Lækkeriers store

Creme leksikon

Af Mia Irene Kristensen. Foto Chris Tonnesen og Anne Marie Jo.

Vi ELSKER creme, men det er ofte en jungle at finde rundt i de mange varianter, teknikker og ikke mindst finde ud af, hvilken creme, der er bedst til lige netop dén kage eller dessert man står med. Vi har samlet en lille guide til alverdens cremer, så du kan lære dine cremer at kende.

magasin25-Lækkerier_Æg_32279
magasin25-220331_LAEKKERIER0130
magasin25-220331_LAEKKERIER0123

TIPS

Vær forsigtig ikke at overpiske fløden, så smager chantillycreme ikke nær så godt og ser heller ikke så pæn ud.

Creme anglaise har bedst af at “modne” på køl natten over, så bliver både smag og konsistens bedre

CRÈME CHANTILLY

– En meget simpel, kold flødecreme bestående af flødeskum sødet med sukker og evt. tilsat vanilje. Begge dele fremhæver smagen af fløde og derfor fremstår den mere kompleks i smagen end alminde- lig flødeskum. Anvendes som tilbehør til fx frugttærter, frugt (bagt /kogt) og som topping på fx chokolademousse. Den er ikke særlig stabil, men kan opbevares et par timer i køleskab.

RÅCREME

– En dansk klassiker og særligt kendt som tilbehør til “abemad” (frugtsalat, red.). En kold, uopvarmet creme, som består af pisket æg og sukker, dvs. æggesnaps, som vendes sammen med flødeskum. Det er ikke en stabil creme, og den skal spises relativt hurtigt efter den er lavet. Oplagt som tilbehør til frugtbaserede desserter eller som topping på frugtgrød eller frugtsuppe.

KAGECREME (CRÈME PÂTISSIÈRE – PASTRY CREAM)

– Creme-klassikeren over dem alle. Den kogte kagecreme består af æg/æggeblommer, mælk/fløde, sukker og stivelse, typisk Maizena eller hvedemel. Den koges op og tykner til den ønskede konsistens. Det er en meget stabil creme, som tåler opvarmning fx som fyld i wienerbrød og fastelavnsboller. Tåler ikke frysning i sin rene form, da den risikerer at skille og væske ved optøning. Generelt en nem creme, som ikke kræver særligt udstyr. Du kan bygge videre på kagecremen og trylle den om til creme Chiboust, mousseline eller creme diplomat (se længere nede i listen).

CRÈME ANGLAISE (CUSTARD)

– En flydende creme eller sauce, som består af mælk/fløde og sukker, som legeres med æg/ æggeblommer, (varmes til 84-85°, red.) hvorved den tykner, bliver fantastisk cremet og får en dejlig hældbar konsistens. Den infuseres ofte med vanilje som smagsgiver. Cremen kræver et termometer for at sikre at temperaturen over- holdes, så cremen blot tykner uden at æggene koagulerer og gør cremen klumpet. Cremen anvendes fx som isbase eller som guddommeligt tilbehør til fx friske jordbær.

KONDITORCREME (CRÈME DIPLOMATE)

– En luftig og stabil creme, som består af kagecreme (se ovenfor) evt. tilsat gelatine og vendt med stiftpisket flødeskum. Den er lettere end ren kagecreme og ses ofte som fyld i klassiske konditorkager fx gåsebryst og lagkager.

CURD

– En creme baseret på frugtsaft/pure og sukker, som legeres med æg eller ægge- blommer (varmes til 84-85°, red.) og tilsættes (ofte store mængder) smør. Den klassiske udgave er med citron (lemoncurd) og an- vendes bl.a. som smørepålæg eller som fyld i citrontærte. En curd er ikke vanvittig svær at lave, men den kræver din fulde opmærksomhed og et vågent øje på termometeret, ellers bliver den klumpet som “røræg”. Den anvendes typisk ved stuetemperatur, men kan også anvendes i kolde desserter fx som fyld i en ”ripple” is eller vendt i en flødecreme til lagkage.

KOGT FRUGTCREME (OGSÅ KENDT PÅ LÆKKERIERS REDAKTION SOM EN “SNYDECURD”)

– Dette er muligvis et dansk ord vi har opfundet her på redaktionen som fælles betegnelse for frugtcremer, som koges med Maizena ligesom en kagecreme. Den er i familie med curd, og anvendes præcis som du ville anvende en curd. Konsistensen minder meget om curd, men er mere transparent i udseendet og mere ren i smagen, da den indeholder langt mindre smør end en curd.

CREMEUX

– Er en kold creme, bestående af creme anglaise og chokolade. Den varme creme anglaise blendes med hakket eller smeltet chokolade og den afkølede creme får en silkeblød og sprøjtbar konsistens. Den anvendes ofte som fyld i kager, og bruges som element på desserttallerkener. Cremeux er også basen for den franske chokolademousse kaldet bavarois (bavarian cream), som laves ved at vende blødt pisket flødeskum i den lune cremeux (ofte også tilsat husblas). Denne type mousse støbes ofte i buddingforme.

SABAYONNE I ZABAGLIONE (HENHOLDSVIS FRANSK OG ITALIENSK KALDENAVN)

– En dessertsauce eller en dessert i sig selv. Den består af en emulgeret creme, som er baseret på æggeblommer, der piskes over vandbad med sukker og sød dessertvin, typisk muscatvin, til den mangedobler i størrelse. En creme, som kræver lidt teknik, men som samtidig har wow-factor, når den lykkes. Konsistensen minder om en luftig creme anglaise og den spises enten som tilbehør på en dessert fx på solmodne jordbær, eller gøres til en dessert i sig selv, enten vendt med æggehvider eller serveret med lidt flødeskum eller chantilly.

CRÈME CHIBOUST

– Er en meget let og luftig creme, som består af en kagecreme vendt med italiensk marengs. Cremen siges at være opfundet af en fransk konditor med efternavnet Chiboust, som også er ophavsmand til den klassiske franske kage Saint-Honoré, hvorfor cremen typisk bruges i denne kage.

CRÈME MOUSSELINE

– Er en kagecreme, som piskes luftig med smør, hvilket gør cremen både luftig og samtidig stabil. Mousseline laves altid med usaltet smør og bruges typisk i klassiske franske kager såsom Paris-Brest (se opskrift på side 72) og Fraisier (se opskrift i Lækkerier nr. 5).

FLØDEOSTECREME (CREAM CHEESE FROSTING)

– En tæt og relativ tung creme, som laves af tempereret smør og flødeost, der piskes med flormelis og evt. smagsgivere såsom citron. Det er klassisk topping på særligt amerikanske kager som Red Velvet og gulerodskage, men smager også lækkert på en citronkage. Alt efter fordelingen mellem smør og flødeost kan cremen sprøjtes ud, og jo mere smør den indeholder, desto mere stabil er den.

SMØRCREME (BUTTERCREAM)

– En tæt og stabil creme, som laves ved at piske tempereret smør og flormelis sammen med eventuelle smagsgivere, såsom fx vanilje, kaffe eller kakao. Typisk anvendes den som topping og/eller dekoration på bradepandekager, cupcakes og i amerikansk-inspirerede ”lagkager”, da den kan sprøjtes ud med tyller eller smøres flot op. Det er en fed og tung creme, så det er vigtigt, at den piskes LÆNGE, så sukkeret opløses og den opnår maksimal luftighed, ellers smager den bare af smør. Smørcreme laves af usaltet smør. Smørcreme anvendes også som fyld i en række klassiske danske kager, såsom fragilité og franske vafler.

SMØRCREME MED MARENGS (SWISS BUTTERCREAM)

– En luftigere smørcreme med udgangspunkt i en opvarmet marengs, hvori der indpiskes smør. Smag og konsistens er lettere end i den klassiske smørcreme, men den er et hak mere kompliceret at fremstille. Det er en flot, silkeblød creme, som står flot og stabilt og er god til opsmøring af kager og som dekoration sprøjtet med tylle.

FRANSK SMØRCREME (FRENCH BUTTER CREAM)

– En smørcreme, som er lidt luftigere og mere fyldig smagsmæssigt end almindelig smørcreme. Den laves med en pâté à bombe (æggeblommer, som piskes med en varm sukkerlage, red.), hvilket giver den en god mundfølelse da fedtstoffet emulgeres delvist. Konsistensen bliver let og luftig, men cremen er samtidig stabil. Den smags- sættes ofte fx med kaffe eller praliné og anvendes til dekoration eller som fyld i klassiske franske kager som fx Opéra og mille feuille.

GENERELLE FIF TIL DIN CREME

Pisk fløden forsigtigt, særligt hvis du bruger double cream. Overpisket flødeskum er aldrig rart og det bliver ikke bedre, når den bliver vendt i en creme. Så pisk forsigtigt og gerne i hånden, hvis det drejer sig om mindre mængder, så er det nemmere at styre, særligt hvis fløden er økologisk.

Lav opvarmede cremer i god tid. De fleste cremer (se undtagelserne længere nede) har godt af at hvile på køl. Så udvikler smagen sig og du får fx udnyttet en tilsat vaniljestang bedre.

Brug friske ingredienser af god kvalitet. Cremer består ofte af få ingredienser, og derfor smager du tyde- ligt kvaliteten af dem. Skal du fx lave en smørcreme, så skal det ikke være den smør, som har været ud og ind af køleskabet, eller som fx har ligget ved siden af hvid- løgene eller den åbne pakke gær.

Brug termometer, hvis en opskrift foreskriver anvendelse af termometer. Temperatur og konsistens hænger sammen, og når der står en bestemt temperatur i en opskrift, er det ikke for sjov.

Hak chokolade til creme grundigt. Skal du lave chokoladecreme fx cremeux så hak chokoladen fint, så smelter den lettere og konsistensen bliver ensartet.

Brug finkornet sukker (bagesukker) i creme, hvor der ikke er store mængder væske eller hvor cremen ikke opvarmes, så opløses sukkeret nemmere.

Si altid din opvarmede creme, så du er sikker på, at der ikke er små klumper af uopløst mel eller stivnet æg i.

Mere fra samme magasin:

Læs flere lignende artikler