Et madhistorisk blik på konservering

Lise Lotz kigger nærmere på hvorfor og hvordan vi konserverer vores fødevarer

Helt uden mikroskoper og forskning har mennesket tidligt forstået de enkleste principper bag konservering af fødevarer. Og vi skal ikke glemme dem nu.

Forståelsen af konservering og udviklingen af den forståelse gjorde det i sin tid muligt at jægere og samlere på et tidspunkt kunne slå sig ned et fast sted i stedet for at måtte flytte sig, når fødevarer, der ikke kunne holde sig, slap op et givent sted og måtte skaffes et andet sted. Folk (og dyr for den sags skyld), som ikke kender teknikkerne må leve hårde nomadiske liv, fordi de hele tiden må flytte sig efter deres fødevarers tilgængelighed i løbet af året. Det må have været lidt af en lettelse dengang.

Vi lever ikke i et jæger-samler-samfund, og end ikke i et bondesamfund som for 100 af år siden, men der er meget, der tyder på, at vi både som individer og som planet betragtet vil have godt af at (gen-)opdage nogle af de gamle bondedyder: at vi spiser i sæson, altså det, som er naturligt modent og spiseklart lige nu, og at vi spiser lokalt: det, som vi kan finde i naturen og kulturlandskabet omkring os – eller som vi kan købe i butikkerne, som er i sæson og lokalt. Det kan også være godt, hvis vi kender teknikkerne til at konservere den overflod af gode sager, som er tilgængelig nu, så vi også kan nyde dem senere på året, når mulighederne for lokal høst bliver mindre.

Konservering er en vigtig disciplin, hvis maden skal kunne holde sig i mere end nogle få dage ved almindelig temperatur. Fjenderne er i høj grad forskellige mikroorganismer (mikrober), fx bakterier, gærsvampe og vira, der fordærver og nedbryder maden ved at formere sig og udskille uønskede enzymer i den. For at kunne trives kræver disse bittesmå mikrober både ilt, næring, vand og en vis temperatur. De fleste konserveringsmetoder handler derfor om at fjerne disse ting fra fødevarerne – eller om at slå mikroorganismerne ihjel.

Tørring – når vand er fjenden.

Det er tidligt gået op for primitive folkefærd, at mange fødevarer kan holde sig meget længere – somme tider nærmest uendeligt – når bare de er gennemtørre. Man har opdaget, at solen og vinden kan få vandet til at fordampe, så fødevarerne skrumper ind og lettere kan opbevares uden at mugne og rådne. Mange steder bruger man stadig denne helt enkle teknik – tænk fx på soltørrede tomater, tørfisk og måske dine egne tørrede krydderurter. I varme og tørre klimaer er det oplagt stadig at lade sol og vind gøre arbejdet selv den dag i dag, men i Danmark må både industrien og vi andre tage ovne eller særlige dehydrator-maskiner til hjælp, når vi vil tørre frugt og andet godt, så vi kan gemme dem til ”trange tider”.

“Meget tyder på at vi som individer og som planet betragtet vil have godt af at (gen-)opdage nogle af de gamle bondedyder: at vi spiser i sæson og at vi spiser lokale råvarer”

En anden måde at trække vand, som mikroorganismerne kan mæske sig i, ud af fødevarer er ved at bruge sukker. Sukker (og honning, som blev brugt før sukker blev almindeligt tilgængeligt) trækker vand ud – på samme måde som salt gør i det salte køkken. Når du drysser sukker på dine jordbær og lader dem stå et øjeblik, vil saften trænge ud. Små tynde genstande – fx blomsterblade – kan sukkertørres tilstrækkeligt til at kunne holde sig ved at blive dækket af sukker. Større frugter må sukkerbehandles lidt mere omstændeligt.

Man kan fx koge marmelade – som oprindelig var kendetegnet ved at være mere sukkerholdigt og mindre vandholdigt end syltetøj – og på den måde både varmebehandle og mindske vandindholdet. Gamle dages sylteopskrifter indeholdt ofte meget mere sukker, end vi ville bruge i dag, men det skyldtes altså ikke nødvendigvis, at man var mere til den søde side, end vi er i dag, men at en stor mængde sukker vil øge holdbarheden. I dag kan vi mindske sukkerindholdet i vores marmelade, fordi vi både kan holde en bedre hygiejne, og fordi vi kan tilsætte kemiske konserveringsmidler fx Atamon, som hæmmer væksten af visse af de uønskede mikrober.

Man kan også kandisere frugter ved at koge dem helt forsigtigt flere gange i en meget sukkerintens lage. Frugtens saft vil trænge ud i sukkerlagen, og det kan derfor være nødvendigt at tage frugten op af sukkerlagen og koge lagen ind – få vandindholdet ned – og så lægge frugten tilbage i den nu gen-koncentrerede lage til yderligere saftudtrækning. Frugten tages op under kogningen, fordi den vil miste form og farve ved den gentagne kogning. Hvis man er dygtig og tålmodig nok, kan man få den konserverende lage til at trænge ind i frugten, så den næsten bevarer sit oprindelige udseende. Herhjemme har ”cocktailbær” et lidt tvivlsomt ry (og en del er da også ”kunstige”), men de oprindelige cocktailbær var fine, kandiserede kirsebær. I Spanien kan man fx købe hele appelsiner, der er kandiseret helt igennem, og som derfor kan holde sig nærmest evigt.

Tillukning – når ilt er fjenden

De små mikroorganismer, der danner mug og forrådnelse, er levende. Derfor har de brug for ilt for at kunne leve og formere sig. Derfor handler meget konservering om at sikre, at der ikke er ilt til stede i og rundt om de ting, som man ønsker skal holde sig. Det er derfor, det er vigtigt med tæt forseglede beholdere eller at fx dække sine oliven med et lag olivenolie, eller sylten med et lag fedt, som ilten ikke kan trænge igennem. I vore dage bruger vi fx vakuummaskiner til at fjerne ilten fra fødevarer i lufttæt emballage.

Varme eller kulde – når stuetemperatur er fjenden

De fleste mikroorganismer trives bedst ved temperaturer, der ligger i nærheden af, hvad mennesker også har det godt med. Høje temperaturer, som man udsætter fødevarer for, når man fx steger og koger, vil dræbe mange af de uønskede mikrober og vil midlertidigt kunne forlænge holdbarheden. Når man efter endt tilberedning lader fødevarerne køle af, så man kan spise dem, vil nye mirkoorganismer dog straks stå på spring, og andre metoder må tænkes med, hvis fordærvet skal holdes fra døren.

Det har også været kendt i årtusinder, at nedkølet mad kan holde sig længere end lunken mad. Mikroorganismernes aktivitetsniveau går simpelthen ned, når de fryser. I kolde egne af kloden har man kunne fryse fødevarer – eller i det mindste nedkøle dem – ved at bygge velisolerede kølehuse foret med store isblokke hentet fra bjergene eller gemt fra vintertiden. I vore dage er det svært at forestille sig et liv uden et køleskab, som på mange måder er en slags tidsmaskine for fødevarer. De naturlige nedbrydningsprocesser går bare meget langsommere ved 5 grader end ved 22. Og endnu langsommere ved -18.

magasin18-Cocktail-kirsebær-11

SÆSON: DET VIDSTE DU IKKE OM BROMBÆR

BROMBÆR SKAL PLUKKES SENEST 29. SEPTEMBER

Brombær er et herligt bær, men vidste du, at brombærrene ifølge traditionen skal plukkes senest 29. september, som er den såkaldte Mikkelsdag? Mikkelsdag, som er en lidt overset dag i kirkeåret, er opkaldt efter ærkeenglen Mikael (dansk: Mikkel.) Mikael var den største og stærkeste af de fire ærkeengle, og han ses ofte afbildet i panser og plade og bevæbnet med et stort sværd. (Mikael er i øvrigt også den engel, som man ofte ser på kalkmalerier i færd med at veje sjæle og afgøre, hvem der skal i himlen, og hvem der skal i helvede.) Mikael var den ærkeengel, der kæmpede mod den faldne engel Lucifer – altså den senere Satan. De to tumlede ned fra himlen, mens de sloges, og de landede lige præcis i en brombærbusk den 29. september et ukendt år. Den besejrede Lucifer blev så vred, at han tissede på busken – og derfor skal man altså ikke spise brombær efter Mikkelsdag, for så smager de surt og vandet. (Folk, der ikke ved bedre, tror, at det er nattefrosten, der ødelægger bærrene, men nu kender du den rigtige forklaring!)

LISES TIP TIL VAMPYRBEKÆMPELSE

Også i andre kulturer finder man brombærrene et sted imellem det gode og det onde. (Måske har det noget at gøre med kontrasten mellem den søde smag og den kulsorte farve at gøre?) Vi ved allesammen, at hvidløg er et sikkert middel mod vampyrer, men vidste du, at brombærgrene også er effektive? Hvis du bliver plaget af en vampyr, der gerne vil komme og suge dit blod om natten, så skal du lægge nogle afskårne brombærgrene ved dine vinduer og din hoveddør. Det viser sig nemlig, at vampyrer har en tvangstanke: de kan ikke krydse en brombærgren, før de har talt alle tornene. Det kan være en stor opgave, som skulle kunne holde vampyren beskæftiget indtil solen står op, og du er i sikkerhed igen. Men husk – næste gang du skal holde en vampyr fra døren – det skal altså ikke være grene fra tornløse, moderne brombærbuske!

Mere fra samme magasin:

Et madhistorisk blik på konservering

Lise Lotz kigger nærmere på hvorfor og hvordan vi konserverer vores fødevarer

magasin18-Cocktail-kirsebær-11

Helt uden mikroskoper og forskning har mennesket tidligt forstået de enkleste principper bag konservering af fødevarer. Og vi skal ikke glemme dem nu.

Forståelsen af konservering og udviklingen af den forståelse gjorde det i sin tid muligt at jægere og samlere på et tidspunkt kunne slå sig ned et fast sted i stedet for at måtte flytte sig, når fødevarer, der ikke kunne holde sig, slap op et givent sted og måtte skaffes et andet sted. Folk (og dyr for den sags skyld), som ikke kender teknikkerne må leve hårde nomadiske liv, fordi de hele tiden må flytte sig efter deres fødevarers tilgængelighed i løbet af året. Det må have været lidt af en lettelse dengang.

Vi lever ikke i et jæger-samler-samfund, og end ikke i et bondesamfund som for 100 af år siden, men der er meget, der tyder på, at vi både som individer og som planet betragtet vil have godt af at (gen-)opdage nogle af de gamle bondedyder: at vi spiser i sæson, altså det, som er naturligt modent og spiseklart lige nu, og at vi spiser lokalt: det, som vi kan finde i naturen og kulturlandskabet omkring os – eller som vi kan købe i butikkerne, som er i sæson og lokalt. Det kan også være godt, hvis vi kender teknikkerne til at konservere den overflod af gode sager, som er tilgængelig nu, så vi også kan nyde dem senere på året, når mulighederne for lokal høst bliver mindre.

Konservering er en vigtig disciplin, hvis maden skal kunne holde sig i mere end nogle få dage ved almindelig temperatur. Fjenderne er i høj grad forskellige mikroorganismer (mikrober), fx bakterier, gærsvampe og vira, der fordærver og nedbryder maden ved at formere sig og udskille uønskede enzymer i den. For at kunne trives kræver disse bittesmå mikrober både ilt, næring, vand og en vis temperatur. De fleste konserveringsmetoder handler derfor om at fjerne disse ting fra fødevarerne – eller om at slå mikroorganismerne ihjel.

Tørring – når vand er fjenden.

Det er tidligt gået op for primitive folkefærd, at mange fødevarer kan holde sig meget længere – somme tider nærmest uendeligt – når bare de er gennemtørre. Man har opdaget, at solen og vinden kan få vandet til at fordampe, så fødevarerne skrumper ind og lettere kan opbevares uden at mugne og rådne. Mange steder bruger man stadig denne helt enkle teknik – tænk fx på soltørrede tomater, tørfisk og måske dine egne tørrede krydderurter. I varme og tørre klimaer er det oplagt stadig at lade sol og vind gøre arbejdet selv den dag i dag, men i Danmark må både industrien og vi andre tage ovne eller særlige dehydrator-maskiner til hjælp, når vi vil tørre frugt og andet godt, så vi kan gemme dem til ”trange tider”.

“Meget tyder på at vi som individer og som planet betragtet vil have godt af at (gen-)opdage nogle af de gamle bondedyder: at vi spiser i sæson og at vi spiser lokale råvarer”

En anden måde at trække vand, som mikroorganismerne kan mæske sig i, ud af fødevarer er ved at bruge sukker. Sukker (og honning, som blev brugt før sukker blev almindeligt tilgængeligt) trækker vand ud – på samme måde som salt gør i det salte køkken. Når du drysser sukker på dine jordbær og lader dem stå et øjeblik, vil saften trænge ud. Små tynde genstande – fx blomsterblade – kan sukkertørres tilstrækkeligt til at kunne holde sig ved at blive dækket af sukker. Større frugter må sukkerbehandles lidt mere omstændeligt.

Man kan fx koge marmelade – som oprindelig var kendetegnet ved at være mere sukkerholdigt og mindre vandholdigt end syltetøj – og på den måde både varmebehandle og mindske vandindholdet. Gamle dages sylteopskrifter indeholdt ofte meget mere sukker, end vi ville bruge i dag, men det skyldtes altså ikke nødvendigvis, at man var mere til den søde side, end vi er i dag, men at en stor mængde sukker vil øge holdbarheden. I dag kan vi mindske sukkerindholdet i vores marmelade, fordi vi både kan holde en bedre hygiejne, og fordi vi kan tilsætte kemiske konserveringsmidler fx Atamon, som hæmmer væksten af visse af de uønskede mikrober.

Man kan også kandisere frugter ved at koge dem helt forsigtigt flere gange i en meget sukkerintens lage. Frugtens saft vil trænge ud i sukkerlagen, og det kan derfor være nødvendigt at tage frugten op af sukkerlagen og koge lagen ind – få vandindholdet ned – og så lægge frugten tilbage i den nu gen-koncentrerede lage til yderligere saftudtrækning. Frugten tages op under kogningen, fordi den vil miste form og farve ved den gentagne kogning. Hvis man er dygtig og tålmodig nok, kan man få den konserverende lage til at trænge ind i frugten, så den næsten bevarer sit oprindelige udseende. Herhjemme har ”cocktailbær” et lidt tvivlsomt ry (og en del er da også ”kunstige”), men de oprindelige cocktailbær var fine, kandiserede kirsebær. I Spanien kan man fx købe hele appelsiner, der er kandiseret helt igennem, og som derfor kan holde sig nærmest evigt.

Tillukning – når ilt er fjenden

De små mikroorganismer, der danner mug og forrådnelse, er levende. Derfor har de brug for ilt for at kunne leve og formere sig. Derfor handler meget konservering om at sikre, at der ikke er ilt til stede i og rundt om de ting, som man ønsker skal holde sig. Det er derfor, det er vigtigt med tæt forseglede beholdere eller at fx dække sine oliven med et lag olivenolie, eller sylten med et lag fedt, som ilten ikke kan trænge igennem. I vore dage bruger vi fx vakuummaskiner til at fjerne ilten fra fødevarer i lufttæt emballage.

Varme eller kulde – når stuetemperatur er fjenden

De fleste mikroorganismer trives bedst ved temperaturer, der ligger i nærheden af, hvad mennesker også har det godt med. Høje temperaturer, som man udsætter fødevarer for, når man fx steger og koger, vil dræbe mange af de uønskede mikrober og vil midlertidigt kunne forlænge holdbarheden. Når man efter endt tilberedning lader fødevarerne køle af, så man kan spise dem, vil nye mirkoorganismer dog straks stå på spring, og andre metoder må tænkes med, hvis fordærvet skal holdes fra døren.

Det har også været kendt i årtusinder, at nedkølet mad kan holde sig længere end lunken mad. Mikroorganismernes aktivitetsniveau går simpelthen ned, når de fryser. I kolde egne af kloden har man kunne fryse fødevarer – eller i det mindste nedkøle dem – ved at bygge velisolerede kølehuse foret med store isblokke hentet fra bjergene eller gemt fra vintertiden. I vore dage er det svært at forestille sig et liv uden et køleskab, som på mange måder er en slags tidsmaskine for fødevarer. De naturlige nedbrydningsprocesser går bare meget langsommere ved 5 grader end ved 22. Og endnu langsommere ved -18.

SÆSON: DET VIDSTE DU IKKE OM BROMBÆR

BROMBÆR SKAL PLUKKES SENEST 29. SEPTEMBER

Brombær er et herligt bær, men vidste du, at brombærrene ifølge traditionen skal plukkes senest 29. september, som er den såkaldte Mikkelsdag? Mikkelsdag, som er en lidt overset dag i kirkeåret, er opkaldt efter ærkeenglen Mikael (dansk: Mikkel.) Mikael var den største og stærkeste af de fire ærkeengle, og han ses ofte afbildet i panser og plade og bevæbnet med et stort sværd. (Mikael er i øvrigt også den engel, som man ofte ser på kalkmalerier i færd med at veje sjæle og afgøre, hvem der skal i himlen, og hvem der skal i helvede.) Mikael var den ærkeengel, der kæmpede mod den faldne engel Lucifer – altså den senere Satan. De to tumlede ned fra himlen, mens de sloges, og de landede lige præcis i en brombærbusk den 29. september et ukendt år. Den besejrede Lucifer blev så vred, at han tissede på busken – og derfor skal man altså ikke spise brombær efter Mikkelsdag, for så smager de surt og vandet. (Folk, der ikke ved bedre, tror, at det er nattefrosten, der ødelægger bærrene, men nu kender du den rigtige forklaring!)

LISES TIP TIL VAMPYRBEKÆMPELSE

Også i andre kulturer finder man brombærrene et sted imellem det gode og det onde. (Måske har det noget at gøre med kontrasten mellem den søde smag og den kulsorte farve at gøre?) Vi ved allesammen, at hvidløg er et sikkert middel mod vampyrer, men vidste du, at brombærgrene også er effektive? Hvis du bliver plaget af en vampyr, der gerne vil komme og suge dit blod om natten, så skal du lægge nogle afskårne brombærgrene ved dine vinduer og din hoveddør. Det viser sig nemlig, at vampyrer har en tvangstanke: de kan ikke krydse en brombærgren, før de har talt alle tornene. Det kan være en stor opgave, som skulle kunne holde vampyren beskæftiget indtil solen står op, og du er i sikkerhed igen. Men husk – næste gang du skal holde en vampyr fra døren – det skal altså ikke være grene fra tornløse, moderne brombærbuske!

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler