magasin16-Surdejsbrod_Lækkerier_16_62743

Lad den simple surdej forføre dig

Vi har inviteret brødentusiasten Cathrine Brandt til at dele ud af sin ekspertviden om surdej. Læs med her, når Cathrine forklarer, hvordan vand og mel – to helt simple råvarer – kan skabe vilde resultater i dit køkken.

magasin16-Surdejsbrod_Lækkerier_16_62727 (1)
magasin16-Surdejsbrod_Lækkerier_16_62734
magasin16-Surdejsbrod_Lækkerier_16_62731

Fang din surdej på det rette tidspunkt

En ung surdej er rig på mælkesyrebakterier og gærceller og har færre eddikesyrebakterier. En moden surdej er mere rig på eddikesyre og har færre mælkesyrebakterier og gærceller (sidstnævnte hæmmes i øvrigt af eddikesyren). Bager du med en ung surdej får brødet en mildere syrlighed og en bedre opbagning og bager du med en moden surdej, får du en dybere og mere intens surdejs-smag og et brød med mindre ophævning. Med ung og moden menes tiden siden den er fordret og ikke surdejens samlede levetid.

Hvad er en surdej?

Et godt brød kræver næsten ingenting. Vand, mel og salt. Det er så simpelt, som det kan blive. Og så alligevel ikke. For brødbagning er meget mere end bare at røre de enkelte ingredienser sammen og bage dejen. Et godt brød kræver gode råvarer, tid, opmærksomhed og en forståelse for den kemi, der opstår, når vand og mel røres sammen.

Med vand og mel kan du lave din egen surdej. Og der er god grund til at lave en surdej, for den kan få dit bagværk til at hæve, udvikle sig og smage helt fantastisk. I luften, i melet og på hænderne er der naturligt forekommende mikroorganismer. Når de kommer i kontakt med blandingen af mel og vand, så skaber de en mælkesyrefermentering. Det betyder, at stivelsen i melet omdannes til mælkesyre, gærceller og eddikesyre.

En surdej fungerer primært som hævemiddel og smagsgiver i dine dej. Et surdejsbrøds karakteristiske smag skyldes de smagsstoffer, som mælkesyrebakterierne danner. Surdej indeholder, ligesom gær, massevis af gærceller, der får dine dej til at hæve. Du kan altså sagtens bage alt dit brød med surdej; lige fra luftige brød, til bløde boller, til søde toastbrød og lækre madbrød.

Den geniale fermentering

Surdejen har også en konserverende virkning på brødet. Det skyldes de gode bakterier, der fermenterer dejen.

Netop fermenteringen, som surdejen skaber i dejen, gør også, at mange mennesker bedre tåler at spise surdejsbrød end brød bagt med korte hævetider og store mængder gær. Surdejen og de lange hævetider, som et surdejsbrød kræver for at blive let og luftigt, gør, at der er meget lidt stivelse tilbage i et velfermenteret surdejsbrød. Melets stivelse omdannes til sukkerstoffer, når mælkesyrebakterierne får tid til at arbejde i dejen.

“Med en surdej handler det ikke om alder, men om hvor levende, den er.”

En surdej kan leve uendeligt, hvis du passer på den og fodrer den. Din surdej har det allerbedst, hvis den står lunt og bliver fodret hver dag. Det sikrer, at surdejen ikke kommer til at være for rig på eddikesyrebakterier, der er hæmmende for gærcellernes aktivitet.

Hæng dig ikke i gamle fortællinger om, at en surdej er bedst, hvis den er mange år gammel. Allerhelst 100 år eller mere. Det er en hyggelig og bæredygtig tanke, at en surdej lever i generationer og bliver givet videre til folk fra nær og fjern. Men en surdej, der er en måned gammel, kan være mindst lige så god og bagestærk. I nogle tilfælde er en frisk og ny surdej endda langt bedre end en gammel surdej. En surdej kan nemlig også blive doven. Så hvis du oplever, at din surdej ikke er lige så aktiv, som den tidligere har været – så laver du bare en ny.

De gamle kornsorter kan være med til at give en endnu mere spændende smag til dit brød. Enkorn er en af de gamle hvedesorter, der med fordel kan bages sammen med surdej. Surdejen fremmer enkorns bageevne. Enkorn har en rund og fyldig smag, som særligt kommer til sin ret, når du bager med groft enkornsmel, hvor hele kornet bruges.

Støbejerns gryde-tricket holder

Hvededeje hæver meget, fordi hvedemel har et højt indhold af gluten. Brødets glutenstruktur kan holde på luften, som dannes inde i dejen, når den hæver. Boblerne fortsætter også med at vokse under den første del af bagningen. Derfor får brødet de bedste betingelser for at hæve, hvis det bages under låg og i en støbejernsform, der holder varmen og fugten langt bedre end en ovn kan. Under låget skabes der damp, når dejen varmes op. Dampen sikrer, at brødet ikke sætter skorpe for tidligt og hæmmer brødet i at hæve optimalt. Når låget tages af, så begynder bruningen af brødets skorpe. Når der er dannet en hård skorpe, så kan glutenstrukturen ikke udvide sig længere. Det øger trykket inde i dejen, der får nogle af luftboblerne til at briste og forene sig til større bobler. Det giver surdejsbrødet dets karakteristiske lufthuller. På den måde kan man bage fantastiske surdejsbrød hjemme i sit eget køkken i en helt almindelig ovn.

TIP: Er din surdej aktiv?
Du kan meget nemt teste, om din surdej er bageklar og aktiv. Fyld en lille skål med vand og kom en skefuld surdej i. Flyder den, så indeholder den kuldioxid, der er skabt, når gærcellerne fordøjer melets stivelse, og så kan den bages med. Flyder den ikke, så skal surdejen fodres.

TIP: Øret afslører om brødet er hævet optimalt
Ved at lave et snit ned langs brødet, så bestemmer du, hvor brødet sprækker, når det hæver færdig under bagning. Det giver surdejsbrødet sit karakteristiske ”øre” og det siges, at hvis et surdejsbrød kan løftes som en håndtaske i sit øre, så har det rejst sig og hævet optimalt.

TIP: Smagen sidder i skorpen
Bag dit brød godt gyldent – mørkere end du tror. En stor del af brødets smag sidder i skorpen og udvikles, når den bliver gylden.

TIP: Hvordan laver jeg en surdej?
Du kan læse meget mere om surdej, hvordan du kommer igang med din egen surdej og hvordan du fodrer din surdej i Lækkerier nr. 11 og i Cathrines bog Surdej.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: Cathrine Brandt

Læs flere lignende artikler