Jagten på verdens bedste vafler
Tekst og opskrift af Mia Irene Kristensen & Mika Wulff. Foto af Chris Tonnesen.
Norske? Svenske? Belgiske? Hvem opfandt vaflen? … det går vi ikke så højt op i. Men vi går op i at bage og spise lækre vafler, og derfor jagter vi i dette nummer af Lækkerier verdens bedste vafler.
Efterår og vinter er årstider for langsomt hjemmebag, som kan give varme i krop og sjæl. Det er årstiden for vafler! Og vi elsker vafler – morgen, middag og aften (Mika serverer endda vafler til natmad – med lufttørret skinke og trøffelmayo, mums!).
SÅDAN GJORDE VI:
– Jagtens vafler er testet med de samme basisingredienser; økologisk sødmælk, økologisk smør, økologisk piskefløde, kage-hvedemel, bagepulver, økologiske hele æg og hvidt sukker.
– Vi har testet mængder af ingredienser, varierende ingredienser og ikke mindst fremgangsmåde.
– Dejen er testet ved bagning i både hjerteformet vaffeljern og i to forskellige belgiske vaffeljern.
– Efter bagning er vafler sat i korthus-formation, for at de kan dampe af og ikke bliver bløde af at ligge stablet. Vaflerne er smagt senest 10 minutter efter bagning.
HVAD ER EN GOD VAFFEL?
En god vaffel er for os en sprød vaffel. Den skal være sprød uden at være papagtig eller decideret hård og den skal have en smuk gylden farve og let fedtet overflade. Den gode vaffel holder sig sprød mere end 10 minutter efter bagning.
Smagen er mild og rund, med en let sødme, karamelliseret smør og gerne med et hint af citron, vanilje og kardemomme. Det er vigtigt at vaflen alene smager af noget og smager godt, så det ikke kun er en ligegyldig beholder til toppingen. Den skal have et saftigt indre, uden at være klæg og være luftig og voluminøs af masser af luftbobler.
HVAD ER OP OG NED I VAFLENS VERDEN
På vores jagt efter verdens bedste vaffel tester vi både forskellige fremgangsmåder såvel som ingredienser, og vi kigger efter både smag og konsistens i testforløbet.
For at komme til bunds i forskelle i luftighed og sprødhed, tester vi forskellen på fløde som væske og fløde som skum, vi tester forskellen på rørte æg, æggesnaps og stiftpiskede æggehvider. Vi tester væske og fedtstof i form af vand, danskvand, øl, sødmælk, kærnemælk, piskefløde og smeltet smør. Og sidste men ikke mindst tester vi også hævemidler som giver vaflerne luftighed, her i form af fordej, gær, natron og bagepulver.
BAG MENS JERNET ER VARMT
Vi ved allerede inden vi starter jagten, at der er stor forskel på vaffeljern, og derfor vælger vi at teste alle opskrifter på tre forskellige vaffeljern. Et klassisk, simpelt, elektrisk vaffeljern til hjertevafler (billigt) og et semiprofessionelt elektrisk vaffeljern til belgiske vafler med temperaturstyring og timer (dyrt) og et billigt vaffeljern med udskiftelige plader til belgiske vafler.
FLØDESKUM – GIVER LIDT LUFTIGHED, MEGET FEDME OG MASSER AF SPRØDHED
Vi lægger ud med at teste jagtens mest mærkværdige opskrift; flødevafler. Opskriften stammer fra en meget gammel kogebog og består kun af 3 ingredienser; flødeskum, mel og en lille smule sukker. Det giver en spøjs tæt dejkugle, som skal klemmes ud imellem vaffeljernets bageplader. Vaflerne bliver overraskende nok lidt luftige, omend bastante og meget fede, og utroligt sprøde, nærmest som isvafler i overfladen. Men faktisk er de mere end spiselige – til vores store overraskelse, må vi nok indrømme. De smager ikke af meget andet end mel og flødeskum, men med et skud kardemomme eller citronskal og lidt salt, så kunne denne løsning sagtens fungere som en simpel sommerhusløsning, når det skal være rigtig nemt.
Vi ser piskefløde anvendt i flere af opskrifterne, men denne er den eneste som kræver piskefløden pisket. I alle tilfælde giver fløden både fedme og god smag til vaflerne.
TIP: Frys dine vafler
Vafler kan være lidt sørgelige dagen efter at de er bagt. Har du større rester af færdigbagte vafler, så frys dem ned når de er friskbagte og lun dem hurtigt i ovnen inden servering.
FORDEJ OG KÆRNEMÆLK – SMAGER DEJLIGT, MEN LIDT AF RUNDSTYKKER
Vaffelopskrift nummer to er også en af testens sjove – og lettere besværlige – indslag, den laves nemlig med både fordej (med gær) og senere med kærnemælk. Det giver en vaffel, som er saftig og fin luftig. Skorpen er super sprød, men meget tynd, og holder sig ikke sprød særlig længe. Det vildeste er dog smagen, som minder os om et godt rundstykke fra en gammeldags bager. Det giver associationer til en salt vaffel og den vil sikkert være god som frokost eller forret med lidt skinke og avokado på toppen. Men ellers ser vi ikke nogen pointe i den lidt besværlige fordej, da vi ikke ønsker os smagen af rundstykke i vores vafler. Kærnemælken vender vi tilbage til.
TIPS TIL DIT VAFFELJERN
Start med at rengøre det for rester af fedtstof. Gammel olie og smør fra sidste bagning sidder og bliver harskt fra sidst, så giv det gerne en ren, fugtig klud inden du går i krig med bagningen.
Tjek gerne at overfladen er intakt, hvis du bager på et sliplet jern. Så undgår du at dejen hænger fast. Er der skader på overfladen, så smør jernet med smeltet smør, inden du hælder dejen i og tjek brugsanvisningen, for at se producentens anbefalinger. Nogle jern skal kasseres når overfladebehandlingen er ødelagt.
Varm jernet ordentligt op – man kan nemt blive utålmodig når man bager vafler, men du får den bedste overflade på vaflerne, hvis dit vaffeljern bliver ordentligt varmt inden du går i gang med bagningen og imellem hver vaffel.
TIP: Sigt de tørre ingredienser i opskriften sammen, så er der mindre risiko for klumper og farven på vaflerne bliver mere ensartet.
VÅDT OG TØRT PISKES SAMMEN – NEMT, MEN LIDT INTETSIGENDE
I den nemme ende finder vi også jagtens tredje og næste vaffel. Her afvejes vådt og tørt, og piskes herefter sammen med elpisker. Det er nemt og hurtigt, men gør ikke just noget godt for konsistensen. Vaflerne bliver klæge i det belgiske vaffeljern, og bliver generelt alt for hurtigt bløde i begge vaffeljern. Smagen er fin, men det er ikke nok i sig selv. Vi tester derefter flere opskrifter efter samme metode – med varierende ingredienser og varierende mængder. Og konklusionen er, at de meget smør- og fløde-tunge varianter bliver dejligt sprøde og forholdsvis luftige når der bruges bagepulver, men det giver naturligvis en meget fed vaffel og derfor føles den alligevel lidt tung at spise.
NORGES BEDSTE VAFFELOPSKRIFT?
Nordmændene er rigtig gode til vafler og derfor har vi store forventninger til den næste vaffel, som efter sigende er Norges bedste (ifølge Familie Journalen i Norge, red). Den kendetegnes ved at æg og sukker piskes til en luftig æggesnaps. Det giver en dejlig luftig vaffel, men den smager for os en anelse af bagt æggesnaps, ligesom man kender det fra smagen af lagkagebunde. Den bliver primært sprød i kanten, holder sig ikke sprød længe og virker lidt papagtig tør.
MAKSIMAL LUFTIGHED MED KULSYRE OG ÆGGEHVIDESKUM
Øl dukker tit op i pandekageopskrifter og den næste og fjerde vaffelopskrift gør brug af samme trick. Faktisk bruger den både øl og piskede æggehvider og slet ingen andre hævemidler. Det giver både luftighed og smag. Desværre bliver ølsmagen alt for kraftig og gennemtrængende. Øllet giver lidt luftighed fra kulsyren og derudover giver de stiftpiskede æggehvider en rigtig dejlig konsistens i begge typer vaffeljern. Vi konkluderer, at det uden tvivl er besværet værd at piske æggehviderne stive, selvom det tager længere tid og giver mere opvask. Og selvom smagen af øl i vaflen er for meget af det gode, så låner vi tippet med kulsyre og tester videre med danskvand i stedet for øl. Det viser sig at danskvand giver en ligeså skøn og luftig vaffel, men da det ikke er alle der har danskvand ved hånden tester vi også om almindeligt koldt vand og bagepulver kan give samme effekt – og det kan det.
TIP: Temperatur på ingredienser
Sørg for at alle ingredienser har samme temperatur, det er typisk lettest at gå efter stue- temperatur (ca. 20-25 C), særligt hvis smørret smeltes. Så bliver dejen mest ensartet.
BAGEPULVER, NATRON ELLER GÆR
Alle opskrifterne som vi prøver i jagten benytter hævemiddel af den ene eller anden art, og langt de fleste bagepulver (undtagen den førnævnte, som bruger kombinationen af æggehvider og øl i stedet). Natron indgår i et par enkelte, men det kræver syre for at blive aktiveret og hvis ikke det får nok syre giver det vaflen en fæl smag af natron. Vi tester også brugen af gær – både i fordej som kun hviler i 30 minutter og en der hviler natten over. Gæren giver en luftig vaffel, som dog også virker en smule mere brødagtig i konsistensen, og i smagen, hvis dejen får lov at udvikle sig længe. Vi tester en opskrift som både indeholder gær og lyst maltmel og tilsammen giver det en smag i vaflen, som giver associationer til grovbrød, hvilket gør vaflen mere egnet som frokostvaffel.
TIP: Giv vaflen smag
Selvom om en vaffel gerne skal være enkel i smagen, så kan du sagtens tilsætte smagsgivere fx vanilje, citronskal eller stødt kardemomme. Du kan også gøre den mere eksotisk med fx revet tonkabønne.
VERDENS VÆRSTE VAFFEL? ”VAFFELMIX”
For at teste hvad den helt nemme løsning kan, så tester vi også en færdigblandet vaffelmix. Den består af pulver, som mixes med vand, æg og olie (vi bruger dog smeltet smør i stedet for olie). Vi er ikke helt overbevist om, hvor meget nemmere det egentlig er, måske kommer den mest til sin ret, hvis man ikke ejer en køkkenvægt eller er kom- met afsted i sommerhus uden. Dejen er testens tyndeste og er nærmest suppeagtig i konsistensen. Til trods for det, så bliver vaflerne faktisk fint sprøde, brune og nærmest lidt transparente i looket. Til gengæld er smagen afskyelig og minder mest om dårlig friture.
TIP: Det er ikke kun formen på vaffeljernet der gør vaflerne belgiske
Ægte belgiske vafler er ret kompakte og brødagtige, søde og tilføjes sukker eller kandisstykker, som karamelliserer undervejs i bagningen.
TIP: Genopliv din vaffel
Hvis dine vafler når at blive bløde eller kolde inden servering, kan du lune dem kort i ovnen ved 180 C.
VINDEROPSKRIFTEN
Den endelige opskrift i jagten bliver en kombination af det bedste fra de forskellige forsøg. Den indeholder både smeltet smør i rigelige mængder og piskefløde. Vaflerne bliver den mest fantastiske gyldne farve, helt sprøde og super luftige med hjælp fra både bagepulver og æggehvideskum. De har en fin saftighed, men er ikke klæg i krummen. Smagen er sød, uden at være for sød, og den fungerer fint med en sød topping.
DERFOR VIRKER VINDEROPSKRIFTEN …
Fløde – bidrager med en dejlig sødme og fedme til dejen. Det holder vaflerne saftige og bidrager til en god konsistens.
Smør – Gør vaflerne maksimalt sprøde og smagfulde. Det er lige før at vi siger, jo mere desto bedre, men vi kom ud i nogle mængder hvor vaflerne faktisk blev for smørtunge, i hvert fald hvis man gerne vil spise mere end én. Her har vi optimeret mængden, så du får sprøde vafler og sagtens kan snuppe et par stykker uden problemer.
Vand – Giver en let struktur og hjælper med at holde vaflerne luftige og lette, så de ikke bliver for brødagtige, du kan også bruge kærnemælk i stedet for, det giver en fin syrlighed i vaflen, men tynger også konsistensen. Kan du lide ekstremt luftige og sprøde vafler, så skift vandet ud med iskoldt danskvand, det giver meget luftige vafler.
Piskede æggehvider – Gør vaflerne super luftige og lette i konsistensen. Det er besværligt, det ved vi, men her er det virkelig besværet værd.
Kagemel – har et lavere proteinindhold end mel egnet til brødbagning. Det sikrer at der ikke udvikles større mængder gluten i dejen, så vaflerne ikke bliver seje i konsistensen.
Sukker – mange af opskrifterne i testen indeholdt meget lidt sukker, her har vi skruet lidt op, da sukkeret både giver ekstra smag, men også bidrager til konsistensen.
Krydderier – vaflerne smager godt uden smagsgivere, hvis du spørger os, men vi kan også godt lide at “krydre” dem en smule. Her bruger vi citron, kardemomme og vanilje, som ikke er for dominerende, men bare runder smagen af og letter den lidt, så vaflerne smager af mere end bare dejlig smør.
Vaffeljernet – Vi har testet opskriften på 3 forskellige vaffeljern. Denne opskrift er særligt god at bage enten på et klassisk hjertevaffeljern eller på et godt belgisk jern, fx Sage, da dejen nærmest “støbes” i disse jern. Desværre var der hverken optimal hævning, afbagning eller sprødhed af denne opskrift i det billige belgiske vaffeljern (med udskiftelige plader).
Find opskriften her.
VAFFELRESEARCH:
I vores jagt på verdens bedste vafler har vi bl.a. kigget nærmere på vaffelopskrifter fra gamle kogebøger, Valdemarsro, Casper Sundin, Serious Eats, Bon Appetit, Magnus Nilson, Scandi Kitchen, Annemette Voss, Arla, Omegn Torvehallerne m.fl.
Mere fra samme magasin:
Mere i samme serie: Jagten på verdens bedste vafler
Læs flere lignende artikler
Jagten på verdens bedste hindbærsnitte
En ægte, ældgammel klassiker fra bagerens tørkagesektion. Den simple snitte, som kan være svær at få helt perfekt. Vi har sat os for at finde formlen for den perfekte hindbærsnitte.
Selvom hindbærsnitten snart har 300 år på bagen, er den evigt populær. Den sursøde, sprøde mørdejskage med det lækre lag af sødt hindbærfyld i midten ser ikke ud af meget, men overrasker på smag og konsistens. Det er en kage, hvor timing og præcision er vigtigere end man tror, da den skal have tid til at trække efter den er lavet, så lagene kan smelte sammen, men uden at snitten bliver fugtig og snasket.
Jagten på verdens bedste chokolademousse
En ægte fransk klassiker som er en favorit hos enhver chokoladeelsker – denne gang har vi begravet os i opskrifter på chokolade- mousse. For chokolademousse er en simpel dessert, men der findes uendelig mange holdninger og opskrifter på, hvordan den skal smage og fremstilles.
Opskrifterne og stilarterne inden for chokolademousse er mangfoldige – lige fra den mest simple med 2 ingredienser og op til de mere komplicerede, med op til 7 ingredienser og en kringlet proces. Det er svært at pege entydigt på én traditionel opskrift, men den typiske franske favorit har æg i en eller anden form, og dertil måske – eller måske ikke – flødeskum. Vi tester på kryds og tværs og kommer hele vejen rundt og mere til.
Lækkeriers bedste varm chokolade
Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for variationer, da den kan tilberedes med både mælk og vand. Det giver to vidt forskellige varme chokolader, den ene meget klassisk – den anden intens og måske knap så børnevenlig. Prøv begge og find din favorit.
Jagten på verdens bedste varm chokolade
Regn og blæst er næsten lig med hyggelige stunder indendørs med en kop varm chokolade – det samme er fødselsdag og en tur på La Glace. Chokoladen varmer os til hver en tid, og giver os et sødt kakaokram lige når vi har allermest brug for det.
Kakao eller chokolade? Varm chokolade kan defineres som en varm, oftest mælke- baseret, sødet drik, med en intens smag af chokolade eller kakao. Typisk skelner man mellem to versioner, enten varm kakao eller varm chokolade, alt efter om drikken er tilsmagt med kakaopulver eller smeltet chokolade. De to typer min- der til forveksling om hinanden og derfor har vi i denne test slået dem sammen og smagt dem op imod hinanden.
Jagten på verdens bedste koldskål
Supermarkedernes hylder tømmes for koldskål så snart de første solstråler rammer landet i forsommeren. Danskerne elsker koldskål – og det gør vi også her på Lækkerier, om end vi bedst kan lide den hjemmelavede version.
Denne gang står sommerklassikeren over dem alle for skud i “Jagten” for vi har sat os for at finde verdens bedste koldskål.
Jagten på verdens bedste gulerodskage
Saftig som få og mere krydret end andre gode skærekager. Gulerodskagen er en favorit hos de fleste – hvad enten du vil have den uden rosiner eller med ekstra nødder, så er kombinationen af varme krydderier og revet gulerod i en klassisk skærekage virkelig en vinder. Den første rigtige opskrift på gulerodskage er fra 1800-tallet og fransk, men de fleste af os forbinder gulerodskagen med de engelsktalende lande, særligt USA. I den moderne udgave af kagen er det en skærekage, men modsat mange andre kager anvendes der olie i stedet for smør.
Jagten på verdens bedste flødekaramel
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.
Jagten på verdens bedste citrontærte
Skal cremen bages, koges eller legeres? Hvor meget citron skal der i? Og hvilken type marengs skal man bruge? Vi har gjort forarbejdet, testet på livet løs og fundet guld.
Tarte au citron meringuée, lemon meringue pie eller citrontærte med marengs om man vil. Denne gang er vi dykket ned i en international klassiker på kagebordet.
Jagten på verdens bedste chokoladekage
Bradepandekage. Chokoladekage. Klassens time-kage. Alle kender den ultimative kage fra fra vores egen skoletid – som stadig findes, og som bliver bagt i et uendeligt antal bradepander til fødselsdage, skolearran- gementer, skovture og derudaf. Men hvilken opskrift garanterer dig den saftige, velsmagende kage, der gør hele klassen glad? Vi har testet og fundet favoritten.
Jagten på verdens bedste brownie
Brownie er måske den vildeste chokolade kage, vi kunne kaste os ud i. Det er en kage, som langt de fleste elsker, men som ingen rigtig er enige om, hvordan skal smage. Vi har som altid testet, testet, testet og testet. Og fundet vores ultimative favorit.
Brownien lader ved første øjekast til at være en simpel kage – men det skal man ikke lade sig narre af. At få en brownie til at være perfekt i både smag og konsistens kræver efter vores erfaring lidt øvelse (eller en meget præcis opskrift). ”Øvelse” handler i høj grad om at kende sin ovn, så man kan ramme den rigtige temperatur, for brownien er ikke en kage, der tåler at blive hverken overbagt eller underbagt.
Jagten på verdens bedste vaniljeis
Favoritten over alle favoritter i isdisken – vaniljeis. Blød og omfavnende, det er din søde ven der altid er der for dig uden de vilde overraskelser. Vaniljeis virker ALTID, både i en isvaffel, på isdesserten og direkte fra bøtten til sofahygge. Og dem der synes at vaniljeis er kedeligt, har åbenbart ikke smagt en god vaniljeis. mere bestemt brød bagt på stegepanden.
Jagten på verdens bedste cookie
“Chocolate chip cookie” er en amerikansk klassiker, som resten af verden har taget til sig med åbne arme, og den har vundet en fast plads i både supermarkedernes, professionelle og hjemmebagernes sortiment. Den har få ingredienser og alligevel er kombinationsmuligheder og metoder nærmest uendelige. Google tilbyder mange millioner forslag til opskriften, hvoraf de fleste lover at være verdens bedste. Derfor har vi på Lækkerier-redaktionen kastet os ind i jagten på verdens bedste cookie og forsøger nedenfor at kortlægge vores efterforskning.
Findes opskriften på verdens bedste cookies overhovedet?
”Det er let,” tænker du måske, ”den skal bare være sprød i kanten, blød i midten og med lækre chokoladestykker”. Men hvordan bliver den det, og er det alligevel helt så simpelt? Smag og behag er jo forskellig, så vores strategi bliver hurtigt korrigeret til at teste og beskrive hvad de forskellige komponenter i en god cookie bidrager med, så du derudfra kan vælge den opskrift og kombination, som passer til din smag.
For den ér nem at lave, så snart du har den helt rigtige opskrift.
Lækkeriers Bedste Cookie
“Chocolate chip cookie” er en amerikansk klassiker, som resten af verden har taget til sig med åbne arme, og den har vundet en fast plads i både supermarkedernes, professionelle og hjemmebagernes sortiment. Den har få ingredienser og alligevel er kombinationsmuligheder og metoder nærmest uendelige. Google tilbyder mange millioner forslag til opskriften, hvoraf de fleste lover at være verdens bedste. Derfor har vi på Lækkerier-redaktionen kastet os ind i jagten på verdens bedste cookie og forsøger nedenfor at kortlægge vores efterforskning.
Jagten på verdens bedste tiramisu
Tiramisu betyder noget i omegnen af ”hiv mig op”, ”træk mig op” eller ”opkvikker”, og det er lige netop den effekt, den har på os. Vi har på Lækkeriers redaktion efterhånden spurgt rigtig mange kokke, bagere og andre kageglade folk, om deres yndlingsdessert og tiramisuen dukker op et overraskende stort antal gange. Og det forstår vi godt.
EN ITALIENSK NYKLASSIKER
De fleste tænker nok, at tiramisu er en gammel traver fra det italienske køkken tilbage fra dengang, da tipoldefar var bambino, men faktisk er opskriften kun fra 1970’erne. Den har bare spredt sig i Italien (og verden) med lynets hast. Måske fordi den uimodståelige kombination af ostecreme og sukkerbrødskage søbet i kaffe og alkohol er både uprætentiøs, omfavnende og afhængighedsskabende fra første bid.
Lækkeriers bedste tiramisu
Tiramisu betyder noget i omegnen af ”hiv mig op”, ”træk mig op” eller ”opkvikker”, og det er lige netop den effekt, den har på os. Vi har på Lækkeriers redaktion efterhånden spurgt rigtig mange kokke, bagere og andre kageglade folk, om deres yndlingsdessert og tiramisuen dukker op et overraskende stort antal gange. Og det forstår vi godt.
Marcipan
TO INGREDIENSER, TUSIND MULIGHEDER – OG ET UTAL AF HJEMBYER.
Vi kender allesammen marcipan, og de fleste af os elsker den. Men hvor kommer marcipanen mon fra?
Jagten på verdens bedste vafler
Norske? Svenske? Belgiske? Hvem opfandt vaflen? … det går vi ikke så højt op i. Men vi går op i at bage og spise lækre vafler, og derfor jagter vi i dette nummer af Lækkerier verdens bedste vafler.
Efterår og vinter er årstider for langsomt hjemmebag, som kan give varme i krop og sjæl. Det er årstiden for vafler! Og vi elsker vafler – morgen, middag og aften (Mika serverer endda vafler til natmad – med lufttørret skinke og trøffelmayo, mums!).
Byens Bedste Baguette
Vores brødelskende chefredaktør, Mika, var tidligere på året dommer i konkurrencen Årets Baguette, som den franske ambassade afholdt for at kåre Danmarks bedste baguette. Vinderbrødet blev den fantastiske baguette fra Andersen Bakery på Islands Brygge i København.
Den gode baguette er ikke noget, vi kender så meget til i Danmark, og vi undervurderer ofte værdien af godt bagerhåndværk. Netop derfor er vi taget på besøg hos Andersen Bakery for at blive klogere på hemmelighederne bag Danmarks bedste baguette, så vi kan selv kan bage skønne baguettes derhjemme.
Bogklubben #23
Mit forhold til kogebøger er i virkeligheden ret nostalgisk. Da jeg var lille, havde jeg svært ved at koncentrere mig i skolen og finde glæde ved at læse. Det eneste jeg elskede at læse og kigge i var kogebøger. Jeg bladrede og bladrede, kiggede på billeder og nørdede fremgangsmåder. Jeg tror, det var fordi, jeg nærmest kunne dufte og smage retterne ved at læse om dem, og det gav mig en lyst til at bladre videre. Efterhånden som jeg er blevet ældre, er kogebøger for mig smukke inspirerende værker. Jeg elsker at have dem liggende i mit køkken og bladre dem igennem og lade mig inspirere. Jeg håber, at folk også vil bruge min kogebog sådan: tage den til sig og lade sig inspirere og gøre opskrifterne til deres egne.
Jagten på verdens bedste hindbærsnitte
En ægte, ældgammel klassiker fra bagerens tørkagesektion. Den simple snitte, som kan være svær at få helt perfekt. Vi har sat os for at finde formlen for den perfekte hindbærsnitte.
Selvom hindbærsnitten snart har 300 år på bagen, er den evigt populær. Den sursøde, sprøde mørdejskage med det lækre lag af sødt hindbærfyld i midten ser ikke ud af meget, men overrasker på smag og konsistens. Det er en kage, hvor timing og præcision er vigtigere end man tror, da den skal have tid til at trække efter den er lavet, så lagene kan smelte sammen, men uden at snitten bliver fugtig og snasket.
Jagten på verdens bedste chokolademousse
En ægte fransk klassiker som er en favorit hos enhver chokoladeelsker – denne gang har vi begravet os i opskrifter på chokolade- mousse. For chokolademousse er en simpel dessert, men der findes uendelig mange holdninger og opskrifter på, hvordan den skal smage og fremstilles.
Opskrifterne og stilarterne inden for chokolademousse er mangfoldige – lige fra den mest simple med 2 ingredienser og op til de mere komplicerede, med op til 7 ingredienser og en kringlet proces. Det er svært at pege entydigt på én traditionel opskrift, men den typiske franske favorit har æg i en eller anden form, og dertil måske – eller måske ikke – flødeskum. Vi tester på kryds og tværs og kommer hele vejen rundt og mere til.
Lækkeriers bedste varm chokolade
Vinderopskriften er relativt enkel, men med mulighed for variationer, da den kan tilberedes med både mælk og vand. Det giver to vidt forskellige varme chokolader, den ene meget klassisk – den anden intens og måske knap så børnevenlig. Prøv begge og find din favorit.
Jagten på verdens bedste varm chokolade
Regn og blæst er næsten lig med hyggelige stunder indendørs med en kop varm chokolade – det samme er fødselsdag og en tur på La Glace. Chokoladen varmer os til hver en tid, og giver os et sødt kakaokram lige når vi har allermest brug for det.
Kakao eller chokolade? Varm chokolade kan defineres som en varm, oftest mælke- baseret, sødet drik, med en intens smag af chokolade eller kakao. Typisk skelner man mellem to versioner, enten varm kakao eller varm chokolade, alt efter om drikken er tilsmagt med kakaopulver eller smeltet chokolade. De to typer min- der til forveksling om hinanden og derfor har vi i denne test slået dem sammen og smagt dem op imod hinanden.
Jagten på verdens bedste koldskål
Supermarkedernes hylder tømmes for koldskål så snart de første solstråler rammer landet i forsommeren. Danskerne elsker koldskål – og det gør vi også her på Lækkerier, om end vi bedst kan lide den hjemmelavede version.
Denne gang står sommerklassikeren over dem alle for skud i “Jagten” for vi har sat os for at finde verdens bedste koldskål.
Jagten på verdens bedste gulerodskage
Saftig som få og mere krydret end andre gode skærekager. Gulerodskagen er en favorit hos de fleste – hvad enten du vil have den uden rosiner eller med ekstra nødder, så er kombinationen af varme krydderier og revet gulerod i en klassisk skærekage virkelig en vinder. Den første rigtige opskrift på gulerodskage er fra 1800-tallet og fransk, men de fleste af os forbinder gulerodskagen med de engelsktalende lande, særligt USA. I den moderne udgave af kagen er det en skærekage, men modsat mange andre kager anvendes der olie i stedet for smør.
Jagten på verdens bedste flødekaramel
Flødekaramellen fås i mange konsistenser og smagsvarianter, men fælles for dem er at de er uimodståelige. Det kan dog være svært at ramme helt rigtigt med flødekarameller og derfor tester vi denne gang forskellige teknikker og ingredienser i jagten på verdens bedste flødekaramel.
Jagten på verdens bedste citrontærte
Skal cremen bages, koges eller legeres? Hvor meget citron skal der i? Og hvilken type marengs skal man bruge? Vi har gjort forarbejdet, testet på livet løs og fundet guld.
Tarte au citron meringuée, lemon meringue pie eller citrontærte med marengs om man vil. Denne gang er vi dykket ned i en international klassiker på kagebordet.
Jagten på verdens bedste chokoladekage
Bradepandekage. Chokoladekage. Klassens time-kage. Alle kender den ultimative kage fra fra vores egen skoletid – som stadig findes, og som bliver bagt i et uendeligt antal bradepander til fødselsdage, skolearran- gementer, skovture og derudaf. Men hvilken opskrift garanterer dig den saftige, velsmagende kage, der gør hele klassen glad? Vi har testet og fundet favoritten.
Jagten på verdens bedste brownie
Brownie er måske den vildeste chokolade kage, vi kunne kaste os ud i. Det er en kage, som langt de fleste elsker, men som ingen rigtig er enige om, hvordan skal smage. Vi har som altid testet, testet, testet og testet. Og fundet vores ultimative favorit.
Brownien lader ved første øjekast til at være en simpel kage – men det skal man ikke lade sig narre af. At få en brownie til at være perfekt i både smag og konsistens kræver efter vores erfaring lidt øvelse (eller en meget præcis opskrift). ”Øvelse” handler i høj grad om at kende sin ovn, så man kan ramme den rigtige temperatur, for brownien er ikke en kage, der tåler at blive hverken overbagt eller underbagt.
Jagten på verdens bedste vaniljeis
Favoritten over alle favoritter i isdisken – vaniljeis. Blød og omfavnende, det er din søde ven der altid er der for dig uden de vilde overraskelser. Vaniljeis virker ALTID, både i en isvaffel, på isdesserten og direkte fra bøtten til sofahygge. Og dem der synes at vaniljeis er kedeligt, har åbenbart ikke smagt en god vaniljeis. mere bestemt brød bagt på stegepanden.
Jagten på verdens bedste cookie
“Chocolate chip cookie” er en amerikansk klassiker, som resten af verden har taget til sig med åbne arme, og den har vundet en fast plads i både supermarkedernes, professionelle og hjemmebagernes sortiment. Den har få ingredienser og alligevel er kombinationsmuligheder og metoder nærmest uendelige. Google tilbyder mange millioner forslag til opskriften, hvoraf de fleste lover at være verdens bedste. Derfor har vi på Lækkerier-redaktionen kastet os ind i jagten på verdens bedste cookie og forsøger nedenfor at kortlægge vores efterforskning.
Findes opskriften på verdens bedste cookies overhovedet?
”Det er let,” tænker du måske, ”den skal bare være sprød i kanten, blød i midten og med lækre chokoladestykker”. Men hvordan bliver den det, og er det alligevel helt så simpelt? Smag og behag er jo forskellig, så vores strategi bliver hurtigt korrigeret til at teste og beskrive hvad de forskellige komponenter i en god cookie bidrager med, så du derudfra kan vælge den opskrift og kombination, som passer til din smag.
For den ér nem at lave, så snart du har den helt rigtige opskrift.
Lækkeriers Bedste Cookie
“Chocolate chip cookie” er en amerikansk klassiker, som resten af verden har taget til sig med åbne arme, og den har vundet en fast plads i både supermarkedernes, professionelle og hjemmebagernes sortiment. Den har få ingredienser og alligevel er kombinationsmuligheder og metoder nærmest uendelige. Google tilbyder mange millioner forslag til opskriften, hvoraf de fleste lover at være verdens bedste. Derfor har vi på Lækkerier-redaktionen kastet os ind i jagten på verdens bedste cookie og forsøger nedenfor at kortlægge vores efterforskning.
Jagten på verdens bedste tiramisu
Tiramisu betyder noget i omegnen af ”hiv mig op”, ”træk mig op” eller ”opkvikker”, og det er lige netop den effekt, den har på os. Vi har på Lækkeriers redaktion efterhånden spurgt rigtig mange kokke, bagere og andre kageglade folk, om deres yndlingsdessert og tiramisuen dukker op et overraskende stort antal gange. Og det forstår vi godt.
EN ITALIENSK NYKLASSIKER
De fleste tænker nok, at tiramisu er en gammel traver fra det italienske køkken tilbage fra dengang, da tipoldefar var bambino, men faktisk er opskriften kun fra 1970’erne. Den har bare spredt sig i Italien (og verden) med lynets hast. Måske fordi den uimodståelige kombination af ostecreme og sukkerbrødskage søbet i kaffe og alkohol er både uprætentiøs, omfavnende og afhængighedsskabende fra første bid.
Lækkeriers bedste tiramisu
Tiramisu betyder noget i omegnen af ”hiv mig op”, ”træk mig op” eller ”opkvikker”, og det er lige netop den effekt, den har på os. Vi har på Lækkeriers redaktion efterhånden spurgt rigtig mange kokke, bagere og andre kageglade folk, om deres yndlingsdessert og tiramisuen dukker op et overraskende stort antal gange. Og det forstår vi godt.
Marcipan
TO INGREDIENSER, TUSIND MULIGHEDER – OG ET UTAL AF HJEMBYER.
Vi kender allesammen marcipan, og de fleste af os elsker den. Men hvor kommer marcipanen mon fra?
Jagten på verdens bedste vafler
Norske? Svenske? Belgiske? Hvem opfandt vaflen? … det går vi ikke så højt op i. Men vi går op i at bage og spise lækre vafler, og derfor jagter vi i dette nummer af Lækkerier verdens bedste vafler.
Efterår og vinter er årstider for langsomt hjemmebag, som kan give varme i krop og sjæl. Det er årstiden for vafler! Og vi elsker vafler – morgen, middag og aften (Mika serverer endda vafler til natmad – med lufttørret skinke og trøffelmayo, mums!).
Byens Bedste Baguette
Vores brødelskende chefredaktør, Mika, var tidligere på året dommer i konkurrencen Årets Baguette, som den franske ambassade afholdt for at kåre Danmarks bedste baguette. Vinderbrødet blev den fantastiske baguette fra Andersen Bakery på Islands Brygge i København.
Den gode baguette er ikke noget, vi kender så meget til i Danmark, og vi undervurderer ofte værdien af godt bagerhåndværk. Netop derfor er vi taget på besøg hos Andersen Bakery for at blive klogere på hemmelighederne bag Danmarks bedste baguette, så vi kan selv kan bage skønne baguettes derhjemme.
Bogklubben #23
Mit forhold til kogebøger er i virkeligheden ret nostalgisk. Da jeg var lille, havde jeg svært ved at koncentrere mig i skolen og finde glæde ved at læse. Det eneste jeg elskede at læse og kigge i var kogebøger. Jeg bladrede og bladrede, kiggede på billeder og nørdede fremgangsmåder. Jeg tror, det var fordi, jeg nærmest kunne dufte og smage retterne ved at læse om dem, og det gav mig en lyst til at bladre videre. Efterhånden som jeg er blevet ældre, er kogebøger for mig smukke inspirerende værker. Jeg elsker at have dem liggende i mit køkken og bladre dem igennem og lade mig inspirere. Jeg håber, at folk også vil bruge min kogebog sådan: tage den til sig og lade sig inspirere og gøre opskrifterne til deres egne.