15-Laekkerier15_57192
magasin15-Laekkerier15_57178

Forskellen på hvede og rug
Rugmel har ikke de samme bageegenskaber som hvede, og det er vigtigt at vide, hvis man gerne vil bage lækkert brød med rugmel. Rug danner nemlig ikke den samme type gluten og heller ikke i lige så store mængder som hvede, hvorfor du heller ikke opnår den samme elastiske dej med rug, som når du bager med hvede. Brøddej af rugmel minder mere om en kagedej end en klassisk brøddej. Så du skal altså kigge efter helt andre kendetegn i din rugdej end i din hvededej.

Bagetemperatur og bagetid er også en af de store forskelle på hvedebrød og rugbrød. Du skal skrue ned for temperaturen og op for bagetiden, så rugbrødet får tid til at blive gennembagt uden at det bliver sort. Ofte skal brød på ren rugmel bage dobbelt så lang tid, som et hvedebrød. Der findes eksempler på rugbrød, som bages i op til 24 timer. Når rugbrød skal bage så længe, så er du også nødt til at skrue ned for temperaturen på ovnen. Du skal typisk ned omkring 150-200°, alt efter formen på brødet.

Groft er godt

Det grove rugbrød er let at lave uden de store udfordringer. Processen minder mere om at bage en kage end et brød, for en grov rugbrødsdej skal i princippet bare røres sammen. Et succesfuldt resultat afhænger primært af, at der er vand nok i dejen til, at rugbrødet ikke bliver for tørt og kedeligt, efter det er hævet og bagt. Så når du bager rugbrød, er det bedst ikke at stikke hænderne i den og sammenligne med en hvedebrødsdej. Brug i stedet en røremaskine og sammenlign konsistensen på dejen med en sandkagedej, den skal gerne være klistret og minde lidt om kold, blød havregrød. Derudover er det godt at tilsætte lidt syre til rugdejen, fx i form af surdej, yoghurt eller juice. Det tæmmer de enzymer, som er på spil i rugbrødet, så du får en bedre konsistens i det færdige rugbrød og som bonus en bedre holdbarhed.

Når rugbrødsdejen er rørt passer den ofte bare sig selv og skal hverken formes eller håndteres yderligere, den skal blot bages selvfølgelig. Det kan være en fordel at håndtere den en smule mere forsigtigt end hvededejen, da den jo mangler elasticitet og det “glutenskelet”, som hvededejen har. Derfor er det nemt at bage fritstående hvedebrød, hvorimod langt de fleste rugbrød hæves og bages i form.

Ekstra smag

Ligesom hvedebrødsdej så har dej af rugmel også godt af at hæve længe og køligt, således at både konsistens og smag udvikler sig langsomt. Smagen i rugbrød forbedres også når man tilsætter salt, og det gør konsistensen også – faktisk mener nogle bagere at man ligeså godt kan smide et rugbrød ud, hvis man har bagt det uden salt – om det passer eller ej ved jeg ikke, jeg har altid husket saltet lige siden jeg hørte det. Det er en fordel at vælge fint salt, da det lettere opløses i dejen og fordeles i hele brødet.

Vil du gerne have ekstra smag i dine rugbrød, så prøv at krydre det med fx kommen, fennikelfrø, malt eller rosmarin, som fremhæver og understøtter den naturlige kornsmag i rugen. Det klæder også smagen med lidt sødt – de gængse valg er honning, sirup eller sukker, men prøv også rosiner, tørrede dadler, figner eller tranebær, som kan kan give både sødme og fugtighed til dejen, så rugbrødet holder sig saftigt længere. De søde typer rugbrød egner sig særlig godt til ostemadder eller bagt i små forme, og brugt som snack i madpakken.

Finere og lettere brød med sigtet rugmel

Fuldkornsrugmel giver gode og tunge rugbrød, men vil du gerne bage lettere brødtyper med rugmel, så skal du vælge den sigtede rugmel på melhylden i stedet for. Den gamle kombination af ca. 70% hvedemel og 30% sigtet rugmel – er det vi kender fra supermarkedet som sigtemel, og det fungerer fortrinligt til at lave lettere og mere lyse typer brød. Vil du bage lyst rugbrød, kan du sagtens gå højere op i mængden af sigtet rugmel, men husk altid, at jo mere rug du tilsætter, desto tungere og fastere brød får du. Generelt er den magiske grænse for lette brød ca. 25% fuldkornsmel og det gælder også generelt for rugmel hvis du vil lave teboller, franskbrød og den slags. Bruger du sigtet rugmel, kan du sagtens gå en smule højere op til fx 30-35% uden af brødene bliver hårde og murstenstunge.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: Lad "rugen" falder over julens brødbagning

Læs flere lignende artikler