Croquem-bouche med chokolade-ganache

Af Mika Wulff. Foto af Nordic Wedding Photography.

Croquembouche oversættes fra fransk til dansk til sådan cirka “knas i ganen”, hvilket i dette tilfælde er lidt misvisende.
Det klassiske karamelknasende lag er nemlig byttet ud med en silkeblød og skinnede chokoladeganache. Det både smager bedre og er nemmere at håndtere og derfor er Mikas croquembouche altid med chokolade.

Min nabo Cecilie Stenspil og jeg deler en stor kærlighed til vandbakkelser. Cecilie er et stort kagemenneske, eller kageklaver med hendes egne ord, og da vi brainstormede bryllupskager til hende og Troels’ bryllup, talte vi om, at kagen skulle være én som de 120 gæster kunne spise med fingrene midt i live bandets pause til festen. En kage som skulle smage godt som et kærligheds-kage-kys og være både uhøjtidelig men festlig på én gang, og der var ingen tvivl om, at det skulle være den klassiske franske bryllupskage; vandbakkelsestårnet “croquembouche”. Og da gæstelisten impulsivt voksede med 30 ekstra naboer, så skulle det bare være en lidt højere croquembouche.

Men min version af croquembouche er med chokoladeganache i stedet for karamel. Karamellen er sjov på TV, fordi det altid går galt og det er også den traditionelle vej at gå. Men chokoladeganache smager bare meget bedre, så den vej går jeg. Og det var heldigvis kærlighed ved første mundfuld da Cecilie prøvesmagte vandbakkelserne med vaniljekagecreme og chokoladeganache. Hatten af for brudeparret for at være modige nok til at kaste sig ud i en brun bryllupskage. Men hvad er egentlig smukkere end glinsende chokoladeganche, rent kagemæssigt altså?

Vandbakkelserne kan bages på forhånd og fryses og cremen kan holde sig i op til tre dage på køl. Så tre dage før vielsen gik vi i køkkenet sammen og bagte 500 vandbakkelser og kogte utroligt mange gryder vaniljecreme. Selve samlingen af kagen skal ske på dagen – det er glæden ved en friskkogt creme – så alt imens vielsen og bryllupsmiddagen stod på, samlede jeg og teamet 450 vandbakkelser med vaniljecreme og chokoladeganache og byggede det prægtige skinnende, brune tårn af vandbakkelser til bryllupsgæsterne.

BRYLLUPSKAGE TIL EFTERMIDDAGS-KAFFEN?

Opskriften her er 1:1 med mine klassiske éclairs med kogt vaniljecreme og chokoladeganache, dog i helt andre mængder, skal det siges. Derfor kan du sagtens nedskalere opskriften helt ned til halvdelen af en enkelt portion. Jeg benytter også en craquelin her, og det er udelukkende for at hjælpe vandbakkelserne med at hæve ensartet op. Den kan sagtens springes over, ligesom royal icing til tårnet naturligvis også springes over.

HVOR MANGE KAGER KAN DER VÆRE PÅ TÅRNET?

Der var plads til 450 kager på keglen her, men det præcise antal vil altid afhænge af størrelsen på vandbakkelserne og hvor meget de hæver i ovnen. Derfor er opskriften på ca. 50-70 ekstra vandbakkelser. Hellere for mange end for lidt. Server eventuelle overskydende kager ved siden af keglen, eller spis dem dagen efter som verdens lækreste rester.

magasin26-cecilie-og-troels-753

Fremgangsmåde

Royal icing:

1. Rør flormelis sammen med lidt æggehvide, hæld lidt i ad gangen indtil du rammer en konsistens af tyk glasur. Pisk glasuren luftig med håndmikser eller på røremaskine i ca. 3 minutter.

2. Dæk flamingo-keglen med et tyndt, jævnt lag royal icing og lad det tørre ved stuetemperatur.

Vandbakkelser med craquelin:

1. Forvarm ovnen til 200° (alm. varme) og beklæd en bageplade med bagepapir.

2. Smuldr smør, rørsukker og mel sammen til craquelin. Rul dejen tyndt ud til 0,5-1 mm mellem to stykker bagepapir, og læg den på køl.

3. Sigt melet ud på et stykke bagepapir, så du kan hælde det hurtigt i gryden.

4. Smelt smør, vand, mælk, sukker og salt sammen i en gryde ved mellem varme.

5. Hæld det sigtede mel i gryden når smørret er smeltet og rør godt med en grydeske, til det bliver til en fast, blød dej uden klumper, som slipper grydens sider. Sæt gryden tilbage på kogepladen på svag varme for at ‘riste’ dejen i et par minutter.

6. Kom dejen i en skål og pisk med dejkroge eller det flade piskeris på en røremaskine i et par minutter, så lidt af varmen fordamper. Tilsæt æggene to ad gangen, og rør dejen homogen mellem hver gang. Rør dejen videre i 3-4 minutter efter æggene er tilsat.

7. Hæld nu dejen i en sprøjtepose monteret med en stjernetylle med små riller og sprøjt ensartede dutter á 12 g på bagepladen. Vej de første par dutter og sprøjt derefter på øjemål. Vej en enkelt dut i ny og næ for at sikre, at du holder størrelsen.

8. Tag craquelinen ud fra køl, udstik små cirkler af dejen (Ø 2 cm), brug en lille rund udstikker eller bagenden af en sprøjtetyl, og placer dem på toppen af hver vandbakkelse.

9. Sæt vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned til 170°. Lad kagerne bage i 30-40 minutter uden at åbne ovn-døren. De er færdige, når de er gyldne over det hele, og der ikke er nogen lyse pletter tilbage. Lad dem køle af på en bagerist.

10. Gentag på samme måde med de næste 4 portioner.

Kagecreme:

1. Flæk vaniljestangen og bland kornene med 2 skefulde af sukkeret.

2. Varm mælken op til kogepunktet i en tykbundet gryde sammen med vaniljesukkeret og den tomme vaniljestang.

3. Rør æggeblommer og sukker let sammen. Tilsæt mel og Maizena og rør massen homogen.

4. Hæld den varme mælk i æggeblandingen ad 3 omgange, og pisk konstant i skålen imens. Hæld massen tilbage i gryden.

5. Bring mælkeblandingen i kog ved relativ høj varme, under konstant omrøring med piskeris, og lad cremen koge igennem i mindst 1 minut med store bobler.

6. Tag cremen af varmen, fisk vaniljestangen op, hæld cremen i en beholder, dæk cremen med husholdningsfilm direkte på overfladen. Opbevar cremen lufttæt på køl i op til 3 dage før samling af kagen

7. Gentag på samme måde med de næste 6 portioner.

Chokoladeganache (laves ved samling):

1. Smelt chokoladen.

2. Varm fløde og glukosesirup til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen.

3. Rør nænsomt i skålen i et minuts tid, mens chokolade og fløde smelter sammen. Stavblend ganachen.

4. Gentag på samme med med de næste 3 portioner.

NB
Bliver ganachen for kold vil den sætte sig ujævnt på vandbakkelsen. I det tilfælde kan du varme den meget forsigtigt op i en mikrobølgeovn, start med 5 sekunder og derefter 5 sekunder mere hvis nødvendigt.

Samling:

1. Lav et lille hul på bagsiden af hver vandbakkelse. Overfør cremen til en sprøjtepose med en lille rund eller stjerneformet tylle og fyld alle vandbakkelserne med creme. Fyld dem helt op og skrab bunden ren.

2. Dyp toppen af hver cremefyldt vandbakkelse på hovedet i den frisklavede ganache.

3. Smelt en smule af den hvide chokolade, dyp forsigtigt hver vandbakkelse i chokoladen, så den får en lille plet chokolade på bunden, og placer vandbakkelsen på keglen med bunden ind mod keglen. Giv chokoladen et lille sprøjt med cooling spray for at sikre, at den stivner med det samme. Start i bunden af keglen og placer en hel række rundt så cirklen af vandbakkelser er komplet, og lav så en række mere ovenpå. Vælg et punkt som bagside af kagen og sørg for at starte og slutte der. Der vil være nogle steder hvor kagerne ikke passer helt sammen og der vil opstå huller, som så er samlet på bagsiden.

4. Server den færdige kage og lad gæsterne selv bryde vandbakkelserne af tårnet med hænderne.

PLANLÆG DIN KAGE

  • Vandbakkelserne kan bages i god tid og fryses friskbagte (lunes blot i 2-3 minutter i ovnen, når de tøs op).
  • Cremen kan laves op til 3 dage før brug og opbevares lufttæt på køl.
  • Kagen skal samles på dagen, hvor den serveres.
  • Kagen er ikke nem at flytte, så overvej at samle kagen på stedet, hvor den skal serveres.
  • Vandbakkelserne fyldes med creme og dyppes i ganache på dagen for servering, hvor de også monteres på keglen.
  • Placer enten flamingokeglen direkte på serveringsbordet eller på en “kagedummy” flamingo-bund (som også dækkes af royal icing), så den løftes lidt fra serveringsbordet. Eller gør som Cecilie Stenspil og floristen Lars Jon og dekorer gulvet omkring servingsbordet med vaser og høje, vilde blomster, således at det danner en naturligt smuk ramme for kagen.
magasin26-Lækkerier-25

Ingredienser

Mængde: ca. 150 personer, 450-500 små kager
Udstyr: Flamingokegle (Ø 45 x H 110 cm), 2 stk chocolate cooling spray (fx fra Silikomart)

Royal icing:
500 g flormelis
lidt æggehvide

Craquelin (x 1 portion):
200 g smør
200 g rørsukker
200 g Kage hvedemel

Vandbakkelsesdej (x 5 portioner):
200 g mel
200 g smør
200 g vand
200 g sødmælk
1 tsk sukker
1 knivspids salt
300 g æg (ca 6 stk)

Creme (x 8 portioner):
1 vaniljestang
1 liter sødmælk
160 g æggeblomme
200 g sukker
40 g hvedemel
60 g Maizena

Chokoladeganache (x 4 portioner):
140 g mørk chokolade, (ca 60%), fx Callebaut 811 eller Cacao Barry Mi Amere
150 g piskefløde
25 g glukosesirup

Desuden:
200 g hvid chokolade, fx Callebaut Velvet, til samling

SAMLET INDKØBSLISTE

Vandbakkelsesdej:
1000 g mel
1000 g smør
1000 g vand
1000 g sødmælk
5 tsk sukker
5 knivspidse salt
1500 g æg (ca 30 stk)

Creme:
8 vaniljestænger
8 liter sødmælk
1280 g æggeblommer
1600 g sukker
320 g hvedemel
480 g Maizena

Chokoladeganache:
600 g piskefløde
100 g glukosesirup
560 g mørk chokolade, (60%), fx Callebaut
811 eller Cacao Barry Mi Amere

magasin26-Lækkerier-129
magasin26-Lækkerier-13

Mere fra samme magasin:

Croquem-bouche med chokolade-ganache

Af Mika Wulff. Foto af Nordic Wedding Photography.

magasin26-cecilie-og-troels-753

Croquembouche oversættes fra fransk til dansk til sådan cirka “knas i ganen”, hvilket i dette tilfælde er lidt misvisende.
Det klassiske karamelknasende lag er nemlig byttet ud med en silkeblød og skinnede chokoladeganache. Det både smager bedre og er nemmere at håndtere og derfor er Mikas croquembouche altid med chokolade.

Min nabo Cecilie Stenspil og jeg deler en stor kærlighed til vandbakkelser. Cecilie er et stort kagemenneske, eller kageklaver med hendes egne ord, og da vi brainstormede bryllupskager til hende og Troels’ bryllup, talte vi om, at kagen skulle være én som de 120 gæster kunne spise med fingrene midt i live bandets pause til festen. En kage som skulle smage godt som et kærligheds-kage-kys og være både uhøjtidelig men festlig på én gang, og der var ingen tvivl om, at det skulle være den klassiske franske bryllupskage; vandbakkelsestårnet “croquembouche”. Og da gæstelisten impulsivt voksede med 30 ekstra naboer, så skulle det bare være en lidt højere croquembouche.

Men min version af croquembouche er med chokoladeganache i stedet for karamel. Karamellen er sjov på TV, fordi det altid går galt og det er også den traditionelle vej at gå. Men chokoladeganache smager bare meget bedre, så den vej går jeg. Og det var heldigvis kærlighed ved første mundfuld da Cecilie prøvesmagte vandbakkelserne med vaniljekagecreme og chokoladeganache. Hatten af for brudeparret for at være modige nok til at kaste sig ud i en brun bryllupskage. Men hvad er egentlig smukkere end glinsende chokoladeganche, rent kagemæssigt altså?

Vandbakkelserne kan bages på forhånd og fryses og cremen kan holde sig i op til tre dage på køl. Så tre dage før vielsen gik vi i køkkenet sammen og bagte 500 vandbakkelser og kogte utroligt mange gryder vaniljecreme. Selve samlingen af kagen skal ske på dagen – det er glæden ved en friskkogt creme – så alt imens vielsen og bryllupsmiddagen stod på, samlede jeg og teamet 450 vandbakkelser med vaniljecreme og chokoladeganache og byggede det prægtige skinnende, brune tårn af vandbakkelser til bryllupsgæsterne.

BRYLLUPSKAGE TIL EFTERMIDDAGS-KAFFEN?

Opskriften her er 1:1 med mine klassiske éclairs med kogt vaniljecreme og chokoladeganache, dog i helt andre mængder, skal det siges. Derfor kan du sagtens nedskalere opskriften helt ned til halvdelen af en enkelt portion. Jeg benytter også en craquelin her, og det er udelukkende for at hjælpe vandbakkelserne med at hæve ensartet op. Den kan sagtens springes over, ligesom royal icing til tårnet naturligvis også springes over.

HVOR MANGE KAGER KAN DER VÆRE PÅ TÅRNET?

Der var plads til 450 kager på keglen her, men det præcise antal vil altid afhænge af størrelsen på vandbakkelserne og hvor meget de hæver i ovnen. Derfor er opskriften på ca. 50-70 ekstra vandbakkelser. Hellere for mange end for lidt. Server eventuelle overskydende kager ved siden af keglen, eller spis dem dagen efter som verdens lækreste rester.

magasin26-Lækkerier-25

Ingredienser

Mængde: ca. 150 personer, 450-500 små kager
Udstyr: Flamingokegle (Ø 45 x H 110 cm), 2 stk chocolate cooling spray (fx fra Silikomart)

Royal icing:
500 g flormelis
lidt æggehvide

Craquelin (x 1 portion):
200 g smør
200 g rørsukker
200 g Kage hvedemel

Vandbakkelsesdej (x 5 portioner):
200 g mel
200 g smør
200 g vand
200 g sødmælk
1 tsk sukker
1 knivspids salt
300 g æg (ca 6 stk)

Creme (x 8 portioner):
1 vaniljestang
1 liter sødmælk
160 g æggeblomme
200 g sukker
40 g hvedemel
60 g Maizena

Chokoladeganache (x 4 portioner):
140 g mørk chokolade, (ca 60%), fx Callebaut 811 eller Cacao Barry Mi Amere
150 g piskefløde
25 g glukosesirup

Desuden:
200 g hvid chokolade, fx Callebaut Velvet, til samling

SAMLET INDKØBSLISTE

Vandbakkelsesdej:
1000 g mel
1000 g smør
1000 g vand
1000 g sødmælk
5 tsk sukker
5 knivspidse salt
1500 g æg (ca 30 stk)

Creme:
8 vaniljestænger
8 liter sødmælk
1280 g æggeblommer
1600 g sukker
320 g hvedemel
480 g Maizena

Chokoladeganache:
600 g piskefløde
100 g glukosesirup
560 g mørk chokolade, (60%), fx Callebaut
811 eller Cacao Barry Mi Amere

magasin26-Lækkerier-129

Fremgangsmåde

Royal icing:

1. Rør flormelis sammen med lidt æggehvide, hæld lidt i ad gangen indtil du rammer en konsistens af tyk glasur. Pisk glasuren luftig med håndmikser eller på røremaskine i ca. 3 minutter.

2. Dæk flamingo-keglen med et tyndt, jævnt lag royal icing og lad det tørre ved stuetemperatur.

Vandbakkelser med craquelin:

1. Forvarm ovnen til 200° (alm. varme) og beklæd en bageplade med bagepapir.

2. Smuldr smør, rørsukker og mel sammen til craquelin. Rul dejen tyndt ud til 0,5-1 mm mellem to stykker bagepapir, og læg den på køl.

3. Sigt melet ud på et stykke bagepapir, så du kan hælde det hurtigt i gryden.

4. Smelt smør, vand, mælk, sukker og salt sammen i en gryde ved mellem varme.

5. Hæld det sigtede mel i gryden når smørret er smeltet og rør godt med en grydeske, til det bliver til en fast, blød dej uden klumper, som slipper grydens sider. Sæt gryden tilbage på kogepladen på svag varme for at ‘riste’ dejen i et par minutter.

6. Kom dejen i en skål og pisk med dejkroge eller det flade piskeris på en røremaskine i et par minutter, så lidt af varmen fordamper. Tilsæt æggene to ad gangen, og rør dejen homogen mellem hver gang. Rør dejen videre i 3-4 minutter efter æggene er tilsat.

7. Hæld nu dejen i en sprøjtepose monteret med en stjernetylle med små riller og sprøjt ensartede dutter á 12 g på bagepladen. Vej de første par dutter og sprøjt derefter på øjemål. Vej en enkelt dut i ny og næ for at sikre, at du holder størrelsen.

8. Tag craquelinen ud fra køl, udstik små cirkler af dejen (Ø 2 cm), brug en lille rund udstikker eller bagenden af en sprøjtetyl, og placer dem på toppen af hver vandbakkelse.

9. Sæt vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned til 170°. Lad kagerne bage i 30-40 minutter uden at åbne ovn-døren. De er færdige, når de er gyldne over det hele, og der ikke er nogen lyse pletter tilbage. Lad dem køle af på en bagerist.

10. Gentag på samme måde med de næste 4 portioner.

Kagecreme:

1. Flæk vaniljestangen og bland kornene med 2 skefulde af sukkeret.

2. Varm mælken op til kogepunktet i en tykbundet gryde sammen med vaniljesukkeret og den tomme vaniljestang.

3. Rør æggeblommer og sukker let sammen. Tilsæt mel og Maizena og rør massen homogen.

4. Hæld den varme mælk i æggeblandingen ad 3 omgange, og pisk konstant i skålen imens. Hæld massen tilbage i gryden.

5. Bring mælkeblandingen i kog ved relativ høj varme, under konstant omrøring med piskeris, og lad cremen koge igennem i mindst 1 minut med store bobler.

6. Tag cremen af varmen, fisk vaniljestangen op, hæld cremen i en beholder, dæk cremen med husholdningsfilm direkte på overfladen. Opbevar cremen lufttæt på køl i op til 3 dage før samling af kagen

7. Gentag på samme måde med de næste 6 portioner.

Chokoladeganache (laves ved samling):

1. Smelt chokoladen.

2. Varm fløde og glukosesirup til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen.

3. Rør nænsomt i skålen i et minuts tid, mens chokolade og fløde smelter sammen. Stavblend ganachen.

4. Gentag på samme med med de næste 3 portioner.

NB
Bliver ganachen for kold vil den sætte sig ujævnt på vandbakkelsen. I det tilfælde kan du varme den meget forsigtigt op i en mikrobølgeovn, start med 5 sekunder og derefter 5 sekunder mere hvis nødvendigt.

Samling:

1. Lav et lille hul på bagsiden af hver vandbakkelse. Overfør cremen til en sprøjtepose med en lille rund eller stjerneformet tylle og fyld alle vandbakkelserne med creme. Fyld dem helt op og skrab bunden ren.

2. Dyp toppen af hver cremefyldt vandbakkelse på hovedet i den frisklavede ganache.

3. Smelt en smule af den hvide chokolade, dyp forsigtigt hver vandbakkelse i chokoladen, så den får en lille plet chokolade på bunden, og placer vandbakkelsen på keglen med bunden ind mod keglen. Giv chokoladen et lille sprøjt med cooling spray for at sikre, at den stivner med det samme. Start i bunden af keglen og placer en hel række rundt så cirklen af vandbakkelser er komplet, og lav så en række mere ovenpå. Vælg et punkt som bagside af kagen og sørg for at starte og slutte der. Der vil være nogle steder hvor kagerne ikke passer helt sammen og der vil opstå huller, som så er samlet på bagsiden.

4. Server den færdige kage og lad gæsterne selv bryde vandbakkelserne af tårnet med hænderne.

PLANLÆG DIN KAGE

  • Vandbakkelserne kan bages i god tid og fryses friskbagte (lunes blot i 2-3 minutter i ovnen, når de tøs op).
  • Cremen kan laves op til 3 dage før brug og opbevares lufttæt på køl.
  • Kagen skal samles på dagen, hvor den serveres.
  • Kagen er ikke nem at flytte, så overvej at samle kagen på stedet, hvor den skal serveres.
  • Vandbakkelserne fyldes med creme og dyppes i ganache på dagen for servering, hvor de også monteres på keglen.
  • Placer enten flamingokeglen direkte på serveringsbordet eller på en “kagedummy” flamingo-bund (som også dækkes af royal icing), så den løftes lidt fra serveringsbordet. Eller gør som Cecilie Stenspil og floristen Lars Jon og dekorer gulvet omkring servingsbordet med vaser og høje, vilde blomster, således at det danner en naturligt smuk ramme for kagen.
magasin26-Lækkerier-13

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler