Croquem-bouche med chokolade-ganache
Af Mika Wulff. Foto af Nordic Wedding Photography.
Croquembouche oversættes fra fransk til dansk til sådan cirka “knas i ganen”, hvilket i dette tilfælde er lidt misvisende.
Det klassiske karamelknasende lag er nemlig byttet ud med en silkeblød og skinnede chokoladeganache. Det både smager bedre og er nemmere at håndtere og derfor er Mikas croquembouche altid med chokolade.
Min nabo Cecilie Stenspil og jeg deler en stor kærlighed til vandbakkelser. Cecilie er et stort kagemenneske, eller kageklaver med hendes egne ord, og da vi brainstormede bryllupskager til hende og Troels’ bryllup, talte vi om, at kagen skulle være én som de 120 gæster kunne spise med fingrene midt i live bandets pause til festen. En kage som skulle smage godt som et kærligheds-kage-kys og være både uhøjtidelig men festlig på én gang, og der var ingen tvivl om, at det skulle være den klassiske franske bryllupskage; vandbakkelsestårnet “croquembouche”. Og da gæstelisten impulsivt voksede med 30 ekstra naboer, så skulle det bare være en lidt højere croquembouche.
Men min version af croquembouche er med chokoladeganache i stedet for karamel. Karamellen er sjov på TV, fordi det altid går galt og det er også den traditionelle vej at gå. Men chokoladeganache smager bare meget bedre, så den vej går jeg. Og det var heldigvis kærlighed ved første mundfuld da Cecilie prøvesmagte vandbakkelserne med vaniljekagecreme og chokoladeganache. Hatten af for brudeparret for at være modige nok til at kaste sig ud i en brun bryllupskage. Men hvad er egentlig smukkere end glinsende chokoladeganche, rent kagemæssigt altså?
Vandbakkelserne kan bages på forhånd og fryses og cremen kan holde sig i op til tre dage på køl. Så tre dage før vielsen gik vi i køkkenet sammen og bagte 500 vandbakkelser og kogte utroligt mange gryder vaniljecreme. Selve samlingen af kagen skal ske på dagen – det er glæden ved en friskkogt creme – så alt imens vielsen og bryllupsmiddagen stod på, samlede jeg og teamet 450 vandbakkelser med vaniljecreme og chokoladeganache og byggede det prægtige skinnende, brune tårn af vandbakkelser til bryllupsgæsterne.
BRYLLUPSKAGE TIL EFTERMIDDAGS-KAFFEN?
Opskriften her er 1:1 med mine klassiske éclairs med kogt vaniljecreme og chokoladeganache, dog i helt andre mængder, skal det siges. Derfor kan du sagtens nedskalere opskriften helt ned til halvdelen af en enkelt portion. Jeg benytter også en craquelin her, og det er udelukkende for at hjælpe vandbakkelserne med at hæve ensartet op. Den kan sagtens springes over, ligesom royal icing til tårnet naturligvis også springes over.
HVOR MANGE KAGER KAN DER VÆRE PÅ TÅRNET?
Der var plads til 450 kager på keglen her, men det præcise antal vil altid afhænge af størrelsen på vandbakkelserne og hvor meget de hæver i ovnen. Derfor er opskriften på ca. 50-70 ekstra vandbakkelser. Hellere for mange end for lidt. Server eventuelle overskydende kager ved siden af keglen, eller spis dem dagen efter som verdens lækreste rester.
Fremgangsmåde
Royal icing:
1. Rør flormelis sammen med lidt æggehvide, hæld lidt i ad gangen indtil du rammer en konsistens af tyk glasur. Pisk glasuren luftig med håndmikser eller på røremaskine i ca. 3 minutter.
2. Dæk flamingo-keglen med et tyndt, jævnt lag royal icing og lad det tørre ved stuetemperatur.
Vandbakkelser med craquelin:
1. Forvarm ovnen til 200° (alm. varme) og beklæd en bageplade med bagepapir.
2. Smuldr smør, rørsukker og mel sammen til craquelin. Rul dejen tyndt ud til 0,5-1 mm mellem to stykker bagepapir, og læg den på køl.
3. Sigt melet ud på et stykke bagepapir, så du kan hælde det hurtigt i gryden.
4. Smelt smør, vand, mælk, sukker og salt sammen i en gryde ved mellem varme.
5. Hæld det sigtede mel i gryden når smørret er smeltet og rør godt med en grydeske, til det bliver til en fast, blød dej uden klumper, som slipper grydens sider. Sæt gryden tilbage på kogepladen på svag varme for at ‘riste’ dejen i et par minutter.
6. Kom dejen i en skål og pisk med dejkroge eller det flade piskeris på en røremaskine i et par minutter, så lidt af varmen fordamper. Tilsæt æggene to ad gangen, og rør dejen homogen mellem hver gang. Rør dejen videre i 3-4 minutter efter æggene er tilsat.
7. Hæld nu dejen i en sprøjtepose monteret med en stjernetylle med små riller og sprøjt ensartede dutter á 12 g på bagepladen. Vej de første par dutter og sprøjt derefter på øjemål. Vej en enkelt dut i ny og næ for at sikre, at du holder størrelsen.
8. Tag craquelinen ud fra køl, udstik små cirkler af dejen (Ø 2 cm), brug en lille rund udstikker eller bagenden af en sprøjtetyl, og placer dem på toppen af hver vandbakkelse.
9. Sæt vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned til 170°. Lad kagerne bage i 30-40 minutter uden at åbne ovn-døren. De er færdige, når de er gyldne over det hele, og der ikke er nogen lyse pletter tilbage. Lad dem køle af på en bagerist.
10. Gentag på samme måde med de næste 4 portioner.
Kagecreme:
1. Flæk vaniljestangen og bland kornene med 2 skefulde af sukkeret.
2. Varm mælken op til kogepunktet i en tykbundet gryde sammen med vaniljesukkeret og den tomme vaniljestang.
3. Rør æggeblommer og sukker let sammen. Tilsæt mel og Maizena og rør massen homogen.
4. Hæld den varme mælk i æggeblandingen ad 3 omgange, og pisk konstant i skålen imens. Hæld massen tilbage i gryden.
5. Bring mælkeblandingen i kog ved relativ høj varme, under konstant omrøring med piskeris, og lad cremen koge igennem i mindst 1 minut med store bobler.
6. Tag cremen af varmen, fisk vaniljestangen op, hæld cremen i en beholder, dæk cremen med husholdningsfilm direkte på overfladen. Opbevar cremen lufttæt på køl i op til 3 dage før samling af kagen
7. Gentag på samme måde med de næste 6 portioner.
Chokoladeganache (laves ved samling):
1. Smelt chokoladen.
2. Varm fløde og glukosesirup til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen.
3. Rør nænsomt i skålen i et minuts tid, mens chokolade og fløde smelter sammen. Stavblend ganachen.
4. Gentag på samme med med de næste 3 portioner.
NB
Bliver ganachen for kold vil den sætte sig ujævnt på vandbakkelsen. I det tilfælde kan du varme den meget forsigtigt op i en mikrobølgeovn, start med 5 sekunder og derefter 5 sekunder mere hvis nødvendigt.
Samling:
1. Lav et lille hul på bagsiden af hver vandbakkelse. Overfør cremen til en sprøjtepose med en lille rund eller stjerneformet tylle og fyld alle vandbakkelserne med creme. Fyld dem helt op og skrab bunden ren.
2. Dyp toppen af hver cremefyldt vandbakkelse på hovedet i den frisklavede ganache.
3. Smelt en smule af den hvide chokolade, dyp forsigtigt hver vandbakkelse i chokoladen, så den får en lille plet chokolade på bunden, og placer vandbakkelsen på keglen med bunden ind mod keglen. Giv chokoladen et lille sprøjt med cooling spray for at sikre, at den stivner med det samme. Start i bunden af keglen og placer en hel række rundt så cirklen af vandbakkelser er komplet, og lav så en række mere ovenpå. Vælg et punkt som bagside af kagen og sørg for at starte og slutte der. Der vil være nogle steder hvor kagerne ikke passer helt sammen og der vil opstå huller, som så er samlet på bagsiden.
4. Server den færdige kage og lad gæsterne selv bryde vandbakkelserne af tårnet med hænderne.
PLANLÆG DIN KAGE
- Vandbakkelserne kan bages i god tid og fryses friskbagte (lunes blot i 2-3 minutter i ovnen, når de tøs op).
- Cremen kan laves op til 3 dage før brug og opbevares lufttæt på køl.
- Kagen skal samles på dagen, hvor den serveres.
- Kagen er ikke nem at flytte, så overvej at samle kagen på stedet, hvor den skal serveres.
- Vandbakkelserne fyldes med creme og dyppes i ganache på dagen for servering, hvor de også monteres på keglen.
- Placer enten flamingokeglen direkte på serveringsbordet eller på en “kagedummy” flamingo-bund (som også dækkes af royal icing), så den løftes lidt fra serveringsbordet. Eller gør som Cecilie Stenspil og floristen Lars Jon og dekorer gulvet omkring servingsbordet med vaser og høje, vilde blomster, således at det danner en naturligt smuk ramme for kagen.
Ingredienser
Mængde: ca. 150 personer, 450-500 små kager
Udstyr: Flamingokegle (Ø 45 x H 110 cm), 2 stk chocolate cooling spray (fx fra Silikomart)
Royal icing:
500 g flormelis
lidt æggehvide
Craquelin (x 1 portion):
200 g smør
200 g rørsukker
200 g Kage hvedemel
Vandbakkelsesdej (x 5 portioner):
200 g mel
200 g smør
200 g vand
200 g sødmælk
1 tsk sukker
1 knivspids salt
300 g æg (ca 6 stk)
Creme (x 8 portioner):
1 vaniljestang
1 liter sødmælk
160 g æggeblomme
200 g sukker
40 g hvedemel
60 g Maizena
Chokoladeganache (x 4 portioner):
140 g mørk chokolade, (ca 60%), fx Callebaut 811 eller Cacao Barry Mi Amere
150 g piskefløde
25 g glukosesirup
Desuden:
200 g hvid chokolade, fx Callebaut Velvet, til samling
SAMLET INDKØBSLISTE
Vandbakkelsesdej:
1000 g mel
1000 g smør
1000 g vand
1000 g sødmælk
5 tsk sukker
5 knivspidse salt
1500 g æg (ca 30 stk)
Creme:
8 vaniljestænger
8 liter sødmælk
1280 g æggeblommer
1600 g sukker
320 g hvedemel
480 g Maizena
Chokoladeganache:
600 g piskefløde
100 g glukosesirup
560 g mørk chokolade, (60%), fx Callebaut
811 eller Cacao Barry Mi Amere
Croquem-bouche med chokolade-ganache
Af Mika Wulff. Foto af Nordic Wedding Photography.
Croquembouche oversættes fra fransk til dansk til sådan cirka “knas i ganen”, hvilket i dette tilfælde er lidt misvisende.
Det klassiske karamelknasende lag er nemlig byttet ud med en silkeblød og skinnede chokoladeganache. Det både smager bedre og er nemmere at håndtere og derfor er Mikas croquembouche altid med chokolade.
Min nabo Cecilie Stenspil og jeg deler en stor kærlighed til vandbakkelser. Cecilie er et stort kagemenneske, eller kageklaver med hendes egne ord, og da vi brainstormede bryllupskager til hende og Troels’ bryllup, talte vi om, at kagen skulle være én som de 120 gæster kunne spise med fingrene midt i live bandets pause til festen. En kage som skulle smage godt som et kærligheds-kage-kys og være både uhøjtidelig men festlig på én gang, og der var ingen tvivl om, at det skulle være den klassiske franske bryllupskage; vandbakkelsestårnet “croquembouche”. Og da gæstelisten impulsivt voksede med 30 ekstra naboer, så skulle det bare være en lidt højere croquembouche.
Men min version af croquembouche er med chokoladeganache i stedet for karamel. Karamellen er sjov på TV, fordi det altid går galt og det er også den traditionelle vej at gå. Men chokoladeganache smager bare meget bedre, så den vej går jeg. Og det var heldigvis kærlighed ved første mundfuld da Cecilie prøvesmagte vandbakkelserne med vaniljekagecreme og chokoladeganache. Hatten af for brudeparret for at være modige nok til at kaste sig ud i en brun bryllupskage. Men hvad er egentlig smukkere end glinsende chokoladeganche, rent kagemæssigt altså?
Vandbakkelserne kan bages på forhånd og fryses og cremen kan holde sig i op til tre dage på køl. Så tre dage før vielsen gik vi i køkkenet sammen og bagte 500 vandbakkelser og kogte utroligt mange gryder vaniljecreme. Selve samlingen af kagen skal ske på dagen – det er glæden ved en friskkogt creme – så alt imens vielsen og bryllupsmiddagen stod på, samlede jeg og teamet 450 vandbakkelser med vaniljecreme og chokoladeganache og byggede det prægtige skinnende, brune tårn af vandbakkelser til bryllupsgæsterne.
BRYLLUPSKAGE TIL EFTERMIDDAGS-KAFFEN?
Opskriften her er 1:1 med mine klassiske éclairs med kogt vaniljecreme og chokoladeganache, dog i helt andre mængder, skal det siges. Derfor kan du sagtens nedskalere opskriften helt ned til halvdelen af en enkelt portion. Jeg benytter også en craquelin her, og det er udelukkende for at hjælpe vandbakkelserne med at hæve ensartet op. Den kan sagtens springes over, ligesom royal icing til tårnet naturligvis også springes over.
HVOR MANGE KAGER KAN DER VÆRE PÅ TÅRNET?
Der var plads til 450 kager på keglen her, men det præcise antal vil altid afhænge af størrelsen på vandbakkelserne og hvor meget de hæver i ovnen. Derfor er opskriften på ca. 50-70 ekstra vandbakkelser. Hellere for mange end for lidt. Server eventuelle overskydende kager ved siden af keglen, eller spis dem dagen efter som verdens lækreste rester.
Ingredienser
Mængde: ca. 150 personer, 450-500 små kager
Udstyr: Flamingokegle (Ø 45 x H 110 cm), 2 stk chocolate cooling spray (fx fra Silikomart)
Royal icing:
500 g flormelis
lidt æggehvide
Craquelin (x 1 portion):
200 g smør
200 g rørsukker
200 g Kage hvedemel
Vandbakkelsesdej (x 5 portioner):
200 g mel
200 g smør
200 g vand
200 g sødmælk
1 tsk sukker
1 knivspids salt
300 g æg (ca 6 stk)
Creme (x 8 portioner):
1 vaniljestang
1 liter sødmælk
160 g æggeblomme
200 g sukker
40 g hvedemel
60 g Maizena
Chokoladeganache (x 4 portioner):
140 g mørk chokolade, (ca 60%), fx Callebaut 811 eller Cacao Barry Mi Amere
150 g piskefløde
25 g glukosesirup
Desuden:
200 g hvid chokolade, fx Callebaut Velvet, til samling
SAMLET INDKØBSLISTE
Vandbakkelsesdej:
1000 g mel
1000 g smør
1000 g vand
1000 g sødmælk
5 tsk sukker
5 knivspidse salt
1500 g æg (ca 30 stk)
Creme:
8 vaniljestænger
8 liter sødmælk
1280 g æggeblommer
1600 g sukker
320 g hvedemel
480 g Maizena
Chokoladeganache:
600 g piskefløde
100 g glukosesirup
560 g mørk chokolade, (60%), fx Callebaut
811 eller Cacao Barry Mi Amere
Fremgangsmåde
Royal icing:
1. Rør flormelis sammen med lidt æggehvide, hæld lidt i ad gangen indtil du rammer en konsistens af tyk glasur. Pisk glasuren luftig med håndmikser eller på røremaskine i ca. 3 minutter.
2. Dæk flamingo-keglen med et tyndt, jævnt lag royal icing og lad det tørre ved stuetemperatur.
Vandbakkelser med craquelin:
1. Forvarm ovnen til 200° (alm. varme) og beklæd en bageplade med bagepapir.
2. Smuldr smør, rørsukker og mel sammen til craquelin. Rul dejen tyndt ud til 0,5-1 mm mellem to stykker bagepapir, og læg den på køl.
3. Sigt melet ud på et stykke bagepapir, så du kan hælde det hurtigt i gryden.
4. Smelt smør, vand, mælk, sukker og salt sammen i en gryde ved mellem varme.
5. Hæld det sigtede mel i gryden når smørret er smeltet og rør godt med en grydeske, til det bliver til en fast, blød dej uden klumper, som slipper grydens sider. Sæt gryden tilbage på kogepladen på svag varme for at ‘riste’ dejen i et par minutter.
6. Kom dejen i en skål og pisk med dejkroge eller det flade piskeris på en røremaskine i et par minutter, så lidt af varmen fordamper. Tilsæt æggene to ad gangen, og rør dejen homogen mellem hver gang. Rør dejen videre i 3-4 minutter efter æggene er tilsat.
7. Hæld nu dejen i en sprøjtepose monteret med en stjernetylle med små riller og sprøjt ensartede dutter á 12 g på bagepladen. Vej de første par dutter og sprøjt derefter på øjemål. Vej en enkelt dut i ny og næ for at sikre, at du holder størrelsen.
8. Tag craquelinen ud fra køl, udstik små cirkler af dejen (Ø 2 cm), brug en lille rund udstikker eller bagenden af en sprøjtetyl, og placer dem på toppen af hver vandbakkelse.
9. Sæt vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned til 170°. Lad kagerne bage i 30-40 minutter uden at åbne ovn-døren. De er færdige, når de er gyldne over det hele, og der ikke er nogen lyse pletter tilbage. Lad dem køle af på en bagerist.
10. Gentag på samme måde med de næste 4 portioner.
Kagecreme:
1. Flæk vaniljestangen og bland kornene med 2 skefulde af sukkeret.
2. Varm mælken op til kogepunktet i en tykbundet gryde sammen med vaniljesukkeret og den tomme vaniljestang.
3. Rør æggeblommer og sukker let sammen. Tilsæt mel og Maizena og rør massen homogen.
4. Hæld den varme mælk i æggeblandingen ad 3 omgange, og pisk konstant i skålen imens. Hæld massen tilbage i gryden.
5. Bring mælkeblandingen i kog ved relativ høj varme, under konstant omrøring med piskeris, og lad cremen koge igennem i mindst 1 minut med store bobler.
6. Tag cremen af varmen, fisk vaniljestangen op, hæld cremen i en beholder, dæk cremen med husholdningsfilm direkte på overfladen. Opbevar cremen lufttæt på køl i op til 3 dage før samling af kagen
7. Gentag på samme måde med de næste 6 portioner.
Chokoladeganache (laves ved samling):
1. Smelt chokoladen.
2. Varm fløde og glukosesirup til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen.
3. Rør nænsomt i skålen i et minuts tid, mens chokolade og fløde smelter sammen. Stavblend ganachen.
4. Gentag på samme med med de næste 3 portioner.
NB
Bliver ganachen for kold vil den sætte sig ujævnt på vandbakkelsen. I det tilfælde kan du varme den meget forsigtigt op i en mikrobølgeovn, start med 5 sekunder og derefter 5 sekunder mere hvis nødvendigt.
Samling:
1. Lav et lille hul på bagsiden af hver vandbakkelse. Overfør cremen til en sprøjtepose med en lille rund eller stjerneformet tylle og fyld alle vandbakkelserne med creme. Fyld dem helt op og skrab bunden ren.
2. Dyp toppen af hver cremefyldt vandbakkelse på hovedet i den frisklavede ganache.
3. Smelt en smule af den hvide chokolade, dyp forsigtigt hver vandbakkelse i chokoladen, så den får en lille plet chokolade på bunden, og placer vandbakkelsen på keglen med bunden ind mod keglen. Giv chokoladen et lille sprøjt med cooling spray for at sikre, at den stivner med det samme. Start i bunden af keglen og placer en hel række rundt så cirklen af vandbakkelser er komplet, og lav så en række mere ovenpå. Vælg et punkt som bagside af kagen og sørg for at starte og slutte der. Der vil være nogle steder hvor kagerne ikke passer helt sammen og der vil opstå huller, som så er samlet på bagsiden.
4. Server den færdige kage og lad gæsterne selv bryde vandbakkelserne af tårnet med hænderne.
PLANLÆG DIN KAGE
- Vandbakkelserne kan bages i god tid og fryses friskbagte (lunes blot i 2-3 minutter i ovnen, når de tøs op).
- Cremen kan laves op til 3 dage før brug og opbevares lufttæt på køl.
- Kagen skal samles på dagen, hvor den serveres.
- Kagen er ikke nem at flytte, så overvej at samle kagen på stedet, hvor den skal serveres.
- Vandbakkelserne fyldes med creme og dyppes i ganache på dagen for servering, hvor de også monteres på keglen.
- Placer enten flamingokeglen direkte på serveringsbordet eller på en “kagedummy” flamingo-bund (som også dækkes af royal icing), så den løftes lidt fra serveringsbordet. Eller gør som Cecilie Stenspil og floristen Lars Jon og dekorer gulvet omkring servingsbordet med vaser og høje, vilde blomster, således at det danner en naturligt smuk ramme for kagen.
Mere fra samme magasin:
Læs flere lignende artikler
Lækkeriers bedste hindbærsnitte
Efter mange smagninger og mange bagerunder er vi sikre i vores sag: Vi går med en smørholdig mørdej med flormelis, som er porøs og ikke hård, som mange af de hindbærsnitter man møder rundt omkring hos bagerne. Den skal afbages gylden, for der er altså ikke meget sjov ved en bleg mørdej – heller ikke i en hindbærsnitte. Den skal fyldes med hjemmelavet hindbærsyltetøj, som er relativt nemt at lave og giver den allerbedste, intense og friskeste smag af hindbær og på toppen er der mest stemning for hindbærglasur, da det er dejligt og velkendt.
Othellolagkage af Thomas Bastholm
En vaskeægte lagkageklassiker med alt det du godt kan lide: makronbunde, lagkagebunde, vaniljecreme, kakaoglasur og marcipanbånd.
Mazariner af Thomas Bastholm
Vidste I at mazarinkagen er opkaldt efter den franske kardinal Marzarin, som levede i 1600-tallet? Den lille marcipankage med glasur er dog dateret til 1888. Lige siden har den været fast inventar i de danske kagemontrer og Thomas Bastholm giver os sin sirlige version lige her.
Kanelstang af Thomas Schelde
Sådan en smuk klassiker, som er både festlig og underspillet på én gang. Thomas Schelde giver os sin version af en klassisk kanelstang.
Jordbærtærte af Lars Juul
Jordbærtærten er en af de allerstørste klassikere og her har Lars Juul fremstillet den i en lettere højtidelig udgave. Den er stor og pakket ind i smukt marcipanbånd, men indeni er det en jordbærtærte. Lars Juuls fingeraftryk er at arbejde med hasselnødder og nougat i stedet for den klassiske mørke chokolade og det er et vindertrick. En jordbærtærte bliver ikke bedre end denne her. Mindre måske, men ikke bedre.
Kransekage petit fours af Emil Obel
Kransekage er Emil Obels yndlingskage. Den er på én gang både den ultimative festkage og uhyggeligt simpel. Den følger os gennem alle livets store fejringer, fra nytår til studentergilder og bryllupper. Og så kan den varieres i det uendelige. Lige netop kransekagen i denne smukke petit four udgave er blevet en slags signaturkage for Emil Obel. De består af en sprød mørdejsbund, saftig kransekage og en syrlig lemoncurd med timian i midten. Og så var det også den allerførste kage han bagte i Den store bagedyst tilbage i 2018.
Sarah Bernhardt af Thomas Bastholm
Sarah Bernhardt er en lille kage opkaldt efter en stor personlighed. Med dens saftige makronbund og fløjlsbløde chokoladeganache er den umulig ikke at elske. Thomas Bastholms version er ekstra liret pyntet, men ellers helt klassisk og lavet med den syrlige, men dybe mørke chokolade Mexique fra Cacao Barry.
Drømmekage af Cathrine Brandt
Skærekage-klassikeren over dem alle er her fortolket af Cathrine Brandt, som har forkælet den med de bedste råvarer og sneget lidt ekstra smag ind i den. Hun har bagt en svampet sandkage med marcipan og den karamelliserede kokostopping har fået et hint af kardemommefrø. Og så kører Cathrine altid med en benhård 40:60 fordelingsnøgle i forholdet mellem kage og topping.
Cremelinser af Lars Juul
Vidste I at opskriften på cremelinser kan dateres helt tilbage til en dansk kogebog fra 1616 og dermed er en af de ældste klassiske danske kager. Og at flere af bidragyderne til dette prægtige kagebord nævner cremelinsen som det mest undervurderede stykke bagværk. Lad os lave om på det.
Onsdagssnegle af Mika Wulff
Hvem opfandt egentlig onsdagssneglen? En klog bager, forestiller vi os. Konceptet er enkelt – en kæmpe snegl til en god pris og kun om onsdagen. Sneglen er bagt med gærdej og kan derfor være både større og billigere end klassiske wienerdejs-snegle.
Flødeskumskager af Elisabeth Madsen
Elisabeth Madsens elegante flødeskumskage, som gæsterne på Svinkløv Badehotel har kunne nyde i sommer, sender tankerne i retning af Poire Belle Helene med kombinationen af Fløde 48% fra Arla Unika, sprød kakaobund og pocheret pære.
Hjemmelavet marcipan af Emil Obel
Har du lyst til at udfordre den klassiske kransekage med din egen hjemmelavede marcipan, får du Emil Obels opskrift her. Lav den med lige præcis dine yndlingsnødder, kerner eller frø og giv kransekagen nyt liv.
Nøddehorn af Emil Obel
Nøddehornet er i familie med kransekagen, men denne lidt mere rustikke version, er en næste lige så stor klassiker fra bagervinduet. Det er Emil Obels kransekage, der gemmer sig under hasselnøddeflager og tempereret chokolade og det smager helt formidabelt sammen. Dette er en slags to-i-en-opskrift, for skipper du nødderne, har du klasssiske kransekagestykker, som du kan pynte med glasur i stedet.
Lagkage af Freja Krarup
Sjældent har vi smagt så vidunderlig en lagkage som denne. Opskriften her fungerer fremragende som lagkageskabelon, og kan varieres ud i det uendelige. Freja Krarup elsker selv at komme friske kompotter i lagkagen, som modspil til de fede cremer, og derfor er hendes version med frugtkompot. Men en rest marmelade kan også sagtens bruges.
Komtessevaffel af Torben Bang
Vi kendte ikke komtessevaflen før Torben Bang selv foreslog den som en deltager på kagebordet, som skulle rumme alle de danske kageklassikere. Og sikke et dejligt bekendtskab den er.
Medaljer af Maja Vase
Medaljen er en af de mest klassiske flødeskumskager og når det er Maja Vase der laver dem, er de naturligvis mini.
Romkugler af Mette Sophie Olsen
Mette Sophies romkugler er ikke fejet op fra bagerens gulv, og de smager ens hver gang. De er lavet på luksus marcipanbunde og pyntet mere festligt end nogen anden romkugle vi har set.
Toscatærte af Torben Bang
Formentlig opkaldt efter operaklassikeren Tosca, men præcis hvor og hvornår og hvem der står bag, har vi ikke kunnet finde ud af. Men kærligheden til denne klassiske kage med mazarin og hasselnødder er ikke til at tage fejl af. Torben Bang har perfektioneret Toscatærten og her får I hans klassiske opskrift.
Lækkeriers bedste hindbærsnitte
Efter mange smagninger og mange bagerunder er vi sikre i vores sag: Vi går med en smørholdig mørdej med flormelis, som er porøs og ikke hård, som mange af de hindbærsnitter man møder rundt omkring hos bagerne. Den skal afbages gylden, for der er altså ikke meget sjov ved en bleg mørdej – heller ikke i en hindbærsnitte. Den skal fyldes med hjemmelavet hindbærsyltetøj, som er relativt nemt at lave og giver den allerbedste, intense og friskeste smag af hindbær og på toppen er der mest stemning for hindbærglasur, da det er dejligt og velkendt.
Othellolagkage af Thomas Bastholm
En vaskeægte lagkageklassiker med alt det du godt kan lide: makronbunde, lagkagebunde, vaniljecreme, kakaoglasur og marcipanbånd.
Mazariner af Thomas Bastholm
Vidste I at mazarinkagen er opkaldt efter den franske kardinal Marzarin, som levede i 1600-tallet? Den lille marcipankage med glasur er dog dateret til 1888. Lige siden har den været fast inventar i de danske kagemontrer og Thomas Bastholm giver os sin sirlige version lige her.
Kanelstang af Thomas Schelde
Sådan en smuk klassiker, som er både festlig og underspillet på én gang. Thomas Schelde giver os sin version af en klassisk kanelstang.
Jordbærtærte af Lars Juul
Jordbærtærten er en af de allerstørste klassikere og her har Lars Juul fremstillet den i en lettere højtidelig udgave. Den er stor og pakket ind i smukt marcipanbånd, men indeni er det en jordbærtærte. Lars Juuls fingeraftryk er at arbejde med hasselnødder og nougat i stedet for den klassiske mørke chokolade og det er et vindertrick. En jordbærtærte bliver ikke bedre end denne her. Mindre måske, men ikke bedre.
Kransekage petit fours af Emil Obel
Kransekage er Emil Obels yndlingskage. Den er på én gang både den ultimative festkage og uhyggeligt simpel. Den følger os gennem alle livets store fejringer, fra nytår til studentergilder og bryllupper. Og så kan den varieres i det uendelige. Lige netop kransekagen i denne smukke petit four udgave er blevet en slags signaturkage for Emil Obel. De består af en sprød mørdejsbund, saftig kransekage og en syrlig lemoncurd med timian i midten. Og så var det også den allerførste kage han bagte i Den store bagedyst tilbage i 2018.
Sarah Bernhardt af Thomas Bastholm
Sarah Bernhardt er en lille kage opkaldt efter en stor personlighed. Med dens saftige makronbund og fløjlsbløde chokoladeganache er den umulig ikke at elske. Thomas Bastholms version er ekstra liret pyntet, men ellers helt klassisk og lavet med den syrlige, men dybe mørke chokolade Mexique fra Cacao Barry.
Drømmekage af Cathrine Brandt
Skærekage-klassikeren over dem alle er her fortolket af Cathrine Brandt, som har forkælet den med de bedste råvarer og sneget lidt ekstra smag ind i den. Hun har bagt en svampet sandkage med marcipan og den karamelliserede kokostopping har fået et hint af kardemommefrø. Og så kører Cathrine altid med en benhård 40:60 fordelingsnøgle i forholdet mellem kage og topping.
Cremelinser af Lars Juul
Vidste I at opskriften på cremelinser kan dateres helt tilbage til en dansk kogebog fra 1616 og dermed er en af de ældste klassiske danske kager. Og at flere af bidragyderne til dette prægtige kagebord nævner cremelinsen som det mest undervurderede stykke bagværk. Lad os lave om på det.
Onsdagssnegle af Mika Wulff
Hvem opfandt egentlig onsdagssneglen? En klog bager, forestiller vi os. Konceptet er enkelt – en kæmpe snegl til en god pris og kun om onsdagen. Sneglen er bagt med gærdej og kan derfor være både større og billigere end klassiske wienerdejs-snegle.
Flødeskumskager af Elisabeth Madsen
Elisabeth Madsens elegante flødeskumskage, som gæsterne på Svinkløv Badehotel har kunne nyde i sommer, sender tankerne i retning af Poire Belle Helene med kombinationen af Fløde 48% fra Arla Unika, sprød kakaobund og pocheret pære.
Hjemmelavet marcipan af Emil Obel
Har du lyst til at udfordre den klassiske kransekage med din egen hjemmelavede marcipan, får du Emil Obels opskrift her. Lav den med lige præcis dine yndlingsnødder, kerner eller frø og giv kransekagen nyt liv.
Nøddehorn af Emil Obel
Nøddehornet er i familie med kransekagen, men denne lidt mere rustikke version, er en næste lige så stor klassiker fra bagervinduet. Det er Emil Obels kransekage, der gemmer sig under hasselnøddeflager og tempereret chokolade og det smager helt formidabelt sammen. Dette er en slags to-i-en-opskrift, for skipper du nødderne, har du klasssiske kransekagestykker, som du kan pynte med glasur i stedet.
Lagkage af Freja Krarup
Sjældent har vi smagt så vidunderlig en lagkage som denne. Opskriften her fungerer fremragende som lagkageskabelon, og kan varieres ud i det uendelige. Freja Krarup elsker selv at komme friske kompotter i lagkagen, som modspil til de fede cremer, og derfor er hendes version med frugtkompot. Men en rest marmelade kan også sagtens bruges.
Komtessevaffel af Torben Bang
Vi kendte ikke komtessevaflen før Torben Bang selv foreslog den som en deltager på kagebordet, som skulle rumme alle de danske kageklassikere. Og sikke et dejligt bekendtskab den er.
Medaljer af Maja Vase
Medaljen er en af de mest klassiske flødeskumskager og når det er Maja Vase der laver dem, er de naturligvis mini.
Romkugler af Mette Sophie Olsen
Mette Sophies romkugler er ikke fejet op fra bagerens gulv, og de smager ens hver gang. De er lavet på luksus marcipanbunde og pyntet mere festligt end nogen anden romkugle vi har set.
Toscatærte af Torben Bang
Formentlig opkaldt efter operaklassikeren Tosca, men præcis hvor og hvornår og hvem der står bag, har vi ikke kunnet finde ud af. Men kærligheden til denne klassiske kage med mazarin og hasselnødder er ikke til at tage fejl af. Torben Bang har perfektioneret Toscatærten og her får I hans klassiske opskrift.