Jagten på verdens bedste chokoladekage
Tekst og opskrift af Mia Irene Kristensen og Mika Wulff. Foto af Mia Irene Kristensen & Rikke Westensen.
Bradepandekage. Chokoladekage. Klassens time-kage. Alle kender den ultimative kage fra fra vores egen skoletid – som stadig findes, og som bliver bagt i et uendeligt antal bradepander til fødselsdage, skolearran- gementer, skovture og derudaf. Men hvilken opskrift garanterer dig den saftige, velsmagende kage, der gør hele klassen glad? Vi har testet og fundet favoritten.
KLASSENS TIME-KAGE, KAKAOKAGE ELLER CHOKOLADEKAGE?
Langt de fleste vil nok kalde en mørkebrun kage med kakao i en bradepande for en chokoladekage, og det har vi også valgt at gøre her. Men faktisk er det ikke helt korrekt. I denne her opskrift indgår der nemlig ikke skyggen af chokolade – det er kun kakaopulveret, der giver farve og smag, så i princippet er det en kakaokage. Det er også en klassens time-kage, sådan en var nemlig også oprindeligt med kakao, da konceptet i sin tid blev opfundet af Karolines Køkken i 1983.
Indrømmet, det er en uprætentiøs kage. Udseendet blegner lidt ved siden af en moussekage, og smagen blegner lidt ved siden af en brownie. Men den klassiske chokoladekage i en brandepande kan alligevel noget. Den er luftig og let, mens smagen er nem, så alle kan lide den. Du kan have kagen stående på køkkenbordet i flere dage, du kan cykle med den, uden at den går i stykker, og børnene kan være med i køkkenet, når du bager den – måske kan de endda selv bage den. Jo, bradepandekagen har helt sikkert sin berettigelse, men den fortjener både mere prestige og lidt perfektionering, synes vi. Vi er derfor trukket i skoleuniformen og har bagt og smagt os frem til den bedste chokoladekage overhovedet.
I vores munde er konsistensen det vigtigste ved en chokoladekage som denne. Den skal være luftig, men samtidig lækker saftig, og den skal gerne kunne holde tre dage på køkkenbordet uden at blive tør. Smagen bør være mild og sød uden at være kedelig og uden for meget bitterhed og tørhed i munden fra kakaoen.
DEN STØRSTE TEST NOGENSINDE
Ligesom med de andre søde sager, vi har gennemgået i ‘Jagten på verdens bedste …’, tænkte vi også denne gang ‘ahh, den er nem’. Men både kager og mennesker er komplekse, og derfor er denne test endt med at være den største og mest omfangsrige indtil nu. Vi endte med at bage og teste ikke færre end 17 forskellige versioner af chokoladekagen, og hvis ikke vi havde evnet at stoppe os selv, så havde vi helt sikkert bagt og smagt endnu.
Vi lagde som altid ud med en sammenligning af de gængse opskrifter på chokoladekage, så vi fik en fornemmelse af, hvad de har til fælles, og hvor der er forskel.
Generelt er chokoladekagen kendetegnet ved en enkel blanding af sukker, smør, mel, æg, hævemiddel, salt, kakao og væske, mens enkelte opskrifter skejer ud ved at bruge lidt smeltet chokolade, ekstra æggeblommer, helt udelader æg eller tilsætter creme fraiche.
Vi definerede herefter basismetoden ud fra den metode, som de fleste opskrifter bruger – i dette tilfælde var det den metode vi kalder den amerikanske metode, hvor vådt og tørt bliver blandet hurtigt og derefter bagt. Helt simpelt.
Herfra udviklede vi vores egen testopskrift ud fra et gennemsnit af opskrifter og enkelte indledende testbagninger. I testen bagte vi så testopskriften igen og igen, men hver gang ændrede vi én ingrediens eller ét trin i fremgangsmåden. Alle testkager blev bagt med samme type kakaopulver og ved samme ovntemperatur, indtil de var gennembagte.
SUKKER:
Sukker har stor indflydelse på både struktur og smag og kagens holdbarhed. Større mængder sukker giver en god og svampet konsistens, men kan også gøre smagen kvalmende sød, som det var tilfældet med nogle af kagerne i vores research.
Langt de fleste opskrifter nævner hvidt sukker. Det er en basisvare, og det har stor betydning for vores krav om, at kagen skal være til at bage med det, du allerede har stående i køkkenet. Generelt har kagerne bagt med hvidt sukker en fin og ren smag, som giver en simpel sødme, der hverken forstyrrer eller forvirrer smagsløgene.
Testkagen bagt med farin har en meget diskret farinsmag, og primært kan vi ane den i eftersmagen og desuden gør den kagen en smule mere tæt i krummen. Naturligt giver farin en mere gylden glød, men på grund af kakaoen har sukkervalget ingen farvemæssig effekt.
Testkagen bagt med flormelis får en skøn, let krumme og er stadig rimelig nem at skære, selv om den smuldrer en lille smule. Desværre er smagen lidt mere anonym end den med hvidt sukker.
FEDTSTOF
Fedtstof er nødvendigt for både konsistens og smag. Som udgangspunkt bruger vi rigtigt smør i alle opskrifterne, for smør er lig med smag, og det gælder især i denne chokoladekage, hvor ret få ingredienser reelt bidrager til smagen.
Størstedelen af opskrifterne angiver, at smørret skal smeltes – noget, der gør det lettere at kunne blande alle ingredienserne på én gang. Vi vælger også at teste en variant, hvor vi bruger samme fremgangsmåde som med en sandkage, nemlig at piske blødt smør og sukker luftigt. Det gør vi primært for at få opløst lidt af sukkeret, men også for at piske lidt luft ind i blandingen. Denne variant bliver luftigere og får en lidt bedre og mere sammenhængende smag, men der er delte meninger på redaktionen om, hvorvidt det er besværet værd at piske så længe.
Vi bagte også en testkage med neutral planteolie – en detalje, der er typisk for amerikanske opskrifter, hvor olie ofte bliver brugt i stedet for smør i denne type kager. Olien opfylder klart kriteriet om at ingredienserne skal være noget, vi allerede har stående i skabet, og det er smart! Men selve kagen med olie smager af meget lidt, og vi kan tydeligt fornemme en bismag fra olien. Konsistensen bliver tættere, og den føles mere klistret i munden.
TIP: Styr på saltet
Vi foretrækker at bruge saltet smør, men vil du have fuld kontrol over saltmængden i kagen, skal du bruge usaltet smør og selv tilsætte den ønskede mængde salt.
TIP: Vælg rigtigt smør
Undgå at bage med Kærgården og andre blandingsprodukter, da de er tilsat planteolie og ekstra vand. Hvis du gør, er du nødt til at tilpasse opskriften for at få det samme resultat.
ÆG
Det kræver væske og protein fra æg at binde kagedejen sammen. Vi testede en kage med 50 % mere æg, og selvom den ikke smuldrede, blev den mere gummiagtig og blev desuden hurtigere tør og kedelig.
Selve metoden for tilsætning af æggene er heller ikke ligegyldig. Typisk blander vi dem bare direkte i kagen sammen med væsken, men vi bagte også en variant, hvor æggene blev pisket luftige med sukkeret for at opløse mest muligt sukker. Konsistensen på denne kage var meget flot og luftig, men den havde en tydelig bismag af æg, og allerede dagen efter blev kagen kedelig og faldt sammen. Fire dage senere var kagen helt massiv.
MEL
Dit valg af mel har selvsagt en effekt på den endelige kage. Stivelsen i melet suger og holder på væsken i dejen – også efter bagning – og det er med til at skabe strukturen i selve krummen. Melet påvirker primært konsistensen. Når melet suger væsken, og du rører dejen, bliver der dannet gluten – og det er ikke det, vi er ude efter, når vi bager kage. Det er derfor, de fleste opskrifter nævner, at du skal røre så lidt som muligt efter tilsætning af melet. De store mængder sukker og smør holder kagen blød og saftig og forhindrer, at kagen bliver brødagtig og sej i konsistensen.
Vi har brugt kagemel fra Valsemøllen i alle vores testkager, men
du kan naturligvis sagtens bruge et andet kagemel eller almindeligt hvedemel – vær blot opmærksom på, hvor meget væske melet suger og justér til næste runde hvis du synes kagen er tør eller klæg.
HÆVEMIDDEL
Den bløde chokoladekage er fyldt med små bobler af luft. Det lyder måske kedeligt, men det er nødvendigt, for ellers ville du stå med en helt flad og fast kage. I denne type kage kommer langt størstedelen af luftboblerne fra bagepulver eller natron.
Bagepulveret begynder at virke, så snart det bliver udsat for fugt, altså når du blander det i dejen, og når det efterfølgende bliver varmet op i ovnen, mens natron virker, når det bliver udsat for syre og bliver varmet op. Det ‘sure’ i din kakaokage kan være fx kærnemælk eller brun farin.
Nogle af opskrifterne i vores research bruger udelukkende natron som hævemiddel, så derfor tester vi også det. Natron gør krummen mere åben og giver kagen en smuk dyb brun nuance, men det efterlader også en kemisk bismag og særlig lugt, når den er nybagt.
Vi konkluderer, at selvom krummen er god, kan vi ikke leve med bismagen. Derfor tester vi i stedet med halvt bagepulver og halvt natron, hvilket vi synes fungerer optimalt.
TIP: Regn den ud
Omregningsfaktoren på bagepulver og natron er 2:1. Vil du udskifte 2 tsk. bagepulver, skal du bruge 1 tsk. natron i stedet for.
TIP: Bag hurtigt med bagepulver
Bruger du bagepulver til din kagedej, skal du bage kagen med det samme – hvis dejen står for længe, mister du nemlig noget af bagepulverets hæveeffekt. Bland derfor først vådt og tørt sammen, lige inden du skal bage.
VÆSKE
Chokoladekagen er baseret på en relativt stor mængde væske sammenlignet med andre kager – væsken er nemlig det, der giver en blød konsistens og holder kagen saftig.
Langt de fleste opskrifter bruger mælk, men nogle få bruger kogende vand – primært for at fremhæve kakaosmagen, men også som et bidrag til at holde kagen saftig. Det kogende vand påvirker nemlig stivelsen i melet. I vores testkage med kogende vand, bliver konsistensen dog lidt for saftig og giver en lettere klistret mundfølelse. Derfor skal du, hvis du vælger at bruge kogende vand som væske, reducere mængden af væske en lille smule.
Andre opskrifter bruger i stedet kærnemælk, som giver syrlighed til smagen og har effekt på hæveevnen, når du samtidig bruger natron som hævemiddel. Det giver mere smag til testkagen og en fin saftighed i krummen, og derfor er det vores foretrukne væske-valg.
Endelig testede vi en version med cremefraiche, men den blev ikke så spændende og kompleks som den med kærnemælk og heller ikke saftig i samme grad.
LEG MED SMAGENE
Chokoladekagen kan i al sin enkelhed virke lidt anonym, men det er netop det, der gør den så børnevenlig – smagsmæssigt forskrækker den ikke nogen i klassen. Så hvis du gerne ‘løfte’ kagen lidt, kræver det et skud smagstilsætning. Når du tilsætter en smagsgiver, rører du den ud i væsken, så den bliver fordelt i hele dejen.
Først og fremmest er vores holdning, at salt er uundværlig i rigtig mange kager – og dermed også i kakaokagen. Saltet giver en bedre smagsbalance og fremhæver kakaosmagen.
Vanilje fungerer også lidt på samme måde, men bidrager samtidig også som et krydderi, der giver en blød fylde og karamelnoter i smagen. Da der samtidig er masser af kakaosmag i, er det her, du hiver vaniljapastaen eller vaniljepulveret frem og lader den kostbare vaniljestang ligge i skuffen.
Kaffe – i form af enten færdigbrygget stærk kaffe eller pulverkaffe opløst i mælken – tilfører bitterhed og giver kakaosmagen nye dimensioner, så det er en kærkommen ven i din chokoladekage. Kagen vil ikke smage af kaffe, blot smage af mere, og kagen vil stadig høre hjemme i kategorien ‘børnevenlig’.
DEN ENDELIGE KONKLUSION
Generelt var alle testkagerne spiselige og kunne sagtens komme med på skoleudflugt eller til en klassefest. Det er virkelig marginalerne, der tæller, hvis vil du bage en rigtig god kakaokage – hvilket er en dejlig delkonklusion, for det betyder, at hvis du står i et sommerhus og ikke har mælk, så behøver du ikke at gå i panik eller gå fem kilometer til købmanden. Du kan sagtens bage kagen med vand, og stadig få et fint resultat. Og har du ingen kaffe, bager du den bare uden.
Når det gælder fremgangsmåden, får du en lidt bedre kage, når du pisker smør og sukker luftigt – kagen hæver bedre og bliver mere luftig, men det koster lidt på krummen, der bliver en smule mere porøs og smuldrende. Der er delte meninger på redaktionen om, hvorvidt det er besværet værd at tilføje et ekstra trin i den ellers ultrasimple fremgangsmåde – derfor lader vi det være op til dig, hvorvidt det er besværet værd.
4 VIGTIGE TESTKRITERIER
1. Luftig og saftig konsistens.
2. Mild, børnevenlig kakaosmag men ikke kedelig.
3. Opskrift, der er nem at bage og uden specialingredienser. 4. God holdbarhed – alle kager er også smagt på dag 2 efter bagning samt på dag 7 efter bagning.
HVAD MED GLASUREN?
Alle kager er testet uden glasur, for bedre at kunne vurdere den ‘rene’ kagesmag, men du kan sagtens tilføje et lag glasur – det giver ekstra sødme og
gør kagen lidt flottere. Faktisk er glasuren nok et must på denne kage, for at spille lidt på sanserne med forskellige konsistenser, da smagen er enkel og ikke helt gør det alene. Det behøver ikke at være den klassiske hvide, af flormelis og vand, men gerne en med ekstra smag. Vi har prøvet den med både “asfalt”-glasur af kokos, smør, kakao
og flormelis, men almindelig kakaoglasur, smeltet chokolade eller et lag chokoladeganache kan virkelig også løfte den ellers simple kage.
ET HAV AF CHOKOLADEKAGER
Vi har sammenlignet opskrifter fra Arla, Cathrine Brandt, Frederikke Wærens, Anne Mette Voss, God mad let at lave, Mary Berry (BBC), DR, Spis Bedre, Femina, Magnus Nilsson, Serious Eats, Ditte Julie, Alletiders Mad og Pilens Køkken, samt en stor stak håndskrevne familieopskrifter. Tak for jeres hjælp!
Mere fra samme magasin:
Mere i samme serie: Jagten på verdens bedste chokoladekage
Læs flere lignende artikler
Lækkeriers bedste hindbærsnitte
Efter mange smagninger og mange bagerunder er vi sikre i vores sag: Vi går med en smørholdig mørdej med flormelis, som er porøs og ikke hård, som mange af de hindbærsnitter man møder rundt omkring hos bagerne. Den skal afbages gylden, for der er altså ikke meget sjov ved en bleg mørdej – heller ikke i en hindbærsnitte. Den skal fyldes med hjemmelavet hindbærsyltetøj, som er relativt nemt at lave og giver den allerbedste, intense og friskeste smag af hindbær og på toppen er der mest stemning for hindbærglasur, da det er dejligt og velkendt.
Jagten på verdens bedste hindbærsnitte
En ægte, ældgammel klassiker fra bagerens tørkagesektion. Den simple snitte, som kan være svær at få helt perfekt. Vi har sat os for at finde formlen for den perfekte hindbærsnitte.
Selvom hindbærsnitten snart har 300 år på bagen, er den evigt populær. Den sursøde, sprøde mørdejskage med det lækre lag af sødt hindbærfyld i midten ser ikke ud af meget, men overrasker på smag og konsistens. Det er en kage, hvor timing og præcision er vigtigere end man tror, da den skal have tid til at trække efter den er lavet, så lagene kan smelte sammen, men uden at snitten bliver fugtig og snasket.
Othellolagkage af Thomas Bastholm
En vaskeægte lagkageklassiker med alt det du godt kan lide: makronbunde, lagkagebunde, vaniljecreme, kakaoglasur og marcipanbånd.
Mazariner af Thomas Bastholm
Vidste I at mazarinkagen er opkaldt efter den franske kardinal Marzarin, som levede i 1600-tallet? Den lille marcipankage med glasur er dog dateret til 1888. Lige siden har den været fast inventar i de danske kagemontrer og Thomas Bastholm giver os sin sirlige version lige her.
Kanelstang af Thomas Schelde
Sådan en smuk klassiker, som er både festlig og underspillet på én gang. Thomas Schelde giver os sin version af en klassisk kanelstang.
Jordbærtærte af Lars Juul
Jordbærtærten er en af de allerstørste klassikere og her har Lars Juul fremstillet den i en lettere højtidelig udgave. Den er stor og pakket ind i smukt marcipanbånd, men indeni er det en jordbærtærte. Lars Juuls fingeraftryk er at arbejde med hasselnødder og nougat i stedet for den klassiske mørke chokolade og det er et vindertrick. En jordbærtærte bliver ikke bedre end denne her. Mindre måske, men ikke bedre.
Kransekage petit fours af Emil Obel
Kransekage er Emil Obels yndlingskage. Den er på én gang både den ultimative festkage og uhyggeligt simpel. Den følger os gennem alle livets store fejringer, fra nytår til studentergilder og bryllupper. Og så kan den varieres i det uendelige. Lige netop kransekagen i denne smukke petit four udgave er blevet en slags signaturkage for Emil Obel. De består af en sprød mørdejsbund, saftig kransekage og en syrlig lemoncurd med timian i midten. Og så var det også den allerførste kage han bagte i Den store bagedyst tilbage i 2018.
Sarah Bernhardt af Thomas Bastholm
Sarah Bernhardt er en lille kage opkaldt efter en stor personlighed. Med dens saftige makronbund og fløjlsbløde chokoladeganache er den umulig ikke at elske. Thomas Bastholms version er ekstra liret pyntet, men ellers helt klassisk og lavet med den syrlige, men dybe mørke chokolade Mexique fra Cacao Barry.
Drømmekage af Cathrine Brandt
Skærekage-klassikeren over dem alle er her fortolket af Cathrine Brandt, som har forkælet den med de bedste råvarer og sneget lidt ekstra smag ind i den. Hun har bagt en svampet sandkage med marcipan og den karamelliserede kokostopping har fået et hint af kardemommefrø. Og så kører Cathrine altid med en benhård 40:60 fordelingsnøgle i forholdet mellem kage og topping.
Cremelinser af Lars Juul
Vidste I at opskriften på cremelinser kan dateres helt tilbage til en dansk kogebog fra 1616 og dermed er en af de ældste klassiske danske kager. Og at flere af bidragyderne til dette prægtige kagebord nævner cremelinsen som det mest undervurderede stykke bagværk. Lad os lave om på det.
Onsdagssnegle af Mika Wulff
Hvem opfandt egentlig onsdagssneglen? En klog bager, forestiller vi os. Konceptet er enkelt – en kæmpe snegl til en god pris og kun om onsdagen. Sneglen er bagt med gærdej og kan derfor være både større og billigere end klassiske wienerdejs-snegle.
Flødeskumskager af Elisabeth Madsen
Elisabeth Madsens elegante flødeskumskage, som gæsterne på Svinkløv Badehotel har kunne nyde i sommer, sender tankerne i retning af Poire Belle Helene med kombinationen af Fløde 48% fra Arla Unika, sprød kakaobund og pocheret pære.
Hjemmelavet marcipan af Emil Obel
Har du lyst til at udfordre den klassiske kransekage med din egen hjemmelavede marcipan, får du Emil Obels opskrift her. Lav den med lige præcis dine yndlingsnødder, kerner eller frø og giv kransekagen nyt liv.
Nøddehorn af Emil Obel
Nøddehornet er i familie med kransekagen, men denne lidt mere rustikke version, er en næste lige så stor klassiker fra bagervinduet. Det er Emil Obels kransekage, der gemmer sig under hasselnøddeflager og tempereret chokolade og det smager helt formidabelt sammen. Dette er en slags to-i-en-opskrift, for skipper du nødderne, har du klasssiske kransekagestykker, som du kan pynte med glasur i stedet.
Lagkage af Freja Krarup
Sjældent har vi smagt så vidunderlig en lagkage som denne. Opskriften her fungerer fremragende som lagkageskabelon, og kan varieres ud i det uendelige. Freja Krarup elsker selv at komme friske kompotter i lagkagen, som modspil til de fede cremer, og derfor er hendes version med frugtkompot. Men en rest marmelade kan også sagtens bruges.
Komtessevaffel af Torben Bang
Vi kendte ikke komtessevaflen før Torben Bang selv foreslog den som en deltager på kagebordet, som skulle rumme alle de danske kageklassikere. Og sikke et dejligt bekendtskab den er.
Medaljer af Maja Vase
Medaljen er en af de mest klassiske flødeskumskager og når det er Maja Vase der laver dem, er de naturligvis mini.
Romkugler af Mette Sophie Olsen
Mette Sophies romkugler er ikke fejet op fra bagerens gulv, og de smager ens hver gang. De er lavet på luksus marcipanbunde og pyntet mere festligt end nogen anden romkugle vi har set.
Toscatærte af Torben Bang
Formentlig opkaldt efter operaklassikeren Tosca, men præcis hvor og hvornår og hvem der står bag, har vi ikke kunnet finde ud af. Men kærligheden til denne klassiske kage med mazarin og hasselnødder er ikke til at tage fejl af. Torben Bang har perfektioneret Toscatærten og her får I hans klassiske opskrift.
Lækkeriers bedste hindbærsnitte
Efter mange smagninger og mange bagerunder er vi sikre i vores sag: Vi går med en smørholdig mørdej med flormelis, som er porøs og ikke hård, som mange af de hindbærsnitter man møder rundt omkring hos bagerne. Den skal afbages gylden, for der er altså ikke meget sjov ved en bleg mørdej – heller ikke i en hindbærsnitte. Den skal fyldes med hjemmelavet hindbærsyltetøj, som er relativt nemt at lave og giver den allerbedste, intense og friskeste smag af hindbær og på toppen er der mest stemning for hindbærglasur, da det er dejligt og velkendt.
Jagten på verdens bedste hindbærsnitte
En ægte, ældgammel klassiker fra bagerens tørkagesektion. Den simple snitte, som kan være svær at få helt perfekt. Vi har sat os for at finde formlen for den perfekte hindbærsnitte.
Selvom hindbærsnitten snart har 300 år på bagen, er den evigt populær. Den sursøde, sprøde mørdejskage med det lækre lag af sødt hindbærfyld i midten ser ikke ud af meget, men overrasker på smag og konsistens. Det er en kage, hvor timing og præcision er vigtigere end man tror, da den skal have tid til at trække efter den er lavet, så lagene kan smelte sammen, men uden at snitten bliver fugtig og snasket.
Othellolagkage af Thomas Bastholm
En vaskeægte lagkageklassiker med alt det du godt kan lide: makronbunde, lagkagebunde, vaniljecreme, kakaoglasur og marcipanbånd.
Mazariner af Thomas Bastholm
Vidste I at mazarinkagen er opkaldt efter den franske kardinal Marzarin, som levede i 1600-tallet? Den lille marcipankage med glasur er dog dateret til 1888. Lige siden har den været fast inventar i de danske kagemontrer og Thomas Bastholm giver os sin sirlige version lige her.
Kanelstang af Thomas Schelde
Sådan en smuk klassiker, som er både festlig og underspillet på én gang. Thomas Schelde giver os sin version af en klassisk kanelstang.
Jordbærtærte af Lars Juul
Jordbærtærten er en af de allerstørste klassikere og her har Lars Juul fremstillet den i en lettere højtidelig udgave. Den er stor og pakket ind i smukt marcipanbånd, men indeni er det en jordbærtærte. Lars Juuls fingeraftryk er at arbejde med hasselnødder og nougat i stedet for den klassiske mørke chokolade og det er et vindertrick. En jordbærtærte bliver ikke bedre end denne her. Mindre måske, men ikke bedre.
Kransekage petit fours af Emil Obel
Kransekage er Emil Obels yndlingskage. Den er på én gang både den ultimative festkage og uhyggeligt simpel. Den følger os gennem alle livets store fejringer, fra nytår til studentergilder og bryllupper. Og så kan den varieres i det uendelige. Lige netop kransekagen i denne smukke petit four udgave er blevet en slags signaturkage for Emil Obel. De består af en sprød mørdejsbund, saftig kransekage og en syrlig lemoncurd med timian i midten. Og så var det også den allerførste kage han bagte i Den store bagedyst tilbage i 2018.
Sarah Bernhardt af Thomas Bastholm
Sarah Bernhardt er en lille kage opkaldt efter en stor personlighed. Med dens saftige makronbund og fløjlsbløde chokoladeganache er den umulig ikke at elske. Thomas Bastholms version er ekstra liret pyntet, men ellers helt klassisk og lavet med den syrlige, men dybe mørke chokolade Mexique fra Cacao Barry.
Drømmekage af Cathrine Brandt
Skærekage-klassikeren over dem alle er her fortolket af Cathrine Brandt, som har forkælet den med de bedste råvarer og sneget lidt ekstra smag ind i den. Hun har bagt en svampet sandkage med marcipan og den karamelliserede kokostopping har fået et hint af kardemommefrø. Og så kører Cathrine altid med en benhård 40:60 fordelingsnøgle i forholdet mellem kage og topping.
Cremelinser af Lars Juul
Vidste I at opskriften på cremelinser kan dateres helt tilbage til en dansk kogebog fra 1616 og dermed er en af de ældste klassiske danske kager. Og at flere af bidragyderne til dette prægtige kagebord nævner cremelinsen som det mest undervurderede stykke bagværk. Lad os lave om på det.
Onsdagssnegle af Mika Wulff
Hvem opfandt egentlig onsdagssneglen? En klog bager, forestiller vi os. Konceptet er enkelt – en kæmpe snegl til en god pris og kun om onsdagen. Sneglen er bagt med gærdej og kan derfor være både større og billigere end klassiske wienerdejs-snegle.
Flødeskumskager af Elisabeth Madsen
Elisabeth Madsens elegante flødeskumskage, som gæsterne på Svinkløv Badehotel har kunne nyde i sommer, sender tankerne i retning af Poire Belle Helene med kombinationen af Fløde 48% fra Arla Unika, sprød kakaobund og pocheret pære.
Hjemmelavet marcipan af Emil Obel
Har du lyst til at udfordre den klassiske kransekage med din egen hjemmelavede marcipan, får du Emil Obels opskrift her. Lav den med lige præcis dine yndlingsnødder, kerner eller frø og giv kransekagen nyt liv.
Nøddehorn af Emil Obel
Nøddehornet er i familie med kransekagen, men denne lidt mere rustikke version, er en næste lige så stor klassiker fra bagervinduet. Det er Emil Obels kransekage, der gemmer sig under hasselnøddeflager og tempereret chokolade og det smager helt formidabelt sammen. Dette er en slags to-i-en-opskrift, for skipper du nødderne, har du klasssiske kransekagestykker, som du kan pynte med glasur i stedet.
Lagkage af Freja Krarup
Sjældent har vi smagt så vidunderlig en lagkage som denne. Opskriften her fungerer fremragende som lagkageskabelon, og kan varieres ud i det uendelige. Freja Krarup elsker selv at komme friske kompotter i lagkagen, som modspil til de fede cremer, og derfor er hendes version med frugtkompot. Men en rest marmelade kan også sagtens bruges.
Komtessevaffel af Torben Bang
Vi kendte ikke komtessevaflen før Torben Bang selv foreslog den som en deltager på kagebordet, som skulle rumme alle de danske kageklassikere. Og sikke et dejligt bekendtskab den er.
Medaljer af Maja Vase
Medaljen er en af de mest klassiske flødeskumskager og når det er Maja Vase der laver dem, er de naturligvis mini.
Romkugler af Mette Sophie Olsen
Mette Sophies romkugler er ikke fejet op fra bagerens gulv, og de smager ens hver gang. De er lavet på luksus marcipanbunde og pyntet mere festligt end nogen anden romkugle vi har set.
Toscatærte af Torben Bang
Formentlig opkaldt efter operaklassikeren Tosca, men præcis hvor og hvornår og hvem der står bag, har vi ikke kunnet finde ud af. Men kærligheden til denne klassiske kage med mazarin og hasselnødder er ikke til at tage fejl af. Torben Bang har perfektioneret Toscatærten og her får I hans klassiske opskrift.