En kage til alle (høj-)tider

Forårets fester og højtider

Af Lise Lotz. Illustration af Ida Rørholm Davidsen.

Æbleskiver til Sankt Hans? Varme hveder til nytår? Hjemmekogte klejner til en rund forårsfødselsdag? Nej, vel?! Det er ikke helt tilfældigt, hvilke kager vi spiser til forskellige lejligheder – og det handler ikke kun om, hvilke råvarer, der er i sæson lige nu på forskellige tidspunkter i 2020 men også om, hvordan årets gang i tidligere tider har haft betydning for, hvad der gav mening og kunne lade sig gøre. I det følgende kigger vi nærmere på kageåret og zoomer ind på nogle af forårets specialiteter.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har teologisk baggrund. Det er heller ikke en nyhed for den faste læser, at jeg er meget optaget af kager og kagehistorie. Men det er måske ikke helt så indlysende, at de to ting hænger meget tæt sammen. Når jeg rigtig nørder igennem, så handler det lige præcis om sammenhængen mellem de mærkedage – kirkelige og andre – der optræder i løbet af et år og om de kager, som vi spiser for at fejre de særlige anledninger. For det er på ingen måde tilfældigt. Og der er meget sjov og interessant viden og forståelse at hente, når man dykker ned i forklaringerne bag det sæsonbestemte bagværk.

Vis mig din kage, og jeg skal sige, hvem du er

I dag har kagebagning fået et element af noget selvudfoldelse over sig. Vi bager, pynter, fotograferer, spiser, udvikler, ser tv om, læser bøger og magasiner om kager så godt som dagligt – fordi vi kan, og fordi det siger noget om, hvem vi er.

Dette står i ret skarp kontrast til de – ofte enklere – kager, som er en del af vores tradition. De har i sagens natur en lang eller ligefrem meget lang historie bag sig, og de stammer fra en anden tid, da mulighederne i form af tilgængelige råvarer, teknologi, arbejdskraft, køkkenerfaring og økonomi var helt anderledes. Det er ikke mange årtier siden, at det at bage og spise kage simpelthen var noget man gjorde ved helt særlige og relativt sjældne lejligheder, der skulle markeres. Og mange af disse lejligheder var årets store kirkelige og folkelige højtider, der kommer igen år efter år.

I kirkelige sammenhænge arbejder man ofte med et billede af året som en cirkel, hvor årets højtider er tegnet ind, og hvor hver begivenhed eller periode er farvelagt med den symbolske farve, der er knyttet til den. Fx lilla i alvors- og fastetiderne op til jul og påske, rød til martyrdagen 2. juledag og til pinse og grøn til hele kirkeårets festløse sommer-”hverdag”, trinitatis-tiden. En anden måde at se på årets festlige gang på, kunne være ved at se på de kager og andre lækkerier, som hører til et bestemt sted i årets cirkel.

Her kommer et bud på nogle af de herligheder, der hører til i forårets del af kage-årshjulet.

… for derimellem kommer fasten!

I tiden sådan cirka midt mellem jul og påske er det tid til det elskede bagværk fastelavnsbollen, som findes i et utal af variationer, som dog alle bør have det til fælles, at de er overdådige. Overdådighed er selvfølgelig relativt – og en smagssag – men fastelavnsbollens rødder rækker tilbage til dengang, da man rent faktisk fastede i syv uger op til påske. Påske er strengt taget kirkens vigtigste højtid (og julen er kun på en fornem andenplads), og fastetiden blev brugt til at komme i den rette stemning til det store påskedrama, der handler om intet mindre end forholdet mellem liv og død. Dybsindig eftertanke, simpel faste-kost og masser af alvor prægede tiden, men det hele blev sat i gang med en brag af det modsatte: udklædning, fastelavnsløjer og altså fastelavnsbollerne, der skulle markere kontrasten til fastens tilbageholdenhed.

I en fattig familie var en fastelavnsbolle måske bare en bolle bagt med fint hvedemel og lidt smør, som var en stor modsætning til hverdagens grove rugbrød med fedt; i finere familier var der måske råd til både syltetøj og glasur. Og i vore dage, hvor den generelle velstand er endnu højere, giver det faktisk rigtig god mening, at visse fastelavnsboller har udviklet sig til monstrøse og kunstfærdige flødeskumsorgier. Mådehold hører ikke til i fastelavnsbollens univers. Altså især ikke, hvis man fra onsdagen efter fastelavns søndag – askeonsdag – skruer helt ned for blusset og spiser kødfrit, groft og simpelt frem til påske.

Vor Frues vafler

Vaffeldagen er en svensk opfindelse. Den har spredt sig i Europa og USA, men den er stadig ikke så kendt i Danmark, og den er slet ikke en del af det officielle kirkeår – selvom baggrunden er sjov og vafler bestemt fortjener en særlig dag i kalenderen. Det skal dog retfærdigvis nævnes at fx El-giganten kender Vaffeldagen, og det kunne jo have lidt at gøre med, at de forhandler vaffeljern i alle afskygninger!

Vaffeldagen ligger altid 25. marts, og det er lige præcis ni måneder før selve juledag, hvor Jesus blev født ifølge den bibelske fortælling. Dagen er simpelthen en markering af begyndelse på Jomfru Marias – Vor Frues – graviditet. På svensk kaldte man oprindeligt dagen for Vår Fru-dag, Vor Frues Dag. Almindeligt sprogsjusk fik forvansket dagens navn til Våffel-dag, og vupti!, så var vaffeldagen en realitet. (I den danske kirkekalender findes den såkaldte Marias Bebudelse også i løbet af foråret, men den dag knyttes ikke traditionelt sammen med vafler.)

En anden og måske mere sandsynlig forklaring på vaffeltraditionen er, at omkring 25. marts er lyset vendt så meget tilbage og dagene er blevet længere, så hønsene – der levede i tiden før elektrisk lys – for alvor var kommet i gang med at lægge æg. På samme måde var mælkeproduktionen kommet i gang igen, fordi køerne blev drægtige på bestemte tider af året og fødte deres kalve, netop når der så småt var begyndt at spire græs frem på markerne. Med forårets komme var de værdifulde, næringsrige og vigtige fødevarer æg og mælk blevet tilgængelige igen for de før-industrielle svenskere – og danskere efter en lang vinter, og det var værd at fejre med et vaffelgilde.

Ingen ende på påskeæggene

Påskeægget er og bliver symbolet på påske både herhjemme og andre steder, og påskeæg kan heldigvis fås i mindst tusind forskellige chokolademodeller og i andre lækre, spiselige udgaver. Og det er et rigtig smart marketing-trick, som kirken dér har begået engang i en fjern og næsten glemt fortid.

Ægget er et oldgammelt forårs- og frugtbarhedssymbol, der har eksisteret længe før kristendommen opstod. Det spiller på både det rent konkrete, at æggene vendte tilbage efter at hønsene havde holdt vinterpause og på det lidt mere abstrakte plan, at ægget udefra er helt livløst, men bare på den anden side af en tynd æggeskal findes det mest bedårende og nuttede lille pippende kyllingeliv. At tænke sig: foråret og livet opstår igen og igen efter vinter og død.

Kirken adopterede symbolet og tilføjede et ekstra betydningslag: ægget er nu også symbolet på kontrasten mellem død og liv; på livets sejr over døden – personificeret af Jesus. I den fortolkning er æggeskallen et minibillede af den kolde grav, som Jesus blev lagt i efter korsfæstelsen, og ”opstandelsen fra de døde”, som er påskens store mirakel, symboliseres ved kyllingens gennembrud af den hårde skal.

Ved at kombinere et eksisterende hedensk symbol med en ny kristen udlægning har man dels fået sneget ny mening ind i allerede eksisterende og anerkendte forestillinger og dels fået skabt et virkelig komplekst og levedygtigt symbol, som altså ikke KUN er en snedig anledning til at få folket til at spise mere chokolade.

Påskeægget, der aldrig blev til en dansk påskekage

Mærkeligt nok har vi ikke nogen ikoniske påskekager i Danmark. Vi har masser af forskellige kager pyntet med kyllinger, påskeliljer, haremisser og selvfølgelig påskeæg i alle regnbuens farver, men ikke nogen kage, der kan betegnes som påskekagEN. Der er ikke én kage, der bare skal på bordet, for at man kan sige, at NU er påsken kommet.

I udlandet er der visse steder nogle meget særegne kager, der hører påsken til – fx spiser man i Italien Colomba pasquale, påskedue, en særlig dueformet frugtkage med mandelglasur, og i Rusland er der kulich på menuen til påskefesten. Kulich er et særligt højt, cylinderformet påskebrød med hvid glasur på toppen. Hvis det skal være rigtig lækkert, serveres brødet, der skæres i vandrette cirkelformede skiver, med en særlig friskost- og æggecreme, paskha, der gerne støbes i specielle forme med kristne påskesymboler på. Ligesom med vaflerne er der på den måde fokus på de fødevarer, som har været en mangelvare hele vinteren, men som nu igen kan nydes i større mængder.

Bededag er hvededag

I gamle dage skulle danskerne ifølge kongens og kirkens befaling bruge mange hele dage i løbet af et år på at bede til Gud. Det var bestemt, at folk skulle faste på bededagene og i det hele taget være meget alvorlige; man måtte ikke arbejde, og man måtte heller ikke rejse, lege eller lave andet sjovt. På et tidspunkt opdagede man dog, at hele samfundet nærmest blev sat i stå af alle de mange uvirksomme bededage. Kongen besluttede i 1686, at dagene skulle lægges sammen til én stor, og den dag blev til Store Bededag.
Der er vist ikke mange, der bruger Store Bededag til at bede eller faste hele dagen i vore dage. Men der er alligevel en tradition, der har overlevet: mange mennesker spiser varme hveder aftenen før Store Bededag.

Bagermestrene måtte nemlig heller ikke arbejde på Store Bededag. For at folk ikke skulle undvære brød på bededagen, bagte bagerne store hvedeboller, som de solgte dagen før Store Bededag. De store boller kunne folk så selv varme dagen efter. De nybagte boller var bare så lækre, at de blev spist med det samme!
Store Bededag er en ganske særlig kirkelig helligdag, fordi den ikke hænger sammen med en fortælling fra Bibelen som de fleste andre højtider. Derfor hænger den heller ikke naturligt sammen med fx jul eller påske, og den kunne derfor ligge når som helst i løbet af året. De fleste andre af den slags ”tilfældige” helligdage blev fjernet ved en helligdagsreform i 1770, men Store Bededag var så populær, at den ikke blev ændret eller fjernet, og den ligger nu altid fredagen før 4. søndag efter påske.

Lise Lotz

Lise er cand.theol. og hun kombinerer sin faglige viden med sin søde passion. Hun har blogget i flere år på kagekagekage.dk og har udgivet to kagebøger, ”Kager uden mel” og ”Honningkager”.

magasin16-kagehjulet

Mere fra samme magasin:

En kage til alle (høj-)tider

Forårets fester og højtider

Af Lise Lotz. Illustration af Ida Rørholm Davidsen.

magasin16-kagehjulet

Æbleskiver til Sankt Hans? Varme hveder til nytår? Hjemmekogte klejner til en rund forårsfødselsdag? Nej, vel?! Det er ikke helt tilfældigt, hvilke kager vi spiser til forskellige lejligheder – og det handler ikke kun om, hvilke råvarer, der er i sæson lige nu på forskellige tidspunkter i 2020 men også om, hvordan årets gang i tidligere tider har haft betydning for, hvad der gav mening og kunne lade sig gøre. I det følgende kigger vi nærmere på kageåret og zoomer ind på nogle af forårets specialiteter.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har teologisk baggrund. Det er heller ikke en nyhed for den faste læser, at jeg er meget optaget af kager og kagehistorie. Men det er måske ikke helt så indlysende, at de to ting hænger meget tæt sammen. Når jeg rigtig nørder igennem, så handler det lige præcis om sammenhængen mellem de mærkedage – kirkelige og andre – der optræder i løbet af et år og om de kager, som vi spiser for at fejre de særlige anledninger. For det er på ingen måde tilfældigt. Og der er meget sjov og interessant viden og forståelse at hente, når man dykker ned i forklaringerne bag det sæsonbestemte bagværk.

Vis mig din kage, og jeg skal sige, hvem du er

I dag har kagebagning fået et element af noget selvudfoldelse over sig. Vi bager, pynter, fotograferer, spiser, udvikler, ser tv om, læser bøger og magasiner om kager så godt som dagligt – fordi vi kan, og fordi det siger noget om, hvem vi er.

Dette står i ret skarp kontrast til de – ofte enklere – kager, som er en del af vores tradition. De har i sagens natur en lang eller ligefrem meget lang historie bag sig, og de stammer fra en anden tid, da mulighederne i form af tilgængelige råvarer, teknologi, arbejdskraft, køkkenerfaring og økonomi var helt anderledes. Det er ikke mange årtier siden, at det at bage og spise kage simpelthen var noget man gjorde ved helt særlige og relativt sjældne lejligheder, der skulle markeres. Og mange af disse lejligheder var årets store kirkelige og folkelige højtider, der kommer igen år efter år.

I kirkelige sammenhænge arbejder man ofte med et billede af året som en cirkel, hvor årets højtider er tegnet ind, og hvor hver begivenhed eller periode er farvelagt med den symbolske farve, der er knyttet til den. Fx lilla i alvors- og fastetiderne op til jul og påske, rød til martyrdagen 2. juledag og til pinse og grøn til hele kirkeårets festløse sommer-”hverdag”, trinitatis-tiden. En anden måde at se på årets festlige gang på, kunne være ved at se på de kager og andre lækkerier, som hører til et bestemt sted i årets cirkel.

Her kommer et bud på nogle af de herligheder, der hører til i forårets del af kage-årshjulet.

… for derimellem kommer fasten!

I tiden sådan cirka midt mellem jul og påske er det tid til det elskede bagværk fastelavnsbollen, som findes i et utal af variationer, som dog alle bør have det til fælles, at de er overdådige. Overdådighed er selvfølgelig relativt – og en smagssag – men fastelavnsbollens rødder rækker tilbage til dengang, da man rent faktisk fastede i syv uger op til påske. Påske er strengt taget kirkens vigtigste højtid (og julen er kun på en fornem andenplads), og fastetiden blev brugt til at komme i den rette stemning til det store påskedrama, der handler om intet mindre end forholdet mellem liv og død. Dybsindig eftertanke, simpel faste-kost og masser af alvor prægede tiden, men det hele blev sat i gang med en brag af det modsatte: udklædning, fastelavnsløjer og altså fastelavnsbollerne, der skulle markere kontrasten til fastens tilbageholdenhed.

I en fattig familie var en fastelavnsbolle måske bare en bolle bagt med fint hvedemel og lidt smør, som var en stor modsætning til hverdagens grove rugbrød med fedt; i finere familier var der måske råd til både syltetøj og glasur. Og i vore dage, hvor den generelle velstand er endnu højere, giver det faktisk rigtig god mening, at visse fastelavnsboller har udviklet sig til monstrøse og kunstfærdige flødeskumsorgier. Mådehold hører ikke til i fastelavnsbollens univers. Altså især ikke, hvis man fra onsdagen efter fastelavns søndag – askeonsdag – skruer helt ned for blusset og spiser kødfrit, groft og simpelt frem til påske.

Vor Frues vafler

Vaffeldagen er en svensk opfindelse. Den har spredt sig i Europa og USA, men den er stadig ikke så kendt i Danmark, og den er slet ikke en del af det officielle kirkeår – selvom baggrunden er sjov og vafler bestemt fortjener en særlig dag i kalenderen. Det skal dog retfærdigvis nævnes at fx El-giganten kender Vaffeldagen, og det kunne jo have lidt at gøre med, at de forhandler vaffeljern i alle afskygninger!

Vaffeldagen ligger altid 25. marts, og det er lige præcis ni måneder før selve juledag, hvor Jesus blev født ifølge den bibelske fortælling. Dagen er simpelthen en markering af begyndelse på Jomfru Marias – Vor Frues – graviditet. På svensk kaldte man oprindeligt dagen for Vår Fru-dag, Vor Frues Dag. Almindeligt sprogsjusk fik forvansket dagens navn til Våffel-dag, og vupti!, så var vaffeldagen en realitet. (I den danske kirkekalender findes den såkaldte Marias Bebudelse også i løbet af foråret, men den dag knyttes ikke traditionelt sammen med vafler.)

En anden og måske mere sandsynlig forklaring på vaffeltraditionen er, at omkring 25. marts er lyset vendt så meget tilbage og dagene er blevet længere, så hønsene – der levede i tiden før elektrisk lys – for alvor var kommet i gang med at lægge æg. På samme måde var mælkeproduktionen kommet i gang igen, fordi køerne blev drægtige på bestemte tider af året og fødte deres kalve, netop når der så småt var begyndt at spire græs frem på markerne. Med forårets komme var de værdifulde, næringsrige og vigtige fødevarer æg og mælk blevet tilgængelige igen for de før-industrielle svenskere – og danskere efter en lang vinter, og det var værd at fejre med et vaffelgilde.

Ingen ende på påskeæggene

Påskeægget er og bliver symbolet på påske både herhjemme og andre steder, og påskeæg kan heldigvis fås i mindst tusind forskellige chokolademodeller og i andre lækre, spiselige udgaver. Og det er et rigtig smart marketing-trick, som kirken dér har begået engang i en fjern og næsten glemt fortid.

Ægget er et oldgammelt forårs- og frugtbarhedssymbol, der har eksisteret længe før kristendommen opstod. Det spiller på både det rent konkrete, at æggene vendte tilbage efter at hønsene havde holdt vinterpause og på det lidt mere abstrakte plan, at ægget udefra er helt livløst, men bare på den anden side af en tynd æggeskal findes det mest bedårende og nuttede lille pippende kyllingeliv. At tænke sig: foråret og livet opstår igen og igen efter vinter og død.

Kirken adopterede symbolet og tilføjede et ekstra betydningslag: ægget er nu også symbolet på kontrasten mellem død og liv; på livets sejr over døden – personificeret af Jesus. I den fortolkning er æggeskallen et minibillede af den kolde grav, som Jesus blev lagt i efter korsfæstelsen, og ”opstandelsen fra de døde”, som er påskens store mirakel, symboliseres ved kyllingens gennembrud af den hårde skal.

Ved at kombinere et eksisterende hedensk symbol med en ny kristen udlægning har man dels fået sneget ny mening ind i allerede eksisterende og anerkendte forestillinger og dels fået skabt et virkelig komplekst og levedygtigt symbol, som altså ikke KUN er en snedig anledning til at få folket til at spise mere chokolade.

Påskeægget, der aldrig blev til en dansk påskekage

Mærkeligt nok har vi ikke nogen ikoniske påskekager i Danmark. Vi har masser af forskellige kager pyntet med kyllinger, påskeliljer, haremisser og selvfølgelig påskeæg i alle regnbuens farver, men ikke nogen kage, der kan betegnes som påskekagEN. Der er ikke én kage, der bare skal på bordet, for at man kan sige, at NU er påsken kommet.

I udlandet er der visse steder nogle meget særegne kager, der hører påsken til – fx spiser man i Italien Colomba pasquale, påskedue, en særlig dueformet frugtkage med mandelglasur, og i Rusland er der kulich på menuen til påskefesten. Kulich er et særligt højt, cylinderformet påskebrød med hvid glasur på toppen. Hvis det skal være rigtig lækkert, serveres brødet, der skæres i vandrette cirkelformede skiver, med en særlig friskost- og æggecreme, paskha, der gerne støbes i specielle forme med kristne påskesymboler på. Ligesom med vaflerne er der på den måde fokus på de fødevarer, som har været en mangelvare hele vinteren, men som nu igen kan nydes i større mængder.

Bededag er hvededag

I gamle dage skulle danskerne ifølge kongens og kirkens befaling bruge mange hele dage i løbet af et år på at bede til Gud. Det var bestemt, at folk skulle faste på bededagene og i det hele taget være meget alvorlige; man måtte ikke arbejde, og man måtte heller ikke rejse, lege eller lave andet sjovt. På et tidspunkt opdagede man dog, at hele samfundet nærmest blev sat i stå af alle de mange uvirksomme bededage. Kongen besluttede i 1686, at dagene skulle lægges sammen til én stor, og den dag blev til Store Bededag.
Der er vist ikke mange, der bruger Store Bededag til at bede eller faste hele dagen i vore dage. Men der er alligevel en tradition, der har overlevet: mange mennesker spiser varme hveder aftenen før Store Bededag.

Bagermestrene måtte nemlig heller ikke arbejde på Store Bededag. For at folk ikke skulle undvære brød på bededagen, bagte bagerne store hvedeboller, som de solgte dagen før Store Bededag. De store boller kunne folk så selv varme dagen efter. De nybagte boller var bare så lækre, at de blev spist med det samme!
Store Bededag er en ganske særlig kirkelig helligdag, fordi den ikke hænger sammen med en fortælling fra Bibelen som de fleste andre højtider. Derfor hænger den heller ikke naturligt sammen med fx jul eller påske, og den kunne derfor ligge når som helst i løbet af året. De fleste andre af den slags ”tilfældige” helligdage blev fjernet ved en helligdagsreform i 1770, men Store Bededag var så populær, at den ikke blev ændret eller fjernet, og den ligger nu altid fredagen før 4. søndag efter påske.

Lise Lotz

Lise er cand.theol. og hun kombinerer sin faglige viden med sin søde passion. Hun har blogget i flere år på kagekagekage.dk og har udgivet to kagebøger, ”Kager uden mel” og ”Honningkager”.

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler