Croquembouche

Den franske festkage, der direkte oversat fra fransk betyder ‘knaser i munden’, er ikke så svær at lave, som det ser ud til på TV.

Af Mika Wulff, foto af Line Falck.

Croquembouche er et tårn af karamelliserede vandbakkelser med fyld af kagecreme. Det er ubetinget den mest ikoniske fejringskage i Frankrig og den er evigt populær til bryllupper, barnedåb og andre højtideligheder. Det er et vaskeægte showpiece, og kombinationen af højhus-strukturen og den brændende varme karamel har gjort croquembouchen til et populært emne i diverse kokkekonkurrencer på TV. For her er virkelig rig mulighed for, at det hele kan gå grueligt galt.

Men det hele kan også gå godt, hvis man bare læser mine tips og er opmærksom undervejs i processen. Og så hjælper det gevaldigt, hvis der ikke er et tikkende stopur og tre sure dommere, der sidder og venter på at se resultatet. Tro mig, for jeg har prøvet begge dele. Dog var det ikke dommere men mine lærere på konditorskolen i Paris, som stod klar til at give karakterer for alt fra udseende til organisation undervejs i processen og som fik stor fornøjelse ud af at påpege selv de mindste fejl.

For at gøre denne kage til et projekt, man rent faktisk har lyst til at kaste sig ud i, har jeg reduceret opskriften her til en mini- croquembouche, som er overkommelig, at lave og som kan serveres som dessert til et helt almindeligt middagsselskab. Det gør den til en kage i stedet for et showpiece, og netop derfor har jeg også med glæde udeladt den fod og pynt, som man traditionelt bygger af nougatine (karamel med mandelflager, red.). Det er nemlig ren pynt og ikke besværet værd. I stedet serverer jeg mit minitårn på et kagefad – det er både nemt, festligt og giver tårnet lidt ekstra højde.

HEMMELIGHEDEN BAG DEN PERFEKTE FARVE KARAMEL

Det værste man kan udsætte en croquembouche for er brændt karamel. Karamellen skal være gylden og ravfarvet og må under ingen omstændigheder være mørk. Hemmeligheden bag en flot og ensfarvet karamel er at lave en helt lys karamel på forhånd, som køles ned og kan brydes op i mindre stykker, som man så gradvist varmer op. Hvis du laver én stor gryde karamel, så får du ualmindelig travlt med at dyppe alle vandbakkelserne i den, inden karamellen stivner og trækker lange strenge af karamel efter sig. Når karamellen bliver for hård og skal varmes op igen, vil den blive mørkere. Med mindre altså at man tilsætter stykker af den knuste lyse karamel. Voila! Det er tricket, der gør det muligt at karamellisere og lime hele sit tårn sammen i ro og mag og med et perfekt resultat.

Spring ud i det. Det er sjovt og festligt og det knaser dejligt i munden.

magasin03-laekkerier0812201611946

Fremgangsmåde

Om Mika

Mika var bosat i Paris i 2013 og 2014 da hun gennemførte ‘Diplome Pâtisserie’ på Le Cordon Bleu i Paris og efterfølgende var i praktik hos topkonditoren Pierre Hermé. I Paris smagte hun sig igennem de bedste kager, besøgte de største madmarkeder og de bedste konditorier og lærte alt om det søde franske køkken. På disse sider deler hun de klassiske franske opskrifter, hun elsker allermest.

Vandbakkelser:

Se fremgangsmåde i guiden.

Kagecreme:

1. Pisk æggeblommer og sukker sammen til en let æggesnaps. Tilsæt mel og maizena og pisk til massen er helt homogen.

TIP 
Sørg for at piske så snart æggeblommer og sukker blandes i skålen, da sukkeret ellers kan ’brænde’ æggeblommerne og resultere i små klumper i cremen.

2. Hæld mælken i en tykbundet gryde, skrab kornene ud af vaniljestangen, og tilsæt dem til mælken sammen med et par skefulde af sukkeret fra opskriften. Læg også den tomme vaniljestang i gryden, bring mælken til kogepunktet, og tag så mælken af varmen.

3. Fjern vaniljestangen, og rør hurtigt ca. 1/4 af den hede mælk i ’æggesnapsen’ og pisk godt, så masserne blandes hurtigt. Tilsæt resten af mælken ad 2 – 3 omgange, og hæld derefter al massen tilbage i gryden.

4. Bring massen i kog under konstant omrøring med piskeris ved relativt høj varme.

5. Lad cremen koge igennem i mindst et minut med store bobler. Smag nu på cremen for at sikre at melet er kogt helt igennem og der ikke er nogen smag af mel. Hvis den ikke er færdig, bringes den blot i kog igen og koger videre et minuts tid, igen under konstant omrøring.

6. Tag cremen af varmen, tilsæt evt. likør nu og rør det godt ind i cremen. Hæld så cremen i en beholder, dæk den med husholdningsfilm direkte på overfladen og lad den køle ved stuetemperatur, hvorefter den sættes på køl.

TIP 
Lav gerne cremen op til 3 dage før brug og lad den stå på køl i en lufttæt beholder.

Karamel:

1. Forbered en bageplade med bagepapir.

2. Bring vand, sukker og glukosesirup i kog i en tykbundet gryde ved relativt høj varme. Der må ikke røres eller piskes i karamellen under opvarmningen. Hvis der dannes krystaller i kanten af gryden, kan man pensle grydens sider med vand eller lægge låg på gryden et minuts tid. Vandet eller kondensen som skabes, vil opløse krystallerne og sikre, at hele karamellen ikke krystalliserer.

3. Når massen er 160 ° tages gryden af varmen. Brug et sukkertermometer til at sikre, at temperaturen bliver præcis. Hæld nu straks den flydende lysegule karamel ud på bagepapiret. Den flyder selv ud og bliver til noget der ligner en 0,5 – 1 cm tyk lysegul glasplade.

4. Lad karamellen køle helt ned, og slå den i små stykker, når den skal genopvarmes.

Samling:

1. Tag cremen ud fra køl og pisk den godt igennem, så den er glat og ensartet. Fyld den i en sprøjtepose med en lille rund tylle og sprøjt creme i alle vandbakkelserne gennem et lille hul, som du forinden har lavet i bunden af hver kage.

2. Forbered karamellen ved at smelte 1/3 af den lyse karamel i en lille tykbundet gryde. Når karamellen er rav-farvet tages gryden af varmen og vandbakkelserne dyppes en efter en på hovedet i den. Stil evt. gryden på skrå ved hjælp af et viskestykke, og sørg for at dyppe alle vandbakkelserne lige langt ned i karamellen. Efterhånden som kagerne dyppes stilles de på en rist eller et stykke bagepapir og køler. Halvdelen af vandbakkelserne dyppes desuden i en lille skål med perlesukker lige efter karamellen.

3. Når karamellen er er blevet for tyk at arbejde med, spædes den op med stykker af den lyse karamel. Sæt gryden tilbage på varmen, og smelt det nye karamel, så du igen får en fin flydende og rav-farvet karamel at arbejde med.

TIP 
Fortsæt med at spæde karamellen op igennem hele processen, så du hele tiden har en god farve og en god konsistens på karamellen.

4. Beklæd en skumkegle med bagepapir og placer den på et stykke bagepapir på køkkenbordet. Nu skal tårnet bygges og vandbakkelserne skal “limes sammen” med karamel. Limningerne skal helst være så usynlige som muligt, så brug ikke mere karamel end nødvendigt.

5. Tag to vandbakkelser og dyp den ene let i karamel på siden og placer dem op ad hinanden ved foden af keglen med toppen af kagen udad. Fortsæt hele vejen rundt, indtil der er en hel række af vandbakkelser i bunden. Den sidste vandbakkelse skal dyppes i karamel på begge sider, så den klistrer fast i begge retninger og slutter cirklen. Den nederste ring er den sværeste at få på plads.

TIP 
Vandbakkelserne skal stå på højkant, så bunden af kagen vender ind mod keglen og toppen ud mod dig – de skal ikke stables.

6. Fortsæt nu opefter og lav de næste ringe ved at dyppe vandbakkelserne to steder med 90 graders vinkel imellem, så de både klistrer fast til den kage de placeres ved siden af og den de står ovenpå.

7. Brug vandbakkelser, der er dyppet i perlesukker, til hver anden ring.

8. Til sidst placeres en enkelt vandbakkelse på toppen af tårnet, og skumkeglen med bagepapir fjernes.

9. Placer forsigtigt tårnet på et kagefad og server det med det samme eller inden for de næste par timer. Vandbakkelser smager bedst, når de er friskbagte og friskfyldte.

NOTE
Jeg har sprøjtet vandbakkelserne ud til præcis 12 g hver og brugt 41 vandbakkelser til mini-tårnet her.

TIP 
Cremen vil tykne ret pludseligt og kan se klumpet ud, men fortsæt blot med at piske konstant, og sørg for at komme helt ud i krogene.

TIP
Det er afgørende, at vandbakkelserne er flotte og ensartede til en croquembouche og derfor har vi til lejligheden lavet en trin-for-trin guide til vandbakkelser i guiden.

magasin03-laekkerier0812201611958

Ingredienser

Mængde: Tårn af ca. 45 vandbakkelser, to bageplader

Vandbakkelser:
1,3 dl sødmælk
1,3 dl vand
130 g smør
1/2 tsk sukker
1/4 tsk groft salt
130 g mel
4 æg str M/L (200 g)
flormelis til drys

Kagecreme:
7,5 dl sødmælk
120 g æggeblommer (ca 6 – 7 stk)
150 g sukker
35 g hvedemel
35 g maizena
1 spsk Amaretto eller Cointreau (kan udelades)

Karamel:
400 g hvidt sukker
150 ml vand
150 g glukosesirup
perlesukker

magasin03-laekkerier0812201611928

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: FRANSKE KLASSIKERE

Der er ingen lignende artikler

Croquembouche

Den franske festkage, der direkte oversat fra fransk betyder ‘knaser i munden’, er ikke så svær at lave, som det ser ud til på TV.

Af Mika Wulff, foto af Line Falck.

magasin03-laekkerier0812201611946

Croquembouche er et tårn af karamelliserede vandbakkelser med fyld af kagecreme. Det er ubetinget den mest ikoniske fejringskage i Frankrig og den er evigt populær til bryllupper, barnedåb og andre højtideligheder. Det er et vaskeægte showpiece, og kombinationen af højhus-strukturen og den brændende varme karamel har gjort croquembouchen til et populært emne i diverse kokkekonkurrencer på TV. For her er virkelig rig mulighed for, at det hele kan gå grueligt galt.

Men det hele kan også gå godt, hvis man bare læser mine tips og er opmærksom undervejs i processen. Og så hjælper det gevaldigt, hvis der ikke er et tikkende stopur og tre sure dommere, der sidder og venter på at se resultatet. Tro mig, for jeg har prøvet begge dele. Dog var det ikke dommere men mine lærere på konditorskolen i Paris, som stod klar til at give karakterer for alt fra udseende til organisation undervejs i processen og som fik stor fornøjelse ud af at påpege selv de mindste fejl.

For at gøre denne kage til et projekt, man rent faktisk har lyst til at kaste sig ud i, har jeg reduceret opskriften her til en mini- croquembouche, som er overkommelig, at lave og som kan serveres som dessert til et helt almindeligt middagsselskab. Det gør den til en kage i stedet for et showpiece, og netop derfor har jeg også med glæde udeladt den fod og pynt, som man traditionelt bygger af nougatine (karamel med mandelflager, red.). Det er nemlig ren pynt og ikke besværet værd. I stedet serverer jeg mit minitårn på et kagefad – det er både nemt, festligt og giver tårnet lidt ekstra højde.

HEMMELIGHEDEN BAG DEN PERFEKTE FARVE KARAMEL

Det værste man kan udsætte en croquembouche for er brændt karamel. Karamellen skal være gylden og ravfarvet og må under ingen omstændigheder være mørk. Hemmeligheden bag en flot og ensfarvet karamel er at lave en helt lys karamel på forhånd, som køles ned og kan brydes op i mindre stykker, som man så gradvist varmer op. Hvis du laver én stor gryde karamel, så får du ualmindelig travlt med at dyppe alle vandbakkelserne i den, inden karamellen stivner og trækker lange strenge af karamel efter sig. Når karamellen bliver for hård og skal varmes op igen, vil den blive mørkere. Med mindre altså at man tilsætter stykker af den knuste lyse karamel. Voila! Det er tricket, der gør det muligt at karamellisere og lime hele sit tårn sammen i ro og mag og med et perfekt resultat.

Spring ud i det. Det er sjovt og festligt og det knaser dejligt i munden.

magasin03-laekkerier0812201611958

Ingredienser

Mængde: Tårn af ca. 45 vandbakkelser, to bageplader

Vandbakkelser:
1,3 dl sødmælk
1,3 dl vand
130 g smør
1/2 tsk sukker
1/4 tsk groft salt
130 g mel
4 æg str M/L (200 g)
flormelis til drys

Kagecreme:
7,5 dl sødmælk
120 g æggeblommer (ca 6 – 7 stk)
150 g sukker
35 g hvedemel
35 g maizena
1 spsk Amaretto eller Cointreau (kan udelades)

Karamel:
400 g hvidt sukker
150 ml vand
150 g glukosesirup
perlesukker

magasin03-laekkerier0812201611928

Fremgangsmåde

Om Mika

Mika var bosat i Paris i 2013 og 2014 da hun gennemførte ‘Diplome Pâtisserie’ på Le Cordon Bleu i Paris og efterfølgende var i praktik hos topkonditoren Pierre Hermé. I Paris smagte hun sig igennem de bedste kager, besøgte de største madmarkeder og de bedste konditorier og lærte alt om det søde franske køkken. På disse sider deler hun de klassiske franske opskrifter, hun elsker allermest.

Vandbakkelser:

Se fremgangsmåde i guiden.

Kagecreme:

1. Pisk æggeblommer og sukker sammen til en let æggesnaps. Tilsæt mel og maizena og pisk til massen er helt homogen.

TIP 
Sørg for at piske så snart æggeblommer og sukker blandes i skålen, da sukkeret ellers kan ’brænde’ æggeblommerne og resultere i små klumper i cremen.

2. Hæld mælken i en tykbundet gryde, skrab kornene ud af vaniljestangen, og tilsæt dem til mælken sammen med et par skefulde af sukkeret fra opskriften. Læg også den tomme vaniljestang i gryden, bring mælken til kogepunktet, og tag så mælken af varmen.

3. Fjern vaniljestangen, og rør hurtigt ca. 1/4 af den hede mælk i ’æggesnapsen’ og pisk godt, så masserne blandes hurtigt. Tilsæt resten af mælken ad 2 – 3 omgange, og hæld derefter al massen tilbage i gryden.

4. Bring massen i kog under konstant omrøring med piskeris ved relativt høj varme.

5. Lad cremen koge igennem i mindst et minut med store bobler. Smag nu på cremen for at sikre at melet er kogt helt igennem og der ikke er nogen smag af mel. Hvis den ikke er færdig, bringes den blot i kog igen og koger videre et minuts tid, igen under konstant omrøring.

6. Tag cremen af varmen, tilsæt evt. likør nu og rør det godt ind i cremen. Hæld så cremen i en beholder, dæk den med husholdningsfilm direkte på overfladen og lad den køle ved stuetemperatur, hvorefter den sættes på køl.

TIP 
Lav gerne cremen op til 3 dage før brug og lad den stå på køl i en lufttæt beholder.

Karamel:

1. Forbered en bageplade med bagepapir.

2. Bring vand, sukker og glukosesirup i kog i en tykbundet gryde ved relativt høj varme. Der må ikke røres eller piskes i karamellen under opvarmningen. Hvis der dannes krystaller i kanten af gryden, kan man pensle grydens sider med vand eller lægge låg på gryden et minuts tid. Vandet eller kondensen som skabes, vil opløse krystallerne og sikre, at hele karamellen ikke krystalliserer.

3. Når massen er 160 ° tages gryden af varmen. Brug et sukkertermometer til at sikre, at temperaturen bliver præcis. Hæld nu straks den flydende lysegule karamel ud på bagepapiret. Den flyder selv ud og bliver til noget der ligner en 0,5 – 1 cm tyk lysegul glasplade.

4. Lad karamellen køle helt ned, og slå den i små stykker, når den skal genopvarmes.

Samling:

1. Tag cremen ud fra køl og pisk den godt igennem, så den er glat og ensartet. Fyld den i en sprøjtepose med en lille rund tylle og sprøjt creme i alle vandbakkelserne gennem et lille hul, som du forinden har lavet i bunden af hver kage.

2. Forbered karamellen ved at smelte 1/3 af den lyse karamel i en lille tykbundet gryde. Når karamellen er rav-farvet tages gryden af varmen og vandbakkelserne dyppes en efter en på hovedet i den. Stil evt. gryden på skrå ved hjælp af et viskestykke, og sørg for at dyppe alle vandbakkelserne lige langt ned i karamellen. Efterhånden som kagerne dyppes stilles de på en rist eller et stykke bagepapir og køler. Halvdelen af vandbakkelserne dyppes desuden i en lille skål med perlesukker lige efter karamellen.

3. Når karamellen er er blevet for tyk at arbejde med, spædes den op med stykker af den lyse karamel. Sæt gryden tilbage på varmen, og smelt det nye karamel, så du igen får en fin flydende og rav-farvet karamel at arbejde med.

TIP 
Fortsæt med at spæde karamellen op igennem hele processen, så du hele tiden har en god farve og en god konsistens på karamellen.

4. Beklæd en skumkegle med bagepapir og placer den på et stykke bagepapir på køkkenbordet. Nu skal tårnet bygges og vandbakkelserne skal “limes sammen” med karamel. Limningerne skal helst være så usynlige som muligt, så brug ikke mere karamel end nødvendigt.

5. Tag to vandbakkelser og dyp den ene let i karamel på siden og placer dem op ad hinanden ved foden af keglen med toppen af kagen udad. Fortsæt hele vejen rundt, indtil der er en hel række af vandbakkelser i bunden. Den sidste vandbakkelse skal dyppes i karamel på begge sider, så den klistrer fast i begge retninger og slutter cirklen. Den nederste ring er den sværeste at få på plads.

TIP 
Vandbakkelserne skal stå på højkant, så bunden af kagen vender ind mod keglen og toppen ud mod dig – de skal ikke stables.

6. Fortsæt nu opefter og lav de næste ringe ved at dyppe vandbakkelserne to steder med 90 graders vinkel imellem, så de både klistrer fast til den kage de placeres ved siden af og den de står ovenpå.

7. Brug vandbakkelser, der er dyppet i perlesukker, til hver anden ring.

8. Til sidst placeres en enkelt vandbakkelse på toppen af tårnet, og skumkeglen med bagepapir fjernes.

9. Placer forsigtigt tårnet på et kagefad og server det med det samme eller inden for de næste par timer. Vandbakkelser smager bedst, når de er friskbagte og friskfyldte.

NOTE
Jeg har sprøjtet vandbakkelserne ud til præcis 12 g hver og brugt 41 vandbakkelser til mini-tårnet her.

TIP 
Cremen vil tykne ret pludseligt og kan se klumpet ud, men fortsæt blot med at piske konstant, og sørg for at komme helt ud i krogene.

TIP
Det er afgørende, at vandbakkelserne er flotte og ensartede til en croquembouche og derfor har vi til lejligheden lavet en trin-for-trin guide til vandbakkelser i guiden.

Mere fra samme magasin:

Mere i samme serie: FRANSKE KLASSIKERE

Der er ingen lignende artikler

Læs flere lignende artikler