
Fænomenet Den store bagedyst
Af Mika Wulff
Når tv-fænomenet Den Store Bagedyst ruller over skærmen for 5. år i træk dette efterår, skal vi se med. Men hvad er det egentlig der gør, at vi, ung som gammel, sidder klistret foran skærmen til dette langsomme, udramatiske drama af et bageprogram?
Det er ikke kun os danskere, den er gal med. I England, hvor det hele startede, var der i 2014 var flere engelske seere til finalen i ‘The Great British Bake Off’ end til VM-finalen i fodbold. Programmet har startet en regulær bagerevolution. Salget af lagkagefade og bagegrej er eksploderet og englænderne samles i ‘bake clubs’ (bageklubber, red.) som aldrig før.
Programmet er efter sigende blevet til med inspiration fra de lokale bagekonkurrencer, der altid finder sted på landsbymarkederne i England om sommeren. Samme sted hvor man kårer den største agurk og den smukkeste rose. Så deltagernes placering i et stort telt er altså ikke en tilfældighed eller for at spare penge på et dyrt studie. Det er nøjagtigt designet for at lede tankerne hen på netop den slags village faires, fete de la villes eller sommermarkeder om man vil. Et sted hvor bageglade mennesker mødes i idylliske landlige omgivelser i venskabelig dyst mod hinanden. Lyder det ikke bare hyggeligt? Det er det også.
I det hele taget oser konceptet af god stemning. Deltagerne ses ofte i store gruppekram og der er ingen rundsave på albuerne. Selv dommerne er flinke og rare, i stor kontrast til dommere i andre tv-konkurrencer, og de kan nærmest virke oprigtigt kede af det, når de er nødsaget til at kritisere en mislykkede lagkage.
Det lyder som anti-opskriften på et madprogram anno 2016 og det var måske også derfor, at det tog fire år at sælge ideen om The Great British Bake Off ind til BBC. Men da programmet endelig så dagens lys, var det netop i kølvandet på finanskrisen, hvor de nære værdier, så som glæden ved at bage sit eget brød, igen var på fremmarch. Der ligger noget helt basalt i at bage sit eget brød og servere en god kage til sine nærmeste, det er comforting og måske er det også det programmet er. Det er hyggeligt og rart og på magisk vis undgår det at være kedeligt.
De dyster i lagkager, skærekager, småkager, desserter og brød og niveauet er højt. Specielt i Danmark, hvor vi ville slå briterne til enhver tid, hvis det kom til en Bagedyst-landskamp, så er det sagt. Og så er ideen hermed givet videre. Alligevel bliver der stadig bagt lækkerier, som man rent faktisk kan se sig selv både bage og spise derhjemme. Det er netop det, der gør programmet vedkommende. I England har man forsøgt sig med en version af programmet for professionelle konditorer, men der går et eller andet galt, når det hele handler om chokoladeskulpturer og svære teknikker og der pludselig kommer volapyk ud af munden på dommerne fordi det er fagfolk, der snakker til fagfolk. Magien forsvinder når hobbybagerne ikke kan være med mere.
I Den Store Bagedyst er der tid nok til rent faktisk at vise deltagerne bage, så det er også noget så eksotisk som en tv-konkurrence, som man kan risikere at lære noget af. Modsat så mange andre tv-konkurrencer, som fokuserer så rendyrket på dramaet: Når de det til tiden? Går det galt? Taber de den på gulvet? Hvem sagde hvad om hvem?
Selvfølgelig er Bagedysten ikke dramaforladt, men det er uskyldigt drama. Selvfølgelig løber de omkap med uret, er bekymrede over om husblassen er trevlet eller om moussen når at sætte sig, men man holder med alle. Man ønsker inderligt, at de alle skal klare den. For deltagerne får lov at fremstå sympatiske og det gør programmet nærværende. Hvem husker ikke Jakobs episke forsøg på at bage en guitarkage med indbygget højtaler? Det var dømt til at gå galt, men alligevel sad vi yderst på sofaen og holdt vejret, mens han kæmpede mod både uret og moussen til det sidste og efterlod os alle med en klump i halsen, da det hele kollapsede. Det var et gyldent tv-øjeblik og vi håber på flere af den slags i år.
Og så håber vi også på lidt flere brød og lidt færre lagkager. Vi glæder os.
MØD SIDSTE ÅRS VINDER
En ting er hvordan der er at sidde i stuen og se på dem, der bager inde i fjernsynet. Men hvordan er det så rent faktisk at være en af dem, der står derinde i fjernsynet og bager? Det har vi spurgt sidste års vinder, Liv Martine, om.
1. LIV, HAVDE DU SET DE TIDLIGERE SÆSONER AF BAGEDYSTEN, INDEN DU MELDTE DIG
Nej, ikke dem alle sammen. Jeg havde set den seneste sæson, hvor Tobias Hamann vandt. Den blev jeg fanget af og fulgte derfor med i den. Det så så hyggeligt ud og jeg tænkte, at det ville være for fedt at være med i.
2. ER DET VIRKELIG SÅ HYGGELIGT PÅ SETTET, SOM DET SER UD TIL
Jeg ved ikke hvorfor, men der er virkelig en helt speciel stemning og det er vildt hyggeligt. Fra det øjeblik man træder ind i teltet, er det som om, at man er i en lille bobbel af god stemning. Man kan mærke at alle brænder for den samme ting, lige fra produktionsholdet til dommerne – alle er med til at skabe en god stemning. Selvfølgelig er det en konkurrence og alle vil gerne vinde, men man føler sig godt tilpas hele vejen igennem.
3. HVAD OVERRASKEDE DIG MEST VED AT VÆRE MED I BAGEDYSTEN
Hvor hårdt det var. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg passede et fuldtidsarbejde, øvede kager, passede mine heste og var til optagelse. Det var virkelig hårdt. Jeg er nok lidt stræberagtig og derfor var det ikke nok at bage kagerne en eller to gange. Man bliver jo fanget af konkurrencen og det er som at være til eksamen at tå i det telt og bage. Min kæreste og min familie var ved at give op mange gange undervejs, men de sled i det som opvaskere hjemme i køkkenet og støttede mig 100 %.
4. SMAGER I PÅ HINANDENS KAGER, NÅR KAMERAERNE ER SLUKKEDE
Ja, det gør man i den grad. Man lærer meget af at smage de andres kager og holde det op mod dommernes kommentarer. Hvis de fx har sagt, at moussen er lige ved at være skilt, så er det super lærerigt at kunne smage på, hvordan det så smager. Alt bliver spist og stort set intet ender i skraldespanden.
5. KAN MAN LYKKES MED AT SKJULE STØRRE ELLER MINDRE KATASTROFER FOR KAMERAERNE
Det værste er, hvis der er noget, der går galt. Så har man fire kameraer over sig med det samme. Men hvis man gemmer sig ude bagved i rummet med ekstra køleplads kan man nogle gange slippe uden om kameraerne. I finalen gik jeg derhen for at tjekke om min kage havde sat sig. Det havde den ikke og den faldt sammen, da jeg tog den ud af køleskabet. Men jeg fik den ned i formen igen og tilbage i køleskabet, uden at nogen opdagede det. Da jeg kom ud derfra, var jeg ligbleg og jeg blev afsløret i, at der var sket noget. Så jeg måtte fortælle om det til kameraet. Generelt vil de gerne have, at man kalder på kameraet, når man åbner ovnen, så de er klar, hvis nu der skulle ske noget spændende.
6. HVILKEN HEMMELIG UDFORDRING VAR DEN VÆRSTE
Dem alle sammen – ha ha. Jeg hader den hemmelige udfordring. Jeg havde ikke bagt så meget inden programmet, kun et par år på lavt niveau, så jeg havde slet ikke erfaring nok til de udfordringer, som man ikke kunne øve sig på hjemmefra. Jeg vandt heller ikke en eneste en.
7. HVIS DU FIK LOV AT VÆLGE ET TEMA TIL ET PROGRAM I NÆSTE SÆSON, HVAD SKULLE DET SÅ VÆRE
Det skulle være Halloween. Det gad jeg godt selv have haft, for der kunne man havde været virkelig kreativ og lavet noget lidt anderledes og vildt, uden at det behøvede at være så pænt.
8. HVEM AF DOMMERNE TROR DU HAR BUKSERNE PÅ, ALTSÅ, HVIS DE FX ER UENIGE OM, HVEM DER ER UGENS MESTERBAGER, HVEM TROR DU SÅ TRUMFER SIN FAVORIT IGENNEM
Helt sikkert Mette Blomsterberg. Mette hun er bare mega sej og typen der har bukserne på. Og det mener jeg på den mest positive måde, hun er virkelig cool.
9. HVAD VAR DET VIGTIGSTE, DU LÆRTE UNDERVEJS
Jeg lærte en masse bageteknik og fik styr på mousser og konsistenser og så lærte jeg at begrænse mig. Jeg har frygtelig mange ideer og i starten kom jeg dem alle sammen ned i en kage, men jeg lærte undervejs, at det er godt at vælge fra.
10. OG TIL ALLERSIDST, HVAD ER DIN YNDLINGSDESSERT OG HVAD SIGER DET OM DIG
Min yndlingsdessert er en rå æblekage. Hvor man river æblerne rå i stedet for at bruge æblemos og lægger dem sammen med makroner og flødeskum. Og det skal helst være æbler ude fra min mors og fars have. Jeg tror det siger om mig, at jeg er nordjyde og en pige med ben i næsen, som synes at det ikke behøver at være så fint det hele og at det simple nogle gange bare er det bedste.


Den Store Bagedysts hall of fame
Den Store Bagedyst er et af de få tv-konkurrencer, hvor vinderen rent faktisk kan tillade sig at tro på et liv efter tv-programmet. Og det på trods af at selve præmien er en beskedent trofæ af glas. Vinderen af første sæson Nana Frolov Christensen udgav en bagebog. Annemette Voss som vandt 2. sæson kvittede sit job og er nu selvstændig kage-forretningskvinde og har udgivet flere bagebøger. Tobias Hamann der vandt 3. sæson har ligeledes udgivet en bog og er vært på sit eget bage- og rejseprogram Bag verden med Tobias på DR1.
Og Liv Martine som vandt 4. sæson er allerede opsnappet af en stor bagesponsor for hvem hun udvikler opskrifter og laver YouTube-videoer.
Hun er 25 år
Bor i Hirtshals i Nordjylland
Er uddannet socialpædagog men holder pt. orlov for at fokusere på kagerne
Mere fra samme magasin:
Fænomenet Den store bagedyst
Af Mika Wulff


Når tv-fænomenet Den Store Bagedyst ruller over skærmen for 5. år i træk dette efterår, skal vi se med. Men hvad er det egentlig der gør, at vi, ung som gammel, sidder klistret foran skærmen til dette langsomme, udramatiske drama af et bageprogram?
Det er ikke kun os danskere, den er gal med. I England, hvor det hele startede, var der i 2014 var flere engelske seere til finalen i ‘The Great British Bake Off’ end til VM-finalen i fodbold. Programmet har startet en regulær bagerevolution. Salget af lagkagefade og bagegrej er eksploderet og englænderne samles i ‘bake clubs’ (bageklubber, red.) som aldrig før.
Programmet er efter sigende blevet til med inspiration fra de lokale bagekonkurrencer, der altid finder sted på landsbymarkederne i England om sommeren. Samme sted hvor man kårer den største agurk og den smukkeste rose. Så deltagernes placering i et stort telt er altså ikke en tilfældighed eller for at spare penge på et dyrt studie. Det er nøjagtigt designet for at lede tankerne hen på netop den slags village faires, fete de la villes eller sommermarkeder om man vil. Et sted hvor bageglade mennesker mødes i idylliske landlige omgivelser i venskabelig dyst mod hinanden. Lyder det ikke bare hyggeligt? Det er det også.
I det hele taget oser konceptet af god stemning. Deltagerne ses ofte i store gruppekram og der er ingen rundsave på albuerne. Selv dommerne er flinke og rare, i stor kontrast til dommere i andre tv-konkurrencer, og de kan nærmest virke oprigtigt kede af det, når de er nødsaget til at kritisere en mislykkede lagkage.
Det lyder som anti-opskriften på et madprogram anno 2016 og det var måske også derfor, at det tog fire år at sælge ideen om The Great British Bake Off ind til BBC. Men da programmet endelig så dagens lys, var det netop i kølvandet på finanskrisen, hvor de nære værdier, så som glæden ved at bage sit eget brød, igen var på fremmarch. Der ligger noget helt basalt i at bage sit eget brød og servere en god kage til sine nærmeste, det er comforting og måske er det også det programmet er. Det er hyggeligt og rart og på magisk vis undgår det at være kedeligt.
De dyster i lagkager, skærekager, småkager, desserter og brød og niveauet er højt. Specielt i Danmark, hvor vi ville slå briterne til enhver tid, hvis det kom til en Bagedyst-landskamp, så er det sagt. Og så er ideen hermed givet videre. Alligevel bliver der stadig bagt lækkerier, som man rent faktisk kan se sig selv både bage og spise derhjemme. Det er netop det, der gør programmet vedkommende. I England har man forsøgt sig med en version af programmet for professionelle konditorer, men der går et eller andet galt, når det hele handler om chokoladeskulpturer og svære teknikker og der pludselig kommer volapyk ud af munden på dommerne fordi det er fagfolk, der snakker til fagfolk. Magien forsvinder når hobbybagerne ikke kan være med mere.
I Den Store Bagedyst er der tid nok til rent faktisk at vise deltagerne bage, så det er også noget så eksotisk som en tv-konkurrence, som man kan risikere at lære noget af. Modsat så mange andre tv-konkurrencer, som fokuserer så rendyrket på dramaet: Når de det til tiden? Går det galt? Taber de den på gulvet? Hvem sagde hvad om hvem?
Selvfølgelig er Bagedysten ikke dramaforladt, men det er uskyldigt drama. Selvfølgelig løber de omkap med uret, er bekymrede over om husblassen er trevlet eller om moussen når at sætte sig, men man holder med alle. Man ønsker inderligt, at de alle skal klare den. For deltagerne får lov at fremstå sympatiske og det gør programmet nærværende. Hvem husker ikke Jakobs episke forsøg på at bage en guitarkage med indbygget højtaler? Det var dømt til at gå galt, men alligevel sad vi yderst på sofaen og holdt vejret, mens han kæmpede mod både uret og moussen til det sidste og efterlod os alle med en klump i halsen, da det hele kollapsede. Det var et gyldent tv-øjeblik og vi håber på flere af den slags i år.
Og så håber vi også på lidt flere brød og lidt færre lagkager. Vi glæder os.
MØD SIDSTE ÅRS VINDER
En ting er hvordan der er at sidde i stuen og se på dem, der bager inde i fjernsynet. Men hvordan er det så rent faktisk at være en af dem, der står derinde i fjernsynet og bager? Det har vi spurgt sidste års vinder, Liv Martine, om.
1. LIV, HAVDE DU SET DE TIDLIGERE SÆSONER AF BAGEDYSTEN, INDEN DU MELDTE DIG
Nej, ikke dem alle sammen. Jeg havde set den seneste sæson, hvor Tobias Hamann vandt. Den blev jeg fanget af og fulgte derfor med i den. Det så så hyggeligt ud og jeg tænkte, at det ville være for fedt at være med i.
2. ER DET VIRKELIG SÅ HYGGELIGT PÅ SETTET, SOM DET SER UD TIL
Jeg ved ikke hvorfor, men der er virkelig en helt speciel stemning og det er vildt hyggeligt. Fra det øjeblik man træder ind i teltet, er det som om, at man er i en lille bobbel af god stemning. Man kan mærke at alle brænder for den samme ting, lige fra produktionsholdet til dommerne – alle er med til at skabe en god stemning. Selvfølgelig er det en konkurrence og alle vil gerne vinde, men man føler sig godt tilpas hele vejen igennem.
3. HVAD OVERRASKEDE DIG MEST VED AT VÆRE MED I BAGEDYSTEN
Hvor hårdt det var. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg passede et fuldtidsarbejde, øvede kager, passede mine heste og var til optagelse. Det var virkelig hårdt. Jeg er nok lidt stræberagtig og derfor var det ikke nok at bage kagerne en eller to gange. Man bliver jo fanget af konkurrencen og det er som at være til eksamen at tå i det telt og bage. Min kæreste og min familie var ved at give op mange gange undervejs, men de sled i det som opvaskere hjemme i køkkenet og støttede mig 100 %.
4. SMAGER I PÅ HINANDENS KAGER, NÅR KAMERAERNE ER SLUKKEDE
Ja, det gør man i den grad. Man lærer meget af at smage de andres kager og holde det op mod dommernes kommentarer. Hvis de fx har sagt, at moussen er lige ved at være skilt, så er det super lærerigt at kunne smage på, hvordan det så smager. Alt bliver spist og stort set intet ender i skraldespanden.
5. KAN MAN LYKKES MED AT SKJULE STØRRE ELLER MINDRE KATASTROFER FOR KAMERAERNE
Det værste er, hvis der er noget, der går galt. Så har man fire kameraer over sig med det samme. Men hvis man gemmer sig ude bagved i rummet med ekstra køleplads kan man nogle gange slippe uden om kameraerne. I finalen gik jeg derhen for at tjekke om min kage havde sat sig. Det havde den ikke og den faldt sammen, da jeg tog den ud af køleskabet. Men jeg fik den ned i formen igen og tilbage i køleskabet, uden at nogen opdagede det. Da jeg kom ud derfra, var jeg ligbleg og jeg blev afsløret i, at der var sket noget. Så jeg måtte fortælle om det til kameraet. Generelt vil de gerne have, at man kalder på kameraet, når man åbner ovnen, så de er klar, hvis nu der skulle ske noget spændende.
6. HVILKEN HEMMELIG UDFORDRING VAR DEN VÆRSTE
Dem alle sammen – ha ha. Jeg hader den hemmelige udfordring. Jeg havde ikke bagt så meget inden programmet, kun et par år på lavt niveau, så jeg havde slet ikke erfaring nok til de udfordringer, som man ikke kunne øve sig på hjemmefra. Jeg vandt heller ikke en eneste en.
7. HVIS DU FIK LOV AT VÆLGE ET TEMA TIL ET PROGRAM I NÆSTE SÆSON, HVAD SKULLE DET SÅ VÆRE
Det skulle være Halloween. Det gad jeg godt selv have haft, for der kunne man havde været virkelig kreativ og lavet noget lidt anderledes og vildt, uden at det behøvede at være så pænt.
8. HVEM AF DOMMERNE TROR DU HAR BUKSERNE PÅ, ALTSÅ, HVIS DE FX ER UENIGE OM, HVEM DER ER UGENS MESTERBAGER, HVEM TROR DU SÅ TRUMFER SIN FAVORIT IGENNEM
Helt sikkert Mette Blomsterberg. Mette hun er bare mega sej og typen der har bukserne på. Og det mener jeg på den mest positive måde, hun er virkelig cool.
9. HVAD VAR DET VIGTIGSTE, DU LÆRTE UNDERVEJS
Jeg lærte en masse bageteknik og fik styr på mousser og konsistenser og så lærte jeg at begrænse mig. Jeg har frygtelig mange ideer og i starten kom jeg dem alle sammen ned i en kage, men jeg lærte undervejs, at det er godt at vælge fra.
10. OG TIL ALLERSIDST, HVAD ER DIN YNDLINGSDESSERT OG HVAD SIGER DET OM DIG
Min yndlingsdessert er en rå æblekage. Hvor man river æblerne rå i stedet for at bruge æblemos og lægger dem sammen med makroner og flødeskum. Og det skal helst være æbler ude fra min mors og fars have. Jeg tror det siger om mig, at jeg er nordjyde og en pige med ben i næsen, som synes at det ikke behøver at være så fint det hele og at det simple nogle gange bare er det bedste.
Den Store Bagedysts hall of fame
Den Store Bagedyst er et af de få tv-konkurrencer, hvor vinderen rent faktisk kan tillade sig at tro på et liv efter tv-programmet. Og det på trods af at selve præmien er en beskedent trofæ af glas. Vinderen af første sæson Nana Frolov Christensen udgav en bagebog. Annemette Voss som vandt 2. sæson kvittede sit job og er nu selvstændig kage-forretningskvinde og har udgivet flere bagebøger. Tobias Hamann der vandt 3. sæson har ligeledes udgivet en bog og er vært på sit eget bage- og rejseprogram Bag verden med Tobias på DR1.
Og Liv Martine som vandt 4. sæson er allerede opsnappet af en stor bagesponsor for hvem hun udvikler opskrifter og laver YouTube-videoer.
Hun er 25 år
Bor i Hirtshals i Nordjylland
Er uddannet socialpædagog men holder pt. orlov for at fokusere på kagerne
Mere fra samme magasin:
Læs flere lignende artikler

Velkommen til Lækkerier #32
Brunsviger, Sarah Bernhard, Medaljer og listen er lang. Vi har udvalgt 23 af vores favoritter fra bagerens hylder. Nogle er nye og nogle er gamle, men alle er de danske klassikere.

Mød redaktionen #31
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.

Søren Scheel
Er dessertchef på Kødbyens Fiskebar og tidligere dessertkok på Søllerød Kro. I kan sikkert genkende ham fra Lækkerier Prisen 2023, hvor han var en af deltagerne.

Velkommen til Lækkerier #31
Har du nogensinde tænkt over hvor vilde opfindelser både køleskab og fryser er? Sikkert ikke, for du er nok – ligesom mig – vokset op i et hjem hvor begge dele har været en selvfølge. Vi har altid haft frosne ærter og regnbueis lige ved hånden. Men sådan er det ikke alle steder i verden, og sådan har det slet heller ikke altid været her. Is – i blokke eller i fryserform – har givet os evnen til at bevare eller konservere mad og har på den måde revolutioneret vores spisevaner og vores evne til at brødføde befolkninger.

Mød redaktionen #30
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevare- videnskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.

Mike Adelsten
Mike er uddannet kok og konditor og har blandt andet arbejdet på Søllerød Kro og WinterSpring. Han er i dag en del af udviklingsteamet på restaurant Alchemist.

Velkommen til Lækkerier #30
Takket være vores energihungrende stenalderhjerner, dygtig markedsføring gennem årtier og en berømt hyggekultur er vi danskere den mest slikspisende nation i verden.

Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.

Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!

Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.

Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.

Bogklubben #29
Jeg er typen, der sætter gule postit-notes i mine kogebøger, ved alle de retter, jeg godt vil prøve. Det er typisk det første, jeg gør, når jeg får en ny bog hjem. Bladrer den igennem og indsætter noter dér, hvor noget særligt vækker min sult og min nysgerrighed. Jeg er også typen, der køber en del engelske kogebøger, oftest er det fordi jeg følger mine madhelte på sociale medier og i diverse nyhedsbreve, og så er der nogen af dem, der dér skriver ud, hvad de har på vej. Så forudbestiller eller køber jeg på Amazon. Eller går ned i Kunst & Køkkentøj. Danske kogebøger køber jeg også indimellem, men kun indimellem, for jeg er så heldig, at have mange bekendte, der er kogebogsforfattere eller arbejder på forlag, så jeg får en del hårde gaver!

Mød redaktionen #29
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.

Trine Hahnemann
Er kok, virksomhedsejer, aktivist og forkæmper for både gode råvarer og bedre arbejdsvilkår i restaurationsbranchen. Hun er forfatter til en lang række kogebøger som er udgivet verden over, heriblandt hendes bedstsælgende bagebøger om skandinavisk bagning som for alvor har slået hen- des navn fast i Storbritannien og USA.

Velkommen til Lækkerier #29
Der findes næppe en mere dansk råvare til det søde køkken end fløde. Vi har med ærefrygt kastet os over denne nationalspise og udforsket dens forskellige fortræffeligheder. For fløde er naturligvis mere end noget man hælder over røde jordbær og andet end flødeskummet på toppen af lagkagen. Vi forsøger at komme hele vejen rundt om fløden og hvad den kan, også i det skjulte.

bogklubben #08
DJ, kageentusiast og kvinden bag Aarstidernes bagebog ‘Pixi bager grønne kager’, tipper om sine tre favoritbagebøger.
Jeg har altid brugt kogebøger, så længe jeg kan huske. Da jeg var lille havde min mor én kogebog, og jeg elskede at gå hjem efter skole og bage en af de to sandkager der var i den. Den hed ‘God Mad Let at Lave’, og den havde ingen billeder så vidt jeg husker. Siden da har jeg altid købt kogebøger, især når jeg rejser. Jeg har bl.a. en lille kogebog, jeg fik af en veninde fra et madkursus, hun var på i Thailand. Dét er fantastisk, det er nemlig opskrifter, du ikke kan finde online.
Jeg bruger meget nettet og Instagram til at finde nye opskrifter, men det er også sjældent man kan finde opskriften der igen. Så lige hvad opskrifter angår, er jeg mest fan af printet materiale. Fx til jul, når julekassen kommer frem, så har jeg tre gamle magasiner liggende med de trøfler og den konfekt, der laves hvert eneste år. Fantastisk.
Christels egen udgivelse:
OM PIXI BAGER GRØNNE KAGER, People´s Press. Christel Pixi og Søren Ejlersens univers af kager, som alle kan bage, udgivet i bogformat i efteråret 2017. Grønsager, frugter og bær, nødder, chokolade, mel, smør og sukker er omdrejningspunktet. Og fondant, farvestoffer og kunstigheder er udeladt. Det er ikke helse-kager – bare kager bagt af gode, naturlige råvarer.

Mød redaktionen #08
Siden sidst har Maja udgivet en dødsmuk nytårsebog, lokket familien med på en impulsiv rejse til Bali (det var ikke så vanskeligt…), nærstuderet og nørdet gourmetrestauranter i Ubud – og allerede booket bord på to af dem #kæmpesommerfugleimaven. Mika har simpelthen ikke lavet andet end at arbejde og så lige holde en dejlig lang juleferie med masser af hyggetid og tid til test af nye opskrifter. Mia har redigeret en lærebog i fødevarer, smagt sig igennem et utal af Jacob & Jakob-is med stort velbehag (flere den slags fotoshoots, tak!) og har shoppet gode køkkengadgets på udsalg.

Velkommen til Lækkerier #32
Brunsviger, Sarah Bernhard, Medaljer og listen er lang. Vi har udvalgt 23 af vores favoritter fra bagerens hylder. Nogle er nye og nogle er gamle, men alle er de danske klassikere.

Mød redaktionen #31
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.

Søren Scheel
Er dessertchef på Kødbyens Fiskebar og tidligere dessertkok på Søllerød Kro. I kan sikkert genkende ham fra Lækkerier Prisen 2023, hvor han var en af deltagerne.

Velkommen til Lækkerier #31
Har du nogensinde tænkt over hvor vilde opfindelser både køleskab og fryser er? Sikkert ikke, for du er nok – ligesom mig – vokset op i et hjem hvor begge dele har været en selvfølge. Vi har altid haft frosne ærter og regnbueis lige ved hånden. Men sådan er det ikke alle steder i verden, og sådan har det slet heller ikke altid været her. Is – i blokke eller i fryserform – har givet os evnen til at bevare eller konservere mad og har på den måde revolutioneret vores spisevaner og vores evne til at brødføde befolkninger.

Mød redaktionen #30
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevare- videnskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.

Mike Adelsten
Mike er uddannet kok og konditor og har blandt andet arbejdet på Søllerød Kro og WinterSpring. Han er i dag en del af udviklingsteamet på restaurant Alchemist.

Velkommen til Lækkerier #30
Takket være vores energihungrende stenalderhjerner, dygtig markedsføring gennem årtier og en berømt hyggekultur er vi danskere den mest slikspisende nation i verden.

Bogklubben #27
Kogebøger har i alt for mange år været kilden til mit mad-had. Med kogebøger kom fiasko, ingen kunne ramme den succes, som billederne i sådanne bøger kunne udstråle. Men i dag – nu hvor jeg har lært at lave de mest basale retter og nyder at lære nye, læser jeg kogebøger til aftenkaffen. De inspirerer mig, gør mig sulten, og så elsker jeg at spise med øjnene.

Mød redaktionen #27
Siden sidst har Mia besøgt et vildt kogebogsmuseum og madbibliotek i Grythyttan i Sverige og nydt godt af FIKA – med sødt svensk bagværk og godis. Mika har arrangeret Lækkeriers Læserudfordring og var igen, igen imponeret over hvor dygtige, kreative og engagerede vores læsere! Mika og Maja har også fejret udgivelsen af Majas fuldstændigt fabelagtige nye bog Macaron på en festlig cykeltur med 100 balstyriske balloner.
Maja har også fejret bogudgivelsen i sit nye, smukke studio i Sluseholmen, hvor hun forkælede mange af jer med labre macarons fra bogen. Hun har også haft den kæmpe fornøjelse af at være dommer til Lækkeriers Læserudfordring og var helt høj efter at have bedømt alle jeres dejlige kager. De smagte så godt, at hun kørte runde to efter kameraerne var slukket. Og hun glæder sig allerede til næste år!

Elisabeth Madsen
Elisabeth er kok og huserer om sommeren som dessertkok på Svinkløv Badehotel. Denne vinter er hun commis til Brian Mark Hansen, når de sammen stiller op ved Bocuse d’Or (VM for kokke, red.) Til dette nummer af Lækkerier har hun udviklet desserter, både en til jul og en til nytår.

Sisse Sejr
Sisse er journalist og podcaster, nyslået kogebogs- forfatter og kæmpe fan af Bagedysten. Sisse deler sine bedste anbefalinger til bagebøger.

Bogklubben #29
Jeg er typen, der sætter gule postit-notes i mine kogebøger, ved alle de retter, jeg godt vil prøve. Det er typisk det første, jeg gør, når jeg får en ny bog hjem. Bladrer den igennem og indsætter noter dér, hvor noget særligt vækker min sult og min nysgerrighed. Jeg er også typen, der køber en del engelske kogebøger, oftest er det fordi jeg følger mine madhelte på sociale medier og i diverse nyhedsbreve, og så er der nogen af dem, der dér skriver ud, hvad de har på vej. Så forudbestiller eller køber jeg på Amazon. Eller går ned i Kunst & Køkkentøj. Danske kogebøger køber jeg også indimellem, men kun indimellem, for jeg er så heldig, at have mange bekendte, der er kogebogsforfattere eller arbejder på forlag, så jeg får en del hårde gaver!

Mød redaktionen #29
Lækkeriers redaktion består af den internetberømte kagekunstner Maja Vase, lektor, kandidat i fødevarevidenskab og brødbager Mia Irene Kristensen, samt franskskolede konditor og chefredaktør Mika Wulff.

Trine Hahnemann
Er kok, virksomhedsejer, aktivist og forkæmper for både gode råvarer og bedre arbejdsvilkår i restaurationsbranchen. Hun er forfatter til en lang række kogebøger som er udgivet verden over, heriblandt hendes bedstsælgende bagebøger om skandinavisk bagning som for alvor har slået hen- des navn fast i Storbritannien og USA.

Velkommen til Lækkerier #29
Der findes næppe en mere dansk råvare til det søde køkken end fløde. Vi har med ærefrygt kastet os over denne nationalspise og udforsket dens forskellige fortræffeligheder. For fløde er naturligvis mere end noget man hælder over røde jordbær og andet end flødeskummet på toppen af lagkagen. Vi forsøger at komme hele vejen rundt om fløden og hvad den kan, også i det skjulte.

bogklubben #08
DJ, kageentusiast og kvinden bag Aarstidernes bagebog ‘Pixi bager grønne kager’, tipper om sine tre favoritbagebøger.
Jeg har altid brugt kogebøger, så længe jeg kan huske. Da jeg var lille havde min mor én kogebog, og jeg elskede at gå hjem efter skole og bage en af de to sandkager der var i den. Den hed ‘God Mad Let at Lave’, og den havde ingen billeder så vidt jeg husker. Siden da har jeg altid købt kogebøger, især når jeg rejser. Jeg har bl.a. en lille kogebog, jeg fik af en veninde fra et madkursus, hun var på i Thailand. Dét er fantastisk, det er nemlig opskrifter, du ikke kan finde online.
Jeg bruger meget nettet og Instagram til at finde nye opskrifter, men det er også sjældent man kan finde opskriften der igen. Så lige hvad opskrifter angår, er jeg mest fan af printet materiale. Fx til jul, når julekassen kommer frem, så har jeg tre gamle magasiner liggende med de trøfler og den konfekt, der laves hvert eneste år. Fantastisk.
Christels egen udgivelse:
OM PIXI BAGER GRØNNE KAGER, People´s Press. Christel Pixi og Søren Ejlersens univers af kager, som alle kan bage, udgivet i bogformat i efteråret 2017. Grønsager, frugter og bær, nødder, chokolade, mel, smør og sukker er omdrejningspunktet. Og fondant, farvestoffer og kunstigheder er udeladt. Det er ikke helse-kager – bare kager bagt af gode, naturlige råvarer.

Mød redaktionen #08
Siden sidst har Maja udgivet en dødsmuk nytårsebog, lokket familien med på en impulsiv rejse til Bali (det var ikke så vanskeligt…), nærstuderet og nørdet gourmetrestauranter i Ubud – og allerede booket bord på to af dem #kæmpesommerfugleimaven. Mika har simpelthen ikke lavet andet end at arbejde og så lige holde en dejlig lang juleferie med masser af hyggetid og tid til test af nye opskrifter. Mia har redigeret en lærebog i fødevarer, smagt sig igennem et utal af Jacob & Jakob-is med stort velbehag (flere den slags fotoshoots, tak!) og har shoppet gode køkkengadgets på udsalg.